Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 06. 01

Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.06.01.

Nagycserkesz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagycserkesz Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színterekre, a közművelődési tevékenység végzésére alkalmazott személyekre, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre.

2. § Az Önkormányzat a helyi adottságok és szükségletek figyelembevételével, a közművelődés körébe tartozó kötelezően ellátandó feladatkörében közművelődési alapszolgáltatásként:

a) elősegíti a művelődő közösségek létrejöttét,

b) helyszínt biztosít a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára,

c) törekszik a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztésére,

d) biztosítja a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének a feltételeit, a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, az egyetemes, a nemzeti és a nemzetiségi kultúra megismertetése, gyarapítása, kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozása, a település természeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, a településhez kötődés erősítése, a helyi ismeretek cseréje, közvetítése, a helyi értékeket védő és gazdagító kezdeményezések ösztönzése, hatékonyságának segítése céljából.

e) biztosítja az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeit, melyhez az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét támogatja, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségeket, amatőr alkotó- és előadó művészeti közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremtve.

f) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása, ennek keretében az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, ön képző, szakképző tanfolyamok, élet minőséget és életesélyt javító tanulási, ismeretterjesztési, felnőttoktatási lehetőségek segítése a célja, a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének alakulásához való segítségnyújtással.

3. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatait, közösségi színterek működtetésével látja el - közművelődési intézmény alapítása nélkül. Nagycserkesz községben az önkormányzat közösségi színterei:

a) Nagycserkesz, Arany János utca 13-15. szám ( 63-64 hrsz) IKSZ Tér

b) Nagycserkesz, Petőfi utca 8. (6 hrsz) kultúrház

c) Nagycserkesz, Vasvári Pál utca (043/5 hrsz) sporttelep

(2) A képviselő-testület biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe a színtér szolgáltatásait, ennek érdekében meghatározza és jóváhagyja a közösségi színtér használati szabályzatát.

(3) Az önkormányzat, mint fenntartó biztosítja a közösségi színtér működésének személyi és tárgyi feltételeit.

4. § Hatályát veszti Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 9/2002. (XII.19.) önkormányzati rendelete.

5. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.