Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2011. (XI.22.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és a piacokról

Hatályos: 2012. 05. 31- 2016. 02. 22

Encs város Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott jogkörében, a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet 6. § szerinti feladatkörében eljárva, az 59/1999.(XI.26.) EüM rendeletben foglalt kötelezettségek és a helyi sajátosságok figyelembevételével az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed: az Encs városban tartandó

a) országos állat- és kirakodó vásárra,

b) alkalmi ünnepi vásárra,

c) heti és napi élelmiszer és virág piacra,

d) heti és napi használtcikk , egyéb árucikk piacra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben meghatározott piacon, vásáron, ünnepi vásáron kereskedelmi tevékenységet folytatókra.

Vásárrendezés és piacfenntartás


2. § (1) Encs város Önkormányzat a lakosság jobb ellátása érdekében piacot tart fenn, vásárokat rendez, mellyel kapcsolatos üzemeltetési feladatokat az Encs Városgazda Kft. útján látja el.

Vásár és piactér


3. § (1) Az országos állat- és kirakodó vásár és éves kiemelt ünnepi vásár (búcsú) helye a Mérai úton lévő 477 és 474 hrsz-ú ingatlanok.

(2) Az élelmiszer- és virágpiac helye a Rákóczi úton lévő - 276/1 és 275/3 hrsz -ú ingatlanok.

(3) A használt- és egyéb árucikk piac helye a Rákóczi úton lévő 059/4 hrsz-ú ingatlan.

(4) Alkalmi, ünnepi vásár engedély birtokában az esetenként kijelölt helyen tartható.

(5) A vásártartó indokolt esetben az érdekelt közlekedési hatóságok szakvéleményének figyelembevételével az (1)-(3) bekezdésben foglaltaktól eltérően más helyen is tarthat alkalmi vásárt, illetve piacot.

4. § A 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott ingatlanhatárokon túlnyúló, szomszédos közterületeken árusítani tilos!

Vásárok és piacok nyitvatartási rendje


5. § (1) Napi élelmiszer-, virág- és használtcikk piac- vasárnap és a munkaszüneti nappá nyilvánított állami és egyházi ünnepek napjai kivételével – a hét minden napján tartható.

(2) Országos állat- és kirakodóvásár március, május, július, szeptember, október és december hó második csütörtöki napján tartandó.

Ha a vásártartás napja ünnepnapra esik, akkor az azt követő hét csütörtöki napján tartható meg.

6. § (1) Heti élelmiszer-, virág- és használcikk piac napja: minden héten csütörtök.

(2) Az árusítási idő országos vásáron, valamint a piacokon az alábbiak szerint alakul:

a) állat- és kirakodóvásáron 6-14 h.-ig

b) heti és napi élelmiszer- és virágpiacokon 6-15 h.-ig

c) heti és napi használtcikk piacokon 6-12 h.-ig

Helyfoglalás


7. § (1) A piacon a helyhasználat napi jellegű vagy tartós, állandó jellegű lehet.

(2) A napi helyhasználat jogának megszerzése a napi helypénz megfizetésével történik. A napi helypénz megfizetését helyjegy igazolja.

(3) Napi helyhasználatú terület a piacnak minden olyan része, amelynek használatára nem kötöttek tartós helyhasználati szerződést.

(4) A helyhasználat joga másra át nem ruházható.

8. § (1) A tartós helyhasználat jogának megszerzése a helyhasználati szerződés megkötésével történik.

(2) A helyhasználati szerződés alapján az árusítóhely határozott vagy határozatlan időre biztosítható.

(3) Határozott időre szóló helyhasználat legrövidebb időtartama 1 hónap, leghosszabb időtartama 1 év.

Határozott időre szóló helyhasználati szerződés esetén a helyhasználati díjat a szerződés szerinti időtartamra előre kell megfizetni.

