Táska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használat rendjéről

Hatályos: 2022. 08. 01- 2022. 07. 31

Táska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használat rendjéről1

2022.08.01.

Táska Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek-használat rendjének szabályozásáról következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) Táska Község Önkormányzata közigazgatási területén a rendelet hatálya kiterjed minden, Táska a Község Önkormányzatának tulajdonában álló, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként az nyilvántartott földrészletre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik az (1) bekezdésben foglalt területeket igénybe veszik.

A közterület használata

2. § (1) A közterület elsősorban a község közösségét szolgáló olyan belterületi földrészlet, melynek egy-egy meghatározott részére csak időlegesen és fontos közérdekből vagy méltányolható magánérdekből – kérelemre – e rendeletben szabályozott módon és díj ellenében a szükséges mértékben és időtartamra adható kivételesen engedély a rendeltetéstől eltérő más célú használatra.

(2) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra - a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.

(3) A közterület rendeltetésszerű használata mások jogait nem csorbíthatja.

(4) A közterületet rendeltetésétől eltérően használni közterület-használati engedély birtokában lehet (továbbiakban: közterület-használat).

(5) A közterület-használati engedély kiadása közterület-használati megállapodás megkötése vagy határozat kiadása útján történik.

(6) A közterület-használati kérelemmel kapcsolatos döntés meghozatala átruházott hatáskörben Táska Község polgármesterének (továbbiakban: Polgármester) hatáskörébe tartozik.

(7) Amennyiben a kérelmező részére az engedély nem kerül kiadásra, úgy a kérelmező a döntés ellen jogorvoslattal élhet.

(8) A közterület-használati díj befizetését az önkormányzat költségvetési számlájára készpénz átutalási megbízáson, vagy átutalással kell teljesíteni.

(9) A településen hirdetések kifüggesztése kizárólag erre a célra állított hirdető berendezéseken történhet.

A közterület-használati engedély

3. § (1) Közterület-használati engedélyt kell kérni ( 1. melléklet) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

a) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

b) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető, tájékoztató, reklámtáblák elhelyezésére,

c) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék, konténer ideiglenes elhelyezésére,

d) alkalmi és mozgóárusításra, mozgóboltos árusításra,

e) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

f) vendéglátóipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

g) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

h) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, mezőgazdasági gép felszerelésnek/tartozékának ideiglenes tárolására vonatkozóan,

i) közművek, távközlési létesítmények építésekor, amennyiben a közterület használat az 5 napot meghaladja,

j) egyéb, az előző kategóriákba be nem sorolható, a közterületre elhelyezett dologra(pl. tüzelőanyag, műtrágya).

(2) Építmények elhelyezése esetén műemlék jellegű, vagy műemléki környezetet érintő területen közterület-használati engedély megadásához a műemléki hatóság hozzájárulása is szükséges.

(3) A közterület-használati engedély megadásához előzetes vélemény szükséges:

a) az országos főútvonal-hálózatot érintő közterület-használatának engedélyezéséhez, az út kezelőjétől,

b) a közvetlen fogyasztásra kerülő élelmiszer-árusítás engedélyezéséhez az illetékes Népegészségügyi Osztálytól, valamint az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálytól.

(4) A szakhatóságok hozzájárulását a közterület-használatát kérelmező szerzi be.

(5) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(6) A közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési (létesítési) engedély iránti kérelem benyújtása, vagy a bejelentés megtétele előtt az építtetőnek kell kérnie.

(7) Ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(8) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a községrendezési terveket, a településképi és műemlékvédelmi, a köztisztasági, a környezetvédelmi, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek fennállását is.

(9) A közterület használatára feljogosító megállapodásnak, határozatnak tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakóhelyét/székhelyét,

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban, ha közreműködő szakhatóság bevonására kerül sor, a hatóság által kiadott hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

(10) E rendelet vonatkozásában:

a) személygépjármű: 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű;

b) tehergépjármű: 3500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, és a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény.

4. § (1) Nem adható közterület- használati engedély:

a) az eseti rendezvények kivételével szeszesital árusítására,

b) a lakosság nyugalmát erősen zavaró, vagy a közerkölcsöt sértő tevékenységvégzésére,

c) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

d) olyan járdaszakaszokra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogosközlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozza,

e) olyan tevékenység gyakorlásához, amely környezetére káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

f) ha jogszabály az engedély kiadását nem teszi lehetővé.

(2) Vontatótraktor, mezőgazdasági munkaeszköz, munkagép, illetve annak tartozéka közterületen március 1-től május 31-ig, valamint augusztus 1-tól október 31-ig tárolható engedély nélkül, egyéb időszakban kizárólag engedély birtokában.

