Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

Gölle Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

Gölle Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.06.01.

Gölle Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése a következő e) és f) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„e) család: az Szt. 4. § (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott fogalom;
f) háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott fogalom.”

2. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az Önkormányzat természetbeni ellátásként települési szünidei gyermekétkeztetés támogatást nyújt.”

3. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 5. § f) és j) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(

A képviselő-testület az alább felsorolt hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza át:)

„f) a 14. §-ban meghatározott szennyvízszállítási díjhoz nyújtott települési támogatás,
g) a 15. §-ban meghatározott tanév kezdéséhez nyújtott települési támogatás,
h) a 16. §-ban meghatározott időskorúak települési támogatásának megállapítása;
i) a 17. §-ban meghatározott karácsonyi települési támogatás megállapítása,
g) a 8. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésének elrendelése, méltányoságból történő elengedése, csökkentése vagy részletekben történő megfizettetése,”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő k) ponttal egészül ki:

(

A képviselő-testület az alább felsorolt hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza át:)

„k) a 18/A. §-ban meghatározott települési szünidei étkezés megállapítása.”

4. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható - pénzbeli vagy természetben nyújtott formában - azon szociálisan rászoruló személy részére, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan olyan létfenntartási gonddal küzd, amely önmaga, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és ennek megoldásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy az alkalmanként jelentkező ilyen rendkívüli élethelyzet által keletkeztetett többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul.”

5. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 135 %-át,
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő személy esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 145 %-át.”

6. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli ellátásként nyújtott formában legfeljebb 50 000 forint lehet.

(5) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként megállapítható tűzifa formájában, térítési díj teljes vagy részleges átvállalása, illetve igazolt utazási költség teljes vagy részleges átvállalása, és élelmiszercsomag formájában.

(6) Egy adott naptári évben ugyanabban a családban élő személyek részére rendkívüli települési támogatás legfeljebb két alkalommal állapítható meg.”

7. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az eltemettetés költségeinek mérséklésének céljával pénzbeli támogatásként települési temetési támogatás állapítható meg annak a szociálisan rászorult személynek, aki az elhunyt személy hozzátartozójaként az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Temetési támogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum tizenötszörös mértékét.”

(3) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A temetési települési támogatás iránti kérelem a temetési számla kiállítását követő három hónapon belül nyújtható be. A kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről, a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.”

8. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez történő hozzájárulás céljával pénzbeli támogatásként rendszeres lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás állapítható meg annak szociálisan rászoruló személynek, akinek:

a) a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 135 %-át,

b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 145 %-át.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy személy részére állapítható meg.”

(3) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (9)–(11) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatást a Hivatal - a jogosult által előterjesztett kérelmében tett nyilatkozata alapján - minden hónap ötödik napjáig házipénztárból történő kifizetéssel, valamint a jogosult által megjelölt lakossági folyószámlára, vagy intézménynek történő utalással folyósítja.

(10) A jogosult folyósítási formát érintő nyilatkozata hiányában a támogatást házipénztárból történő kifizetéssel folyósítja.

(11) A folyósítás formájáról szóló nyilatkozat a jogosultság fennállása alatt bármikor módosítható.”

9. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendszeres gyógyszeres kezelés költségeihez történő hozzájárulás céljával pénzbeli ellátásként rendszeres települési gyógyszertámogatásban részesíthető az a közgyógy ellátásra nem jogosult, szociálisan rászoruló személy, akinek az orvos által diagnosztizált krónikus betegségének kezelésével közvetlenül kapcsolatba hozható, havi rendszerességgel szedett gyógyszerek vásárlása veszélyezteti a mindennapi megélhetését, létfenntartását.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendszeres települési gyógyszertámogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át,
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 300 %-át és igazolt gyógyszerköltsége eléri vagy meghaladja a nyugdíjminimum negyed részét.”

10. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közszolgálatás igénybevételével járó terhek viselésének mérséklése céljából pénzbeli ellátásként szennyvízszállítási díjhoz nyújtott települési támogatásban részesíthető az a szociálisan rászoruló személy, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatást vesz igénybe.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Szennyvízszállítási díjhoz nyújtott települési támogatásban az a személy részesíthető, akinek:)

„a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum tízszeres mértékét,
b) egyedül élő, illetve gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum tizenötszörös mértékét.”

(3) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szennyvízszállítási díjhoz nyújtott települési támogatás mértéke az igazolt költség fele, de legfeljebb 10 000 Forint.”

11. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. § címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § Tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás]”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. § (1)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A tanévkezdéshez kapcsolódó költségekhez történő hozzájárulás céljából pénzbeli ellátásként tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás állapítható meg azon szociálisan rászoruló törvényes képviselő részére, aki óvodai nevelésben résztvevő, illetve általános, vagy középiskolai, tanulmányokat folytató, nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanuló tartásáról saját háztartásában gondoskodik.

(2) A tizennyolcadik életévét betöltött tanuló saját jogán kérelmezheti a támogatást.

(3) Pénzbeli ellátásként tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás állapítható meg azon szociálisan rászoruló személyeknek, akik felsőoktatásban, nappali rendszerű képzésben folytatnak tanulmányokat.

