Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Böhönye Község Önkormányzatát megillető tulajdonosi jogok gyakorlása és a tulajdonában álló vagyonnal való gazdálkodás szabályai

Hatályos: 2013. 05. 01- 2014. 03. 17

Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Böhönye Község Önkormányzatát megillető tulajdonosi jogok gyakorlása és a tulajdonában álló vagyonnal való gazdálkodás szabályai

2013.05.01.

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (a) pontja, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének e) pontjában meghatározott feladatának, a tulajdona tekintetében a tulajdonost megillető jogok gyakorlása érdekében a tulajdonában álló vagyonának megőrzése, védelme, a vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményeinek biztosítása érdekében, továbbá a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI tv. (továbbiakban: Nvtv. tv.) 18. § (11) a következőkben foglaltak szerinti rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed

a) a rendelet alapján tulajdonosi jogokat gyakorló, vagy a Böhönye Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló vagyonnal való gazdálkodási feladatokat ellátó személyekre, szervekre, szervezetekre, gazdasági társaságokra és

b) a rendeletben foglaltak szerint az a) pontban meghatározott személyekkel, szervekkel, szervezetekkel, gazdasági társaságokkal jogviszonyba, vagy jogviszonynak nem minősülő egyéb kapcsolatba kerülő személyekre, szervekre, szervezetekre, gazdasági társaságokra.

(2) A (3) bekezdésben foglaltak kivételével az e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni bármely, az Önkormányzatot, mint tulajdonost megillető jog gyakorlása és terhelő kötelezettség teljesítése során, különös tekintettel az Önkormányzat vagyonának hasznosítására, és a vagyon tulajdonjogának átruházására.

(3) A rendeletben foglaltakat az Önkormányzat tulajdonát képező lakások hasznosítására, azok tulajdonjogának átruházására csak abban az esetben és annyiban kell alkalmazni, amennyiben az Önkormányzatnak a tulajdonát képező lakások bérletéről, tulajdonjoguk átruházásáról szóló rendelete másképp nem rendelkezik.

(4) E rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat közbeszerzéseire és beszerzési eljárásaira.

(5) E rendelet hatálya Böhönye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete fenntartásában működő költségvetési szervek költségvetési gazdálkodását csak az e rendeletben szabályozott kérdések tekintetében érinti.

(6) A közterület-használat engedélyezésére és a közterületek használatba adására, valamint a közutak és azok tartozékait szolgáló területek használatára, valamint a közterületeken a hirdető berendezések elhelyezésére, temető használatára külön önkormányzati rendeleteket kell alkalmazni.

(7) A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzat tulajdonában és az állam vagyonkezelésében levő vagyontárgyakra. E vagyontárgyakra a rájuk vonatkozó külön törvényi előírásokat kell alkalmazni.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) kizárólagos jog: a jogszabály alapján egy vagy csak korlátozott számú szervezet (személy) jogosultsága meghatározott közérdekű tevékenység folytatására, illetőleg cselekmény végzésére, összhangban a közbeszerzésekről szóló jogszabályi rendelkezéssel és az Európai Közösséget létrehozó szerződésekkel, azzal, hogy kizárólagos jog kedvezményezettje csak olyan jogképes szervezet lehet, amelyet közérdekű feladat ellátására alapítottak, vagy ilyen tevékenységet lát el, és amely felett az Önkormányzat közvetlenül vagy közvetetten meghatározó befolyást képes gyakorolni, vagy működését többségi részben az Önkormányzat finanszírozza.

b) önkormányzati gazdasági társaság: olyan jogi személyiséggel rendelkező üzleti célú vagy nonprofit gazdasági társaság, amely felett az Önkormányzat a közbeszerzésekről szóló jogszabály alapján meghatározó befolyást képes gyakorolni.

c) üzemeltetés: a vagyonelem (különösen az ingatlanok) őrzése, karbantartása, gondozása, állagmegóvása, épületgépészeti berendezések karbantartása, közüzemi szolgáltatókkal való kapcsolattartás, szerződéskötés, továbbszámlázás, portaszolgálat, gondnoksági feladatok ellátása, kármentesítés.

d) vagyongazdálkodás: közszolgáltatási, megbízási vagy vállalkozási jellegű vagyongazdálkodási szerződés keretében az önkormányzati vagyon érték- és állagmegóvását szolgáló üzemeltetése, őrzése, zöldterületek és zöldfelületek gondozásával, értéknövelő beruházás, felújítás előkészítéséhez és megvalósításához kapcsolódó feladatok ellátása, bevételt jelentő hasznosítás, és értékesítés.

II. Fejezet

Az Önkormányzat vagyona, a vagyon nyilvántartása, a vagyongazdálkodás tervezése, a tulajdonosi jogok gyakorlásának általános szabályai

1. Az Önkormányzat vagyona, a vagyon nyilvántartása, a vagyongazdálkodás tervezése

3. § (1) A kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló ingatlantulajdonát (forgalomképtelen ingatlan vagyon) az 1. melléklet, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont a 2. melléklet, a korlátozottan forgalomképes törzsvagyont a 3. melléklet, az üzleti vagyont a 4. melléklet tartalmazza. A 5. számú melléklet az állami vagyonkezelésben levő ingatlant tartalmazza. Ezen ingatlanra e rendeletet nem kell alkalmazni.

4 §

(1) Az Önkormányzat a törzsvagyonát az üzleti vagyonától elkülönítetten, a helyi önkormányzatok vagyonának nyilvántartására vonatkozó jogszabályi rendelkezésekben meghatározott módon tartja nyilván, és készíti el a vagyonáról a jogszabályok által meghatározott kimutatásokat.
(2) Az önkormányzat vagyonának minősítését a feladatai változását követően, illetve átfogóan önkormányzati ciklusonként legalább egyszer vizsgálja felül. Egy adott vagyontárgy átminősítésére, ha arra gazdálkodási célból szükség van, az igény felmerülésekor is sor kerülhet. Átminősítés a rendelet melléklete módosításával történik.

5. § A Képviselő-testület az Önkormányzat vagyongazdálkodásának az Alaptörvényben és a nemzeti vagyontörvény 7. § (2) bekezdésében rendeltetése biztosításának céljából közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervet fogad el.

2. Tulajdonosi jogok gyakorlásának általános szabályai

6. § (1) A Képviselő-testület gyakorolja az Önkormányzatot megillető tulajdonosi jogokat azon tulajdonosi jogkörökben, amelyeknek a gyakorlását magasabb szintű jogszabály a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe utal.

(2) Azon tulajdonosi jogköröknél, amelyek átruházhatók, az átruházást, azaz a jogkör gyakorlóját e rendelet illetve az önkormányzat hatályos rendeletei jelölik ki.

(3) A Képviselő-testület dönt

a) a nettó 500.000.- forint forgalmi értéket meghaladó vagyonelem, vagy vagyonösszesség (a továbbiakban együtt: vagyon) tulajdonjogának átruházásáról, és bármilyen jogcímen történő hasznosításáról, vagyonkezelésbe adásáról és haszonélvezeti jog alapításáról;

b) vagyon forgalmi értékétől függetlenül a vagyon bármely jogcímen történő hasznosításáról, vagyonkezelésbe adásáról, és haszonélvezeti jog alapításáról, ha az ezekből származó bevétel éves szinten a nettó 500.0000.- forintot meghaladja;

c) abban az esetben, ha vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi joggyakorlás az Önkormányzat számára nettó 1 millió forintot meghaladó mértékű pénzügyi kötelezettséget keletkeztet.

