Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 04- 2022. 06. 04

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.04.

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva meghatározott feladatkörében eljárva, Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 35. § b) pont 2. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Jogi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az önkormányzat költségvetésének végrehajtására szolgáló bankszámla száma: Takarékbank 73611060-10267350 sz. számla.

Az önkormányzat az általános forgalmi adó hatálya alá tartozó adóalany.”

2. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A képviselő-testület ülésének időpontjáról és napirendjéről a nyilvánosság értesítése a meghívónak a Hivatal hirdetőtáblájára való kifüggesztésével és a város honlapján való megjelentetéssel az ülést megelőzően legalább 72 órával történik. ”

3. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület ülésére a polgármester tanácskozási joggal hívja meg:)

„b) az önkormányzat által fenntartott intézmények vezetőit, a csákvári egyházközségek képviselőit, azon civil szervezetek vezetőit, amelyek működésüket az önkormányzatnak bejelentették.”

4. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A meghívóval együtt megküldésre kerül a napirendekhez kapcsolódó írásos előterjesztések mindegyike a települési képviselőknek, valamint a 6. § (1) a)-c) pontja szerint tanácskozási joggal meghívottaknak. A tanácskozási joggal meghívottak részére az őket érintő napirendi pont előterjesztése kerül megküldésre.”

5. § (1) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A titkos szavazást a Pénzügyi, Jogi és Településfejlesztési Bizottság bonyolítja le. A titkos szavazás szavazólapon, urna igénybevételével történik.”

(2) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A titkos szavazás eredményét a Pénzügyi, Jogi és Településfejlesztési Bizottság elnöke, vagy az általa megbízott bizottsági tag ismerteti. A testület így hozott döntését a képviselő-testület jegyzőkönyvében határozati formában is rögzíteni kell.”

6. § (1) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület a lakosság széles körét érintő rendelet-tervezet elfogadása előtt a társadalmi véleményeztetésen túl elrendelheti, hogy lakossági fórum keretén belül, vagy a Csákvári Hírmondó útján ismerteti a lakossággal a tervezett intézkedést. A rendelet-tervezettel kapcsolatban az érdekeltek észrevételt, javaslatot tehetnek, kifogást emelhetnek ellene. Ezen javaslatok, észrevételek, kifogások tárgyában a képviselő-testület dönt.”

(2) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A polgármester a jegyző útján gondoskodik arról, hogy a rendelet-tervezet a törvényességi követelményeknek megfelelően legyen előkészítve. A rendelet-tervezeteket – a jegyző véleményével együtt – megvitatás céljából a Pénzügyi, Jogi és Településfejlesztési Bizottság, valamint a képviselő-testület szakterület szerint illetékes bizottsága elé kell terjeszteni.”

7. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § A lakosság széles körét érintő tervezett intézkedéseket, a jogok gyakorlásához, a kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolódó hirdetményeket a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, a honlapon teszik közzé.”

8. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 28. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közmeghallgatás idejéről, helyéről a lakosságot legalább a közmeghallgatás tervezett időpontjától számított 15 nappal előbb a Hivatalban és a városi hirdetőtáblákon kifüggesztett hirdetmény, a város honlapján történő közzététel útján tájékoztatja a képviselő-testület.”

9. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30. § Az Önkormányzat által a köztájékoztatás érdekében kiadott újság elnevezése: Csákvári Hírmondó.”

10. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 34. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozza létre:)

„a) Pénzügyi, Jogi és Településfejlesztési Bizottság amely 7 főből áll: 5 fő képviselő, 2 fő nem képviselő.”

11. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„35. § Pénzügyi, Jogi és Településfejlesztési Bizottság

a) Döntési jogkörében eljárva:

aa) ellátja a képviselő-testület titkos szavazásainak lebonyolításával kapcsolatos teendőket,

ab) dönt a város címerének használatával kapcsolatos kérelmekről,

ac) ellátja a képviselők vagyonnyilatkozatának és összeférhetetlenségének vizsgálatával, méltatlanságának megállapításával kapcsolatos feladatokat.

b) Általános feladatai:

ba) közreműködik az önkormányzat gazdasági programjának előkészítésében,

bb) figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását, /különös tekintettel a saját bevételekre/ a vagyonváltozás /vagyonnövekedés, csökkenés/ alakulását, értékeli az azt előidéző okokat,

bc) közreműködik a vagyongazdálkodást, településrendezési terveket, településüzemeltetést érintő döntések előkészítésben,

bd) vizsgálja és ellenőrzi a hitelfelvétel indokait és gazdasági megalapozottságát, hitel felvételére,

be) előkészíti, véleményezi a szakterületét érintő pályázatokat,

bf) figyelemmel kíséri a beruházásokat, szükség esetén javaslattal él a Képviselő-testület felé,

bg) együttműködik a rendvédelmi- honvédelmi és egyéb szervezetekkel a velük kötendő együttműködési megállapodások tervezetét véleményezi.

bh) véleményezi a Képviselő-testület elé kerülő rendelettervezeteket,

bi) javaslatot tesz a Kulturált környezetű lakóház elismerő cím adományozására,

bj) véleményezi a belső ellenőrzi munkatervet, javaslatot tehet célirányos ellenőrzésre,

bk) véleményezi a Képviselő-testület állásfoglalását igénylő oktatási, nevelési, kulturális és szociális intézmények vezetői pályázatait,

bl) közreműködik az önkormányzat tulajdonát képező intézmények, lakások fejlesztéséhez, felújításához, karbantartásához kapcsolódó pályázatok, azok kivitelezésére vonatkozó ajánlattételi felhívások összeállításában,

bm) előkészíti, véleményezi a vállalkozási, kereskedelmi, informatikai és közbiztonsági területet érintő testületi előterjesztéseket,

bn) foglalkozik minden olyan feladattal, melynek véleményezésére, kidolgozására a képviselő-testület felkéri.”

12. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 37. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„37. § Humán Erőforrások Bizottsága

a) Döntési jogkörben eljárva

aa) dönt a polgármester hozzátartozóit érintő szociális támogatások ügyében,

ab) dönt a nevelési, kulturális intézmények zárva tartásáról,

ac) dönt a Bursa Hungarica Ösztöndíj pályázat odaítéléséről.

b) Általános feladatai

ba) véleményezi a tevékenységi körébe tartozó előterjesztéseket,

bb) véleményezi az önkormányzat által alapított kitüntető címek, díjak odaítélésére érkező javaslatokat, ajánlást tesz azokra,

bc) közreműködik a testvérvárosokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel való együttműködés tartalmas fenntartásában,

bd) együttműködik az oktatási, nevelési, kulturális és szociális intézményekkel, véleményezi az önkormányzat által fenntartott intézmények vezetői pályázatát,

be) foglalkozik minden olyan feladattal, melynek véleményezésére, kidolgozására a képviselő-testület felkéri, vagy feladatkörét érintő tárgykörnek ítéli.”

13. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet 39. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bizottságok üléseiket szükség szerint, a képviselő-testület munkatervéhez igazodóan tartják. Az ülést a bizottság elnöke a napirendet tartalmazó meghívóval, és az írásbeli előterjesztések együttes megküldésével hívja össze legkésőbb az ülést megelőző 3. napig

a) A Pénzügyi, Jogi és Településfejlesztési Bizottság ülését a képviselő-testületi rendes ülést megelőző hét keddi napjára

b) A Humán Erőforrások Bizottsága ülését a képviselő-testületi rendes ülést megelőző hét keddi napjára,

Sürgős esetekben legkésőbb az ülést megelőző napon értesíteni kell a tagokat, erre bármilyen értesítési mód igénybe vehető a sürgősség okát azonban mindenképpen közölni kell.”

14. § Hatályát veszti az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelet

c) 36. §-a,

d) 42. §-a,

e) 1. függeléke,

f) 2. függeléke,

g) 3. függeléke.

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.