Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (III.21.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésének szabályairól

Hatályos: 2022. 05. 27- 2022. 08. 30

Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (III.21.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésének szabályairól

2022.05.27.

1Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)–(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1)-(2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében, 34. § (3) bekezdésében, 34. § (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésben, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) bekezdésében, 54. § (3) bekezdésében, 58. § (2)-(3) bekezdésében, 62. § (3) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 80. § (1)-(2) bekezdésében, 84. § (1)-(2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kazincbarcika közigazgatási területén, Kazincbarcika Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kizárólagos tulajdonában álló lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.

(2) A rendelet értelmezésében lakásnak minősül

a) a nyugdíjasházban lévő lakrész,

b) a garzonházban lévő lakás

is.

(3) A rendelet rendelkezéseiben alkalmazott fogalmakra a lakások és helységek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Ltv.), illetve a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényben (a továbbiakban: Ptk.) meghatározott értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.

2. Bérlőkijelölés és a bérbeadói jogok gyakorlása

2. § (1) A bérlők kijelölésére, a helyiségek hasznosítására és a lakások és helyiségek elidegenítésére vonatkozó hatásköri szabályokat a Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelete tartalmazza.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó lakások és helyiségek vonatkozásában a bérbeadói feladatokat, Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló rendelet, valamint e rendelet keretei között a Képviselő-testület határozata alapján megkötött megbízási szerződés keretein belül a Barcika Szolg Kft. (a továbbiakban: Bérbeadó) látja el.

II. Fejezet

A lakásbérlet általános szabályai

3. Önkormányzati bérlakásra jogosultak köre

3. § Önkormányzati bérlakásra vonatkozó bérleti szerződés azzal a nagykorú, cselekvőképes személlyel köthető, aki

a) Kazincbarcika város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

b) magyar állampolgár, vagy

c) az Európai Unió tagállamának tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgára és megfelel a rendeletben foglalt feltételeknek,

d) és az 5. §-ban felsorolt jogcímek kapcsán az e rendeletben szabályozott feltételeknek megfelel, kivéve, ha e rendelet eltérően rendelkezik.

4. § (1) Nem köthető új bérleti szerződés, valamint a hatályos bérleti szerződés nem módosítható azzal a személlyel,

a) akinek önkormányzati bérleménye után bérleti díj, használati díj, külön szolgáltatási díj vagy közüzemi díjtartozása van,

b) 2aki jövedelmi, vagyoni viszonyaira vonatkozóan valótlan adatokat közöl, vagy nem közöl adatokat

c) akivel vagy a vele együtt kötöző személlyel szemben az Önkormányzatnak, vagy az Önkormányzat bármely közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló gazdasági társaságának vagy intézményének lejárt követelése van,

d) akinek korábbi bérleti szerződése az a) és a c) pontban meghatározott fizetési kötelezettség nem teljesítése miatt szűnt meg.

(2) Nem vonatkozik a 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott szerződéskötési tilalom azon személyek követeléseire, amelyre vonatkozóan az érintett részletfizetési kedvezményben részesült és határidőben teljesítette fizetési kötelezettségét.

4. A lakások bérbeadásának jogcímei

5. § (1) 3A lakások bérbeadása az alábbi jogcímek szerint

a) szociális helyzet alapján,

b) nem szociális helyzet alapján,

ba) nyugdíjas személyek elhelyezésére szolgáló Nyugdíjasházban lévő bérlakás bérlőkijelölése útján,

bb) fiatalok elhelyezésére szolgáló garzonházban lévő bérlakás bérlőkijelölése útján,

bc) szolgálati lakás bérlőkijelölése útján,

bd) az Önkormányzat törvényben előírt közfeladataihoz kapcsolódó céllal történő bérbeadással,

be) lakáscsere szerződés alapján,

bf) az önkormányzatot terhelő elhelyezési és bérbeadói kötelezettségek teljesítésére,

bg) pályázati úton,

bh) versenytárgyalás útján

történhet.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogcím alapján bérbe adható lakásokat a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjának ba) alpontjában meghatározott jogcím alapján bérbe adható lakásokat a rendelet 2. függeléke tartalmazza.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjának bb) alpontjában meghatározott jogcím alapján bérbe adható lakásokat a rendelet 3. függeléke tartalmazza.

(5) 4Az (1) bekezdés b) pontjának bc)-bh) alpontjában meghatározott jogcím alapján bérbe adható lakásokat a rendelet 4. függeléke tartalmazza.

5. A lakás bérbeadásának feltételei

6. § (1) A lakások bérbeadása az 5. § ba) pont kivételével csak határozott időre vagy a rendeletben meghatározott feltétel bekövetkezéséig történhet.

(2) A határozott idő időtartamát az egyes jogcímekre vonatkozó alcímek részletesen szabályozzák.

(3) A rendelet hatálybalépése előtt határozatlan időre megkötött bérleti szerződések esetében a cserelakásra vonatkozóan határozatlan idejű bérleti szerződés köthető.

7. § (1) Bérlő a lakásbérleti szerződés időtartama alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.

(2) Bérlő a lakásból történő 2 hónapot meghaladó távollétet és annak időtartamát köteles a Bérbeadó részére a tervezett távollét megkezdését megelőzően 5 munkanappal írásban bejelenteni.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakat a bérleti szerződésben rögzíteni kell.

8. § (1) Bérbeadó a 7. §-ban foglaltakat, a lakás rendeltetésszerű használatát és a bérlő rendeletben előírt és a szerződésben vállalt kötelezettségeit évente legalább 2 alkalommal ellenőrzi.

(2) Amennyiben Bérbeadóhoz bejelentés érkezik bérlővel kapcsolatban, a bejelentés alapján, annak kivizsgálása érdekében Bérbeadó jogosult ellenőrzést lefolytatni.

(3) Az ellenőrzést Bérlő tűrni köteles.

9. § (1) A bérleti szerződés akkor köthető meg, ha a bérlő a szerződésben foglalt feltételeket vállalja.

(2) Az írásba foglalt bérleti szerződésnek tartalmaznia kell különösen

a) bérbeadó pontos megnevezését, címét, azonosító adatait,

b) bérlő

ba) családi és utónevét,

bb) születési családi és utónevét,

bc) állampolgárságát,

bd) születési helyét, idejét,

be) anyja születési nevét,

bf) személyazonosításra alkalmas okmánya számát,

bg) adóazonosító jelét,

bh) családi állapotát,

bi) lakcímét, ennek hiányában tartózkodási helyét,

bj) jövedelmi és vagyoni viszonyokra vonatkozó igazolást,

c) a lakás adatait, különösen a címet, a helyiségek felsorolását, az alapterületet, komfortfokozatot,

d) a bérleti szerződés megkötésének időpontját és időtartamát, a birtokba adás időpontját.

e) a bérbeadás jogcímét,

f) a lakásba bérlővel együtt költöző személyek b) pontban felsorolt adatait és lakáshasználatuk jogcímét,

g) a bérleti szerződésből következő jogokat és kötelezettségeket mindkét fél vonatkozásában,

h) a szerződés megszűnésének és megszüntetésének eseteit és jogkövetkezményeit,

i) a bérbeadás egyéb lényeges feltételeit,

j) a bérleti díj összegét, megfizetésének módját, gyakoriságát, egyéb feltételeit,

k) a szerződés keretében a bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatások díját, valamint az egyéb fizetési kötelezettséget,

l) bérlő kifejezett hozzájárulását ahhoz, hogy a bérbeadó az e rendeletben meghatározott adatait, különösen személyes adatait kezelje, továbbá bérlő kifejezett hozzájárulását ahhoz, hogy az adatkezelés kapcsán bérbeadó a bérlő személyes adatait harmadik személy részére továbbítsa, így különösen, de nem kizárólagosan a bérlővel szembeni bármely követelés érvényesítése vagy ilyen követelés átruházásával összefüggésben,

m) bérlő kötelezettségét arra vonatkozóan, hogy amennyiben az adataiban változás történik, köteles azt Bérbeadó részére 15 napon belül bejelenteni,

n) a rendelkezést arra vonatkozóan, hogy a bérleti jogviszony létrejöttekor, valamint az azt követően megadott bérbeadói hozzájárulások és azok tartalma a bérleti szerződés mellékletét képezi,

o) a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvtv.) 11. § (11) bekezdésében foglaltakat,

p) a 7. § (2) bekezdésében foglalt bejelentési kötelezettséget,

q) a rendelkezést arra vonatkozóan, hogy az Ltv., a Ptk., az Nvtv., valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályai és a rendelet szabályai akkor is a bérleti szerződés tartalmát képezik, ha azok a szerződésben nem kerülnek rögzítésre.

10. § (1) A bérlő a lakásbérleti szerződés megkötésekor a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségei teljesítésének biztosítékául háromhavi bérleti díjnak megfelelő összegű óvadékot köteles fizetni a bérbeadó részére.

(2) Nem kell óvadékot fizetni az 5. § a) pontjában és a b) pont ba)–bb) alpontjaiban meghatározott bérleti jogcímek esetén.

(3) A lakásbérleti szerződés megszűnésekor az óvadék a bérlőnek a lakásbérleti szerződésből eredő kötelezettségei szerződésszerű teljesítését biztosítja. Az óvadék összegéből a bérbeadó levonhatja a bérlő szerződésből származó kötelezettségei megszegésével okozott károkat és költségeit, valamint a szerződés megszűnésekor a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba hozatalának a költségét.

(4) A lakásbérleti szerződés megszűnésekor az óvadék összegével a bérbeadó a lakás visszaadását követő 30 napon belül köteles elszámolni.

(5) Az óvadék után kamat nem jár.

6. A lakás műszaki állapotával kapcsolatosan a felekre vonatkozó jogok és kötelezettségek

11. § (1) A bérbeadó a lakást a lakáshoz tartozó berendezésekkel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban – bérleményleltár jegyzőkönyv szerint tisztán – rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni. A bérlő az átvételt a bérleményjegyzőkönyv leltár aláírásával köteles elismerni.

(2) Amennyiben bérlő vállalja, hogy a bérelni kívánt lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá teszi, valamint vállalja továbbá, hogy a lakást ellátja a komfortfokozatnak megfelelő lakásberendezésekkel, a bérleti szerződésben ezt a tényt rögzíteni kell.

(3) Amennyiben a (2) bekezdésben foglaltak a bérleti szerződésben rögzítésre kerültek Bérbeadó köteles a bérlő azon költségeit megtéríteni, mely a lakás rendeltetésszerű használatához, illetve komfortfokozatnak megfelelő lakberendezésekkel történő ellátásához igazoltan szükséges, és amelyet bérlő számlával igazolni tud. Bérbeadó nem köteles megtéríteni bérlő saját igényéhez igazodó, a rendeltetésszerű használathoz és komfortfokozatnak megfelelő lakberendezésekkel történő ellátáshoz nem szükséges költségeket, valamint azon költségeket, amelyet Bérlő számlával nem tud igazolni.

(4) Bérlő köteles a munkálatok megkezdése előtt bérbeadóval írásban egyeztetni az igazoltan szükséges költséget. Az előzetes írásbeli egyeztetés elmaradása esetén Bérbeadót megtérítési kötelezettség nem terheli.

(5) Bérbeadó a (2) és (4) bekezdésben foglaltak teljesítése esetén a költségeket a kifizetett számlák Bérlő általi benyújtását követő 30 napon belül köteles bérlő részére megfizetni.

12. § A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére bérlő köteles.

13. § (1) Bérlő a lakás átalakítására nem jogosult. Bérlő a lakás korszerűsítésére csak bérbeadó előzetes, írásbeli hozzájárulása esetén jogosult.

(2) Bérlő a lakás átalakítása vagy korszerűsítése esetén viseli az ezzel kapcsolatos költségeket, bérbeadóval szemben igényt semmilyen jogcímen nem támaszthat.

(3) Amennyiben bérlő a bérleményt bérbeadó előzetes, írásbeli hozzájárulása nélkül alakította át vagy korszerűsítette, bérbeadó felhívására köteles az eredeti állapotot saját költségén haladéktalanul helyreállítani.

(4) Amennyiben bérlő a bérlemény eredeti állapotának helyreállítására vonatkozó kötelezettségének felhívás ellenére sem tesz eleget, azonban az ingatlant kiürített állapotban hátra hagyta, bérbeadó jogosult az eredeti állapot bérlő költségén történő helyreállítására, valamint az okozott károk bérlő általi megfizetésére.

(5) Bérbeadó jogosult eltekinteni az eredeti állapot helyreállítási kötelezettség teljesítésétől.