(4) A Polgármester dönt

a) a nettó 500.000.- forint, vagy nyilvántartási értéket meg nem haladó vagyon tulajdonjogának átruházásáról, és bármely jogcímen történő hasznosításáról;

b) vagyon forgalmi, illetve nyilvántartási értékétől függetlenül a vagyon bármely jogcímen történő hasznosításáról, ha a hasznosításból származó bevétel éves szinten a nettó 500.000.- forintot nem haladja meg,

c) abban az esetben, ha vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi joggyakorlás az Önkormányzat számára nettó 500.000.- forintot meg nem haladó mértékű pénzügyi kötelezettséget keletkeztet.

(5) A Képviselő-testület a képviselő-testület hatásköréből át nem ruházható hatáskörök kivételével, rendeletével bármely, az Önkormányzatot, mint tulajdonost megillető jog gyakorlását, bármely terjedelemben és időtartamra átruházhatja a Képviselő-testület bizottságára, vagy a polgármesterre.

(6) Az (1) bekezdésben foglaltak nem érintik a Képviselő-testületet azon jogát, hogy bármely, az Önkormányzatot megillető tulajdonosi jog gyakorlására vonatkozó hatáskört egyedi határozatával magához vonjon, és azt egyedi határozatával gyakorolja.

III. Fejezet

Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon átruházásának a szabályai

3. A tulajdonjog átruházás általános szabályai

7. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon tulajdonjoga csak természetes személyre, vagy a nemzeti vagyontörvény 3. § (1) bekezdés 1. pontjában felsorolt, átlátható szervezetre ruházható át.

(2) Az Önkormányzat tulajdonát képező ingatlan tulajdonjogának értékesítése esetén a nemzeti vagyontörvény 14. § (2) bekezdése alapján a Magyar Államot, az ott meghatározottak szerint elővásárlási jog illeti meg.

8. § (1) Törvényben meghatározott forgalmi értékhatár felett az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás, ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

Ezt az értékhatárt a Magyarország mindenkori éves központi költségvetéséről szóló törvénye állapítja meg
(2) A nettó 500.000.- forintot meghaladó forgalmi, illetve nyilvántartási értékű, legfeljebb az (1) bekezdés szerinti forgalmi értékű vagyon tulajdonjogát átruházni elsősorban versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás, ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.
(3) A nettó 500.000.- forint forgalmi, vagy nyilvántartási értéket nem meghaladó vagyon tulajdonjoga elsősorban versenyeztetés nélkül ruházható át.
A polgármester döntése alapján a nettó 500.000.- forint nyilvántartási értéket nem meghaladó vagyon tulajdonjoga is átruházható versenyeztetés útján.
(4) A (2) bekezdésben meghatározott értékű vagyon tulajdonjogát átruházni versenyeztetés nélkül az átruházás összes lényeges körülményére tekintettel megállapított, különösen indokolt esetben lehet.
(5) A (2) bekezdésben meghatározott értékű vagyon tulajdonjogának átruházása esetén a képviselő-testület dönt arról, hogy a vagyon tulajdonjoga versenyeztetési eljárás útján, vagy az átruházás összes lényeges körülményére tekintettel megállapított, különösen indokolt esetben versenyeztetés nélkül kerüljön átruházásra.
(6) A legfeljebb nettó 500.000.- forint forgalmi értékű vagyon tulajdonjogának versenyezetés útján történő átruházása esetén a versenyeztetési eljárás szabályairól, azokról a szempontokról, amelyek alapján az összességében legkedvezőbb ajánlat kiválasztása történik, a polgármester dönt.
(7) A nettó 500.000.- forint forgalmi értéket meghaladó vagyon versenyeztetés útján történő átruházása esetén a versenyeztetési eljárás szabályairól, azokról a szempontokról, amelyek alapján az összességében legkedvezőbb ajánlat kiválasztása történik, a Képviselő-testület dönt egyedi határozatával.

9. § (1) A nettó 500.000.- forint forgalmi, illetve nyilvántartási értéket meg nem haladó önkormányzati vagyon tulajdonjogának átruházása tárgyában döntés a vagyonra vonatkozó 90 napnál nem régebbi adó és értékbizonyítvány, vagy forgalmi értéket megállapító szakvélemény alapján, az abban meghatározott forgalmi érték alapul vételével hozható.

(2) A nettó 500.000.- forint forgalmi, illetve nyilvántartási értéket meg haladó önkormányzati vagyon tulajdonjogának átruházása tárgyában döntés a vagyonra vonatkozó 90 napnál nem régebbi forgalmi értéket megállapító szakvélemény alapján, az abban meghatározott forgalmi érték alapul vételével hozható.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában 90 napnál nem régebbi szakvéleménynek minősül a tulajdonjog átruházásról szóló döntés napjához képest 90 napnál régebbi, a döntés napjától számított 30 napon belül aktualizált szakvélemény is.

4. Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon tulajdonjogának átruházása

10. § (1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon tulajdonjogának átruházására csak abban az esetben kerülhet sor, ha a vagyon már nem szolgálja közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, vagy hatáskör gyakorlását.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakról a kötelező önkormányzati feladat ellátója vagy hatáskör gyakorlója nyilatkozik, a vagyon értékétől függően a Polgármester, vagy a képviselő-testület számára a vagyon tulajdonjogának átruházására tett javaslatában, illetve előterjesztésében.

(3) Az (1) bekezdésben tett javaslat alapján az 6. §-ban meghatározott szabályok szerint hatáskörrel rendelkező szerv dönt a vagyon tulajdonjogának az átruházásáról.

(4) A Képviselő-testület a (3) bekezdés szerinti döntéseit minősített többséggel hozza meg.

5. A tulajdonjog átruházás csere útján

11. § Az Önkormányzat tulajdonát csere útján értékegyeztetéssel lehet átruházni a tulajdonjog átruházásra vonatkozó, a rendelet 7-9 §-aiban meghatározott általános szabályok megfelelő alkalmazásával. A csere útján történő tulajdonjog átruházásra vonatkozó döntés meghozatalára hatáskörrel rendelkező személy vagy szerv megállapításánál a csere tárgyainak forgalmi értékét külön – külön kell figyelembe venni. A döntési hatáskört a nagyobb forgalmi értékű cseretárgy forgalmi értéke alapján kell megállapítani.

6. A tulajdonjog átruházása ingyenesen vagy a forgalmi értéknél alacsonyabb értéken

12. § (1) Az Önkormányzat vagyonának a tulajdonjogát ingyenesen az Nvtv 13. § (3)–(7) bekezdésében foglaltak szerint, és az ott meghatározott feltételekkel lehet átruházni.

(2) A 8. § (1) bekezdésében meghatározott értékhatárt el nem érő vagyon tulajdonjogát átruházni a forgalmi értéknél lényegesen alacsonyabb értéken csak az átruházás összes körülményeire tekintettel megállapított, az alábbi, különösen indokolt esetekben lehet:

a) amennyiben a Magyar Állam, másik helyi önkormányzat, önkormányzati társulás, helyi önkormányzati alapfeladatot ellátó személy vagy szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet részére, vagy

b) üzleti alapon már nem hasznosítható helyiség esetén Böhönye község közigazgatási területén található társasház részére történik a vagyonügylet, vagy

c) a vagyonügylet községgazdálkodási, intézménygazdálkodási közérdeket, közcélokat, önkormányzati támogatási feladatokat szolgál,

d) egyéb, az a)-c) pontokban fel nem sorolt, az adott ügy összes körülményeire tekintettel megállapított, különösen indokolt esetben.

(3) Az (1)–(2) bekezdés szerinti tulajdonjog átruházásáról a Képviselő-testület dönt.