(4) Határozatlan időre szóló helyhasználati szerződés esetén e helyhasználati díjat évente előre kell megfizetni. Határozatlan időre szóló helyhasználat esetén a helyváltoztatás jogát az üzemeltető fenntartja.

(5) A tartós helyhasználat joga az engedéllyel rendelkezőt nem mentesíti a napi helypénz megfizetése alól.

(6) A piacon kereskedelmi tevékenység tartós használat esetében a helyhasználati szerződés birtokában a helyhasználati díj megfizetésével, illetve a napi helypénz megfizetésével, míg napi használat esetén a napi helypénz megfizetésével folytatható.

(7) Az árusítóhely napi használatának joga a piac, illetve vásár területén nyitástól-zárásig, illetve később érkezés, továbbá korábban távozás esetén: az árusítás kezdésétől a kereskedés befejezésének szándékával történő távozásig tart.

9. § (1) Ha a tartós helyhasználattal érintett árusítóhellyel rendelkező szerv (személy) az árusítást alapos indok vagy bejelentés nélkül 2 hétnél tovább szünetelteti, elveszti a jogot a tartós helyhasználatra. A befizetett helyhasználati díj arányos összege visszajár.

(2) Ha a helyhasználati szerződésben meghatározott területnél egyes piaci napokon a jogosult nagyobb területet vesz igénybe, akkor az így igénybe vett terület után esetenként helypénzjegy ellenében készpénzben kell a különbözetet megfizetni.

(3) Amennyiben a helyfoglalási szerződéssel rendelkező az árusítóhelyet a piaci, illetve vásári napon 7.30 óráig nem foglalja el, úgy az más részére napi használatra kiadható.

10. § (1) Vásáron és a piaci napi helyhasználatú árusító helyeken a helyfoglalás a tartós használattal érintett, feltüntetett helyek kihagyásával, az árusítóhelyek emelkedő sorszám szerinti elfoglalási rendben, érkezési sorrendben történik.

(2) Az üzemeltető a vásár, piac befogadóképességének határáig mindazok számára köteles lehetővé tenni az árusítást, akik számára ezt a jogszabály megengedi.

(3) Árusítóhelyet használaton kívüli göngyöleggel és a piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel elfoglalni tilos!

(4) A viszonteladók kizárólag a kialakított árusítóhelyen asztalról, és állványról, míg az őstermelők a kialakított árusítóhelyeken asztalról, állványról, illetve ha a piacon asztal, állvány már nem áll rendelkezésre a kijelölt helyeken a földön elhelyezett kosárból, ládából, illetve zsákból is árusíthatnak.

(5) A piacon a nagy térfogatú, illetve tömegű áru gépkocsiról is árulható az erre kijelölt helyeken.

11. § Ugyanaz az árusítóhely egy vásári, illetve piaci napon többször is kiadható, amennyiben azt az előző használó a visszatérés szándéka nélkül kiürítette. Az új használó a helypénzt köteles megfizetni.

12. § (1) A hely használója a számára kijelölt, illetve az általa 10. § (1) bekezdésben foglaltak betartásával elfoglalt helyet e rendeletnek, illetve – tartós helyhasználat esetén – a helyhasználati szerződés rendelkezéseinek megfelelően, rendeltetésszerűen köteles használni.

(2) A piac és vásár területén elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása a hely használójának feladata. Az áru megromlásáért, értéke csökkenéséért vagy elvesztéséért a piac fenntartóját, illetve üzemeltetőjét, valamint az ünnepi vásár rendezőjét felelősség nem terheli, kivéve, ha feladatkörében jogellenesen járt el.

13. § A piac területének hóeltakarításáról, csúszásmentesítéséről a nyitva tartás előtt gondoskodik az üzemeltető.

14. § A vásár, piac területén a forgalmat akadályozni, a közlekedési utakat eltorlaszolni, elfoglalni, a piac, vásár nyugalmát zavarni és hangoskodni tilos!