(6) A bérleti jogviszony megszűnése esetén bérlő a saját költségén felszerelt és a bérlemény állagának sérelme nélkül leszerelhető tartozékokat elviheti.

14. § (1) A lakást bérlő köteles rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni.

(2) Amennyiben a lakás visszaadásakor nincs rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban és bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, bérlő köteles az ezzel járó költségeket bérbeadó részére megtéríteni.

15. § (1) Amennyiben a lakásban a bérbeadó kötelezettségét jelentő munkálatokat kell elvégezni és ezen munkálatok csak a bérlő átmeneti kiköltözése esetén végezhetők el, bérbeadó köteles bérlő elhelyezéséről cserelakás biztosításával gondoskodni.

(2) A lakásban a bérlő kötelezettségét jelentő munkálatok, vagy a bérlő által kezdeményezett, bérbeadó által írásban jóváhagyott korszerűsítési munkálatok elvégzésére kerül sor, bérbeadó nem köteles a munkálatok időtartamára átmeneti lakást biztosítani.

(3) A felajánlott átmeneti lakás vonatkozásában bérbeadót terhelő kötelezettség kizárólag a lakás biztosítására vonatkozik.

(4) Átmeneti lakás biztosítása esetén

a) a bérleti jogviszony a bérlő által bérelt lakás vonatkozásában szünetel,

b) bérlő köteles az átmeneti lakással kapcsolatos minden olyan kötelezettség teljesítésére, amelyet jogszabály a bérelt lakás vonatkozásában részére előír.

(5) A bérbeadót terhelő munkálatok elvégzése és a bérelt lakás kapcsán a bérleti jogviszony szünetelése nem haladhatja meg az egy hónapot. (6) Amennyiben bérlő a felajánlott átmeneti lakást nem fogadja el, elhelyezéséről saját magának kell gondoskodni, mellyel kapcsolatban megtérítési igénnyel bérbeadó felé nem élhet.

16. § (1) Bérbeadó köteles a jogszabály alapján őt terhelő hibák megszüntetésére.

(2) Amennyiben a bérbeadót jogszabály alapján terhelő hiba a bérlő vagy a vele együtt lakó személy magatartására vezethető vissza, a hiba kijavítására és az esetleges kár megtérítésére bérlő köteles.

7. A lakás használatára jogosultak

17. § (1) A lakás használatára a bérleti szerződéssel rendelkező bérlő jogosult.

(2) Bérlő bérbeadó részére köteles írásban megjelölni a vele együtt költöző személyt vagy személyeket

(3) Bérlő a lakásba bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhatja be élettársát.

(4) A (3) bekezdés alapján megadott hozzájárulás esetén a bérleti szerződésben ki kell kötni, hogy a bérleti szerződés megszűnését követően a jogcím nélkül visszamaradt személy a lakásból köteles kiköltözni, és elhelyezésre nem tarthat igényt, mely kikötés tudomásul vételét a bérlő a bérleti szerződés aláírásával tudomásul veszi.

(5) Bérbeadó a befogadáshoz írásbeli hozzájárulást akkor adja meg, ha

a) amennyiben a befogadandó élettárs nem rendelkezik ingatlan tulajdonjogával vagy tulajdoni hányadával,

b) a bérlőnek és az élettársnak nincs a 4. § (1) bekezdés a) és c) pontja szerinti tartozása,

c) a kérelmező a (4) bekezdésben előírt kiköltözésre vonatkozó kikötést külön nyilatkozatban vállalja.

18. § (1) Bérbeadó az Ltv-ben maghatározottakon kívül kizárólag élettársak közös kérelmére köthet bérlőtársi szerződést.

(2) Bérlőtársi szerződés akkor köthető, ha

a) a jelen rendeletben foglalt feltételeknek a felek külön-külön is megfelelnek,

b) a kérelmezők együtt lakását egészségügyi, jövedelmi vagy egyéb lakhatást befolyásoló személyi körülmény indokolttá teszi,

c) a kérelmező jogszerű befogadása a lakásba a kérelem benyújtása előtt legalább egy évvel megtörtént, vagy a kérelmezők legalább egy éve igazolható módon közös háztartásban élnek,

d) a kérelmezők egyike sem rendelkezik ingatlan tulajdonjogával vagy tulajdoni hányadával, illetve állami vagy önkormányzati bérlakás bérleti jogával.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés d) pontjában foglalt nyilatkozatot a kérelmező nem teszi meg vagy nyilatkozatában valótlant állít, a bérlőtársi szerződés megkötése kizárt.

(4) Bérlőtársai szerződés kizárólag a Felek közös kérelmére köthető, azzal, hogy lakásigénylésüket csak együttesen nyújthatják be, és csak egy lakásra köthetnek bérleti szerződést bérlőtársként. A házastársak és élettársak külön-külön benyújtott igényléseit egyesíteni kell, és azt a felekre kedvezőbb időpont figyelembevételével kell nyilvántartani.

19. § (1) Amennyiben a lakásban megüresedett társbérleti lakrész található, a lakásban maradó bérlő vonatkozásában a bérleti szerződést a lakás egész területének bérletére kell módosítani.

(2) A bérlet területének növekedése miatt a bérlőt a növekmény vonatkozásában bérleti díjkedvezmény illeti meg, mely kedvezmény a fizetendő bérleti díj 50%-a.

20. § Lakás legfeljebb egy negyed része albérletbe kizárólag az 5. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott jogcím szerint bérbeadott piaci alapú lakbér meghatározása esetén legfeljebb 3 hónapra adható, ha

a) ahhoz Bérbeadó írásban hozzájárul,

b) az albérlő megfelel a jelen rendeletben a bérlőre előírt feltételeknek,

c) a lakás legalább 2 szobás és az egy főre jutó alapterület legalább 10 m2,

d) a bérlő a szerződés módosításával vállalja az albérlet időtartamára az albérletbe adott lakrész mértékére arányosan vonatkoztatva magasabb összegű bérleti díj megfizetését.

8. A bérleti jogviszony megszűnése

21. § A lakásbérleti jogviszony megszűnik az Ltv-ben felsorolt esetekben.

22. § Bérbeadó jogosult a bérleti szerződést felmondani, ha bérlő a bérleti jogviszonnyal összefüggésben keletkezett Ltv-ben, jelen rendeletben vagy egyéb jogszabályban előírt, illetve a bérleti szerződésben szereplő kötelezettségét megszegi, vagy a lakás bérletére vonatkozó jelen rendeletben foglalt feltételeknek nem felel meg.

23. § (1) A határozott időre megkötött bérleti szerződés minden további jogcselekmény nélkül megszűnik.

(2) A bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő és az általa jogszerűen befogadott személyek külön felszólítás, elhelyezési és térítési igény nélkül, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban kötelesek a lakást a bérbeadónak visszaadni.

(3) A lakásbérleti szerződés megszűnését követően a lakásban jogcím nélkül visszamaradó személyek a lakásból kötelesek kiköltözni és elhelyezésre nem tarthatnak igényt.

(4) A bérbeadónak a lakás visszaadásakor meg kell állapítania a lakás és a lakásberendezések tényleges állapotát, és a megállapításokat, illetőleg az esetleges hibákat, hiányosságokat jegyzőkönyvbe kell foglalni, amelyben nyilatkoztatnia kell a bérlőt az őt terhelő hibák és hiányosságok megszüntetésének, illetőleg az ellenérték megtérítésének a módjáról és határidejéről.

(5) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére, vagy az ellenérték megtérítésére nem nyilatkozik, illetőleg a bérbeadó a bérlő nyilatkozatát nem fogadja el, továbbá, ha a bérlő a (2) bekezdésben előírt kötelezettségét határidőre nem teljesíti a bérbeadó a bérleti szerződés megszüntetését követően 30 napon belül bíróságtól kérheti a bérlő felelősségének megállapítását.

(6) A bérlő köteles a lakás bérleti díját, illetőleg használati díját és egyéb szerződés szerinti díjait, továbbá a lakással összefüggően a bérlőt terhelő üzemeltetési, legalább az eredeti állapotot elérő javítási, helyreállítási és fenntartási költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak jegyzőkönyvben át nem adta, vagy a bérbeadó azt birtokba nem vette.

(7) Amennyiben a bérleti jogviszony megszűnését követően a bérlő a lakásból kiköltözött, de a (2) bekezdésben foglalt kötelezettségét nem teljesíti és a lakást a bérbeadónak nem adja vissza, a bérbeadó jogosult a lakást birtokba venni.

(8) Ha a bérlő a saját költségén létesített lakásberendezéseket a lakás visszaadásakor leszereli, a bérbeadónak kötelezni kell a bérlőt az eredeti állapot helyreállítására, vagy az azzal járó költségek megtérítésére, illetőleg a rendeltetésszerű használatra alkalmasság más módon történő biztosítására.

24. § (1) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy, a lakásban visszamaradó személy másik lakásra nem tarthat igényt, erre Bérbeadó kötelezettséget nem vállal.

(2) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy, a bérbeadó az örököst

a) felhívja, hogy a lakásban maradt hagyatéki tárgyakat a felhívást követő 30 napon belül szállítsa el, és a lakás kulcsait térítési igény nélkül adja le,

b) nem kötelezheti a bérlő által elmulasztott karbantartási és javítási munkák elvégzésére, illetőleg azok költségeinek a bérbeadó felé történő megtérítésére.

(3) Ha az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból határidőre nem szállítja el, azokat a bérbeadó – az örökös költségére és veszélyére – raktárban, vagy arra alkalmas más helyiségben helyezi el a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napos időtartamra. Ennek során a hagyatéki tárgyakról – az erre vonatkozó szabályok szerint – leltárt kell felvenni, és azokat gondosan kell kezelni.

(4) Amíg az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból nem szállítja el, az üresen tartott lakással kapcsolatos lakáshasználati díj, továbbá az olyan üzemeltetési és fenntartási költségek, amelyek egyébként a bérlőt terhelnék, az örököst terhelik.

(5) Ha az elhalt bérlőnek lakbér vagy a lakás használatával összefüggően a bérbeadónál keletkezett egyéb díjhátraléka van, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki teherként bejelenteni.

25. § (1) A határozatlan idejű lakásbérleti szerződést a bérbeadó és a bérlő közös megegyezéssel úgy is megszüntetheti, hogy a bérbeadó a bérlő részére

a) másik lakást ad bérbe,

b) a bérleti jogviszony megszűnése esetére pénzbeli térítést fizet,

feltéve, ha a bérlő a korábbi lakását üresen és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadja, továbbá a bérlőnek a lakásra szerződés szerint díjfizetési kötelezettsége, illetve közüzemi díjtartozása nincs.

(2) Ha a lakásbérleti szerződés az (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint szűnik meg, a bérlő

a) kevesebb szobaszámú, vagy kisebb alapterületű, vagy alacsonyabb komfortfokozatú,

b) azonos szobaszámú, alapterületű, komfortfokozatú, de a településen vagy az épületen belül eltérő fekvésű, vagy

c) nagyobb szobaszámú, vagy nagyobb alapterületű, vagy magasabb komfortfokozatú lakás bérbeadását kérheti.

(3) Ha a lakásbérleti szerződés az (1) bekezdés b) pontjában foglalt módon szűnik meg, a pénzbeli térítés mértéke a havi bérleti díj háromszorosa.

(4) A pénzbeli térítést attól a naptól számított 15 napon belül kell a bérlő részére kifizetni, amikor a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadta.

(5) Ha a bérlő a lakást nem rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban kívánja vissza adni Bérbeadó részére, a fizetendő pénzbeli térítésből a rendeltetésszerű használatra alkalmassá tétel összege visszatartható.

9. A lakás használatáért fizetendő díjak

26. § (1) A bérlő a lakásbérleti jogviszony fennállása alatt a lakás és a hozzátartozó helyiségek használatért bérleti díjat, továbbá az e jogviszony keretében a bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatásokért külön díjat köteles fizetni.

(2) A bérlő társasházi lakás esetén köteles megfizetni a társasház által meghatározott közös költség azon részét, amely nem képezi a felújítási alap részét.

(3) Bérlő köteles megfizetni a lakás használatával kapcsolatban felmerülő közüzemi szolgáltatások díjait.

(4) Bérlő köteles megfizetni az egyéb jogszabály alapján az ingatlanhasználót terhelő költségeket, díjakat.

27. § (1) A lakbér szociális, költségelven vagy piaci alapon megállapított mértékét, valamint a külön szolgáltatások díját a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az 5. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő jogcím alapján történő bérbeadás esetén a lakások bérleti díja szociális alapon kerül meghatározásra. Az 2. mellékletben meghatározott szociális alapú bérleti díj már tartalmazza a lakbértámogatás mértékét, mely megegyezik a piaci alapú lakbér és a szociális alapú lakbér közötti különbséggel.

