Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 04

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.06.04.

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Díszpolgári cím alapítása

1. § (1) Csór Község Önkormányzat Képviselő-testülete abból a célból, hogy megbecsülését és tiszteletét fejezze ki mindazok előtt, akik kiemelkedő tevékenységükkel, eredményeikkel hozzájárultak a település fejlődéséhez, jó hírnevének, tekintélyének a növeléséhez a következő kitüntető címet alapítja: Csór Község Díszpolgára (a továbbiakban: díszpolgári cím).

(2) A díszpolgári címet a Képviselő-testület nevében, ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

2. A díszpolgári cím adományozásának feltételei

2. § (1) Díszpolgári cím adományozható annak, aki a települési közélet valamely (társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, sport) területén tartósan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, tevékenységével, elért eredményeivel közvetlenül vagy közvetve hozzájárult Csór község anyagi és szellemi értékeinek gyarapításához, a település tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári cím magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható.

(3) A díszpolgári címből évenként több adományozható.

(4) A díszpolgári címmel az adományozás tényét igazoló díszoklevél és plakett jár.

(5) A díszoklevél tartalmazza:

a) a Csór Község Díszpolgára feliratot

b) a kitüntetett nevét,

c) az adományozás indokát,

d) az adományozó nevét,

e) az adományozás keltét, határozatszámát,

f) a polgármester aláírását és a Csór Község Önkormányzata bélyegző lenyomatát.

(6) Idegen anyanyelvű adományozott esetén az oklevél szövegéről anyanyelvének megfelelő nyelvű fordítást kell készíteni.

(7) A plakett leírása: 100 mm átmérőjű, 8 mm átlag vastagságú, kör alakú bronz plakett, amelynek egyik oldalán, a plakett közepén Csór község címere felette az adományozás éve, díszpolgár neve és Csór Község Díszpolgára felirat látható nyomtatott nagybetűkkel alul körív mentén,

(8) A díszpolgári címmel kitüntetett személy(t)

a) az önkormányzat által rendezett minden hivatalos ünnepségre meghívást kap, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet,

c) jogosult a Polgármesteri Hivatalnál ügyfélfogadási időn kívüli fogadásra,

d) jogosult a címet aláírásánál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

(9) A díszpolgári címmel kitüntetett személy neve és kitüntetésének éve felkerül a díszpolgári címmel kitüntetett személyeket tartalmazó márványtáblára.

3. A díszpolgári cím adományozásának szabályai

3. § (1) A díszpolgári cím adományozására bármely természetes vagy jogi személy írásban javaslatot tehet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a javasolt személy pontos adatait,

b) az adományozás alapjául szolgáló tevékenység, életmű vagy alkotás részletes ismertetését, méltatását.

c) a javaslatot tevő nevét, aláírását, elérhetőségét.

(3) A helyben szokásos módon, a javaslatokat minden év június 30. napjáig lehet megtenni.

(4) A benyújtott javaslatokat értékelni kell. Az értékelést a Képviselő-testület Szociális Kulturális és Ügyrendi Bizottsága, mint előkészítő bizottság végzi, megállapítja, hogy a jelölés módja és tartalma, a jelölt személye és tevékenysége megfelel-e jelen rendeletben foglalt feltételeknek.

(5) A rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(6) A díszpolgári cím odaítélésére a Képviselő-testület jogosult. Az adományozásról minősített többségű határozattal dönt. A döntésről a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.

(7) A díszpolgári cím kiemelt esemény kapcsán adható át a képviselő-testület döntése alapján, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes kereteit.

4. A díszpolgári cím visszavonása

4. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja attól, aki arra méltatlanná vált.

(2) Méltatlanná válik a díszpolgári címre különösen az, akit – az adományozást követő vagy az adományozáskor nem ismert tevékenysége miatt - a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt.

(3) A visszavonást ugyanazok a személyek és szervezetek kezdeményezhetik, akik az adományozásra javaslatot tehetnek.

(4) A visszavonást a Képviselő-testület a javaslatok értékelését végző bizottság elnökének előterjesztésére, minősített többségű határozattal rendeli el.

(5) A visszavonásról szóló határozat hatályba lépésével a díszpolgári címmel együtt járó 2. § (8) bekezdésben foglalt kedvezmények a polgárt nem illetik meg, a díszpolgári címmel kapott oklevelet és plakettet is köteles visszaadni.

5. Vegyes rendelkezések

5. § (1) A díszpolgári címről a jegyző nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. § (8) bekezdésben foglalt rendelkezések érvényesüléséről. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a kitüntetett nevét, lakcímét, az adományozás alapjául szolgáló tevékenységet és az adományozás időpontját, valamint a kitüntető cím esetleges visszavonásának időpontját és annak okát.

(2) A díszpolgári cím adományozásával járó költségek fedezetét Csór Község Önkormányzata éves költségvetésében kell biztosítani.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.