7. Tulajdonjog megszerzése az Önkormányzat által

13. § Vagyon tulajdonjogának az Önkormányzat részéről történő megszerzésére e rendelet 7-12. §-aiban foglaltak az irányadóak.

8. Az Önkormányzat tulajdonát képező értékpapírokkal való rendelkezés szabályai

14. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező tőzsdén jegyzett és tőzsdén nem jegyzett értékpapírok – a továbbiakban együtt: értékpapírok – tulajdonjogának átruházása esetén az átruházás lebonyolításában közreműködő gazdasági szervezetet versenyeztetés útján kell kiválasztani.

(2) A (1) bekezdés szerinti versenyeztetés feltételeiről, az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztásának szempontjairól és az eljárás eredménye alapján kiválasztott gazdasági szervezettel megkötésre kerülő szerződés tartalmáról a 6. § (3) bekezdésében meghatározott értékhatárok szerinti szervek döntenek.

A szerződésben meg kell határozni azokat az értékhatárokat és az értékesítés egyéb feltételeit, amelyek keretei között az értékpapírok tulajdonjogának átruházására sor kerülhet, továbbá felhatalmazást kell adnia a Polgármester számára arra, hogy a szerződésben meghatározott feltételek keretei között a jogügyletet megkösse.
(3) A Polgármester a jogügylet megkötéséről annak tartalmának ismertetésével utólagosan tájékoztatja a képviselő- testületet a (2) bekezdés szerinti versenyezetésre és az annak alapján megkötésre került szerződésre vonatkozó döntésről.
(4) A versenyeztetési eljárásra és az annak alapján kötendő szerződés tartalmának meghatározására hatáskörrel rendelkező szerv meghatározása szempontjából az értékpapír értékét
a) a tőzsdén jegyzett értékpapír esetében a döntés előkészítő előterjesztés kipostázásának napján érvényes tőzsdei nyitó árfolyam,
b) a tőzsdén nem jegyzett értékpapír esetén az értékpapírok névértéke alapján kell meghatározni.
IV. Fejezet

Az Önkormányzat részvétele gazdasági társaságban

9. Az Önkormányzat által alapítható gazdasági társaságok

15. § (1) Az Önkormányzat az Nvtv 10. § (2) bekezdésében foglalt korlátozássokkal végezhet vállalkozási tevékenységet, és vehet részt gazdálkodó szervezetben.

(2) Az Önkormányzat kizárólag az Nvtv. 9. (1) bekezdésében meghatározottaknak megfelelően alapíthat gazdasági társaságot, és csak az abban foglaltaknak megfelelő gazdasági társaságban szerezhet részesedést.

10. Az Önkormányzat tulajdonosi jogainak gyakorlása gazdasági társaságokban

16. § (1) Az e szakaszban foglalt rendelkezések nem vonatkoznak a részben, vagy egészben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak az Önkormányzatot megillető tulajdonrészének átruházására.

(2) A Képviselő-testület dönt

a) gazdasági társaság alapításáról és megszüntetéséről,

b) gazdasági társaságban történő tulajdonszerzésről,

c) a 100%-ban az Önkormányzat közvetlen tulajdonában lévő gazdasági társaság, illetve annak közvetlen 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság vezető tisztségviselőinek, felügyelő bizottsága tagjainak kinevezéséről és felmentéséről, valamint díjazásuk megállapításáról,

d) a 100%-ban az Önkormányzat közvetlen tulajdonában lévő gazdasági társaság könyvvizsgálójának kinevezéséről és felmentéséről, valamint díjazása megállapításáról,

e) a 100%-ban az Önkormányzat közvetlen tulajdonában álló gazdasági társaság egyszemélyes gazdasági társasága létrehozásának, megszüntetésének, átalakulásának előzetes jóváhagyásáról.

(3) A Polgármester gyakorolja a (2) bekezdésben megjelölt, az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezető tisztségviselője tekintetében az egyszemélyes gazdasági társaság taggyűlését, illetve az alapítóját megillető munkáltatói jogokat.

V. Fejezet

Az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyon kezelésére, hasznosítására, a vagyonra vonatkozó haszonélvezeti jog gyakorlására vonatkozó szabályok

11. Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon kezelését, hasznosítását ellátó, a vagyonra vonatkozó használatát gyakorló szervek és szervezetek

17. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon kezelését, hasznosítását ellátó, az önkormányzati vagyonra vonatkozó használatát gyakorló szervek és szervezetek:

a) a Képviselő-testület Közös Önkormányzati Hivatala;

b) az Önkormányzat intézménye, költségvetési szerve,

c) a vagyon kezelését vagyonkezelési szerződés alapján ellátó személy vagy szervezet,

d) önkormányzat társulása,

e) a vagyonra vonatkozó használati jogot alapító szerződés alapján gyakorló személy vagy szervezet,

f) a vagyon hasznosítását vagyonhasznosításra vonatkozó szerződés alapján ellátó személy vagy szervezet.

(2) Az Önkormányzat a Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével látja el az Önkormányzat tulajdonában álló vagyonnak a kezelésével, hasznosításával kapcsolatos feladatokat.

(3) Azt az Önkormányzat tulajdonában álló vagyont, amely közvetlenül önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, az Önkormányzat intézménye, költségvetési szerve közfeladata ellátása körében ingyenes vagyonkezelőként használja.

(4) Az Önkormányzat tulajdonát képező üzleti vagyon kezelését, illetve hasznosítását az (1) bekezdés c), e) és f) pontjaiban meghatározott személy vagy szervezet láthatja el.

Vagyonkezelői jog létesítése, megszerzése

18. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat közfeladatának átadásához kapcsolódóan az önkormányzat tulajdonában, az önkormányzati fenntartású intézmények kezelésében lévő korlátozottan forgalomképes vagyonára vagyonkezelői jogot létesíthet.

(2) A vagyonkezelői jog pályázati eljárás nélkül, ingyenesen – ellenérték nélkül –, vagyonkezelői szerződéssel engedhető át az Nvtv-ben meghatározott szervek részére.

Vagyonkezelői jog gyakorlásának szabályai

19. § (1) A vagyonkezelőt megilletik a tulajdonos jogai, és terhelik a tulajdonos kötelezettségei – ideértve a számvitelről szóló törvény szerinti könyvvezetési és beszámoló készítési kötelezettséget is – azzal, hogy a vagyont nem idegenítheti el, továbbá nem terhelheti meg, biztosítékul nem adhatja, valamint a vagyonkezelői jogot nem ruházhatja át.

(2) A vagyonkezelő köteles a kezelésbe átvett vagyont fokozott gondossággal kezelni, a vagyon védelmét biztosítani.

(3) A vagyonkezelő köteles a kezelésbe átvett vagyon

a) biztosítására,

b) közterheinek, üzemeltetési költségeinek viselésére,

c) rendeltetésszerű használatára, jó gazda módjára történő megőrzésére,

d) az általában elvárható gondossággal történő gazdálkodás szabályai szerinti használatára és gyarapítására,

e) állagmegóvásával, fenntartásával, üzemeltetésével, felújításával, karbantartásával, amortizálódásukat követően pótlásával, cseréjével kapcsolatos feladatok ellátására,

f) visszaadására a szerződés megszűnésekor.