(3) Az 5. § (1) bekezdés b) pontjának ba) és bb) alpontjában szereplő jogcím alapján történő bérbeadás esetén a lakások bérleti díja költségelven kerül meghatározásra.

(4) Az 5. § (1) bekezdés b) pontjának bc) és bg) alpontjában szereplő jogcím alapján történő bérbeadás esetén a lakások bérleti díja piaci alapon kerül meghatározásra.

28. § (1) A bérlő a lakbért és a szerződés keretében nyújtott külön szolgáltatások díját a bérbeadónak köteles a tárgyhó utolsó napjáig egy összegben készpénzben vagy átutalás útján megfizetni bérbeadó részére.

(2) A lakbért és a külön szolgáltatások díjait a Képviselő-testület minden év december 31-ig felülvizsgálja.

29. § (1) A jogcím nélküli lakáshasználónak a jogcím nélküli használat kezdetétől használati díjat kell fizetnie. A jogcím nélküli lakáshasználó az egyébként a bérlőt terhelő, 26. §-ban foglalt díjakat is köteles megfizetni.

(2) 5A használati díj mértéke a lakásra irányadó bérleti díjjal azonos összeg.

(3) A jogcím nélküli lakáshasználatot Bérbeadó a vonatkozó jogszabályok betartására figyelemmel köteles a lehető legrövidebb idő alatt megszüntetni.

III. Fejezet

A lakások bérbeadásának jogcímek szerinti szabályai

10. Szociális helyzet alapján történő bérbeadás

30. § (1) 6A szociális helyzet alapján történő bérbeadásról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(2) Szociális célú bérbeadással adható bérbe továbbra is az a lakás, amely nem szerepel az 1. függelékben, de a rendelet hatályba lépésekor fennálló bérleti jogviszony alapján a bérlő az adott lakást szociális helyzet alapján történő bérbeadással birtokolja.

31. § (1) Szociális helyzete alapján önkormányzati lakásra a 3. §-ban meghatározott igénylő jogosult, ha a lakás bérbeadásakor

a) az igénylőnek és a vele együtt költöző - Ltv. szerinti bérbeadói hozzájárulás nélkül befogadható személyeknek - lakástulajdona, lakás résztulajdona nincs és lakásbérleti és bérlőtársi jogviszonnyal sem rendelkezik, és

b) 7az egy főre jutó havi nettó jövedelem az igénylés benyújtását megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének

ba) egyedülálló esetén 250%-át,

bb) az igénylő és a vele együtt költözők esetén - az együtt költözők jövedelmét is figyelembe véve - 200%-át.

(2) Szociális helyzete alapján jogosult önkormányzati lakásra az a bérlő is, aki a jelenlegi önkormányzati tulajdonú lakásra vonatkozó határozatlan idejű bérleti jogviszonya megváltására másik lakásbérleti jogot kér, feltéve, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelme – a befogadható vagy befogadott együtt költözők jövedelmét is figyelembe véve – legalább az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150 %-a, de nem több, mint 300 %-a.

(3) Nem jogosult szociális helyzete alapján önkormányzati bérlakásra az a személy,

a) aki a 4. §-ban foglaltaknak nem felel meg,

b) akinek a vele együtt költöző - Ltv. szerinti bérbeadói hozzájárulás nélkül befogadható – személyek vagyonával együtt a lakás bérbeadásakor ingatlan vagyona, vagy 1,5 M Ft-ot meghaladó értékű ingó vagyona van. Az ingó vagyon értékéről büntetőjogi felelősségének tudatában kell nyilatkoznia a nyilatkozattételre köteles személynek.

(4) Amennyiben bérbeadó a rendelet 2. mellékletében meghatározott – a lakbértámogatást magában foglaló – bérleti díj éves felülvizsgálatakor megállapítja, hogy a bérlő az (1)–(3) bekezdésben meghatározott vagyoni és jövedelmi viszonyai olyan mértékben megváltoznak, hogy a bérlő már nem lenne jogosult lakbér támogatásra, a lakbér támogatás mértéke megszűnik, és a bérlő a piaci alapon meghatározott bérleti díj fizetésére köteles.

(5) A bérleti díj felülvizsgálatát bérbeadó a bérleti jogviszony létrejöttét követő 50. héten kezdi meg, mely vizsgálat során a bérlőnek meg kell felelnie az (1)–(3) bekezdésben rögzített feltételeknek, és bérbeadó felhívására be kell nyújtania a 32. § (2) bekezdésében meghatározott dokumentumokat.

(6) 8Az (5) bekezdésben meghatározott felülvizsgálathoz bérlő köteles a bérbeadó felhívására a jövedelmi és vagyoni viszonyait igazolni, a szükséges dokumentumokat, igazolásokat rendelkezésre bocsátani. A határidő elmulasztása vagy a felülvizsgálattal kapcsolatos más kötelezettség megszegése esetén a lakbértámogatást a mulasztás vagy a kötelezettségszegés hónapját követő hónap első napjával meg kell szüntetni és a bérlő a piaci alapon meghatározott bérleti díj fizetésére köteles.

32. § (1) A szociális bérlakás iránti kérelmeket az erre a célra rendszeresített űrlapon bérbeadó által meghirdetett ügyfélfogadási napokon lehet benyújtani a bérbeadóhoz.

(2) A kérelemhez csatolni kell

a) az együtt költözők kereső tevékenységet folytatóinak jövedelem igazolását a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapról,

b) a kérelmező és a vele együtt költözők 31. § (3) bekezdésben foglalt feltételeknek való megfelelését igazoló dokumentumokat,

c) minden egyéb olyan dokumentumot, amely a jogosultság elbírálásának alapjául szolgáló adatokat tartalmazza.

33. § (1) A naptári évben benyújtott lakásigénylési kérelmeket a beérkezés sorrendjében a benyújtás évének december 31. napjáig tartja nyilván a bérbeadó. December 31. napján az adott naptári évben benyújtott lakásigénylési kérelmek törlésre kerülnek.

(2) A rendelet hatályba lépése előtt benyújtott lakásigénylési kérelmeket - az érintett lakásigénylők tájékoztatásával egyidejűleg - a nyilvántartásból törölni kell.

(3) A bérbeadó a benyújtott kérelmeket a benyújtástól számított 60 napon belül megvizsgálja és e rendelet alapján megállapítja, hogy a kérelmező szociális helyzete alapján önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérletére jogosult-e.

(4) 9Amennyiben a kérelem alapján kérelmező szociális helyzete alapján önkormányzati lakás bérletére jogosult és az elbírálás időpontjában van ezen jogcím alapján történő bérbeadásra kijelölt üres bérbeadható lakás, Bérbeadó a polgármester döntéshozatalát előkészíti.

(5) Amennyiben a kérelem elbírálásakor bérbeadó megállapítja, hogy a kérelmező jogosult, azonban üres lakás nem áll rendelkezésre, kérelmezőt december 31. napjáig a kérelmek elbírálásának sorrendjében nyilvántartásba veszi.

(6)10 Amennyiben olyan önkormányzati lakás, mely szociális helyzet alapján adható bérbe, megüresedik, bérbeadó az (5) bekezdés alapján vezetett nyilvántartás alapján a polgármester döntését előkészíti.

(7) A (6) bekezdésben foglalt döntéselőkészítést megelőzően, amennyiben a nyilvántartásba vétel óta 4 hónap eltelt, a benyújtott dokumentumokat és igazolásokat ismételten be kell kérni a kérelmezőtől, vagy ha azokban változás nem állt be kérelmezőnek erre vonatkozóan nyilatkoznia kell.

(8) Ha az igénylő szociális helyzete alapján önkormányzati lakásra nem jogosult az igénylést el kell utasítani és a nyilvántartásból törölni kell.

(9) Amennyiben az (5) bekezdés alapján vezetett nyilvántartás adataiban változás következik be, kérelmező köteles azt 8 napon belül Bérbeadó felé bejelenteni.

(10) Az (5) bekezdés alapján vezetett nyilvántartásból törölni kell azt a kérelmezőt, aki

a) valótlan adatot közölt,

b) a részére felajánlott lakást nem fogadta el,

c) az időközben beállt változások miatt nem felel meg a jelen rendeletben foglalt feltételeknek,

d) kérelmét visszavonta.

(11) Amennyiben az együttélő kérelmezők életközössége megszűnik, a bérleti szerződést azzal a féllel kell megkötni, akinek személyében a felek egymással megegyeztek. Amennyiben a Felek egymással nem egyeztek meg, bérleti szerződés nem köthető.

34. § (1) Szociális bérlakásra átmeneti időre, határozott idejű bérleti szerződés köthető, melynek időtartama legfeljebb három év.

(2) A jogosultság fennállása esetén a lakásbérleti szerződést a bérlő kérelmére, legfeljebb 1 éves határozott időtartamra legfeljebb 3 alkalommal meg lehet hosszabbítani, ha a bérlő a szociális helyzete alapján önkormányzati lakásra továbbra is jogosult és a rendeletben szabályozott, valamint szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette.

(3) Ha a bérlőnek a bérleti szerződés megszűnésekor lakbér tartozása van és adósságcsökkentési támogatásban részesült, a támogatást megállapító határozatban a bérlő (adós) által vállalt önrész megfizetésére előírt határidőig új bérleti szerződés köthető, ha egyébként megfelelne a feltételeknek. A lakbértartozás adósságcsökkentési támogatás keretében történő rendezése esetén az újabb három évből még hátralévő időtartamra ismét bérleti szerződés köthető.

(4) Ha a bérlő (adós) az adósságkezelési támogatás megállapítása iránti kérelmét a lakásbérleti szerződés megszűnése előtt benyújtotta, de a hatósági eljárásban még nem hoztak döntést, a lakás újabb bérbeadásával kapcsolatos eljárást függőben kell tartani. Ha a lakásbérleti szerződés megszűnését követően az adós adósságkezelési támogatásban részesül, a lakás a (3) bekezdésben meghatározott módon és időtartamra bérbeadható.

11. Nyugdíjas személyek elhelyezésére szolgáló Nyugdíjasházban lévő bérlakás bérlőkijelölés útján történő bérbeadása

35. § (1) Az állami támogatással létrehozott nyugdíjasház egyedülálló, vagy jelen rendelet alapján bérlőtársi szerződést köthető nyugdíjas kérelmezők, továbbá az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személyek határozatlan idejű elhelyezését szolgálja. Az (2) Az ezen a jogcímen történő bérbeadás esetén a rendelet személyi hatálya kiterjed a Kazincbarcika Város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személyekre is.

(3) Nyugdíjasház lakásaira azok a személyek jogosultak kérelem benyújtására, akik

a) nyugdíjasok, vagy legkésőbb a pályázat elbírálásakor elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt,

b) önmaguk ellátására képesek,

c) lakásra vonatkozó ½ arányú vagy azt meghaladó tulajdonjoggal vagy haszonélvezeti joggal, vagy önkormányzati bérlakásra vonatkozóan határozatlan idejű bérleti, illetve házaspárok és élettársak esetében bérlőtársi jogviszonnyal nem rendelkeznek,

d) az egy főre eső havi nettó jövedelmük eléri vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, vagy a lakásfenntartás költségeinek megfizetésére helyettük más személy kezességet vállal.

(4) A kérelmezőknek a (3) bekezdésben foglalt feltételek mindegyikében foglaltaknak meg kell felelniük.

(5) Bérlőtársi szerződés megkötésére jogosult kérelmezők esetén a feltételeknek mindkét félnek meg kell felelnie.

(6) Nyugdíjasház lakóinak a lakbéren felül a személyes gondoskodást nyújtó ellátás keretében kapott szolgáltatásokért - az orvosi ellátás kivételével - térítési díjat kell fizetnie.

(7) Az (6) bekezdés szerinti térítési megfizetésén túlmenően a nyugdíjasház lakóinak a beköltözés előtt egyszeri hozzájárulási díjat kell fizetni, melynek összege

a) minikonyha nélküli lakásban az éves bérleti díj kilenc és félszerese,

b) minikonyhás, mikrohullámú sütővel ellátott lakásban az éves bérleti díj tízszerese,

c) minikonyhás, villanytűzhellyel ellátott lakásban az éves bérleti díj tíz és félszerese.

(8) A bérlőnek lehetősége van az egyszeri hozzájárulási díj tekintetében részletfizetést kérni, mely alapján az egyszeri hozzájárulási díj legalább 50%-át a beköltözés előtt, a fennmaradó 50%-ot egyenlő részletekben havonta, legfeljebb 12 hónapon belül köteles megfizetni.

