Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 11/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény és családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2014. 05. 01- 2017. 05. 09

Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvekről a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (6)-(7) bekezdésében, valamint a 42/A. § (4) bekezdés a)-b) pontjában kapott felhatalmazás lapján a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed Nikla Községi Önkormányzat illetékességi területén történő házasságkötésre (a továbbiakban: anyakönyvi esemény), valamint a gyermekköszöntőre, jubileumi házasságkötésre, házasságkötés megerősítési szertartásra, polgári gyászszertartásra (a továbbiakban: családi esemény).



A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


2. § (1) Anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívüli időben Nikla Községi Önkormányzat 8706. Nikla, Berzsenyi D. u. 51. szám alatti házasságkötő termében lehet lebonyolítani.


(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseménynek minősül minden olyan anyakönyvi esemény, amelynek helyszíne az (1) bekezdésen megjelölttől eltér.


(3) Anyakönyvi eseményt lebonyolítani a Munka törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével lehet.


(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt munkaidőben, valamint az (5) bekezdésben foglaltaknak megfelelően, hivatali munkaidőn túl pénteken és szombaton lehet lebonyolítani. Az erre irányuló kérelmet a szándék bejelentésekor az e rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni.


(5) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményeket pénteken 14.00 óra és 17.00 óra, szombaton 10.00 óra és 17.00 óra között lehet lebonyolítani. Az erre irányuló kérelmet a szándék bejelentésekor az e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni.


(6) A kérelem elbírálása előtt a jegyző az eljáró anyakönyvvezetővel egyeztet.



3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen anyakönyvi esemény tartását a jegyző akkor engedélyezheti, ha az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.


(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.



Anyakönyvi események díja


4. § (1) A Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.


(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott díj befizetését.


(3) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 2. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.


(4) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény esetén a feleknek a (2) és a (3) bekezdésben meghatározott díjat is meg kell fizetni.


(5) A díjak megfizetése alól nem lehet mentességet adni.


(6) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díj befizetését az engedély-kérelem benyújtásával egyidejűleg, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába befizetett számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.


(7) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, a külső helyszínen lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.


(8) Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásokat, így az asztaldíszt, pezsgőt, gyertyát a házasulók biztosítják.


                                   

Családi események díja


5. § (1) A Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal munkaidőben térítésmentesen biztosítja a családi események lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.


(2) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény – a polgári gyászszertartás kivételével – esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 3. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.


(3) A hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény – a polgári gyászszertartás kivételével – esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 4. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.


(4) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli családi esemény – a polgári gyászszertartás kivételével – esetén a feleknek a (2) és a (3) bekezdésben meghatározott díjat is meg kell fizetni.


(5) Polgári gyászszertartás esetén az ügyfélnek az 1. melléklet 5. pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.


(6) A díjak megfizetése alól nem lehet mentességet adni.


(7) A (2)-(3) és (5) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatásért fizetendő díjat az eseményt megelőző 5 munkanapon belül a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába kell megfizetni. A megfizetést legkésőbb az eseményt megelőző munkanapon a hivatali munkaidő végéig kell az anyakönyvvezetőnél igazolni.



Anyakönyvvezető részére fizetendő díj


6. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy esetenként e rendelet 2. mellékletének 2. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.


(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményben közreműködő anyakönyvvezetőt esetenként e rendelet 2. mellékletének 1. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.


(3) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményben közreműködő anyakönyvvezetőt az (1) és (2) bekezdésben meghatározott juttatás is megilleti.


(4) A hivatali munkaidőn kívüli családi eseményben – a polgári gyászszertartás kivételével –közreműködő anyakönyvvezetőt esetenként e rendelet 2. mellékletének 4. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.


(5) A hivatali helyiségen kívüli családi eseményben – a polgári gyászszertartás kivételével –közreműködő anyakönyvvezetőt esetenként e rendelet 2. mellékletének 3. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.


(6) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli családi eseményben – a polgári gyászszertartás kivételével – közreműködő anyakönyvvezetőt a (4) és (5) bekezdésben meghatározott juttatás is megilleti.


(7) A polgári gyászszertartást lebonyolító anyakönyvvezetőt esetenként e rendelet 2. mellékletének 5. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.



Záró rendelkezések


7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i 2006/123EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.




Nikla, 2014. április 29.




            Dr. Fülöpné Kesztyüs Ágota                                                Károlyné Csobod Hajnalka

                        polgármester                                                                             jegyző





Záradék:


A rendelet 2014. április 30. napján kihirdetésre került.



Nikla, 2014. április 30.


                                                                                                          Károlyné Csobod Hajnalka

                                                                                                                           jegyző