(3) Tárolásnak minősül, ha a jármű, mezőgazdasági munkaeszköz, munkagép , utánfutó, lakókocsi 22.00 és 6.00 között egy óránál hosszabb ideig folyamatosan közterületen áll.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott járművek tárolása történhet:

a) bértárolásra kijelölt telephelyen,

b) saját telephelyen,

c) méretei alapján építési telken, ha azt egyéb jogszabály nem tiltja.

(5) A Polgármester a rendezési tervekkel összhangban önkormányzati területen is engedélyezhet tárolóhely kialakítást.

(6) Kivételesen, díjfizetés ellenében, meghatározott helyen, a Polgármester engedélyével tárolható közterületen gépjármű, a fentiektől elérően. Engedély kizárólag tárgyévre vonatkozik, melyet új eljárásban lehet meghosszabbítani.

(7) Üzemképtelen (rendszám nélküli gépkocsik, roncsok) a közúti közlekedésben való részvételére alkalmatlan járművet főútvonalon, járdán, járdaszigeten, zöldterületen nem, más közterületen engedély nélkül legfeljebb 30 napig lehet tárolni. A tiltott helyen tárolt jármű elszállításáról saját költségét a tulajdonos köteles gondoskodni.

(8) Ha a tulajdonos nem tesz eleget elszállítási kötelezettségének, vagy ismeretlen, az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező hatóság jogosult a jármű kijelölt helyre történő elszállítását elrendelni.

(9) Az elszállítást megelőzően az elszállítást elrendelő és a megbízott elszállító képviselői a helyszínen kötelesek a jármű helyzetét, leírását, felszereltségét és a járműben található tárgyakat jegyzőkönyvben rögzíteni, azokról fényképet készíteni.

5. § (1) Nem kell közterület-használati engedély, azonban a tevékenységet be kell jelenteni megkezdése előtt az Önkormányzathoz:

a) a közút, (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához amennyiben az az 5 napot nem haladja meg,

b) az úttartozékok és a közút közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez, javításához amennyiben az az 5 napot nem haladja meg;

c) a közterületen illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, továbbá közművek (víz, gáz, csatorna) hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve újak lerakásához (ide nem értve a nem földkábeles megoldást), feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza és amennyiben az az 5 napot nem haladja meg,

d) „életveszélyes” fakivágás munkálatainál.

(2) Az (1) bekezdés a-c) pontjaiba a „konténer elhelyezés” nem értendő bele, valamint az 5 napot csak egyszer lehet figyelembe venni egy munkánál, újabb bejelentés ugyanazon területre nem mentesít újabb 5 napra a közterület-használati engedély igénylésének kötelezettségétől és a közterület-használati díj megfizetésnek kötelezettsége alól.

Mentesség a közterület használati díj fizetése alól

6. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére,

b) a gáz, víz és csatornázási művek valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátásához szükséges eszközök és köztárgyak elhelyezésére, valamint a gáz, víz és csatornahálózat javítása/karbantartása céljából,

c) az elektromos létesítmények elhelyezéshez, amennyiben az földkábeles hálózat kiépítésével jár,

d) elektromos vezetékek javításához, karbantartásához,

e) postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezésére, amennyiben az földkábeles hálózat létesítésével jár,

f) meglévő postai és távközlési hálózat, létesítmény karbantartása, javítása céljából,

g) a közforgalmú közúti közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezésére (pl. buszmenetrend táblája),

h) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után,

i) választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.

(2) A díjmentesség nem érinti a közterület használati kérelem benyújtásának kötelezettségét.

Felmentés a közterület használati díj megfizetése alól

7. § A közterület-használati díj megfizetése alól kérelemre a polgármester részben vagy egészben felmentést adhat:

a) az állami, önkormányzati szervek és intézményei, valamint társadalmi szervezetek által szervezett rendezvények, sportesemények közterület használatára,

b) az állami és önkormányzati intézmények ingatlanok helyreállításával, felújításával kapcsolatos közterület használatokra.

A közterület használati díj

8. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni.

(2) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során az engedélyes által elfoglalt közterület nagyságának mértékét kell figyelembe venni,

(3) A közterület használati díjak mértékét jelen rendelet 2. melléklete határozza meg.

(4) A közterület-használati díj számításánál minden megkezdett napot 1 napnak, és minden megkezdett m2-t egy m2-nek, minden megkezdett métert egy méternek kell számítani.

(5) A 2. számú mellékletben nem szereplő, de közterület-használathoz kötött tevékenységek díja, esetileg egyedi díjmegállapítással történik, amely a polgármester hatáskörébe tartozik.