(4) Tanévkezdéshez nyújtott települési támogatásban azon személy részesíthető,

a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum tízszeres mértékét,

b) gyermekét egyedül nevelő törvényes képviselő esetében a nyugdíjminimum tizenötszörös mértékét.

(5) A támogatás összegét az adott tárgyévben július hónap 01. napjáig képviselő-testületi határozat állapítja meg.

(6) A tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás iránti kérelmet tárgyév augusztus hó 01. napjától, szeptember hó 30. napjáig terjedő időszakban lehet benyújtani.”

(3) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. §-a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) A tanévkezdéshez nyújtott települési támogatás megállapítása iránt előterjesztett kérelemhez csatolni kell az adott tanévre, illetve nevelési évre vonatkozó tanulói, vagy intézményi jogviszonyról szóló igazolást.”

(4) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 15. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Nem részesülhet tanévkezdési települési támogatásban az a kérelmező, aki a tárgyhónapban részesült rendkívüli települési támogatásban iskoláztatásra hivatkozva.”

12. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 16. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az időskorú szociálisan rászoruló személyek terheinek csökkentése érdekében eseti jelleggel, évente egy alkalommal pénzbeli ellátásként időskorúak települési támogatása nyújtható azon hatvanadik életévét betöltött személy részére, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 500 000 Forintot.

(2) Az időskorúak települési támogatása iránti kérelmet tárgyév szeptember hó 15. napjától, szeptember hó 30. napjáig terjedő időszakban lehet benyújtani.

(3) A támogatás összegét az adott tárgyévben szeptember hónap 15. napjáig képviselő-testületi határozat állapítja meg.”

13. § (1) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A karácsonyi ünnepek kapcsán megnövekvő terhek csökkentése érdekében pénzbeli vagy természetbeni ellátásként karácsonyi települési támogatásban részesíthetőek azok a szociálisan rászoruló családok, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 500 000 Forintot.”

(2) A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet 17. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Pénzbeli támogatás esetén a támogatás összegét, természetbeni juttatásként annak összegét és formáját az adott tárgyévben november hónap 15. napjáig képviselő-testületi határozat állapítja meg.

(4) A karácsonyi települési támogatás iránti kérelmeket az adott tárgyévben november hónap 15. napjától december 05. napjáig lehet előterjeszteni.”

14. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet a következő fejezettel egészül ki:

„IV/A. Fejezet

Természetbeni támogatások

31/A. § Települési szünidei gyermekétkeztetés]

(1) Települési szünidei gyermekétkeztetésben részesíthető a Gyvt. 21/C. §-ában meghatározott szünidei gyermekétkezésre nem jogosult, göllei lakóhelyű vagy életvitelszerűen Göllében élő gyermek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 75 000 Ft-ot.

(2) Az települési szünidei gyermekétkeztetés igénybe vehető:

a) a tanulói jogviszonnyal rendelkező, nappali oktatási rendszerben tanulmányokat folytató tizennyolc év alatti gyermek részére a tanév téli, tavaszi, őszi és nyári szüneteinek időtartama alatt,

b) az óvoda nyári zárva tartásának időtartamára az óvodai intézményi jogviszonnyal rendelkező gyermek részére,

c) két és fél éves kortól a kötelező óvodai jogviszonnyal még nem rendelkező gyermek részére a nyári szünet teljes időtartamára.

(3) A települési szünidei gyermekétkeztetés megállapítása iránti kérelmet a tavaszi, őszi, téli szünet előtt legkésőbb tíz nappal kell benyújtani.

(4) A települési szünidei gyermekétkeztetés megállapítása iránti kérelmet a nyári szünidei étkezéshez legkésőbb június hónap 10. napjáig kell benyújtani.

(5) A települési szünidei gyermekétkeztetést az önkormányzat az adott tanszünet idejére munkanapokon, egyszeri meleg, déli főétkeztetés formájában nyújtott természetbeni támogatásként biztosíja.

(6) A törvényes képviselőnek az ebédszállításhoz mindennap a tiszta éthordót kell biztosítania.””

15. § A települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet a következő fejezettel egészül ki:

„IV/B. Fejezet

Köztemetés

31/B. § Köztemetés]

(1) A köztemetést az önkormányzat az Szt. 48. §-ában meghatározott feltételek szerint nyújtja. A köztemetést a polgármester rendeli el.

(2) Hagyaték hiányában, illetve, ha a hagyaték csak hagyatéki teherből áll és a kérelmező és családja vagyonnal nem rendelkezik a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül, kérelemre, méltányosságból az eltemettetésre kötelezett részére engedélyezhet:

a) részletfizetést, ha az eltemettetésre kötelezett havi jövedelme egyedül élő esetén a 95 000 forint összeget nem éri el, vagy családjában egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 80 000 forint összeget,

b) a megfizetés alól teljes mentességet, ha az eltemettetésre kötelezett igazolt, rendkívüli méltánylást érdemlő élethelyzetbe került.”

16. § Hatályát veszti a települési támogatásokról szóló 1/2021 (III.1.) önkormányzati rendelet

b) 18. §-a.

17. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba, és 2022. június 2-án hatályát veszti.