Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testülete

2/1998.(II.17.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 03. 08

Erdőkövesd Község Önkormányzatának Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtest­ület) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. §-ának (1) bekezdésében és 157. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a törvény végrehajtási rendeleteit figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja :


I. fejezet


Általános rendelkezések


1.§


(1) A rendelet célja, hogy a törvényben foglalt önkormányzati ellátásokkal, intézkedésekkel segítséget nyújtson a gyermekek törvényben deklarált jogainak érvényesítéséhez, gondoskodjon a gyermek veszélyeztetettségének megelőzéséről és megszüntetéséről, segítse a szülőket a gyermekükről való gondoskodásban, a hiányzó szülői gondoskodást pótolja.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Gyvt. 124. §-ában és 125. § (1) bekezdésében foglalt általános és különös illetékességi szabályok szerint Erdőkövesd község közigazgatási területére.


Ellátási formák


2.§


1.) Pénzbeli ellátások:

 a) -

 b) -

2.) Személyes gondoskodást nyújtó ellátások:

  1. gyermekjóléti szolgáltatás,
  2. gyermekek napközbeni ellátása:


c) óvodai ellátás,

d) -

e)  gyermekek átmeneti gondozása.

Hatásköri szabályok

3. §

A  Képviselőtestület  a  Gyvt.-ben  előírt  feladatai   ellátásának  biztosítására  a hatásköri szabályokat az alábbiak szerint állapítja meg:

1.) A Képviselőtestület:



  1. évente két alkalommal rendeletben szabályozhatja a helyi önkormányzat által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó ellátások, intézmények intézményi térítési díját,
  2. dönt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások ellátási szerződés alapján történő biztosításáról,

c) gyakorolja   az   intézmények   fenntartójának   irányítási   jogkörét   az   önkormányzati intézmények vonatkozásában,

d) évente értékeli a gyermekjóléti, gyermekvédelmi feladat ellátását.

2.) -

II. fejezet

Az egyes ellátási formák szabályai

Pénzbeli ellátások


4. §

-

5. §

-

III. fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


Általános szabályok


6.§.


(1) A személyes gondoskodást  igénybevétele, ha jogszabály másként nem rendelkezik önkéntes, a gyermek törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A kérelmező a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételére irányuló kérelmet az Istenmezejei Közös Önkormányzati Hivatal Erdőkövesdi Kirendeltségénél nyújthatja be.

(3) A személyes gondoskodást  nyújtó  ellátást a  tényállás tisztázása mellett az intézményvezető intézkedése alapozza meg.

 (4) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megkezdése előtt a kérelmezőt és a jogosult gyermeket (a megfelelő mértékben) tájékoztatni kell:

    - az ellátás tartamáról, feltételeiről,

    - az intézmény által vezetett jogosultra vonatkozó nyilvántartásról,

    - az intézmény házirendjéről,

    - a fizetendő térítési díjról.

(5) A kérelmező köteles:

    - a (4) bekezdésben foglalt tájékoztatás tudomásulvételéről nyilatkozni,

    - az intézményi nyilvántartáshoz adatot szolgáltatni,

    - a jogosultsági feltételekben, illetve nyilvántartott adataiban bekövetkezett adatok változásáról nyilatkozni.


Gyermekjóléti szolgáltatás, helyettes szülő


7.§


 Az önkormányzat a Gyvt.-ben a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti szolgáltatást és a helyettes szülő biztosítását az önkormányzat részvételével működő Pétervásárai Kistérség Többcélú Társulása Aranykapu Kistérségi Humán Szolgáltató Központ intézménnyel biztosítja az illetékességi körébe tartozó gyermekek részére.


Gyermekek napközbeni ellátása


8.§.


  1. Az önkormányzat közigazgatási területén élő ellátásra jogosultak részére, a Gyvt. szerint gyermekek napközbeni ellátása keretébe tartozó óvodai ellátást ,az önkormányzat az általa  fenntartott óvoda intézménnyel biztosítja.
  2. Az óvoda intézményben az alapellátás keretébe tartozó étkeztetésért ( amelyet az önkormányzat külső szolgáltatón keresztül biztosít) térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díjat  e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3)   Az óvodás és helyi iskolás gyermek részére, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem kevesebb 130 000.- Ft-nál, az önkormányzat az intézményi térítési díj 0%-100%  kedvezményt biztosít. A kedvezményről a polgármester dönt.


A személyi térítési díj a Gyvt. 146.§ - 151.§ szerint kerül megállapításra.


V. fejezet

 Záró rendelkezések

9.§

  1. E rendelet 1998. február 1-én lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben
    is alkalmazni kell.

Mellékletek