Gyanógeregye Község Önkormányzata Képviselő-testülete 20/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 01. 28- 2021. 06. 13

Gyanógeregye Község Önkormányzata Képviselő-testülete 20/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Gyanógeregye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdése, 26. §, 32.§ (1) bekezdés b) pontja, 32. § (3) bekezdése, 45. §, 48. § (4) bekezdése, 92. § (1) bekezdése, 115.§ (3) bekezdése, 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK ÉS HATÁSKÖRI SZABÁLYOK

1. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet mellékleteként meghatározott formanyomtatványokon kell benyújtani:

  • a) települési támogatás és rendkívüli települési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt az 1. melléklet,
  • b) köztemetés iránti formanyomtatványt a 2. melléklet

tartalmazza.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó kérelmeket a Sorkifaludi Közös Önkormányzati Hivatalnál (9774 Sorkifalud, Kossuth u. 30., a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(3) A kérelmező - figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra - a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja és háztartása jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti.

2. § (1) A települési támogatás, a rendkívüli települési támogatás – az elemi kár esetén nyújtott támogatás kivételével – és a köztemetés elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet annak következő ülésén tájékoztatja.

(3) Az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás megállapításáról a képviselő-testület rendkívüli képviselő-testületi ülésén dönt.

(4) A szociális étkeztetés, családsegítés és házi segítségnyújtás iránti kérelmeket a Táplánszentkereszti Mikrotérségi Társuláshoz (9761 Táplánszentkereszt, Rákóczi u. 1.) kell benyújtani.

3. § (1) A települési és rendkívüli települési támogatás adható

  • a) eseti jelleggel vagy
  • b) meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

(2) A települési és rendkívüli teleülési támogatás adható

  • a) természetben vagy
  • b) pénzbeli ellátás formájában.

(3) Az eseti jelleggel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás összege - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás, valamint a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtandó települési támogatás kivételével – alkalmanként legfeljebb 50.000 Ft.

(4) A meghatározott időszakra havi rendszerességgel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás havi összege 3.000 Ft.

(5) A rendszeres és eseti jelleggel adott települési és rendkívüli települési támogatások éves összege háztartásonként nem haladhatja meg a 100.000 Ft összeget azzal, hogy ezen éves mértéket meghaladóan települési és rendkívüli települési támogatási kérelmet benyújtani nem lehet.

(6) A pénzbeli települési és rendkívüli települési támogatás a polgármester döntését követő 5 napon belül, a havi rendszerességgel megállapított támogatás első alkalommal a polgármester döntését követő 5 napon belül, a további támogatás minden hónap 5. napjáig kerül kifizetésre átutalással.

(7) Amennyiben a rendszeres és eseti jelleggel települési és rendkívüli települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára eső támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

4. § (1) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás (élelmiszer, tüzelő, szociális utalvány, tankönyv, iskolai kirándulás, táborozás költségeihez való hozzájárulás, intézményi térítési díj) formájában is biztosítható, különösen akkor, ha a kérelmező háztartásában védelembe vett gyermek él, valamint ha a család, illetve a kérelmező esetében, különösen a gyermekek körülményeinek, érdekeinek mérlegelését követően feltételezhető, hogy a természetben nyújtott támogatás a célravezetőbb. Ebben az esetben a támogatás közvetlenül a szolgáltató vagy intézmény felé kerül megfizetésre.

(2) A polgármester a települési és a rendkívüli települési támogatás felhasználását ellenőrzi, a támogatásban részesített személy a települési, illetve a rendkívüli települési támogatás folyósítását követő 15 napon belül köteles a jogosult nevére szóló számlával, az árucikk nevét tartalmazó nyugtával, közüzemi díj befizetéséről szóló csekkszelvénnyel elszámolni.

(3) A polgármester települési és a rendkívüli települési támogatást megállapító határozatában meghatározza a támogatással való elszámolás feltételeit és módját. Amennyiben a támogatásban részesített személy az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, és a megállapító határozat alapján további támogatásra is jogosult lenne, a támogatás kifizetését fel kell függeszteni. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező további települési támogatásra nem jogosult.

(4) Amennyiben a települési támogatás összege a 20.000 Ft összeget nem haladja meg, a települési és rendkívüli települési támogatás felhasználását a támogatásban részesített személy büntetőjogi és anyagi felelőssége tudatában tett, teljes bizonyító erejű magánokirattal is igazolhatja.

(5) A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet esetén a (2) bekezdésben írt határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. nap.

(6) A (4) bekezdésben írt magánokirat benyújtási határideje a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet esetén a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. nap.