Helypénz


15. § (1) Helypénzt kell fizetni vásárra, illetve a piacra vitt valamennyi áru, az árut szállító jármű, a piac területén lévő üres ládák, kosarak és minden olyan tárgy után, amit az árus helyezett el, illetve használatában tart.

(2) A helypénz összegét a helyhasználó által igénybe vett hely alapterületének nagysága alapján kell megállapítani. A hely alapterületének nagyságát négyzetméterben kell meghatározni. Minden megkezdett négyzetméter egésznek számít.

(2) Helypénzt kell fizetni a piacokon, illetve a vásárokon a járva-kelve árusítónak is.

(3) A helypénz mértékét és a szolgáltatások díját a vásárokon, piacokon Encs Város képviselő-testülete normatív határozattal állapítja meg.

(4) A helypénz összegét sorszámmal, értékjelzéssel és napi keltezéssel ellátott helypénzjegy ellenében, készpénzben a helyszínen a piacfelügyelő szedi be.

(5) A piacfelügyelő a helypénz beszedését a nyitva tartás szerinti piacnyitást követően köteles megkezdeni és a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan végezni.

16. § (1) A helyjegyet az árus addig köteles megőrizni, amíg a helyét elfoglalva tartja.

(2) Ha az árusító az ellenőrzés során a helyjegyet bármely okból nem tudja felmutatni, a helypénzt újból köteles megfizetni.

Állatforgalmi rendelkezések


17. § (1) A hatósági állatorvos által megvizsgált gyanús, beteg állatot a vásárra bevinni nem szabad.

(2) Az állatforgalomra vonatkozóan a hatályos országos rendelkezések az irányadóak.

Egészségügyi rendelkezések


18. § (1) Az állatorvosi ellenőrzés megszervezéséről és végrehajtásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(2) A járlat- és marhalevél kitöltéséről a helyszínen a Polgármesteri Hivatal köteles gondoskodni.

19. § (1) A helyhasználók kötelesek az árusítóhelyet a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztántartani, valamint az árusítás alkalmával az ezzel kapcsolatos egészségügyi rendelkezéseket betartani.

(2) Az elhullott állatot a tulajdonos a vásár és piac területéről köteles azonnal eltávolítani.

(3) A piac, vásár területén (beleértve a közlekedésre fenntartott parkolóhelyeket is) a gyümölcshulladékot, zöldséget vagy bármely más hulladékot elszórni, vagy ezeket a területeket bármiképpen beszennyezni tilos.

(4) A hely használója az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden szemetet és hulladékot – az árusítás ideje alatt is – folyamatosan összetakarítani.

(5) A piac, vásár zárásakor a hely használója köteles az általa folytatott tevékenység során keletkezett szemét eltakarításáról és hulladékgyűjtőben történő elhelyezéséről gondoskodni.

20. § (1) Élelmiszert a földre lerakni és onnan árusítani – a 10. § (4) bekezdésben foglalt kivétellel - tilos!

(2) Gomba csak abban az esetben árusítható a piac területén, ha azt - a piac teljes nyitvatartási ideje alatt - az ott működő szakellenőr megvizsgálta és emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította.

(3) A piacon az áru ipari feldolgozása nem végezhető!

(4) Baromfit csak kényszervágás esetén a szennyvíz-elvezető csatornánál szabad levágni.

(5) Romlott, romlásnak indult, vagy egyéb ok miatt bűzt terjesztő árut, anyagot a piac, vásár területére bevinni vagy ott tartani, tárolni tilos! Az árusító helyeken csak jóminőségű, fogyasztásra alkalmas hamisítatlan áru tárolható és hozható forgalomba.

21. § Az árusítási idő befejeztével a piac területének takarításáról, az árusító asztalok felületének lúgos, fertőtlenítő lemosásáról az üzemeltető gondoskodik.

22. § A piac területén az illemhelyet az üzemeltető működteti. Az igénybevétel díját a képviselő-testület normatív határozatban állapítja meg.