(9) Amennyiben a bérlő bérleti jogviszonya a szerződéskötést követő 5 éven belül megszűnik, - kivéve, ha ez haláleset következtében, vagy a bérbeadó felmondása miatt szűnik meg – az egyszeri hozzájárulási díj a bérlőnek időarányosan visszajár. Az időarányosan visszajáró egyszeri hozzájárulási díjat a bérbeadó számolja ki és intézkedik annak visszafizetése iránt.

(10) 11A kérelmező a Nyugdíjasházba költözésre vonatkozó kérelmet bérbeadóhoz az erre rendszeresített formanyomtatvány és mellékletei kitöltésével kérelmezheti. A kérelmeket bérbeadó formai és tartalmi ellenőrzését követően a polgármester bírálja el.

(11) A bérlő a Nyugdíjasházban nagyobb vagy jobban felszerelt lakás bérletére történő kérelmet nyújthat be, ha megfelel a (3) bekezdésben foglalt feltételeknek. A bérlőnek vállalnia kell annak a díjkülönbözetnek a megfizetését, amelyet a jobban felszerelt lakás és a jelenlegi bérlemény egyszeri hozzájárulási díj különbözete képez. Az egyszeri hozzájárulási díj visszafizetésére a (9) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(12) 12Amennyiben a Nyugdíjasházi lakás esetében a bérlő a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségeit megsérti, úgy bérbeadó köteles a bérleti szerződés felmondására.

(13) A kérelmek benyújtásának és elbírálásának részletes szabályait a 41. § (5)–(9) bekezdése tartalmazza.

12. Fiatalok elhelyezésére szolgáló garzonházban lévő bérlakás bérlőkijelölés útján történő bérbeadása

36. § (1) Garzonházban lévő bérlakásra azok nyújthatnak be kérelmet, akik

a) megfelelnek a 4. §-ban foglalt feltételeknek,

b) házastársak vagy élettársi kapcsolatban élnek,

c) mindketten 35 év alattiak,

d) lakásra vonatkozó tulajdonjoggal vagy önkormányzati bérlakásra vonatkozó bérleti jogviszonnyal nem rendelkeznek, és

e) az egy főre jutó havi nettó jövedelmük eléri, vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át.

(2) Garzonházban lévő bérlakásra azok nyújthatnak be kérelmet, akik az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek történő együttes megfelelés mellett

a) mindketten állandó jellegű kereső tevékenységet folytatnak – beleértve az anyasági ellátásban részesülőket is –, vagy

b) mindketten felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, vagy

c) egyikük állandó jellegű kereső tevékenységet folytat, másikuk felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója.

(3) A (2) bekezdés b)–c) pontjaiban foglalt feltételnek megfelelő kérelmezők akkor is jogosultak garzonház lakásra, ha az egy főre jutó havi jövedelmük nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, de a lakásfenntartás költségeinek megfizetésére és a c) pontban foglalt igénylők esetén az előtakarékosság fizetésére helyettük más személy kezességet vállal.

(4) A (2) bekezdés a) és c) pontjában foglalt feltételnek megfelelő kérelmezők a többi kérelem benyújtására jogosító feltétel megléte esetén csak akkor jelölhetők bérlőnek a lakásra, ha éves szinten a garzonházi lakás bekerülési költségének 5 %-át elérő összegű lakáscélú előtakarékosságot vállalnak.

(5) A (4) bekezdésben rögzített előtakarékossági szerződést Magyarországon bejegyzett hitelintézettel vagy biztosító társasággal kell megkötniük legalább a bentlakás időtartamára.

(6) A garzonházi lakás legfeljebb öt évre adható bérbe. A bérleti jogviszony akkor sem hosszabbítható meg, ha a kérelmezők a jelen rendeletben foglalt feltételeknek egyébként megfelelnek.

(7) Amennyiben

a) az állandó jellegű kereső tevékenységet folytató bérlő keresőtevékenysége 90 napnál hosszabb időre megszűnik, vagy

b) a bérlők az előtakarékosságra vállalt kötelezettségüknek nem tesznek eleget, vagy

c) ha a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló bérlő vagy bérlők hallgatói jogviszonya megszűnik, vagy

d) a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségeit a bérlő megsérti,

bérbeadó 3 hónapos felmondási idővel a bérleti szerződést felmondja.

(8) Nem kell felmondani a bérleti szerződést a (7) bekezdés a) pontja esetében, ha a lakásban együtt lakók egy főre eső jövedelme a kereső tevékenység megszűnése esetén is az (1) bekezdés e) pontjában foglalt feltételnek.

(9) Nem kell felmondani a bérleti szerződést a (7) bekezdés c) pontja esetében, ha a tanulói jogviszony a tanulmányok befejezése miatt szűnik meg és a lakásban együtt lakók megfelelnek az (1) bekezdés e) pontjában foglalt feltételnek.

(10) A kérelmek benyújtásának és elbírálásának részletes szabályait a 41. § (5)–(9) bekezdése tartalmazza.

13. Szolgálati lakás bérlőkijelölés útján történő bérbeadása

37. § (1) Önkormányzati lakás szolgálati lakásként adható bérbe azon személy részére, aki

a) Kazincbarcika Város Önkormányzatával,

b) Kazincbarcika Város Önkormányzatának valamely intézményével,

c) a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatallal, vagy

d) a Barcika Holding valamely tagvállalatával

foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll.

(2)13 14Az ezen a jogcímen bérbeadható lakások bérbeadására vonatkozóan a kérelmezőnek kérelmet kell benyújtania bérbeadóhoz, mely kérelemről a feltételek fennállása esetén a polgármester dönt.

(3) Az ezen a jogcímen bérbeadott lakások bérleti szerződése az (1) bekezdésben meghatározott feltételnek megfelelő bérlő foglalkoztatására irányuló jogviszonyának megszűnésével egyidejűleg jelen rendelet alapján megszűnik.

(4) Az ezen a jogcímen történő bérbeadás esetén a rendelet személyi hatálya kiterjed a Kazincbarcika Város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személyekre is, amennyiben az adott személlyel az (1) bekezdésben megjelölt szervezet foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt kíván létesíteni.

(5) Ezen a jogcímen lakást bérbe adni legfeljebb 3 éves határozott időtartamra lehet, mely a (3) bekezdésre tekintettel legfeljebb 1 alkalommal további 3 évre meghosszabbítható, amennyiben

a) a meghosszabbításra irányuló kérelem a határozott idő letelte előtt 60 nappal bérbeadó részére benyújtásra kerül, és

b) a kérelem benyújtásakor a bérlő megfelel a rendeletben meghatározott, bérlőkijelölésre vonatkozó feltételeknek.

14. Az Önkormányzat törvényben előírt közfeladataihoz kapcsolódó céllal történő bérbeadás

38. § (1) Ezen jogcímen azzal a természetes vagy jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel köthető bérleti szerződés, aki Kazincbarcika Város területén az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatához kapcsolódóan lát el feladatot.

(2) Az ezen a jogcímen történő bérbeadás esetén a rendelet személyi hatálya kiterjed a Kazincbarcika Város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személyekre is.

(3)15 16Az ezen a jogcímen bérbeadható lakások bérbeadására vonatkozóan a kérelmezőnek kérelmet kell benyújtania bérbeadóhoz, mely kérelemről a feltételek fennállása esetén a polgármester dönt.

(4) Jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel kötendő bérleti szerződés esetén a szerződésnek meg kell felelnie e rendelet 44. § (2) bekezdésének.

15. Lakáscsere szerződés alapján történő bérbeadás

39. § (1) Az ezen a jogcímen történő bérbeadásra az Ltv. rendelkezései a rendelet egyéb jogcímeken történő bérbeadásának szabályaival együtt alkalmazandó.

(2)17 18Az ezen a jogcímen történő bérbeadásáról a feltételek fennállása esetén a polgármester dönt.

16. Az önkormányzatot terhelő elhelyezési és bérbeadói kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolódó bérbeadás

40. § (1) Ezen a jogcímen kell bérbe adni az önkormányzati lakást, amennyiben az Ltv. vagy a rendelet azt az Önkormányzat kötelezettségévé teszi.

(2)19 20Az ezen a jogcímen történő bérbeadásáról a feltételek fennállása esetén a polgármester dönt.

17. Pályázati úton történő bérbeadás

41. §21 (1) Pályázati úton kell bérbe adni azon lakásokat, amelyek bérleti díja piaci alapon kerül megállapításra és a versenytárgyalás szabályait nem kell alkalmazni.

(2) Az ezen a jogcímen történő bérbeadás esetén a rendelet személyi hatálya kiterjed a Kazincbarcika Város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személyekre is.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott lakások esetében bérleti szerződés legfeljebb 3 éves határozott időtartamra köthető, és legfeljebb 4 alkalommal további 3 éves határozott időre meghosszabbítható, amennyiben

a) a meghosszabbításra irányuló kérelem a határozott idő letelte előtt 60 nappal bérbeadó részére benyújtásra kerül, és

b) a kérelem benyújtásakor a bérlő megfelel a rendeletben meghatározott, bérlőkijelölésre vonatkozó feltételeknek.

(4)22 23Az (1) bekezdésben meghatározott lakások bérbeadásáról a polgármester átruházott határkörben dönt.

(5) 24A pályázati hirdetménynek az Önkormányzat és a bérbeadó hivatalos honlapján történő nyilvános közzétételéről a bérbeadó gondoskodik. A hirdetményre jelentkező érdeklődőket írásban, részletes pályázati kiírás útján tájékoztatni kell a pályázat és a bérbeadás részletes szabályairól.

„(6) A részletes pályázati kiírásnak tartalmaznia kell

a) a bérbeadásra meghirdetett lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, műszaki állapotát,

b) energetikai tanúsítványát,

c) a havi lakbér összegét, a bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatások díját,

d) a bérleti szerződés időtartamát és a bérbeadás egyéb feltételeinek rövid leírását,

e) a lakás használatra alkalmassá tételéhez szükséges, a leendő bérlő által saját költségen elvégzendő építési munkákat és azok elvégzésének határidejét,

f) a lakás megtekintésének időpontját,

g) a pályázni jogosultak körét,

h) a jövedelemigazolás és tartozás mentesség igazolása benyújtásának kötelezettségét,

i) a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét, határidejét,

j) a pályázat elbírálásának időpontját,

k) a pályázat eredménytelenné nyilvánítása jogának fenntartását, és

l) a pályázat elbírálásáról történő kiértesítés módját.”

(7) A kérelmeket az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell bérbeadó részére benyújtani.

(8) A benyújtott kérelmek rendeletnek történő megfelelősége esetén bérbeadó köteles a döntést előkészíteni a döntésre jogosult részére.

(9) 25A pályázat nyertesének visszalépése esetén újabb pályázatot lehet kiírni.

(10) A (5)–(9) bekezdése rendelkezéseit a 10. és 11. alcímben meghatározott bérlőkijelölés esetén is alkalmazni kell.

(11)26 27A (3) bekezdés esetén a polgármester egyedi döntéssel jogosult a bérlő kijelöléséről dönteni.

(12) A Képviselő-testület egyedi döntéssel jogosult a bérlő kijelölésére, ha

a) a kérelmező a lakás birtokában van, és

b) megfelel a jelen rendeletben bérlőre előírt feltételeknek,

valamint a kérelem benyújtásakor megfelel a 41. § (3) bekezdésben meghatározottaknak.

18. A versenytárgyalás útján történő bérbeadás

42. § (1) Versenytárgyalás útján kell bérbe adni a jogszabályban meghatározott értékhatárt elérő értékű lakást.

(2) Az ezen a jogcímen történő bérbeadás esetén a rendelet személyi hatálya kiterjed a Kazincbarcika Város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személyekre is

(3) Az ezen a jogcímen történő bérbeadásra alkalmazni kell a 41. § (3)–(4) bekezdésének a bérleti jogviszony időtartamára és a döntéshozatalra jogosult szerv megjelölése vonatkozásában.

(4) A versenytárgyalás útján történő bérbeadás szabályaira az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.

IV. Fejezet

A helyiségbérlet szabályai

19. A helyiségbérlet általános szabályai

43. § (1) Az önkormányzati tulajdonban álló helyiségek bérletére vonatkozó jogviszonyra – különösen a bérlet létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, és a bérlet megszűnésére – az I–II. Fejezet rendelkezéseit a jelen fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni azzal, hogy ahol az I–II. Fejezet lakást említ, azon ezen Fejezet vonatkozásában helyiséget kell érteni.

(2) Az I–II. Fejezet kizárólag lakásokra értelmezhető rendelkezésit ezen Fejezet vonatkozásában nem kell alkalmazni.