(4) A vagyonkezelői jog átadásáról szóló vagyonkezelői szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a vagyonkezelésbe adó és a vagyonkezelő nevét, székhelyét, statisztikai azonosítóját, a képviseletre jogosult nevét és beosztását,

b) a vagyonkezelésbe adott ingatlan ingatlan-nyilvántartási adatait,

c) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek az önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező tételes jegyzékét értékével együtt, azon belül a kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó vagyon megjelöléssel,

d) a vagyonkezelő által kötelezően ellátandó önkormányzati közfeladatot és ellátható egyéb tevékenységeket, valamint

e) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket, és a vagyonnal való vállalkozás feltételeit,

f) a vagyonkezelő részére átadandó közfeladat ellátásának vállalását a vagyonkezelő részéről,

g) a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,

h) az önkormányzat költségvetését megillető – a vagyonkezelésbe adott vagyon kezeléséből származó – befizetések teljesítésére, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal történő elszámolásra vonatkozó rendelkezéseket,

i) a szerződés teljesítésének biztosítására vonatkozó rendelkezéseket,

j) a teljesítés biztosítására szolgáló mellékkötelezettségeket és egyéb biztosítékokat,

k) a vagyonkezelési szerződés időtartamát,

l) a közfeladat ellátásának határozott vagy határozatlan időtartamát,

m) a tulajdonos ellenőrzési jogosultságát, az ellenőrzés gyakoriságát,

n) a vagyonkezelői szerződés megszűnésének eseteit.

Vagyonkezelés ellenőrzése

20. § (1) A vagyonkezelői szerződés teljesítésének ellenőrzésére a Képviselő-testület jogosult.

(2) Az évente a vagyonhasznosításról készített beszámolóban ki kell térni a vagyonkezelési szerződések teljesülésére.

(3) A vagyonkezelő köteles a tulajdonos felhívására a vagyonnal kapcsolatos adatokat szolgáltatni, az ellenőrzéshez szükséges iratokba betekintést adni az ellenőrzésre jogosultak részére.

12. Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon kezelése vagyonkezelési szerződés és vagyongazdálkodási szerződés

21. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyonra vagyonkezelési szerződés a nemzeti vagyontörvény 12. § (1) bekezdésében meghatározott személyekkel köthető, a vagyonkezelői jog kizárólag általuk gyakorolható.

(2) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a vagyonkezelőt - a számvitelről szóló törvény szerinti könyvvezetési és beszámoló készítés kötelezettséget is beleértve - a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel megilletik a tulajdonos jogai, és terhelik a kötelezettségei.

(3) A vagyonkezelő az általa kezelt önkormányzati tulajdonú vagyont

a) nem idegenítheti el,

b) használati joggal, szolgalommal, vagy más dologi joggal nem terhelheti meg,

c) biztosítékul nem adhatja,

d) a vagyonkezelői jogot harmadik személyre nem ruházhatja át.

(4) Az Önkormányzat a vagyonával való gazdálkodás körében a vagyonkezelési szerződésen kívül egyéb olyan közszolgáltatási, megbízási, továbbá vállalkozási jellegű szerződéseket köthet (továbbiakban együttesen: vagyongazdálkodási szerződés), amelyek célja az önkormányzati vagyonelemek érték-, és állagmegóvását szolgáló műszaki karbantartással, őrzéssel, üzemeltetésével, az önkormányzati zöldterületek és zöldfelültek gondozásával, továbbá a közterületek köztisztasági és települési környezet tisztaságának biztosításával kapcsolatos feladatok ellátása.

(5) Vagyongazdálkodási szerződés közbeszerzési eljárás mellőzésével kizárólag e rendelet szerinti kizárólagos joggal rendelkező szervezettel, az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos közszolgáltatás vagy közfeladat ellátása, illetve megszervezése érdekében köthető.

(6) Az (5) bekezdésben foglalt kizárólagos jog alapján kötendő vagyongazdálkodási szerződés megkötéséről a Képviselő-testület dönt.

13. Az Önkormányzat intézménye, költségvetési szerve használatában lévő vagyon használatának, hasznosításának szabályai

22. § (1) Az Önkormányzat intézménye, költségvetési szerve a használatában lévő vagyont térítésmentesen vagyonkezelőként vagy használati jogosultként ingyenesen használhatja, ideértve az intézmény, illetve költségvetési szerve ellátott önkormányzati feladat ellátásához átmenetileg nem szükséges vagyonnak a (2) bekezdésben meghatározott korlátokkal történő hasznosítását is.

(2) Az intézmény, illetve a költségvetési szerv által ellátott önkormányzati feladat ellátásához átmenetileg nem szükséges vagyont, vagy az arra alkalmas vagyont a tevékenységi idején kívül az intézmény, illetve a költségvetési szerv bérbe adhatja, használatba adhatja, a vagyon tulajdonjogát nem érintő más egyéb módon hasznosíthatja. Az átmeneti hasznosítás időtartama nem haladhatja meg a 12 hónapot.

(3) A 12 hónapot meghaladó időtartamú, vagy a 12 hónap leteltét követő ismételt hasznosításról a polgármester dönt.

14. Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyonra vonatkozó haszonélvezeti jog gyakorlása haszonélvezeti jogot alapító szerződés alapján

23. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyonra haszonélvezeti jogot alapító szerződés az Nvtv 12. § (2) bekezdésében meghatározott személyekkel köthető, a haszonélvezeti jog kizárólag általuk gyakorolható.

(2) Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyonra vonatkozó haszonélvezeti jog alapítására és megszűnésére vonatkozóan az Nvtv 12. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

15. Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon hasznosítása hasznosítási szerződés alapján

24. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyon hasznosítására hasznosítási szerződés csak természetes személlyel, vagy az Nvtv. 3. § (1) bek. 1. pontjában felsorolt, átlátható szervezettel köthető.

(2) A vagyonhasznosítási szerződésben a vagyonhasznosító személynek vagy szervezetnek kötelezettséget kell vállalnia a következőkre:

a) teljesíti a hasznosítási szerződésben előírt beszámolási, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségét;

b) a hasznosításra átengedett vagyon hasznosítási célnak, a hasznosítási szerződésben foglalt előírásoknak és a hasznosításra vonatkozó tulajdonosi rendelkezéseknek megfelelő használatára;

c) arra, hogy a hasznosításra átengedett vagyon hasznosításában harmadik személyként kizárólag természetes személyek, vagy a Nvtv. 3. § (1) bek. 1. pontjában felsorolt, átlátható szervezetek vesznek részt.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak mellett a vagyonhasznosítás szerződésben - rendkívüli felmondási okként - rögzíteni kell, hogy a vagyonhasznosítási szerződést a hasznosításba adó kártalanítás nélkül és azonnali hatállyal felmondhatja, ha a hasznosításra átengedett, vagyon hasznosításában részt vevő bármely – a hasznosítóval közvetlen vagy közvetett módon jogviszonyban álló – szervezet a hasznosítási szerződés megkötését követően beállott körülmény folytán már nem minősül az Nvtv. 3. § (1) bek. 1. pontjában felsorolt, átlátható szervezetnek.

VI. Fejezet

Tulajdonosi nyilatkozatok polgári peres és polgári nemperes, hagyatéki eljárásban, hatósági eljárásban, perbeli és peren kívüli egyezség kötése, egyéb nem nevesített tulajdonosi nyilatkozatok

17. Nyilatkozat polgári peres és polgári nemperes eljárásban

25. § (1) Az Önkormányzat bíróság előtt folyó jogvitáiban az Önkormányzat tulajdonosi nyilatkozatainak tartalmáról

a) amennyiben a pertárgy értéke nem határozható meg, a nettó 500.000.- forintot nem haladja meg, a Polgármester,

b) amennyiben a pertárgy értéke a nettó 500.000.- ezer forintot meghaladja, a Képviselő-testület jogosult dönteni.

