Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 05. 12- 2022. 07. 06

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.05.12.

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1)1 A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését:

a) 660.663.998 Ft költségvetési bevétellel

b) 989.369.453 Ft költségvetési kiadással

c) 328.705.455 Ft költségvetési egyenleggel[a)-b)]

d) 163.998.203Ft - c)-ből működési (hiány,többlet)

e) 164.707.252 Ft felhalmozási (hiány,többlet)

f) 340.029.208 Ft finanszírozási bevétellel

g) 11.323.753 Ft finanszírozási kiadással

h) 328.705.455 Ft finanszírozási egyenleggel [f)-g)]

i) a bevételek és kiadások főösszegét 1.000.693.206 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a képviselő-testület az 1. melléklet szerint határozza meg.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.

(4) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételét rendeli el. A működési hiány finanszírozásának érdekében az önkormányzat államháztartáson belüli működést kiegészítő támogatás igénylését rendeli el.

(5) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. Az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb a 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri (közös) hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9. melléklet szerint határozza meg.

(8) Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról tartalmi elemeit a 10. melléklet tartalmazza.

(9) A 2022. évi általános működés és ágazati feladatok támogatását alakulása jogcímenként a 11. melléklet tartalmazza.

(10) A 2022. évben céljelleggel juttatott támogatások részletezését a 12. melléklet tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat Likviditási tervét a 13. melléklet tartalmazza.

(12) Az Önkormányzat a kiadások között 1.000.000 Ft általános, 0 Ft céltartalékot állapít meg.

(13) A fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke a 2022. évben bruttó 1.000Ft/hó/fő összegben határozza meg köztisztviselőkre és közalkalmazottakra kiterjedően.

(14) 2022. évre a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőire kiterjedően a köztisztviselői illetményalapot 46 380 Ft-ban, a cafetéria juttatás összegét 231.900 forint/ fő/ év összegben állapítja meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv állományába tartozó személy részére megbízási díj vagy más szerződés alapján díjazás a munkaköri leírása szerint számára előírható feladatra nem fizethető. Más esetben díjfizetésére a feladatra vonatkozóan előzetesen írásban kötött szerződés az Ávr. és a belső szabályzat szabályai szerint igazolt teljesítése után kerülhet sor. A szerződésben ki kell kötni, hogy a díj kizárólag abban az esetben illeti meg a költségvetési szerv állományába tartozó személyt, ha a szerződésben rögzített feladat mellett a munkakörébe tartozó feladatainak is maradéktalanul eleget tett.

(5) Az államháztartási előírásokra tekintettel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módot. A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor. Az Önkormányzat, valamint az irányítása alá tartozó intézmények házipénztárából készpénzben teljesíthető

1. elszámolási kötelezettséggel adott készpénzelőleg

2. belföldi kiküldetés költségtérítése

3. saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés

4. helyi és helyközi utazási költségtérítés

5. üzemanyag vásárlással kapcsolatos kiadások, amennyiben üzemanyagkártya használata nem lehetséges

6. karbantartással, működtetéssel kapcsolatos kiadások 500.000 Ft értékhatárig

7. készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások 500.000 Ft értékhatárig

8. reprezentációs kiadások

9. rendezvényekkel, értekezletekkel kapcsolatos kiadások

10. jogszabályban, helyi rendeletben meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátások

11. ruházati költségtérítés, egyenruha pótlása

12. kerekítési különbözet

13. fizetési számlára történő készpénz- visszafizetés

14. egyéb nem rendszeresen előforduló cél jellegű kis összegű kifizetések

15. igénybe nem vett szolgáltatás térítési díjának visszafizetése

16. jogcímtől függetlenül 500.000 Ft összeghatárig történő egyéb kifizetés a szervezet vezetőjének egyedi írásbeli engedélye alapján.

(6) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(7) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(8) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(9) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési rendeletet szükség szerint, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig december 31-ei hatállyal módosítja. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal, képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A polgármesteri (önkormányzati, közös) hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a függetlenített belső ellenőrzésről az EAST-AUDIT Zrt (székhelye: 4025 Debrecen Széchenyi u.15.) megbízásával gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. Záró és vegyes rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2022. március 10-én lép hatályba, de rendelkezéseit 2022. január 01. napjától kell alkalmazni.

1

A 2. § (1) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 6. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 7. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 8. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 9. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 11. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 12. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.