(3) A Kolorlab Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Parkra vonatkozó eltérő szabályokat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

44. § (1) Az Önkormányzati tulajdonban álló helyiség bérletére vonatkozóan bérleti szerződés köthető

a) a 3. § b)–c) pontban meghatározott személyekkel,

b) bármely jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott szervezettel történő szerződéskötés esetén a szerződésnek a szervezet

a) nevét, rövidített nevét,

b) székhelyének, külföldi székhelyű vállalkozás esetén - amennyiben ilyennel rendelkezik - magyarországi fióktelepének címét,

c) főtevékenységét,

d) képviseletére jogosultak nevét és beosztását,

e) kézbesítési megbízottjának az azonosítására alkalmas adatait,

f) cégjegyzékszámát, nyilvántartási számát,

g) adószámát,

h) elektronikus kézbesítési címét

kell tartalmaznia.

45. § (1) Helyiségre vonatkozóan bérleti szerződés kizárólag határozott időre köthető.

(2) A határozott idő időtartama a versenytárgyalás útján történő bérbeadás esetén legfeljebb 5 év lehet.

(3) A Képviselő-testület egyedi döntése alapján történő bérbeadás időtartama legfeljebb 15 év lehet.

46. § (1)28 29Helyiségek bérbeadása kizárólag

a) versenytárgyalás útján,

b) licittárgyalás útján,

c) a Képviselő-testület, vagy

d) a polgármester

egyedi döntése alapján történhet.

(2) 30Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott versenytárgyalás és b) pontjában meghatározott licittárgyalás szabályaira az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.

(3) 31A Képviselő-testület egyedi döntése alapján kerül sor helyiség bérletére vonatkozó szerződés megkötésére

a) közérdekből vagy a lakosság szélesebb körét érintő tevékenység folytatása esetén,

b) az önkormányzat törvényben előírt közfeladat ellátásához kapcsolódó céllal történő bérbeadás esetén,

c) közszolgáltatás ellátásához kapcsolódóan,

d) közérdekű célból létrehozott társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, közhasznú társaságok és pártok részére,

e) műterem bérbeadása esetén.

(4) 32A polgármester egyedi döntése alapján kerül sor helyiség bérletére vonatkozó szerződés megkötésére, ha a helyiség éves bérleti díjának összege nem haladja meg a nettó 1.000.000.- forintot.

20. A felek jogai és kötelezettségei

47. § (1) A bérbeadó nem köteles a bérlőnek a helyiséget úgy bérbe adni, hogy az, az abban folytatni kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges módon legyen kialakítva, felszerelve, illetve berendezve.

(2) A bérlő köteles gondoskodni a

a) helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál) kirakatszekrény, biztonsági berendezések karbantartásáról,

b) tevékenysége érdekében szükséges felújításról, pótlásról, illetve cseréről, c) az épület olyan központi berendezéseiről, karbantartásról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetve tart üzemben.

48. § (1) Bérlő a helyiséget kizárólag másik önkormányzati tulajdonú helyiségre cserélheti el, illetve a helyiség bérleti jogát átruházhatja a bérleti szerződésben foglalt időtartamon belül bérbeadó írásos engedélye esetén.

(2) A bérbeadó a helyiségek cseréjéhez és a bérleti jog átruházásához akkor járul hozzá, ha

a) az új bérlő megfelel a jelen rendeletben foglalt követelményeknek,

b) az új bérlő az általa gyakorolni kívánt tevékenységhez szükséges engedéllyel rendelkezik, és a tevékenység a helyiség rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti,

c) az új bérlő a bérleti szerződés megkötése előtt a helyiség egy éves bérleti díjának megfelelő összegű egyszeri vissza nem térítendő hozzájárulási díjat megfizet az Önkormányzatnak,

d) csere esetén mindkét helyiség bérlője vállalja a c) pontban rögzített hozzájárulási díj megfizetését,

e) a bérlőnek bérleti díj tartozása nincs, valamint a szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette, és

f) csere esetén az e) pontban foglalt feltétel mindkét bérlő vonatkozásában fenn áll.

V. Fejezet

A lakások elidegenítésének szabályai

49. § (1) 33Az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokat

a) az Ltv-ben meghatározott elővásárlási jogra jogosult részére,

b) lakottan harmadik személy részére,

c) üres állapotban,

ca) a Képviselő-testület egyedi döntése alapján,

cb) nyilvános versenytárgyalás útján,

cc) vagy licittárgyalás útján lehet elidegeníteni.

21. A lakás bérlő részére történő elidegenítése

50. § 1) Azokat az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került lakásokat, amelyeket a tulajdonosi jogokat gyakorló Képviselő-testület elidegenítésre kijelölt, a harmadik személy részére történő elidegenítés előtt a 49. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott elővásárlásra jogosultak részére kell megvételre felajánlani.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben megjelölt elővásárlásra jogosult az előírt fizetési feltételek szerint a vételre felajánlott lakást nem vásárolja meg, úgy a 21. alcím rendelkezéseiben foglaltak szerint kell eljárni.

(3) Nem lehet elidegeníteni az állami támogatással megépült önkormányzati bérlakásokat, amíg az előírt támogatási idő el nem telt.

22. A lakás lakottan harmadik személy részére történő elidegenítése

51. § (1) Ha az elővásárlásra jogosult bérlő a részére vételre felajánlott lakást nem vásárolja meg és a lakás megvásárlására harmadik személy tesz ajánlatot, a harmadik személy által felajánlott vételárat a bérlővel közölni kell.

(2) A bérlőt 30 napos határidő kitűzésével fel kell hívni, hogy a harmadik személy által felajánlott vételárral, és a harmadik személyre irányadó fizetési feltételekkel a lakást megvásárolja-e.

(3) Harmadik személy részére a lakást csak akkor lehet elidegeníteni, ha a bérlő a vételre történő felajánlás alapján

a) a lakást nem vásárolja meg és

b) a harmadik személy által felajánlott vételáron sem él vásárlási jogával.

(4) A lakást harmadik személynek csak akkor lehet eladni, ha a lakás nem nyugellátásban részesülő bérlője a részére vételre felajánlott lakást annak forgalmi értékén nem vásárolja meg.

(5) Ha a lakást az elővásárlási jogra jogosult bérlő nem vásárolja meg és a lakás lakottan történő elidegenítésének feltételei fennállnak, az elidegenítés nyilvános versenytárgyalás útján történik. Az induló licit mértéke nem lehet kevesebb, mint a lakás forgalmi értékének 90%-a.

23. Üres állapotban történő elidegenítés

52. § (1) Az értékesítésre kijelölt üres lakások értékesítése során a Képviselő-testület a vételárat legalább a lakás forgalmi értékében köteles meghatározni.

(2) 34A lakás üres állapotban, versenytárgyalás vagy licittárgyalás útján történő értékesítése esetén a licit induló összege, a lakásra megállapított forgalmi érték.

(3) Az elidegenítéssel megbízott gazdasági társaság javaslatára az üres lakást akkor is értékesíteni lehet, ha a lakás jelenlegi állapotában nem bérbeadható, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas, és a lakás műszaki állapota miatt szükséges felújítása gazdaságtalan.

24. A vételre történő felajánlás

53. § (1) A vételre való felajánlásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, ingatlan nyilvántartási adatait, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát,

b) az épület, lakás lényeges műszaki állapotára vonatkozó tájékoztatást,

c) a lakás forgalmi értékét,

d) a lakás vételárát,

e) a vételár megfizetésének e rendeletben szabályozott feltételeit,

f) a lakás megvételének szándékáról adandó válasz határidejét (továbbiakban: ajánlati kötöttség).

(2) Az ajánlati kötöttség a vételre történő felajánlásról szóló értesítés kézhezvételét követő naptól számított hatvanadik napig áll fenn.

25. A lakás vételára

54. § (1) A lakás forgalmi értékének megállapítása legalább két ingatlanforgalmi értékbecslés (a továbbiakban: értékbecslés) alapján történik.

(2) Az értékbecslésnek összehasonlító adatokat kell tartalmaznia a városban az értékbecslés készítését megelőző egy éven belül, legalább két - magánforgalomban adásvétel útján elidegenített - hasonló adottságú lakás vételáráról.

55. § A lakás vételárának alapja a forgalmi érték.

56. § (1) Ha a szociális alapon bérbeadott lakást a bentlakó bérlő vásárolja meg, a lakás vételára a lakás forgalmi értékének 90 %-a.

(2) Ha a nem szociális alapon bérbeadott lakást a bentlakó bérlő vásárolja meg, a lakás vételára a lakás forgalmi értéke.

57. § A vételárat

a) egyösszegben vagy

b) részletfizetési kedvezmény biztosításával

kell megfizetni.

58. § (1) Ha a lakást a 49. § (1) bekezdés a) pontja szerinti elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg a vételárat az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül

a) egyösszegben vagy

b) 15 évi részletfizetési kedvezmény biztosításával a vételár 20%-ával megegyező összegű első vételár részlet kiegyenlítésével kell megfizetni.

(2) Amennyiben a lakást a 49. § (1) bekezdés a) pontja szerinti elővásárlási jogra jogosult vásárolja meg és az (1) bekezdés a) pontja szerinti fizetési módot választja, a vételárból 10% árengedmény illeti meg.

(3) Amennyiben a lakást a 49. § (1) bekezdés a) pontja szerinti elővásárlási jogra jogosult vásárolja meg és az (1) bekezdés b) pontja szerinti fizetési módot választja, az első vételárrészlet után fennmaradó hátralékot havonta egyenlő részletekben kell megfizetni.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott fizetési mód választása esetén a vevő köteles a szerződés megkötése idején érvényben lévő jegybanki alapkamat 5 %-kal növelt értékét ügyleti kamatként fizetni.

(5) Amennyiben a lakást a 49. § (1) bekezdés a) pontja szerinti elővásárlási jogra jogosult vásárolja meg és az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaktól rövidebb, legfeljebb 5 év törlesztési idő alatti megfizetést vállal, akkor a (3) bekezdésben meghatározott összegre kamatkedvezményben részesül, amelynek alapján az általa fizetendő ügyleti kamat mértéke évente 1 %-kal csökken.

(6) Amennyiben az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott fizetési mód szerződésben történő rögzítése után a vevő a vételárat a törlesztési idő letelte előtt kívánja egyösszegben megfizetni, akkor a hátralévő időre meghatározott kamatfizetési kötelezettség nem terheli, de köteles százezer forint szerződésmódosítási díjat megfizetni.

59. § (1) Ha a lakás értékesítésére a 49. § (1) bekezdés b)–c) pontjában foglalt módon kerül sor, a vételárat egyösszegben köteles a vevő megfizetni az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül.

(2) Ha a lakás értékesítésére a 49. § (1) bekezdés b)–c) pontjában foglalt módon kerül sor az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés mellett jelen V. Fejezet általános szabályai alkalmazandók.

(3) 35Ha a lakás értékesítésére a 49. § (1) bekezdés c) pont cb) vagy cc) alpontja alapján kerül sor, a versenytárgyalás, illetve a licittárgyalás szabályaira az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók, azzal, hogy a vételár vonatkozásában az induló licit mértéke nem lehet alacsonyabb a lakás forgalmi értékénél.

26. Ingatlan-nyilvántartási bejegyzés, elidegenítéshez való hozzájárulás

60. § (1) Amennyiben a lakás elidegenítése részletfizetéssel történt, a vételárhátralék és járulékai erejéig az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogot, annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.

(2) Az értékesített, jelzálogjoggal és jelzálogjog fennállásáig tartó elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlanok ingyenes vagy visszterhes átruházása csak a vételárhátralék egyösszegben történő kiegyenlítése esetén adható ki az (1) bekezdésben foglalt jogok törlésére vonatkozó engedély.

VI. Fejezet

A helyiségek elidegenítése

61. §36 Az Önkormányzat tulajdonában álló helyiségeket

a) az Ltv-ben meghatározott elővásárlási jogra jogosult részére,

b) bérleti joggal terhelten harmadik személy részére,

c) üres állapotban,

ca) a Képviselő-testület egyedi döntése alapján,

cb) nyilvános versenytárgyalás útján vagy

cc) licittárgyalás útján

lehet elidegeníteni.

62. § (1) Azokat az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került helyiségeket, amelyeket a tulajdonosi jogokat gyakorló Képviselő-testület elidegenítésre kijelölt, a harmadik személy részére történő elidegenítés előtt a 61. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott elővásárlásra jogosultak részére kell megvételre felajánlani.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben megjelölt elővásárlásra jogosult a vételre felajánlott helyiséget nem vásárolja meg, úgy az a 61. § (1) bekezdés b)-c) pontja alapján értékesíthető.