A közterület használat egyéb szabályai

9. § (1) A közterület használat iránti kérelmet vagy a jelen rendelet 1. számú melléklete szerinti nyomtatványon, vagy azzal azonos tartalommal kell benyújtani a Táska Község Önkormányzatának polgármesterénél (8996 Táska, Arany János utca 1.).

(2) A közterület használati engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.

(3) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges egyéb engedélyeket (vállalkozói, magánkereskedői igazolvány, működési engedély, díjfizetésről szóló bizonylat stb.) magánál tartani és azokat az ellenőrzést végző hatóságok, illetve a rendőrség kérésére felmutatni.

(4) Építő-és egyéb anyag, tárgy tárolása maximum 6 hónap időtartamig engedélyezhető. A 6 hónap letelte után a közterületen tárolt anyagokat, tárgyakat az Önkormányzat érintett ingatlan tulajdonosának előzetes értesítést követően, az ingatlan tulajdonosának költéségére elszállíttathatja.

A közterület használat megszüntetése és az engedély megvonása

10. § (1) Az engedélyező – a közterület használati engedély bevonására történő figyelmeztetés mellett határidő kitűzésével - felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére azt az engedélyest, aki:

a) a közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztántartásáról, fenntartásáról nem gondoskodik,

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árul,

d) a számára engedélyezett közterület használatot másnak átengedi,

e) a közterület használati díjat határidőig nem fizeti meg.

(2) Amennyiben az engedélyes a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterület használati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.

(3) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja.

(4) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles az engedély visszavonását kezdeményezni.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(6) Ha a közterület használat a (1) vagy (2) bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

11. § (1) Az engedély nélküli használata esetén a hatóság a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. tv alapján közigazgatási bírságot szab ki.

(2) Az engedély nélküli használó a hatóság felhívására köteles az engedély nélküli használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát, saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a hatóság a közterület-használatot a továbbiakban engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a jogkövetkezmények alól.

A közterületen végzett munkák és a közterületbontás feltételei

12. § (1) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez – felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény elhelyezéséhez (járda, gépkocsi beálló, gyalogos híd) – a közút tulajdonosának és kezelőjének írásbeli hozzájárulását be kell szerezni.

(2) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges tulajdonosi közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet a közút kezelőjénél kell kérelmezni. A kérelemhez mellékelni kell:

a) az építményt engedélyező hatóság létesítési, építési engedélyét,

b) az igénybevételt bemutató helyszínrajzot, tervet feltüntetve az igénybe vett terület nagyságát, a bontandó burkolat nemét, a burkolatváltásokat,

c) az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás korlátozás, forgalomterelés tervét,

d) a 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet 7. §-a szerinti mellékleteket.

(3) A bejelentés, és a hozzájárulás megkérésének elmulasztását úgy kell tekinteni, hogy a közutat az előírt hozzájárulás nélkül vették igénybe.

(4) A közterületet felbontani, bontás céljára igénybe venni csak a kezelő hozzájárulásának birtokában és az abban előírtak szerint szabad, kivéve, ha az élet- és vagyonvédelem, vagy halasztást nem tűrő hiba elhárítása érdekében azonnali bontás szükséges. Azonnali bontás szükségessége esetében a bontást 24 órán belül, munkaszüneti napon az azt követő első munkanapon írásban be kell jelenteni. A bejelentésben közölni kell a helyreállítás várható időpontját, és mellékelni kell a hely beazonosíthatóságára vonatkozó dokumentumokat.

(5) A közterület bontásához a hozzájárulást a kitöltött 3. melléklet Önkormányzathoz (8996 Táska, Arany János utca 1.) történő megküldésével lehet kérelmezni.

(6) Közterületet felbontani kizárólag üzemzavar elhárítása céljából a közútkezelő hozzájárulásával lehet.

(7) Jogerős építési engedéllyel rendelkező ingatlan közmű bekötővezeték létesítés érdekében történő munkavégzéshez is adható hozzájárulás. Ebben az esetben az igénybevevőnek gondoskodnia kell a burkolt felületek ideiglenes helyreállításáról azzal, hogy a végleges helyreállítást legkésőbb a munkálatok befejezését követő 5 napon belül köteles elvégeztetni.

(8) Új aszfaltút építését követően, az új burkolat elkészültétől számított 5 éven belül burkolatot felbontani kizárólag üzemzavar elhárítása céljából a közútkezelő hozzájárulásával lehet.

Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

1

A Táska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete a Táska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a alapján nem lép hatályba.