(2) A nyilatkozat megtételére rendelkezésre álló idő rövidségére, vagy más egyéb kényszerítő körülményre az Önkormányzat képviseletében a Polgármester jogosult az (1) bekezdés szerinti nyilatkozatot megtenni. Ebben az esetben a Polgármester köteles az (1) bek. b) pontja hatálya alá eső nyilatkozat esetén a Képviselő-testületet a nyilatkozat megtételéről, annak tartalmának ismertetésével tájékoztatni.

18. Egyezség kötése peres eljárásában, bíróság előtti jogvita rendezése peren kívüli egyezséggel

26. § (1) A peres eljárásban történő perbeli egyezség kötésére, és a bíróság előtti jogvitának peren kívüli egyezséggel történő lezárására a 25. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(2) Az (1) bekezdés hatály alá nem tartozó, jogvitát lezáró egyezség megkötésére a 25. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

19. Tulajdonosi nyilatkozatok hatósági eljárásokban, egyéb, nem nevesített tulajdonosi nyilatkozatok

27. § (1) A 25. § (1) bekezdése hatály alá nem tartozó, hatósági eljárásokban (például tulajdonosi hozzájárulás építési vagy használatbavételi engedély kiadásához) az Önkormányzat tulajdonosi nyilatkozatainak tartalmáról a Polgármester dönt.

(2) Az e rendeletben nem nevesített, az Önkormányzat tulajdonosi nyilatkozatainak tartalmáról a Polgármester dönt.

(3) Amennyiben a Polgármester úgy ítéli meg, hogy az (1)-(2) bekezdések alapján általa tett nyilatkozat jelentős mértékben érinti az Önkormányzatot, vagy az adott ügy jellegére tekintettel azt szükségesnek tartja, az (1)–(2) bekezdés szerinti nyilatkozat kiadásáról utólagosan tájékoztatja a Képviselő-testület illetékes bizottságát, vagy a Képviselő-testületet.

20. Követelés elengedése

28. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a behajthatatlannak nem minősülő követelést részben vagy egészben elengedni az adott ügy összes körülményeire tekintettel megállapított, különösen indokolt esetben lehet.

(2) Ilyennek minősül különösen, amikor a követelés nem minősül behajthatatlannak, de valamennyi körülmény figyelembevételével megállapítható, hogy az érvényesítése aránytalanul hosszú időt venne igénybe, vagy aránytalan nehézséggel, illetve aránytalanul nagy költséggel járna, továbbá ha a követelés érvényesítésének sikertelensége egyéb okból valószínűsíthető. Önkormányzati követelésekről a következő esetekben lehet lemondani: csődegyezségi megállapodásban; bírói egyezség keretében; más települési önkormányzattal szembeni, együttműködési megállapodáson alapuló követelés esetében, ha annak érvényesítése a megállapodáson alapuló feladat ellátást és a kötelezett önkormányzat gazdálkodását veszélyezteti; a községben működő gazdálkodó szervezet tartozása esetében, alaposan mérlegelve a gazdálkodó szervezet működésének a település gazdasági életében kifejtett közvetlen és közvetett településpolitikai hatásait, (pl.: foglalkoztatottságra, helyi adóbevételekre, községfejlesztési célokra, stratégiai fejlesztési lehetőségekre, stb.) feltéve, hogy a követelésről lemondás nem ellentétes a vonatkozó magyar és uniós előírásokkal.

(3) A követelésről történő lemondás elbírálása során mérlegelni kell, hogy a követelés érvényesítése a kötelezett életvitelét bizonyítottan és számottevően ellehetetlenítené-e, előfordulhat–e, hogy a követelés érvényesítése során különösen kiskorú gyermekek fedél, lakás nélkül maradnának, s a kötelezett tartási kötelezettsége körébe tartozó hozzátartozói tartását nem tudná biztosítani.

(4) A követelés elengedésére jogosult eljárása során alaposan mérlegeli a kötelezett (adós) pénzügyi helyzetét. Valamennyi esetben az adósság jellegével és az adós helyzetével összefüggően az alapos döntéshez szükséges minden iratot kötelesek beszerezni.

(Így különösen: jövedelemigazolások, az üggyel kapcsolatos szerződések, számlák, pénzügyi mérlegek, más hatóságok, szervek határozatai, ítéletei, döntései, tulajdoni lapok, együtt élő személyek megállapítása, ellátásra szoruló közös háztartásban élő hozzátartozók megállapítása, stb.)
A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján alapos mérlegelés után lehet a követelésről lemondás (a tartozás elengedés) kérdésében dönteni.
(5) Minden követelésről való lemondásra jogosult a követelésről részben vagy egészben mondhat le. Teljes mértékben vagy részben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.
(6) Minden követelésről való lemondás elbírálására és döntésére jogosult, megállapodhat a kötelezettel (az adóssal) a követelés behajtása és beszedhetősége érdekében értéket képező és az önkormányzat számára hasznosuló szolgáltatás teljesítésében. Köthető részletfizetési vagy a követelés beszedését, teljesülését biztosító más polgári jogi szerződés is (így különösen beszámítási megállapodás, tartozás átvállalás, kezesi szerződés, zálogjogi szerződés, stb.).
VII. Fejezet

Mezőgazdasági területek bérlete, ingó vagyon árveréssel értékesítése

21. Mezőgazdasági területek

Haszonbérbe adás

29. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló mezőgazdasági művelésre alkalmas területeit a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény, valamint a termőföldre vonatkozó elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlásának részletes szabályairól szóló 16/2002. (II. 18.) számú Kormányrendelet előírásainak figyelembe vételével haszonbérlettel hasznosítja.

(2) A mezőgazdasági művelési ingatlanok irányadó bérleti díját a Képviselő-testület évente határozattal állapítja meg.

(3) A haszonbérleti szerződések hatálya minimum 1 év maximum 3 évre szól.

(4) A haszonbérleti szerződések gazdálkodási évhez kacsolódnak, hatályuk adott év október első napjától kezdődik, és a befejező év szeptember 30. napjáig tart.

(5) A Képviselő-testület kedvezményeket biztosíthat a mezőgazdasági művelésű ingatlanok hasznosítására (pl. termelésbe vonás), melyeket külön határozat formájában állapít meg.

(6) Nem köthető a bérlővel új haszonbérleti szerződés, amíg az előző évi használati díj tartozását nem egyenlíti ki. Amennyiben a bérlő a második fizetési felszólításra sem egyenlíti ki tartozását, akkor a haszonbérelt területre más bérlővel új szerződés köthető.

(7) Az előző bérlőnek kérelmére további haszonbérleti jog biztosítható, amennyiben az önkormányzattal szemben semmilyen tartozása nem áll fenn.

(8) A haszonbérleti szerződések megkötésére, aláírásra a polgármester jogosult.

VIII. Fejezet

Speciális szabályok az ingó vagyon értékesítésére és használatára

22. Ingó árverés

30. § (1) Árveréssel értékesíthető az Önkormányzat tulajdonában álló ingó vagyontárgy abban az esetben, ha a vagyontárgy a közfeladat ellátására feleslegessé vált, de használható, és ha a cél kizárólag a lehető legmagasabb vételár elérése, s más szempontot a kiíró nem helyez előtérbe.

(2) Az árverést nyilvánosan meg kell hirdetni a Hivatal hirdetőtábláján, illetve a kiíró által megjelölt helyen.

(3) Az árverési hirdetményt a Hivatal hirdetőtábláján és a községi hirdetőtáblákon az árverés napját megelőző legalább 15 nappal előbb ki kell függeszteni.

(4) A hirdetmény tartalmi elemei különösen a következők: az árverezni kívánt vagyon legfontosabb adatai, kikiáltási ára, az árverés helye, ideje, az árverési biztosíték letételének helye, ideje, módja; az árverésen a licitálás a kikiáltási ár milyen mértékű emelésével történik, illetve a kiíró által fontosnak tartott feltételeket.