63. § A helyiségek elidegenítése esetén a 21–23. alcím rendelkezései alkalmazandók.

27. A helyiség vételára

64. § (1) A helyiségek vételárára vonatkozóan az 54. § és az 55. § rendelkezéseit alkalmazni kell.

(2) Amennyiben a helyiséget a 61. § a) pontjában meghatározott elővásárlási jog gyakorlására jogosult vásárolja meg a, helyiség vételára a forgalmi érték.

(3) Amennyiben a helyiség értékesítésére a 61. § c) pont ca) alpontja alapján kerül sor, a vételár nem lehet kevesebb, mint a helyiség forgalmi értéke.

(4) 37Ha a helyiség értékesítésére a 61. § c) pont cb) vagy cc) alpontja alapján kerül sor, a versenytárgyalás, illetve a licittárgyalás szabályaira az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók, azzal, hogy a vételár vonatkozásában az induló licit mértéke nem lehet alacsonyabb a helyiség forgalmi értékénél.

VII. Fejezet

A lakások és helyiségek elidegenítéséből származó bevételek felhasználásának szabályai

65. § (1) Az elidegenítésből származó bevételek felhasználására, nyilvántartására és a felhasználás során levonható költségekre vonatkozóan az Ltv. vonatkozó rendelkezései irányadók.

(2) A felhasználásról a Képviselő-testület

a) a tárgyévi költségvetésben vagy

b) egyedi döntése alapján

dönt.

(3) Az elkülönített nyilvántartás vezetésére a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Osztálya köteles.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

66. §38 (1) Ez a rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba, kivéve a rendelet 29. §-át, amely 2019. június 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a lakások és helyiségek bérletéről szóló 25/2004. (IX. 03.) sz. rendelet, az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díjáról és a lakbértámogatás rendjéről szóló 26/2004. (IX. 03.) számú rendelet, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítésének feltételeiről, valamint az elidegenítésből származó bevételek felhasználásának szabályairól szóló 27/2004. (IX. 03.) sz. rendelet.

(3) A rendelet hatályba lépésekor folyamatban lévő és még el nem bírált ügyekben jelen rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

1. melléklet

A Kolorlab Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Park esetében az alábbi bérleti feltételeket kell alkalmazni:
Az épület fő funkciója szerint az általános bérleti feltételek meghatározása:

1. Innovációs Központ (irodák, tárgyalók, műhelyek, raktárak és egyéb közösségi terek):

a) A bérleti díjnak az üzemeltetési költségeket is tartalmaznia kell.

b) A bérleti szerződés az alábbi szolgáltatásokat is magába foglalja: közös helyiségek takarítása, külső és belső területek igénybevétele, épület tartozékok karbantartása, internet szolgáltatás biztosítása, rezsi költségek (villamos áram, víz, szennyvíz, távfűtés, kommunális hulladékszállítás), felújítási és ingatlankezelési költségek. Nem tartalmazza az egyedi tevékenység során keletkezett nagy mennyiségű gyártási hulladék és veszélyes hulladék elszállítását.

2. Média és Kommunikációs Központ: A bérleti szerződésben rögzíteni kell, hogy az elektromos áram tételes fogyasztás alapján kerül elszámolásra.

3. Az Innovációs Központ helyiségeire vonatkozóan a bérleti kategóriákat az alábbiak szerint kell meghatározni:

1. kategória

Kategória

Igazolása


Kezdő vállalkozó / vállalkozás


Újonnan (betelepüléstől számított egy éven belül) alakult, vagy alapítani szándékozott vállalkozás

Kézműves, feldolgozóipari tevékenységet végez

Az igazolás a vállalkozás főtevékenységének TEÁOR száma alapján
14 Ruházati termék gyártása
15 Bőr, bőrtermék, lábbeli gyártása
17 Papír, papírtermék gyártása
18 Nyomdai és egyéb sokszorosítási tevékenység
22 Gumi-, műanyag termék gyártása
25 Fémfeldolgozási termék gyártása
26 Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása
32 Egyéb feldolgozóipari tevékenység
33 Ipari gép, berendezés, eszköz javítása

Svájci Alapból finanszírozott, önkormányzat által folytatott Vállalkozói Pályázati Alapban való eredményes részvétel

Támogatott projektek, vállalkozások listája

2. kategória

Kategória

Igazolása

Kutató-fejlesztő, mérnöki tevékenységet végez

Az igazolás a vállalkozás főtevékenységének TEÁOR száma alapján
71 Építészmérnöki tevékenység; műszaki vizsgálat, elemzés
72 Tudományos kutatás, fejlesztés
74 Egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység

Digitális technológián alapuló távmunka jellegű tevékenységet végez, IT szektorba tartozó tevékenységet végez

Az igazolás a vállalkozás főtevékenységének TEÁOR száma alapján
61 Távközlés
62 Információ-technológiai szolgáltatás

Kreatív jellegű tevékenységet végez

Az igazolás a vállalkozás főtevékenységének TEÁOR száma alapján
60 Műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás
58 Kiadói tevékenység
59 Film, video, televízió műsor gyártása, hangfelvétel-kiadás

Vállalkozások működését segítő szolgáltatások jelenléte ösztönzése

Az igazolás a vállalkozás főtevékenységének TEÁOR száma alapján
692 Számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység
78 Munkaerőpiaci szolgáltatás
821 Adminisztratív, kiegészítő szolgáltatás
73 Reklám, piackutatás

Ipari Parkba való betelepülés ösztönzése

Vállalkozás, mely ingatlanvásárlási szerződést kötött, vagy ajánlatott tett a Kazincbarcika Ipari Park területén lévő ingatlan vásárlásra

4. A bérleti szerződések megkötésekor mind az 1., mind a 2. kategóriába tartozó bérlői kör esetében vegyék figyelembe a bérlők hagyományos irodai használattól eltérő, nagyobb teljesítményű eszközök villamos-energia fogyasztását, melyet a bérlőre jellemző villamos energiafelhasználás volumenének megfelelően érvényesítsenek a bérlőkkel kötendő bérleti szerződésben.

5. A bérleti szerződésben meg kell határozni az egyéb helyiségek bérleti díját, melyek a pincehelyiségek, tárgyaló, illetve közösen használt helyiségek, irodák használatára vonatkoznak.

6. Az üzemeltetési költségeket is tartalmazó bérleti díjak, mind a kedvezményezetti, mind az azon kívüli bérlői kör esetében évente a hivatalos inflációs rátát követve változzanak.

Kazincbarcika, 2019………
_____________________________ _____________________________
Szitka Péter Dr. Szuromi Krisztina
polgármester jegyző

2. melléklet

1. A szociális helyzet alapján megállapított lakbér mértéke:

a) összkomfortos lakás esetén 512,- Ft/m2/hó

b) komfortos lakás esetén 200,- Ft/m2/hó

2. Költségelven megállapított lakbér mértéke:

a) a nyugdíjasházban lévő lakásokat, melyek lakbér mértéke 650,- Ft/m2/hó

b) a garzonházban lévő lakásokat, melyek lakbér mértéke 350,- Ft/m2/hó

3. Piaci alapon megállapított lakbér mértéke:

A piaci alapon megállapított bérleti díj összege az alapbérleti díj és a lakás és lakóépület környezete alapján meghatározott 0,5 -10-ig terjedő szorzószám szorzata.
Az alapbérleti díj összege 700,- Ft/ m2/hó.

4. A szerződés keretében a bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatások díja:

4.1. A bérbeadó által nyújtott és a szerződésben meghatározott külön szolgáltatás díjának mértéke:

a.) a személyi felvonó használati díjai személyenként 80,- Ft/hó
b.) a hideg- és melegvízfogyasztást mérő 290,- Ft/vízmérőóra/hó
mellékvízmérő- óra beépítése esetén
c.) hidegvízellátás és csatornahasználat (szennyvízellátás) díjai a vízszolgáltatási szerződéssel nem rendelkező bérlők esetén a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában vagy a Társasház külön határozatában meghatározott átalánydíj alapján.
4.2. 39

Kazincbarcika, ........................ .........................
_____________________________ _____________________________
Szitka Péter Dr. Szuromi Krisztina
polgármester jegyző

1. függelék

Cím

Helyrajzi szám

Alapterület

Béke tér 12. 3.em.12.

Hrsz: 1138/6/A/36.

56

Béke tér 14. 1.em. 1.

Hrsz: 1136/27/A/3.

54

Béke tér 14. fsz. 1.

Hrsz: 1136/27/A/1.

59

Béke tér 14. fsz. 2.

Hrsz: 1136/27/A/2.

38

Béke tér 18. 1.em. 1.

Hrsz: 1136/27/A/23.

54

Béke tér 18. 1.em. 2.

Hrsz: 1136/27/A/24.

50

Béke tér 18. 1.em. 3.

Hrsz: 1136/27/A/25.

54

Béke tér 18. 2.em. 1.

Hrsz: 1136/27/A/26.

54

Béke tér 18. 3.em. 1.

Hrsz: 1136/27/A/29.

54

Béke tér 18. 3.em. 3.

Hrsz: 1136/27/A/31.

53

Béke tér 18. fsz. 2.

Hrsz: 1136/27/A/22.

38

Béke tér 2. 1.em. 4.

Hrsz: 1138/10/A/4.

56

Béke tér 2. 1.em. 5.

Hrsz: 1138/10/A/5.

25

Béke tér 2. 2.em. 8.

Hrsz: 1138/10/A/8.

25

Béke tér 2. 3.em. 11.

Hrsz: 1138/10/A/11.

25

Béke tér 2. fsz. 1.

Hrsz: 1138/10/A/1

56

Béke tér 2. fsz. 2.

Hrsz: 1138/10/A/2.

25

Béke tér 2. fsz. 3.

Hrsz: 1138/10/A/3.

56

Béke tér 4. 3.em. 12.

Hrsz: 1138/10/A/24.

56

Béke tér 6. 1.em. 4.

Hrsz: 1138/10/A/28.

56

Béke tér 6. 2.em. 8.

Hrsz: 1138/10/A/32.

25

Béke tér 6. 3.em. 11.

Hrsz: 1138/10/A/35.

25

Iskola köz 1. 1.em. 1.

Hrsz: 1145/21/A/3.

42

Iskola köz 1. 1.em. 2.

Hrsz: 1145/21/A/4.

42

Iskola köz 1. 1.em. 4.

Hrsz: 1145/21/A/6.

42

Iskola köz 1. 2.em. 1.

Hrsz: 1145/21/A/7.

42

Iskola köz 2. 2.em. 3.

Hrsz: 1145/21/A/23.

50

Iskola köz 2. 2.em. 4.

Hrsz: 1145/21/A/24.

42

Iskola köz 2. 3.em. 3.

Hrsz: 1145/21/A/27.

50

Iskola köz 2. fsz. 2.

Hrsz: 1145/21/A/16.

42

Iskola köz 3. 1.em. 1.

Hrsz: 1145/17/A/3.

42

Iskola köz 3. fsz. 2.

Hrsz: 1145/17/A/2.

42

Iskola köz 4. 1.em. 2.

Hrsz: 1145/17/A/18.

42

Május 1. út 18. 2.em. 8.

Hrsz: 1138/8/A/32.

25

Május 1. út 18. 3.em. 12.

Hrsz: 1138/8/A/36.

55

Május 1. út 20. 1.em. 6.

Hrsz: 1138/4/A/6.

54

Május 1. út 20. 2.em. 8.

Hrsz: 1138/4/A/8.

25

Május 1. út 20. fsz. 3.

Hrsz: 1138/4/A/3.

54

Május 1. út 22. 1.em. 6.

Hrsz: 1138/4/A/18.

54

Május 1. út 24. 2.em. 7.

Hrsz: 1138/4/A/31.

54

Május 1. út 26. 3.em. 16.

Hrsz: 1136/19/A/16.

41

Május 1. út 28. 2.em. 9.

Hrsz: 1136/19/A/25.

41

Május 1. út 30. fsz.3.

Hrsz: 1136/19/A/35.

51

Május 1. út 30. fsz. 4.

Hrsz: 1136/19/A/36.

40

Május 1. út 32. 3.em. 16.

Hrsz: 1136/8/A/16.

40

Május 1. út 36. fsz. 1.

Hrsz: 1136/8/A/33.

40

Május 1. út 42. 3.em. 16.

Hrsz: 1136/5/A/48.

40

Május 1. út 48. 3.em. 16.

Hrsz: 1136/6/A/48.

40

Május 1. út 52. 3.em. 14.

