Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 36/2006. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzéssel összefüggő hozzájárulás megfizetéséről

Hatályos: 2015. 03. 26

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 27. §-ának (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



1. §


(1)

A rendelet hatálya kiterjed a Budapest XI. kerület területén található ingatlanokat érintő, a kerületi szabályozási tervek alapján végrehajtott telekalakításokra, melyeknek tárgya kiszolgáló és lakóút (a továbbiakban: kiszolgáló út) létesítése, bővítése vagy szabályozása, abban az esetben, ha a kiszolgáló út létesítését, bővítését vagy szabályozását szolgáló lejegyzés műszaki vagy egyéb indok alapján csak az egyik oldali teleksorból lehetséges.


(2)

Jelen rendelet előírásai a kiszolgáló- és lakóútnál magasabb rendű út kialakításához szükséges telekterület igénybe vételére nem alkalmazhatóak.



2. §


(1)

Ha a kiszolgáló út létesítését, bővítését vagy szabályozását szolgáló lejegyzés műszaki vagy egyéb indok alapján csak az egyik oldali teleksorból lehetséges, akkor a kiszolgáló út másik oldalán lévő teleksor tulajdonosai, a kiszolgáló út változásából eredő telekérték-növekedés arányában, a közös teherviselés elvei alapján egyszeri hozzájárulás fizetésére kötelesek.


(2)

A hozzájárulás teljes mértéke az igénybe vett telekterületek forgalmi értékének 50%-a, amely összeg azonban nem haladhatja meg a lejegyzéssel érintett telektulajdonosoknak kártalanításként kifizetett összeget.


(3)

A hozzájárulásként megállapított összeget a lejegyzéssel nem érintett telektulajdonosok között a tulajdonukban álló telek nagyságának arányában kell megosztani.


(4)

Osztatlan közös tulajdonban álló telektulajdon esetén a tulajdonostársakat egyetemlegesen kell hozzájárulásra kötelezni.


(5)

A lejegyzéssel nem érintett oldal saroktelkei vonatkozásában, a hozzájárulás megállapítása során a saroktelek területének csak 50%-át kell alapul venni.



3. §


(1)

A hozzájárulás megfizetésére kötelezést az útlejegyzési eljárást lefolytató hatóság a kiszolgáló út létesítéséről, bővítéséről vagy szabályozásáról szóló határozattal egyidejűleg meghozott, a lejegyzéssel érintett ingatlantulajdonosok részére kártalanítást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül, határozatban rendeli el. A hozzájárulás mértékének ingatlanforgalmi szakértői véleményen kell alapulnia.


(2)

A hozzájárulást elrendelő határozatnak tartalmaznia kell:

- a lejegyzéssel érintett ingatlan(ok) helyrajzi számát,

- a lejegyzéssel kialakított ingatlan(ok) helyrajzi számát,

- a lejegyzett ingatlan(ok) alapterületét és forgalmi értékét,

- a kártalanításként kifizetett összeget,

továbbá

- a hozzájárulásra kötelezéssel érintett ingatlan helyrajzi számát,

- a hozzájárulás teljes összegét,

- a hozzájárulás mértékét az egyes ingatlanokra vetítve, valamint

- a kötelezéssel érintett tulajdonos nevét és lakcímét.


(3)

Az eljárásra a közigazgatási eljárás szabályait kell alkalmazni.



4. §


(1)

A hozzájárulást az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül kell az Önkormányzat részére megfizetni.


(2)

A kötelezett indokolt kérelme alapján a befizetési kötelezettség teljesítésére legfeljebb 6 hónapos kamatmentes részletfizetés engedélyezhető. Ennél hosszabb fizetési határidő megállapításához az Önkormányzat illetékes bizottságának hozzájárulása szükséges. A részletfizetés engedélyezésére csak rendkívüli méltánylást érdemlő esetben kerülhet sor feltéve, hogy a kérelmezővel egy háztartásban élők egy főre eső havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.


(3)

Részletfizetés engedélyezése esetén szerződésben kell rögzíteni, hogy a tulajdonos az önkormányzat javára, a hozzájárulás mértékének erejéig az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjog és annak biztosítására terhelési tilalom bejegyzését engedi.


(4)

Amennyiben a részletfizetésre jogosult az esedékes részlet megfizetésével késedelembe esik és az írásbeli felszólításban biztosított határidő eredménytelenül telik el, úgy a hátralékos tartozása egy összegben válik esedékessé.


(5)

A hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól felmentés nem adható.



5. §


A közterület céljára történő lejegyzéssel összefüggő hozzájárulás az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 4. §-ának (2) bekezdése alapján adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Erre a hozzájárulás fizetésére kötelezetteket az útlejegyzési eljárást lefolytató hatóságnak a határozatában figyelmeztetnie kell.



6. §


(1)

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2)

A jelen rendeletben foglalt rendelkezéseket azokban az esetekben is alkalmazni kell, amelyekben a lejegyzéssel összefüggő kártalanítási eljárás még jogerősen nem fejeződött be.