(5) Amennyiben az árverési felhívásra ajánlat érkezik, árverésre kerül sor az ajánlattevők vagy meghatalmazottja, és a Hivatala köztisztviselőjének, valamint egy Képviselő- testületi tag jelenlétében.

(6) Az árverést a Hivatal köztisztviselője vezeti le.

(7) Az árverésről jegyzőkönyv készül, amit az árverés minden résztvevője köteles aláírni.

(8) Az árveréssel az önkormányzati vagyon tulajdonjogát az szerzi meg, aki a legmagasabb vételárat ajánlja meg.

23. Fa értékesítése

31. § A közterület vagy Önkormányzat ingatlanok karbantartása vagy kezelése során keletkezett felhasználható fa tűzifaként állapotától, illetve állagától függően fajtánként elkülönített faként vagy vegyes faként értékesíthető, vagy átmeneti segélyként illetve természetbeni lakásfenntartási támogatásként szociális tűzifaként juttatható. Fa forgalmi értéken történő eladása esetén a fa kiszállításának költségei a vevőt,terhelik. A szociális tűzifa fa kiszállítása költségmentes. A fa értékesítése vagy szociális juttatására a fa készletbe vételét követően kerülhet sor. A fa értékesítése, értékhatárra tekintet nélkül a polgármester hatásköre. Átmeneti segélyként, vagy lakásfenntartási támogatásként természetbeni juttatása a szociális rendeletben foglaltak szerint a polgármester hatásköre.

ix. Fejezet

Záró és vegyes rendelkezések

24. Hatályba lépés

31. §

.

(1) A vagyongazdálkodási tevékenységről évente a költségvetési zárszámadással egyidőben kell beszámolni. A vagyoni helyzet alakulásáról évente, zárszámadás keretében kell számot adni. A beszámolót a középtávú és hosszútávú vagyongazdálkodási tervre is tekintettel a polgármester terjeszti be a testület elé.
(2) E rendelet 2013. május 1. napján lép hatályba.

25. Hatályát vesztő rendelet

32. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 9/1993 (XI.3) számú, valamint a 16/2011 (XII.9.) számú önkormányzati rendelete.

1. számú melléklet

A kizárólagos tulajdont képező nemzeti vagyonba tartozó ingatlanok listája

Megnevezése

Fekvése, címe

Rendeltetése
(művelési ága)

Hrsz.

Terület

Árok

Belterület

Árok

35/3

257

Közút

Belterület

Közút

35/4

879

Közút

Rákóczi u.

Közterület

67

1,6633

Közút

Petőfi S. u.

Közterület

94

4214

Közpark

Kossuth L. u.

Közpark

111/1

6076

Közút

Kossuth L. u

Közpark

111/2

1361

Közút

Kossuth L. u.

Közterület

123

1,7888

Közút

Petőfi S. u.

Közterület

158

4916

Közút

(Malomköz)

Közterület

186

5726

Közterület

Téglagyári út

Közterület

190/4

2808

Közút

Temető út

Közterület

193/2

1251

Járda

Ady e. u. bal

Közterület

195/3

3040

Járda

Ady E. u. jobb

Közterület

195/5

2560

Közút

Iskola köz

Közterület

211

918

Közút

Hegyköz

Közterület

228/2

1821

Közút

Táncsics M. u.

Közterület

241

2386

Közút

Rinyamelléki földút

Közterület

269/42

420

Közút

Rinyamelléki földút

Közterület

271/39

248

Közút

Zöldérti járda

Közterület

273/1

1043

Közút

Kastély

Közterület

274/2

2421

Közút

Zöldérti földút

Közterület

274/3

4571

Közút

Vásártér u.

Közterület

277

3001

Saját használatú út

Belterület

saját használatú út

281/2

614

Közút

Vízműi földút

Közterület

282

906

Közút

Illés u. földút

Közterület

321

519

Közút

Illés u.

Közterület

322/1

9769

Közút

Illés u.

Közterület

322/2

8718

Közút

Illés u. földút

Közterület

327

532

Közút

Béke park

Közterület

346

1872

Közpark

Béke park

Közterület

347

9626

Közút

Béke park

Közterület

348

518

Közút

Illés u.

Közterület

367/2

2941

Közút

Régi Téglagyári út

Közterület

407

2583

Közút

Hunyadi J. u.

Közterület

416

6182

Közút

Dózsa Gy.krt.

Közterület

505

2,1874

Közút

Bethlen G. u.

Közterület

535

5077

Közút

Széchenyi u.

Közterület

570/2

4,0448

Járda

Széchenyi u.

Közterület

571/1

2576

Járda

Szabadság u.

Közterület

571/5

2576

Közút

Diófa u.

Közterület

656

1,2286

Közút

Bethlen G. u.

Közterület

716

1,8028

Közút

Kölcsey u.

Közterület

727/2

6894

Sétány

Belterület

Közút

727/13

816

Közút

Dr. Forbáth I. u.

Közterület

727/23

1,0131

Közút

Csokonai u.

Közterület

727/42

5772

Sétány

Belterület

Közút

727/43

860

Sétány

Belterület

Közút

729/21

804

Közút

Árpád u.

Közterület

729/43

6566

Közút

Árpád u.

Közterület

729/53

92

Közút

Árpád u.

Közterület

729/54

228

Közút

Árpád u.

Közterület

747/4

2682

Játszótér

Dr. Forbáth I. u.

Közterület

748/2

2027

Közút

Bethlen G. u.

Közút

753/1

927

Járda

Fő u.

Közterület

782/1

7200

Járda

Fő u.

Közterület

782/3

1,3926

Közút

József A. u.

Közterület

802

5217

Közút

Vörösmarty

Közterület

837/2

4291

Járda

Fő u.

Közterület

838

337

Közút

Vörösmarty u.

Közterület

839/3

1688

Közpark

Fő u.

Közpark

862

376

Közút

Arany J. u.

Közterület

863

1,1268

Közút

Belterület

Közút

884/7

1752

Árok

Belterület

Árok

885

1509

Saját használatú út

Belterület

saját használatú út

887

1788

Árok

Belterület

Árok

896

616

Közút

Belterület

Közút

890/8

76

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

011

597

Kerékpárút

Külterület

Kerékpárút

019/20

786

Árok

Külterület

Árok

020

3769

Árok

Külterület

Árok

021

1482

Árok

Külterület

Árok

023

1514

Árok

Külterület

Árok

025

184

Árok

Külterület

Árok

026

136

Árok

Külterület

Árok

029

1752

Árok

Külterület

Árok

031

5885

Árok

Külterület

Árok

034/2

1233

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

037/2

8601

Árok

Külterület

Árok

038/2

822

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

039

856

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

043

2593

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

047

388

Árok

Külterület

Árok

049

1439

Árok

Külterület

Árok

050

1107

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

059

3,5607

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

063

6165

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

064

2489

Árok

Külterület

Árok

065

3456

Árok

Külterület

Árok

067

6039

Árok

Külterület

Árok

068

1373

Árok

Külterület

Árok

071

3931

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

072

7704

Árok

Külterület

Árok

076/2

570

Közút

Külterület

Közút

091

1,8818

Saját használatú út

Külterület

saját használatú út

0121

1,1662

Közút

Külterület

Közút

0279

8064

Közút

Külterület

Közút

0280

7796

Árok

Külterület

Árok

0282

244

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0283

3140

Árok

Külterület

Árok

0285

285

Árok

Külterület

Árok

0287

2169

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0289/1

4151

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0289/2

647

Árok

Külterület

Árok

0293

6855

Közút

Külterület

Közút

0296

5785

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0299/2

5557

Közút

Külterület

Közút

0299/36

1585

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0301/1

2831

Közút

Külterület

Közút

0310/2

4615

Közút

Külterület

Közút

0310/8

3014

Bem u.

