Erdőkövesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

Erdőkövesd Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 27



Erdőkövesd Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Alcím

Az Önkormányzat bevételei és kiadásai


1. §


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését


         71059 e Ft  bevétellel és  71059e Ft kiadással, ezen belül


bevételeit: 62659 e Ft                   költségvetési bevétellel

           8000 e Ft          finanszírozási bevétellel,

         a bevételek között

         12850 e Ft eredeti előirányzatban tervezett Működőképesség megőrzését

         szolgáló központi támogatással

                             

 kiadásait:   71059 e Ft                  költségvetési kiadással, ezen belül

                    27030 e Ft személyi juttatással,

  6805 e Ft munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adóval,

                      25187 e Ft dologi kiadással

                        6457 e Ft ellátottak pénzbeli juttatásaival (szoc.kiad.)

                        4180 e Ft egyéb működési célú kiadásokkal,

                          400 e Ft egyéb felhalmozási célú kiadásokkal

elfogadja, azzal, hogy felhatalmazza a polgármestert, hogy a lehetőség szerint azonnal pályázatot nyújtson be a 12850 e Ft tervezett Működőképesség megőrzését szolgáló központi támogatási keretre.

                                     

                    

(2) A 2014. évi év pénzmaradvány összege 8000 e Ft, melyet a 2015. évi kiadások fedezetére használ fel, mint hiány belső finanszírozást.

(3) 2015. évre tervezett működési tartalék összege 1000 e Ft.

(4) Az óvodai finanszírozás összege 21914 e Ft.

                                              

2. §


(1) Az 1. §-ban megállapított bevételek és kiadások mérlegét, kiemelt kiadási és bevételi jogcímeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(2)Az óvodai bevételek és kiadások mérlegét, kiemelt kiadási és bevételi jogcímeit a 2. melléklete tartalmazza.


(3) Az önkormányzat feladatonkénti bevételeinek és kiadásainak mérlegét, kiemelt kiadási és bevételi jogcímeit a 3. sz. melléklete tartalmazza.


3. §


(1) Az 1. §-ban megállapított bevételeket forrásonként és főbb jogcímcsoportonként a rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.




4. §


(1) Az önkormányzat nem alkotott címrendet.

(2) Az önkormányzat 2015. évi létszámkeretét a rendelet 5. melléklete szerint állapítja meg.


(3) A beruházásokat és felújításokat a rendelet 6. melléklete tartalmazza.


(4) Lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a rendelet 7. melléklete tartalmazza.


5. §



(1) Az Önkormányzat nem tervez olyan fejlesztési célt, amelynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.


(2) Az Önkormányzat a Gst. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettséggel nem rendelkezik.


(3) Az Önkormányzat többéves kihatással járó döntéseket nem tervez.


(4) Az Önkormányzat közvetett támogatásokat nem tervez.


7. §

        

 (1) Az Önkormányzat más szervektől, személyektől befolyó támogatást, kölcsönt nem tervez.


2. Alcím

Az előirányzatok felhasználása


                                                         8. §


  1. Az önkormányzat 2015. évi részletes kiadási előirányzat felhasználási tervét  a rendelet 8. melléklete tartalmazza.






3. Alcím

2015. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

        

9. §



(1) A polgármester köteles haladéktalanul tájékoztatni a képviselő-testületet, ha az önkormányzat 30 napon túli tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti előirányzatának 10 %-át és e tartozást egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.



(2) A polgármester kezdeményezi a Képviselőtestület felé az előirányzatok módosítását a Működőképesség megőrzését szolgáló támogatások eredeti előirányzatban tervezett összegétől való eltérése esetén.


10. §


A költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


11. §


A képviselő-testület a költségvetési rendelet módosításáról időközönként, de legalább a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló megküldésének külön jogszabályban meghozott határidejéig 2015. december 31-i hatállyal dönt.


12. §


(1) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az Önkormányzat számlájára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester köteles a képviselő-testületet tájékoztatni. A képviselő-testület legalább félévenként - adott év június 30-i illetve december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.


(2) Az önkormányzat képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.


13. §


Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többlet hasznosításának módja értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés.


14. §


(1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a tartósan szabad pénzeszközből a Magyar Államkincstárnál  értékpapírt vásároljon , vagy az önkormányzat  a számlavezető pénzintézeténél pénzintézeti lekötést kezdeményezzen és a Képviselő-testületet erről a következő testületi ülésen tájékoztassa. 




(2)     A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra.


(3) A Képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a Képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.


(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az átadott és átvett pénzek tekintetében a megállapodások megkötésével.


(5) A Képviselőtestület a 2015. évi gazdálkodása során a szociális étkeztetés önköltségéből adagonként 274,- Ft támogatást nyújt a szociális kerete terhére.


(6)A Képviselőtestület az (5) bekezdésen felül az alábbi kedvezményeket nyújtja: Helyi civilszervezetek rendezvényeihez ingyenesen biztosítja a művelődési házat.




4. Alcím


Záró rendelkezések


15. §


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1. napjától alkalmazni kell.