5. § A polgármester a Szoctv. 17. §-ában szabályozott esetben a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett települési támogatás összegének megtérítését – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át – a települési támogatást igénybe vevő kérelmére méltányosságból elengedheti vagy csökkentheti vagy a települési támogatás összegének megtérítésére maximum tizenkét havi részletfizetést biztosíthat.

II. FEJEZET SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK

Települési támogatás

6. § Települési támogatás nyújtható:

  • a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres és eseti költségek viseléséhez,
  • b) gyógyszerköltségek enyhítésére
  • c) bölcsőde, óvoda és iskola kezdéséhez,
  • d) újszülött érkezéséhez
  • e) karácsonyi támogatásként.

7. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, elsősorban a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez nyújtható.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás nettó összjövedelmének a 20%-át.

(3) Lakhatással kapcsolatos települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a lakhatással kapcsolatos kiadásokat igazoló havi közüzemi számlákat.

8. § (1) Gyógyszerköltségeinek enyhítésére települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén 200%-át és a havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 20%-át.

(2) Magas gyógyszerköltségre tekintettel kért települési támogatás nem állapítható meg annak, aki alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra jogosult.

(3) Gyógyszerköltségre tekintettel személyenként évente legfeljebb 4 alkalommal adható támogatás, melynek összege alkalmanként nem haladhatja meg az igazolt gyógyszerköltség 50%-át.

(4) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a havi gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről.

9. §

10. §

10/B. § (1) A polgármester karácsonyi támogatásként 20.000 Ft összegű települési támogatást nyújt évente egy alkalommal:

  • a) 65 évnél idősebb, vagy
  • b) mozgásában korlátozott, vagy
  • c) fogyatékos, aki a fogyatékos személyek jogairól és az esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül,

rászorult személy részére, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át.

(2) A karácsonyi támogatás igénybevételéhez a jogosultságot az alábbiak alapozzák meg:

Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás kivételével - nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 350%-át.

(2) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

  • a) megfelelő élelmezés hiánya,
  • b) a lakhatás elvesztésének veszélye,
  • c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,
  • d) aktív korúak ellátásában részesülő személy,
  • e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg,
  • f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,
  • g) a megfelelő ruházkodás hiánya,
  • h) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő,
  • i) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége,
  • j) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,
  • k) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,
  • l) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,
  • m) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása,
  • n) napi megélhetési gondok.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek tekintendő különösen:

  • a) elemi kár,
  • b) baleset,
  • c) haláleset,
  • d) jövedelem igazolt elvesztése;
  • e) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,
  • f) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  • g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot, így különösen

  • a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,
  • b) terhesgondozásról szóló igazolást,
  • c) elemi kár esetén helyreállítás költségeiről készített kimutatást számlákkal alátámasztva,
  • d) étkeztetést biztosító intézmény térítési díj kimutatását,
  • e) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,
  • f) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

12. § (1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni az elhunyt gyanógeregyei állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját vagy a temetésről gondoskodó más személyt, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozót, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti, ha a háztartás egy főre jutó havi nettó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

  • a) jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,
  • b) az eltemettető nevére szóló temetési számlák hitelesített másolati példányát,
  • c) amennyiben a haláleset nem Gyanógeregyében történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 150.000 Ft.

(4) A (1) bekezdésben szabályozottak szerint megállapított települési támogatás összege a (3) bekezdésben meghatározott összeg 10%-a.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani.

13. § A polgármester hivatalból, valamint a nevelési oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, védőnő, természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére a rendeletben foglaltak figyelembe vételével állapíthat meg rendkívüli települési támogatást.

Köztemetés

14. § (1) A polgármester a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedül élő esetében 150%-át – maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.

(2) Az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap 15. napja.

(3) Az eltemettetésre köteles személyt kérelmére, létfenntartást veszélyeztető élethelyzete esetén a polgármester a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti.

(4) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

III. FEJEZET Szociális szolgáltatások

15. § Az önkormányzat szociális alapszolgáltatásként a szociális étkezetést, a családsegítést és a házi segítségnyújtást a Táplánszentkereszti Mikrotérségi Társulás (9761 Táplánszentkereszt, Rákóczi u. 1.) útján biztosítja.

IV. FEJEZET Térítési díj

16. § A házi segítségnyújtásért fizetendő térítési díjhoz kedvezményt és mentességet az önkormányzat nem biztosít.

VII. FEJEZET Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Gyanógeregye Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 23/2015. (XII. 16.) önkormányzati rendelete.