Külterület

Bem u.

0310/28

1068

Közterület

Külterület

Közterület

0310/49

8276

Közterület

Külterület

Közterület

0310/60

1496

Árok

Külterület

Árok

0311

3057

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0318

2,3220

Árok

Külterület

Árok

0325

1597

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0327

3,8595

Árok

Külterület

Árok

0329

1640

Árok

Külterület

Árok

0331

1,3077

Árok

Külterület

Árok

0333

1219

Árok

Külterület

Árok

0334

1737

Árok

Külterület

Árok

0335

1241

Árok

Külterület

Árok

0338

1201

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0340

1,1513

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0341

2083

Árok

Külterület

Árok

0343

3795

Közút

Külterület

Közút

0346

1723

Közút

Külterület

Közút

0353

914

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0356

1220

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0358

3571

Árok

Külterület

Árok

0360

244

Árok

Külterület

Árok

0363

1,0190

Árok

Külterület

Árok

0364

3156

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0368

3690

Árok

Külterület

Árok

0369

1698

Árok

Külterület

Árok

0371/1

633

Árok

Külterület

Árok

0381

2798

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0385

1,2448

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0386

3,1729

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0387

1,9616

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0390

2726

Árok

Külterület

Árok

0392

730

Árok

Külterület

Árok

0394

1072

Árok

Külterület

Árok

0400

2906

Árok

Külterület

Árok

0402

4667

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0405

3,0356

Árok

Külterület

Árok

0407

2996

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0409

8546

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0411

957

Árok

Külterület

Árok

0413

1892

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0414

2021

Árok

Külterület

Árok

0416

2291

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0417

3686

Árok

Külterület

Árok

0419

640

Árok

Külterület

Árok

0421

1755

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0422/1

3320

Árok

Külterület

Árok

0424

2611

Árok

Külterület

Árok

0427

1111

Árok

Külterület

Árok

0429

5956

Árok

Külterület

Árok

0437

1845

Árok

Külterület

Árok

0439/20

322

Közút

Külterület

Közút

0439/31

1924

Közút

Külterület

Közút

0439/32

2,0796

Közút

Külterület

Közút

0439/34

1056

Árok

Külterület

Árok

0439/58

507

Közút

Külterület

Közút

0439/59

3193

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0440

5845

Árok

Külterület

Árok

0442

673

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0446

5,8481

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0457

2025

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0463

410

Árok

Külterület

Árok

0510

817

Árok

Külterület

Árok

0512

2313

Árok

Külterület

Árok

0514

1957

Közút, erdő

Külterület

Közút, erdő

0516

4,5113

Árok

Külterület

Árok

0520

1075

Árok

Külterület

Árok

0523

857

Árok

Külterület

Árok

0529

1492

Árok

Külterület

Árok

0531

640

Árok

Külterület

Árok

0538

3614

Árok

Külterület

Árok

0544

1518

Árok

Külterület

Árok

0549

3661

Árok

Külterület

Árok

0551

842

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0553

1,0082

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0560

3888

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0561

4,2325

Árok

Külterület

Árok

0570

3683

Árok

Külterület

Árok

0572

1015

Árok

Külterület

Árok

0577/2

3957

Árok

Külterület

Árok

0578

6697

Árok

Külterület

Árok

0581

1575

Árok

Külterület

Árok

0587

2183

Árok

Külterület

Árok

0589

6158

Árok

Külterület

Árok

0592

7222

Árok

Külterület

Árok

0595

2931

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0596

5424

Árok

Külterület

Árok

0599

4107

Árok

Külterület

Árok

0601

1273

Árok

Külterület

Árok

0603

734

Árok

Külterület

Árok

0604

4420

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0605

1,5135

Árok

Külterület

Árok

0608

5183

Árok

Külterület

Árok

0610

1500

Árok

Külterület

Árok

0611

870

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0616

1921

Árok

Külterület

Árok

0618

935

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0619

1579

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0620

3039

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0621

7621

Árok

Külterület

Árok

0626

2593

Árok

Külterület

Árok

0627

1025

Árok

Külterület

Árok

0629

1047

Árok

Külterület

Árok

0630/49

390

Árok

Külterület

Árok

0630/51

2591

Árok

Külterület

Árok

0630/54

1062

Árok

Külterület

Árok

0630/55

1024

Árok

Külterület

Árok

0632

557

Árok

Külterület

Árok

0634

1273

Árok

Külterület

Árok

0642

562

Árok

Külterület

Árok

0644

3909

Árok

Külterület

Árok

0647

4690

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0651

1,0796

Árok

Külterület

Árok

0655

1,3994

Árok

Külterület

Árok

0659/1

484

Árok

Külterület

Árok

0698

1,2201

Árok

Külterület

Árok

0700

2098

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0817

2469

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0819/1

132

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0819/2

2161

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0844/1

168

Közút

Külterület

Közút

0855

1067

Közút

Külterület

Közút

0867

1248

Közút

Külterület

Közút

0871

385

Saját használatú út

Külterület

Saját használatú út

0875

656

Közút

Külterület

Közút

0940

1825

Közút

Külterület

Közút

0950

1218

Közút

Külterület

Közút

0952

47

Közút

Külterület

Közút

0953

363

Közút

Külterület

Közút

0960

2469

Közút

Külterület

Közút

0961

5754

Közút

Külterület

Közút

0963

1109

Közút

Külterület

Közút

0964

758

Közút

Külterület

Közút

0966

1512

Közút

Zártkert

Közút

1017

2697

Közút

Zártkert

Közút

1037

2928

Közút

Zártkert

Közút

1053

1255

Közút

Zártkert

Közút

1059

1951

Közút, rét

Zártkert

Közút, rét

1061

1284

Közút

Zártkert

Közút

1089

3181

Közút

Zártkert

Közút

1121

597

Közút

Zártkert

Közút

1142/1

808

Közút

Zártkert

Közút

1143

4181

Közút

Zártkert

Közút

1177

974

Közút

Zártkert

Közút

1199/1

1232

Közút

Zártkert

Közút

1199/4

3824

Közút, szántó, rét

Zártkert

Közút, szántó, rét

1335

6148

Közút, rét, szántó

Zártkert

Közút, rét, szántó

1340/1

6688

Közút

Zártkert

Közút

1434/1

3500

Közút

Zártkert

Közút

1434/3

3590

Közút

Zártkert

Közút

1448/3

1478

Saját használatú út

Zártkert

Saját használatú út

1449

2535

Közút

Zártkert

Közút

1503

4356

Közút

Zártkert

Közút

1521

3035

Közút

Zártkert

Közút

1584

5615

Közút

Zártkert

Közút

1659

1219

Közút

Zártkert

Közút

1672

1325

Közút

Zártkert

Közút

1711

2113

Közút

Zártkert

Közút

1732

217

Közút

Zártkert

Közút

1733

1546

Közút

Zártkert

Közút

1734

5796

Közút

Zártkert

Közút

1771

1,0757

Közút

Zártkert

Közút

1772/1

5293

Közút

Zártkert

Közút

1822

461

Közút

Zártkert

Közút

1823

3643

Közút

Zártkert

Közút

1828

7661

Közút

Zártkert

Közút

1829

1514

Közút

Zártkert

Közút

1830

1990

Közút

Zártkert

Közút

1863

2700

Közút

Zártkert

Közút

1887

1734

Közút

Zártkert

Közút

1901

6535

Közút

Zártkert

Közút

2001

3546

2. számú melléklet

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonbatartozó ingatlanok listája

Megnevezés

Fekvése, címe

Rendeltetése (művelési ága)

Helyrajzi szám

Nepomuki Szent János szobor

belterület

Műemlék

785

3. számú melléklet

A korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó ingatlanok listája

Megnevezése

Fekvése, címe

Rendeltetése
(művelési ága)

Hrsz.