Hrsz: 1136/21/A/30.

40

Május 1. út 54. 1.em. 8.

Hrsz: 1136/21/A/40.

41

2. függelék

Cím

Helyrajzi szám

Alapterület

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 105.

Hrsz: 1351/15

32

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 101.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 103.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 106.

Hrsz: 1351/15

32

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 107.

Hrsz: 1351/15

27

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 109.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 111.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 112.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 113.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 116.

Hrsz: 1351/15

31

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 117.

Hrsz: 1351/15

27

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 118.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 119.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A 1.em. 120.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 1.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 10.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 11.

Hrsz: 1351/15

20

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 12.

Hrsz: 1351/15

20

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 14.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 15.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 18.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 3.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 4.

Hrsz: 1351/15

27

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 5.

Hrsz: 1351/15

32

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 6.

Hrsz: 1351/15

32

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 7.

Hrsz: 1351/15

27

Tompa Mihály utca 2/A fsz. 9.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. fsz.2

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. 1. em. 114

Hrsz: 1351/15

27

Tompa Mihály utca 2/A. fsz. 2.

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. fsz.8

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. fsz.13

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. fsz.16

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. fsz.17

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. 1.em. 104.

Hrsz: 1351/15

27

Tompa Mihály utca 2/A. 1. em. 115

Hrsz: 1351/15

31

Tompa Mihály utca 2/A. 1. em. 108

Hrsz: 1351/15

24

Tompa Mihály utca 2/A. 1.em. 110.

Hrsz: 1351/15

24

3. függelék

Cím

Helyrajzi szám

Alapterület

Bercsényi utca 14. 1.em. 1.

Hrsz: 1786/A/7

38

Bercsényi utca 14. 1.em. 2.

Hrsz: 1786/A/8

38

Bercsényi utca 14. 1.em. 3.

Hrsz: 1786/A/9

38

Bercsényi utca 14. 1.em. 4.

Hrsz: 1786/A/10

38

Bercsényi utca 14. 1.em. 5.

Hrsz: 1786/A/11

38

Bercsényi utca 14. 1.em. 6.

Hrsz: 1786/A/12

38

Bercsényi utca 14. 2.em. 1.

Hrsz: 1786/A/13

32

Bercsényi utca 14. 2.em. 2.

Hrsz: 1786/A/14

32

Bercsényi utca 14. 2.em. 3.

Hrsz: 1786/A/15

34

Bercsényi utca 14. 2.em. 4.

Hrsz: 1786/A/16

34

Bercsényi utca 14. 2.em. 5.

Hrsz: 1786/A/17

32

Bercsényi utca 14. 2.em.6.

Hrsz: 1786/A/18

32

Bercsényi utca 14. fsz. 5.

Hrsz: 1786/A/5

38

Bercsényi utca 14. fsz. 1.

Hrsz: 1786/A/1

38

Bercsényi utca 14. fsz. 2.

Hrsz: 1786/A/2

38

Bercsényi utca 14. fsz. 3.

Hrsz: 1786/A/3

38

Bercsényi utca 14. fsz. 4.

Hrsz: 1786/A/4

38

Bercsényi utca 14. fsz. 6.

Hrsz: 1786/A/6

38

4. függelék

Cím

Helyrajzi szám

Alapterület

Csokonai utca 18. 6.em. 2.

Hrsz: 1472/37/A/20.

37

Egressy Béni út 24. 3.em. 13.

Hrsz: 1111/37/A/79.

51

Egressy Béni út 32. 3.em. 14.

Hrsz: 1111/26/A/43.

52

Egressy Béni út 34. 3.em. 1.

Hrsz: 1111/36/A/28.

36

Egressy Béni út 34. 3.em.2.

Hrsz: 1111/36/A/29.

52

Építők útja 13. 2.em.8.

Hrsz: 1129/23/A/17.

53

Építők útja 13. 3.em. 12.

Hrsz: 1129/23/A/21.

53

Építők útja 13. fsz. 1.

Hrsz: 1129/23/A/10.

41

Építők útja 14. 3.em. 16.

Hrsz: 1138/1/A/92.

50

Építők útja 16. 2.em. 7.

Hrsz: 1136/23/A/7.

54

Építők útja 16. fsz. 2.

Hrsz: 1136/23/A/2.

41

Építők útja 18. 1.em. 6.

Hrsz: 1136/23/A/20.

48

Építők útja 21. 2.em. 10.

Hrsz: 1129/21/A/10.

47

Építők útja 21. 2.em. 11.

Hrsz: 1129/21/A/11.

54

Építők útja 21. 3.em. 13.

Hrsz: 1129/21/A/13.

54

Építők útja 21. 3.em. 14.

Hrsz: 1129/21/A/14.

47

Építők útja 22. 2.em. 10.

Hrsz: 1136/23/A/56.

48

Építők útja 22. 2.em. 11.

Hrsz: 1136/23/A/57.

37

Építők útja 22. 3.em. 13.

Hrsz: 1136/23/A/59.

51

Építők útja 22. 3.em. 15.

Hrsz: 1136/23/A/61.

38

Építők útja 22. fsz. 3.

Hrsz: 1136/23/A/49.

37

Építők útja 23. 1.em. 5.

Hrsz: 1129/21/A/21.

50

Építők útja 23. 1.em. 8.

Hrsz: 1129/21/A/24.

37

Építők útja 23. 2.em. 11.

Hrsz: 1129/21/A/26

52

Építők útja 23. 2.em. 12.

Hrsz: 1129/21/A/25.

51

Építők útja 23. 3.em. 14.

Hrsz: 1129/21/A/30.

52

Építők útja 23. fsz. 2.

Hrsz: 1129/21/A/18.

52

Építők útja 25. 1.em.5.

Hrsz: 1129/21/A/37.

50

Építők útja 25. 1.em. 6.

Hrsz: 1129/21/A/38.

52

Építők útja 25. 2.em. 9.

Hrsz: 1129/21/A/41.

50

Építők útja 25. 2.em. 12.

Hrsz: 1129/21/A/44

51

Építők útja 25. 3.em. 14.

Hrsz: 1129/21/A/46.

52

Építők útja 25. 3.em. 16.

Hrsz: 1129/21/A/48.

50

Építők útja 25. fsz.1.

Hrsz: 1129/21/A/33.

53

Építők útja 27. 2.em. 12.

Hrsz: 1129/21/A/60.

50

Építők útja 27. 3.em. 15.

Hrsz: 1129/21/A/63.

52

Építők útja 28. 2.em. 11.

Hrsz: 1136/15/A/25.

52

Építők útja 29. 2.em. 9.

Hrsz: 1129/21/A/73.

55

Építők útja 29. 3.em. 15.

Hrsz: 1129/21/A/79.

54

Építők útja 29. fsz. 3.

Hrsz: 1129/21/A/68.

61

Építők útja 32. fsz. 2.

Hrsz: 1136/15/A/48.

52

Építők útja 35. 3.em.10.

Hrsz: 1129/13/A/37.

52

Építők útja 36. 1.em. 5.

Hrsz: 1136/25/A/5.

37

Építők útja 36. 1.em.6.

Hrsz: 1136/25/A/6.

36

Építők útja 36. 1.em. 7.

Hrsz: 1136/25/A/7.

48

Építők útja 36. 1.em. 8.

Hrsz: 1136/25/A/8.

34

Építők útja 36. 2.em. 10.

Hrsz: 1136/25/A/10.

35

Építők útja 36. 2.em. 11.

Hrsz: 1136/25/A/11.

46

Építők útja 36. 3.em. 14.

Hrsz: 1136/25/A/14.

35

Építők útja 36. 3.em. 16.

Hrsz: 1136/25/A/16.

33

Építők útja 36. fsz. 1.

Hrsz: 1136/25/A/1.

33

Építők útja 36. fsz. 3.

Hrsz: 1136/25/A/3.

33

Építők útja 38. 1.em. 8.

Hrsz: 1136/25/A/24.

33

Építők útja 38. 2.em. 9.

Hrsz: 1136/25/A/25.

34

Építők útja 38. 3.em. 16 .

Hrsz: 1136/25/A/32.

33

Építők útja 38. fsz. 1.

Hrsz: 1136/25/A/17.

33

Építők útja 4. 2.em. 10.

Hrsz: 1138/1/A/10.

50

Építők útja 4. 2.em. 12.

Hrsz: 1138/1/A/12.

51

Építők útja 4. fsz. 4.

Hrsz: 1138/1/A/4.

52

Építők útja 40. 2.em. 9.

Hrsz: 1136/25/A/41

33

Építők útja 40. 2.em. 11.

Hrsz: 1136/25/A/43.

46

Építők útja 40. 2.em. 12.

Hrsz: 1136/25/A/44

34

Építők útja 42. 2.em. 11.

Hrsz: 1136/25/A/59.

46

Építők útja 42. 2.em. 12.

Hrsz: 1136/25/A/60.

34

Építők útja 42. 3.em. 15.

Hrsz: 1136/25/A/63.

46

Építők útja 42. fsz. 2.

Hrsz: 1136/25/A/50.

33

Építők útja 42. fsz.3.

Hrsz: 1136/25/A/51.

33

Építők útja 44. 1.em. 8.

Hrsz: 1136/25/A/72.

33

Építők útja 44. 2.em. 10.

Hrsz: 1136/25/A/74.

36

Építők útja 44. 2.em. 12.

Hrsz: 1136/25/A/76.

33

Építők útja 44. fsz. 3.

Hrsz: 1136/25/A/67.

33

Építők útja 46. 2.em. 9.

Hrsz: 1136/25/A/89.

34

Építők útja 46. 2.em. 10.

Hrsz: 1136/25/A/90.

36

Építők útja 46. 3.em. 13.

Hrsz: 1136/25/A/93.

34

Építők útja 46. 3.em.16.

Hrsz: 1136/25/A/96.

33

Építők útja 6. 3.em. 16.

Hrsz: 1138/1/A/32.

52

Hámán Kató utca 10. 1.em. 1.

Hrsz: 1141/6/A/17.

42

Hámán Kató utca 10. 1.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/18.

42

Hámán Kató utca 10. 1.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/19.

50

Hámán Kató utca 10. 1.em. 4.

Hrsz: 1141/6/A/20.

42

Hámán Kató utca 10. 2.em. 1.

Hrsz: 1141/6/A/21.

42

Hámán Kató utca 10. 2.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/22.

42

Hámán Kató utca 10. 2.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/23.

50

Hámán Kató utca 10. 2.em.4.

Hrsz: 1141/6/A/24.

42

Hámán Kató utca 10. 3.em. 1.

Hrsz: 1141/6/A/25.

42

Hámán Kató utca 10. 3.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/26.

42

Hámán Kató utca 10. 3.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/27.

50

Hámán Kató utca 10. 3.em.4.

Hrsz: 1141/6/A/28.

42

Hámán Kató utca 10. fsz. 1.

Hrsz: 1141/6/A/15.

42

Hámán Kató utca 10. fsz. 2.

Hrsz: 1141/6/A/16.

42

Hámán Kató utca 12. 1.em. 1.

Hrsz: 1141/6/A/3.

42

Hámán Kató utca 12. 1.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/4.

42

Hámán Kató utca 12. 1.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/5.

50

Hámán Kató utca 12. 1.em. 4.

Hrsz: 1141/6/A/6.

42

Hámán Kató utca 12. 2.em.1.

Hrsz: 1141/6/A/7.

42

Hámán Kató utca 12. 2.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/8.

42

Hámán Kató utca 12. 2.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/9.

50

Hámán Kató utca 12. 2.em. 4.

Hrsz: 1141/6/A/10.

42

Hámán Kató utca 12. 3.em. 1.

Hrsz: 1141/6/A/11.

42

Hámán Kató utca 12. 3.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/12.

42

Hámán Kató utca 12. 3.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/13.

50

Hámán Kató utca 12. 3.em. 4.

Hrsz: 1141/6/A/14.

42

Hámán Kató utca 12. fsz.1.

Hrsz: 1141/6/A/1.

42

Hámán Kató utca 12. fsz. 2.

Hrsz: 1141/6/A/2.

42

Hámán Kató utca 6. 1.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/17.

42

Hámán Kató utca 6. 1.em. 2.

Hrsz: 1141/3/A/18.

42

Hámán Kató utca 6. 1.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/19.

50

Hámán Kató utca 6. 1.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/20.

42

Hámán Kató utca 6. 2.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/21.

42

Hámán Kató utca 6. 2.em. 2.

Hrsz: 1141/3/A/22.

42

Hámán Kató utca 6. 2.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/23.

50

Hámán Kató utca 6. 2.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/24.

42

Hámán Kató utca 6. 3.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/25.