Rendészeti intézkedések


23. § (1) Tilos a piaci, vásári forgalomból kizárt árut a piac, vásár területére kereskedelmi céllal bevinni!

(2) Tilos a vásároló közönséget a vásárlásban és a közlekedésben bármilyen módon akadályozni, zavarni!

(3) Tilos a piac területére – a 10. § (5) bekezdésében és a (4) bekezdésben foglalt kivétellel járművel behajtani! Az e szabály megsértéséből eredő esetleges károkért a jármű tulajdonosa felel.

(4) Gépjármű – a 10. § (5) bekezdésben foglaltak kivételével - csak rakodás céljával hajthat be a piac területére. A rakodás befejezése után a piac területét azonnal el kell hagynia.

(5) A piac, vásár területét, illetve a szomszédos ilyen célra ki nem jelölt közterületeket tilos parkolási célra használni!

24. § (1) A vásár és a piac területén lévő építményeket - ideértve az árusító asztalokat és állványokat is - valamint a fákat, növényeket, útburkolatot megrongálni tilos!

(2) A nem eladásra szánt állatot – a vakvezető kutya, valamint az őrző védő szolgálatok és a fegyveres testületek szolgálatban lévő kutyái kivételével - a vásár és piac területére bevinni tilos!

25. § (1) Az élelmiszerpiacon az árucikkek mérésénél csak hitelesített mérőeszközök használhatók. A termékek űrmérték, illetve tömeg szerint hozhatók forgalomba, kivéve a primőr árukat és palántákat, ami az idény elején darabra, illetve csomóként, míg a virágok csokorban, illetve szálanként is árusíthatók.

(2) Az el nem adott árut az árusítási idő befejeztével a piac területéről el kell szállítani. Az állandó árusítóhelyet bérlők - amennyiben az árusítóhely zárható - az árukat az árusító helyen  csak saját felelősségükre hagyhatják.

26. § (1) A piac és vásár területén csak iparigazolvánnyal, vállalkozói igazolvánnyal és határozott időre szóló helyfoglalási engedéllyel rendelkező mutatványos működhet.

(2) A piac és vásár területén tilos a szerencsejáték és minden olyan tevékenység, amely az emberek becsapására, félrevezetésére irányul.

27. § (1) A vásár és piac területén tüzet rakni, nyílt lángot használni tilos! A meleg ételek készítésével és forgalomba-hozatalával foglalkozó árusítók megfelelő  tűzbiztonságot nyújtó tűzhelyet kötelesek használni. Tűzrendészeti szabályok betartása a vásár és piac területén mindenkire kötelező érvényű!

(2) A vásár- és piactéren sátrat, bódét, pavilont felállítani csak a Polgármesteri Hivatal által kiadott engedély alapján szabad!

Piacrendészeti szervek, panaszok elintézése


28. § (1) A vásári és piaci rend fenntartásáért az üzemeltető felelős.

A rendészeti, egészségvédelmi és fenntartási előírások betartását, betartatását  közvetlenül a piacfelügyelő tartozik biztosítani.

(2) Az árusok kötelesek a vásártartó és üzemeltető utasításait, a feliratok és eligazító táblák rendelkezéseit betartani.

Szabálysértési rendelkezések


29. §[1] (1) Az üzemeltető, illetve a fenntartó az árusításra vonatkozó szabályok, valamint a vásár, illetve piac rendjének megszegőit legfeljebb 3 hónapra a vásár, illetve piac területéről kitilthatja.

Hatályba lépés


30. § (1) Ezen rendelet 2011. december 01. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 14/1995.(IV.24.) Kt. rendelet, valamint az azt módosító 16/2004.(IV.20.) és a 10/2009.(V.19.) Ör. rendeletek.

[1]

A (2) és (3) bekezdést hatályon kívül helyezte: 8/2012.(IV.24.) önkormányzati rendelet 14. §-a.