Terület

Hivatal, eü. centrum

Fő u. 26-28.

hivatal, eü. centrum

1

3085

Vízmű

Belterület

Vízmű

35/1

120

Általános iskola, óvoda, lakóház, udvar

Fő u.

Általános iskola, óvoda, lakóház, udvar

129

2,2482

Rendőrség

Kossuth u. 8.

lakóház, udvar

131

1379

Orvosi lakás

Kossuth u. 6.

orvosi rendelő, lakás

132

1751

Temető

Katonai temető

Köztemető

194/2

4463

Temető

Ady E. u. vége

Köztemető

197

1949

Szolgálati lakások

Ady u. 36.

lakóház, udvar

213

3212

Vízmű

Belterület

Vízmű

380/2

92

Vízmű

Belterület

Vízmű

534

9

Sporttelep

Széchenyi u.

Sporttelep

537

1,7149

Gyógyszertár, lakóház

Fő u. 29.

gyógyszertár, lakóház

619/1

1266

Tűzoltóság

Bethlen G. u.

Tűzoltóság

690/4

1980

GAMESZ

Bethlen G. u.

GAMESZ

711

2873

Volt CSSZ-GYK, most GAMESZ, Böhönyéért-Somogyért Egyesület

Bethlen G. u.

volt szociális otthon, most GAMESZ, Böhönyéért-Somogyért Egyesület

712

2166

Művelődési ház

Fő utca 47.

művelődési ház

753/2

1763

Csatorna

Külterület

Csatorna

08

1438

Szennyvíztelep

Külterület

Szennyvíztelep

09

3,3129

Temető

Külterület

Temető

092/1

4600

Temető, ravatalozó

Külterület

Temető, ravatalozó

094

2,7820

Vízmű

Külterület

Vízmű

0294/8

387

Vízmű

Külterület

Vízmű

0294/9

1190

Temető

Külterület

Temető

0493

2359

Temető

Külterület

Temető

0630/1

2464

Víztároló

Külterület

Víztároló

0820

1101

Szemétlerakó

Külterület

Szemétlerakó

0839

6093

Szeméttelep

Külterület

Szeméttelep

0843/1

6884

Szemétlerakó

Külterület

Szemétlerakó

0843/3

3476

Temető

Külterület

Temető

0844/2

1155

4. számú melléklet

Az üzleti vagyonba tartozó ingatlanok listája

Megnevezése

Fekvése, címe

Rendeltetése
(művelési ága)

Hrsz.

Terület

Bolt

Fő u. 30.

Bolt

3

2117

Lakóház, udvar

Rákóczi u. 11.

lakóház, udvar

4

1998

Használaton kívüli orvosi rendelő

Kossuth u. 1.

használaton kívüli orvosi rendelő

112

1870

Használaton kívüli óvoda

Ady u. 17.

Épület

174

1419

Használaton kívüli napközi

Ady u. 19.

lakóház, udvar

175

1294

Szeszfőzde

Téglagyári u.

gazdasági épület, udvar

187

1489

Beépítetlen terület

Téglagyári u.

beépítetlen terület

188

3223

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

189/10

2640

Közterület

Téglagyári út

gazdasági épület

190/1

3,6834

Vásártér

Vásártér u.

Kert

275/2

2,7327

Beépítetlen terület

Illés u. 51.

beépítetlen terület

309

2466

Beépítetlen terület

Illés u. 68.

beépítetlen terület

328

2249

Szolgálati lakás

Vásártér 2.

lakóház, udvar

378/5

3077

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

380/1

2505

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

381

2121

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

403/7

1997

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

403/9

1988

Beépítetlen terület

Belterület

gazdasági épület, udvar

403/11

1984

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

403/13

1981

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

403/15

1981

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

404/2

1673

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

406

2072

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

408

1514

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

414

2024

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

657/3

418

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

714/4

322

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/6

873

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/7

869

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/8

866

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/9

863

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/10

859

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/11

856

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/41

1206

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/42

1206

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

729/44

7042

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

731/4

3218

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

732/3

1275

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

732/4

4932

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

733/2

6419

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

734/4

2187

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

735/2

3275

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

736/2

3310

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

737/3

5688

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

737/4

1056

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

738/2

3711

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

754/1

746

Szolgálati lakás

Fő u. 71.

lakóház, udvar

765

896

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

785

185

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

800

2995

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

801/1

2991

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

801/2

2222

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

815/6

1071

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

815/7

1026

Telephely

Vörösmarty u.

Telephely

840

806

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

902

982

Erdő

Belterület

Erdő

904

1,0068

Beépítetlen terület

Belterület

beépítetlen terület

906

2014

Erdő

Külterület

Erdő

07/4

241

Legelő

Külterület

Legelő

019/19

2,7816

Rét

Külterület

Rét

036/2

448

Szántó

Külterület

Szántó

0299/32

2387

Szántó

Külterület

Szántó

0345/6

1,1394

Szántó

Külterület

Szántó

0836/2

7222

Erdő, szántó, agyaggödör

Külterület

Erdő, szántó, agyaggödör

0838

3,1691

Téglagyári agyaggödör

Külterület

Téglagyári agyaggödör

0840

3168

Téglagyári agyaggödör

Külterület

Téglagyári agyaggödör

0841

9075

Téglagyári agyaggödör

Külterület

Téglagyári agyaggödör

0842

3309

Rét

Zártkert

Rét

1058

167

Szántó

Zártkert

Szántó

1072/1

3460

Szántó

Zártkert

Szántó

1138

3243

Szántó, rét, gazdasági épület

Zártkert

Szántó, rét, gazdasági épület

1168

2235

Rét

Zártkert

Rét

1170

937

Szántó, rét

Zártkert

Szántó, rét

1191

6159

Rét

Zártkert

Rét

1203

168

Szántó, szőlő

Zártkert

Szántó, szőlő

1536

2674

Rét, gazdasági épület, erdő

Zártkert

Rét, gazdasági épület, erdő

1625/1

2756

Lakóház

Zártkert

Lakóház

1694

76

Szántó, rét, gazdasági épület

Zártkert

Szántó, rét, gazdasági épület

1699

4546

Szántó, gyümölcsös, szőlő, rét, gazdasági épület

Zártkert

Szántó, gyümölcsös, szőlő, rét, gazdasági épület

1800

8167

Gyümölcsös, gazdasági épület, szőlő, szántó

Zártkert

Gyümölcsös, gazdasági épület, szőlő, szántó

1992

5310

Szántó, gazdasági épület

Zártkert

Szántó, gazdasági épület

2000

6081

Erdő

Zártkert

Erdő

2002

277

Erdő

Zártkert

Erdő

2010

254

Erdő

Zártkert

Erdő

2026

246

Nemesvidi rét, szántó

Külterület

Nemesvidi rét, szántó

012/4

5,7547

5. számú melléklet

Az állami vagyonkezelésben levő ingatlan

Hrsz.

Megnevezése

Fekvése, címe

Vagyonkezelésbe adott ingatlan

129

Általános iskola, óvoda, lakóház, udvar

Fő u. 2.

Általános iskolai funkciót szolgáló helyiségek,sportcsarnok a hozzá tartozó udvarrésszel