Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 74/2012. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

„A magyar nyelvért” emlékdíjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2020. 05. 22

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 74/2012. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

„A magyar nyelvért” emlékdíjak alapításáról és adományozásáról

2020.05.22.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Újbuda Önkormányzata) Képviselő-testülete megalapítja „A magyar nyelvért” emlékdíjakat (a továbbiakban: Díjak) az alábbiak szerint:

a) „A magyar nyelvért Szarvas Gábor” emlékdíjat Ada Község (Vajdaság - Szerb Köztársaság),

b) „A magyar nyelvért Horváth László” emlékdíjat Bene Község (Kárpátalja - Ukrajna),

c) „A magyar nyelvért Benedek Elek” emlékdíjat Kézdiszentlélek Község (Erdély - Románia),

d) „A magyar nyelvért Sütő András” emlékdíjat Marosvásárhely Város (Erdély - Románia) és

e) „A magyar nyelvért Almási Mária” emlékdíjat Nádszeg Község (Felvidék - Szlovákia) testvértelepülések magyar tanítási nyelvű általános iskolás diákjai támogatására.

(2) A Díjakat Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete határozatlan időre, de minimum 10 évre alapítja, amit először 2013-ban lehet elnyerni.

(3)1 A Díjak összegét, településenként évente 120 000 Ft-ot, összesen évente 600 000 Ft-ot Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a mindenkori költségvetésben külön soron támogatásként biztosítja közvetlenül a testvértelepülés diákjai számára

a) a törvényes képviselő igazolásával készpénzben, vagy

b) amennyiben Újbuda Önkormányzata képviselői nem tudnak kiutazni, úgy

ba) a törvényes képviselő számlaszámára történő utalással, vagy

bb) amennyiben nincs a törvényes képviselőnek számlaszáma, úgy az iskola számlájára történő utalással, amennyiben ehhez az iskola igazgatója hozzájárul, azzal, hogy az iskola erről átvételi elismervényt küld Újbuda Önkormányzata részére, mely szerint a díjazott törvényes képviselőjének az iskola kifizette az odaítélt összeget.

(4) A Díjakat minden évben azok a végzős diákok kaphatják, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt értek el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint tanulmányaikat gimnáziumban vagy középiskolában kívánják folytatni.

2. § (1) A Díjakat az adott iskola tantestülete ítéli oda a magyartanár(ok) javaslatára minden tanévben legkésőbb egy hónappal az évzárót megelőzően.

(2)2 A Díjakat településenként egy végzős diák kaphatja meg, amelyek különösen indokolt esetben megoszthatók. A Díjak összege településenként összesen évente 120 000 Ft.

(3)3 A Díjak adományozását a rendelet melléklete szerinti Emléklap igazolja. Az Emléklap tartalmazza az iskola nevét, a díj nyertesének nevét, az adományozás indokát, a település nevét és a díj átadásának keltét. Az Emléklapot Újbuda Önkormányzata Polgármestere, kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere és az emlékdíj kezdeményezője, valamint az iskola igazgatója és a díjat nyerő tanuló magyartanára írják alá.

(4) A Díjak az adott iskola tanévzáró ünnepélyén kerülnek átadásra.

2/A. §4 (1) A Díjak adományozása jogszerűségének ellenőrizhetősége, valamint a díjazott személyek névjegyzékének nyilvántartása és közzététele céljából Újbuda Önkormányzata, mint Adatkezelő jogosult a mellékletben, valamint az 1. és 2. §-ban meghatározott személyes adatok kezelésére.

(2) Adatkezelő az adatokról nyilvántartást vezet. A nyilvántartás adatait - a díjazottak névjegyzéke és a díjak után fizetendő adóterhek rendezéséhez szükséges, valamint egyéb jogszabályok által előírt adattovábbítások kivételével - az Adatkezelő nem továbbíthatja harmadik félnek, kizárólag az adatkezelési célból hasznosíthatja annak tartalmát. A nyilvántartásból a díjazottra vonatkozó személyes adatokat törölni kell az átvételt követő 10 év elteltével.

(3) Az adatkezelő a díjak adományozására és átadására vonatkozó egyedi adatkezelési tájékoztatót küld az érintettek részére.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Megállapította: 20/2020. (V. 21.) XI.ÖK rendelet 1. §. Hatályos: 2020. V. 22-től.

2

Megállapította: 20/2020. (V. 21.) XI.ÖK rendelet 2. §. Hatályos: 2020. V. 22-től.

3

Megállapította: 20/2020. (V. 21.) XI.ÖK rendelet 2. §. Hatályos: 2020. V. 22-től.

4

Beiktatta: 20/2020. (V. 21.) XI.ÖK rendelet 3. §. Hatályos: 2020. V. 22-től.