42

Hámán Kató utca 6. 3.em. 2.

Hrsz: 1141/3/A/26.

42

Hámán Kató utca 6. 3.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/27.

50

Hámán Kató utca 6. 3.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/28.

42

Hámán Kató utca 6. fsz. 1.

Hrsz: 1141/3/A/15.

42

Hámán Kató utca 6. fsz. 2.

Hrsz: 1141/3/A/16.

42

Hámán Kató utca 8. 1.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/3.

42

Hámán Kató utca 8. 1.em. 2.

Hrsz: 1141/3/A/4.

42

Hámán Kató utca 8. 1.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/5.

50

Hámán Kató utca 8. 1.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/6.

42

Hámán Kató utca 8. 2.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/7.

42

Hámán Kató utca 8. 2.em. 2.

Hrsz: 1141/3/A/8.

42

Hámán Kató utca 8. 2.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/9.

50

Hámán Kató utca 8. 2.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/10.

42

Hámán Kató utca 8. 3.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/11.

42

Hámán Kató utca 8. 3.em.2.

Hrsz: 1141/3/A/12.

42

Hámán Kató utca 8. 3.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/13.

50

Hámán Kató utca 8. 3.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/14.

42

Hámán Kató utca 8. fsz. 1.

Hrsz: 1141/3/A/1.

42

Hámán Kató utca 8. fsz. 2.

Hrsz: 1141/3/A/2.

42

Iskola utca 5. fsz. 2.

Hrsz: 1497/177/A/28.

38

Jókai tér 3. fsz. 2.

Hrsz: 1111/37/A/112.

37

Május 1. út 2. fsz. 2.

Hrsz: 975/3/A/2.

41

Május 1. út 4. fsz. 2.

Hrsz: 975/3/A/11.

41

Május 1. út 6. 1.em. 4.

Hrsz: 975/3/A/22.

45

Május 1. út 6. fsz. 3.

Hrsz: 975/3/A/21.

45

Május 1. út 8. 1.em. 5.

Hrsz: 1138/3/A/5.

25

Május 1. út 8. 2.em. 8.

Hrsz: 1138/3/A/8.

24

Május 1. út 8. 2.em. 9.

Hrsz: 1138/3/A/9.

55

Május 1. út 8. 3.em. 10.

Hrsz: 1138/3/A/10.

55

Május 1. út 8. 3.em. 11.

Hrsz: 1138/3/A/11.

25

Május 1. út 8. 3.em. 12.

Hrsz: 1138/3/A/12.

55

Május 1. út 10. 1.em. 5.

Hrsz: 1138/3/A/17.

25

Május 1. út 10. fsz. 1.

Hrsz: 1138/3/A/13.

55

Május 1. út 12. 2.em. 8.

Hrsz: 1138/3/A/32.

25

Május 1. út 12. fsz. 2.

Hrsz: 1138/3/A/26.

25

Május 1. út 12. 1.em. 5.

Hrsz: 1138/3/A/29.

25

Május 1. út 14. 1.em. 5.

Hrsz: 1138/8/A/5.

25

Május 1. út 14. 2.em. 7.

Hrsz: 1138/8/A/7.

55

Május 1. út 14. 3.em. 11.

Hrsz: 1138/8/A/11.

25

Május 1. út 14. 3.em. 12.

Hrsz: 1138/8/A/12.

54

Május 1. út 14. fsz. 2.

Hrsz: 1138/8/A/2.

25

Május 1. út 14. fsz. 3.

Hrsz: 1138/8/A/3.

55

Május 1. út 16. 2.em. 7.

Hrsz: 1138/8/A/19.

54

Május 1. út 16. 2. em. 8.

Hrsz: 1138/8/A/20.

25

Május 1. út 16. 3.em. 11.

Hrsz: 1138/8/A/23.

25

Május 1. út 22. 2.em. 8.

Hrsz: 1138/4/A/20.

25

Május 1. út 22. 3.em. 11.

Hrsz: 1138/4/A/23.

25

Május 1. út 24. 2.em. 7.

Hrsz: 1138/4/A/31.

54

Május 1. út 26. 3.em. 14.

Hrsz: 1136/19/A/14.

41

Május 1. út 54. 2.em. 10.

Hrsz: 1136/21/A/42.

40

Mátyás király út 16. 9.em. 2.

Hrsz: 982/87/A/85.

44

Mátyás király út 63. 2.em. 2.

Hrsz: 1098/8/A/26.

42

Mátyás király út 65. 1.em. 4.

Hrsz: 1098/8/A/43.

42

Mátyás király út 75. 1.em. 2.

Hrsz: 1097/19/A/23.

41

Munkácsy tér 3. 2.em. 9.

Hrsz: 1129/19/A/9.

55

Munkácsy tér 3. 2.em. 10.

Hrsz: 1129/19/A/10.

47

Munkácsy tér 3. 3.em. 13.

Hrsz: 1129/19/A/13.

55

Munkácsy tér 3. 3.em. 14.

Hrsz: 1129/19/A/14.

47

Munkácsy tér 3. 3.em. 15.

Hrsz: 1129/19/A/15.

53

Munkácsy tér 5. 1.em. 6.

Hrsz: 1129/19/A/21.

67

Munkácsy tér 5. 1.em. 8.

Hrsz: 1129/19/A/23.

50

Munkácsy tér 5. 2.em. 12.

Hrsz: 1129/19/A/27.

51

Munkácsy tér 5. fsz. 2.

Hrsz: 1129/19/A/17.

53

Pollack M. utca 14. 3.em. 2.

Hrsz: 1111/18/A/13.

42

Pollack M. utca 22. fsz. 1.

Hrsz: 1111/18/A/76.

44

Ságvári tér 2. 2.em. 11.

Hrsz: 1129/11/A/11.

65

Tavasz utca 13. 4.em. 2.

Hrsz: 1145/13/A/17.

41

Tavasz utca 29. fsz. 2.

Hrsz: 1239/3/A/21.

43

Veres P. út 5. 3/2.

Hrsz: 1472/33/A/41

37

Egressy B. út 48.

Hrsz: 1097/9/A/75

77

Egressy B. út 48.

Hrsz: 1097/9/A/76

72

Hadak útja 3.

Hrsz: 1390

98

Hámán Kató utca 10. 4.em. 1.

Hrsz: 1141/6/A/33.

43

Hámán Kató utca 10. 4.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/34.

44

Hámán Kató utca 10. 4.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/35.

52

Hámán Kató utca 10. 4.em. 4.

Hrsz: 1141/6/A/36.

43

Hámán Kató utca 12. 4.em. 1.

Hrsz: 1141/6/A/29.

43

Hámán Kató utca 12. 4.em. 2.

Hrsz: 1141/6/A/30.

44

Hámán Kató utca 12. 4.em. 3.

Hrsz: 1141/6/A/31.

52

Hámán Kató utca 12. 4.em. 4.

Hrsz: 1141/6/A/32.

43

Hámán Kató utca 6. 4.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/33.

44

Hámán Kató utca 6. 4.em. 2.

Hrsz: 1141/3/A/34.

44

Hámán Kató utca 6. 4.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/35.

52

Hámán Kató utca 6. 4.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/36.

44

Hámán Kató utca 8. 4.em. 1.

Hrsz: 1141/3/A/29.

44

Hámán Kató utca 8. 4.em. 2.

Hrsz: 1141/3/A/30.

44

Hámán Kató utca 8. 4.em. 3.

Hrsz: 1141/3/A/31.

52

Hámán Kató utca 8. 4.em. 4.

Hrsz: 1141/3/A/32.

44

Egressy Béni tér 1. 4.em.13.

Hrsz: 1111/36/A/74

39

Egressy Béni tér 1. 4.em. 14.

Hrsz: 1111/36/A/75

55

Egressy Béni tér 1. 4.em. 15.

Hrsz: 1111/36/A/76

37

Egressy Béni tér 1. 4.em. 16.

Hrsz: 1111/36/A/77

69

Egressy Béni tér 3. 4.em. 13.

Hrsz: 1111/36/A/78

65

Egressy Béni tér 3. 4.em. 14.

Hrsz: 1111/36/A/79

36

Egressy Béni tér 3. 4.em. 15.

Hrsz: 1111/36/A/80

55

Egressy Béni tér 3. 4.em. 16.

Hrsz: 1111/36/A/81

38

Egressy Béni út 34. 4.em. 1.

Hrsz: 1111/36/A/70.

34

Egressy Béni út 34. 4.em. 2.

Hrsz: 1111/36/A/71.

48

Egressy Béni út 34. 4.em. 3.

Hrsz: 1111/36/A/72.

49

Egressy Béni út 34. 4.em. 4.

Hrsz: 1111/36/A/73.

47

Egressy Béni út 36. 4.em. 1.

Hrsz: 1111/36/A/66.

46

Egressy Béni út 36. 4.em. 2.

Hrsz: 1111/36/A/67.

60

Egressy Béni út 36. 4.em. 3.

Hrsz: 1111/36/A/68.

50

Egressy Béni út 36. 4.em. 4.

Hrsz: 1111/36/A/69.

47

Egressy Béni út 38. 4.em. 1.

Hrsz: 1111/36/A/62.

31

Egressy Béni út 38. 4.em. 2.

Hrsz: 1111/36/A/63.

47

Egressy Béni út 38. 4.em. 3.

Hrsz: 1111/36/A/64.

48

Egressy Béni út 38. 4.em. 4.

Hrsz: 1111/36/A/65.

46

1

A bevezető rendelkezést módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályba lépés: 2020. február 21.

2

A 4. § (1) bekezdés b) pontját módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

3

Az 5. § (1) bekezdését módosította a 17/2019. (V 30.) Ör. Hatályba lépés: 2019. május 31.

4

Az 5. § (5) bekezdését módosította a 17/2019. (V 30.) Ör. Hatályba lépés: 2019. május 31.

5

A 29. § (2) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

6

A 30. § (1) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

7

A 31. § (1) bekezdés b) pontját módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

8

A 31. § (6) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

9

A 33. § (4) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

10

A 33. § (6) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

11

A 35. § (10) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

12

A 35. § (12) bekezdését módosította a 17/2019. (V. 30.) Ör. Hatályba lépés: 2019. május 31.

13

A 37. § (2) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

14

A 37. § (2) bekezdését módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályba lépés: 2020. február 21.

15

A 38. § (3) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

16

A 38. § (3) bekezdését módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályba lépés: 2020. február 21.

17

A 39. § (2) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

18

A 39. § (2) bekezdését módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályba lépés: 2020. február 21.

19

A 40. § (2) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

20

A 40. § (2) bekezdését módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályba lépés: 2020. február 21

21

A 41. §-t módosította a 17/2019. (V. 30.) Ör. Hatályba lépés: 2019. május 31.

22

A 41. § (4) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

23

A 41. § (4) bekezdését módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályba lépés: 2020. február 21.

24

A 41. § (5) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

25

A 41. § (9) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

26

A 41. § (11) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

27

A 41. § (11) bekezdését módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályba lépés: 2020. február 21.

28

A 46. § (1) bekezdését módosította a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

29

A 46. § (1) bekezdését módosította a 32/2020. (IX. 17.) Ör. Hatályos: 2020. szeptember 18. napjától

30

A 46. § (2) bekezdését módosította a 32/2020. (IX. 17.) Ör. Hatályos: 2020. szeptember 18. napjától

31

A 46. § (3) bekezdését módosította a 17/2019. (V. 30.) Ör. Hatályos: 2019. május 31. napjától

32

A 46. §-t (4) bekezdéssel kiegészítette a 13/2022. (V. 26.) Ör. Hatályos: 2022. május 27. napjától

33

A 49. § (1) bekezdését módosította a 32/2020. (IX. 17.) Ör. Hatályos: 2020. szeptember 18. napjától

34

Az 52. § (2) bekezdését módosította a 32/2020. (IX. 17.) Ör. Hatályos: 2020. szeptember 18. napjától

35

Az 59. § (3) bekezdését módosította a 32/2020. (IX. 17.) Ör. Hatályos: 2020. szeptember 18. napjától

36

A 61. §-t módosította a 32/2020. (IX. 17.) Ör. Hatályos: 2020. szeptember 18. napjától

37

A 64. § (4) bekezdését módosította a 32/2020. (IX. 17.) Ör. Hatályos: 2020. szeptember 18. napjától

38

A 66. §-t módosította a 17/2019. (V. 30.) Ör. Hatályba lépés: 2019. május 31

39

A 2. melléklet 4.2. pontját hatályon kívül helyezte a 13/2022. (V. 26.) Ör. 2022. május 27. napjától