Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 05. 28

Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

2022.05.28.

Szihalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § -ban kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Szihalom Községi Önkormányzat illetékességi területén megkötött házasságokra, valamint a Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatalnál köztisztviselői jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) hivatali munkaidő: Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

b) hivatali helyiség: Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal által biztosított hivatali helyiség,

c) munkaszüneti nap: A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben meghatározott munkaszüneti nap.

2. Hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) Anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn túl pénteki napon 14 órától 17 óráig szombaton 9 órától 17 óráig terjedő időszakban engedélyezhető.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv védelme biztosított.

(3) A hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell előterjeszteni, melyről a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetés után dönt. A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértéke

4. § (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként szertartásonként bruttó 25.000.-Ft díjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy arra hivatali munkaidőben, vagy azon kívül kerül sor.

(2) Nem kell megfizetni az (1) bekezdésben meghatározott díjat a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota esetén.

(3) A hivatali munkaidőn kívüli, de a hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításáért szertartásonként bruttó 15.000.-Ft díjat kell fizetni.

5. § A 4. §. (1) és (3) bekezdésében meghatározott díjak az anyakönyvi eseményhez szükséges kellékek rendelkezésre állásásán kívül egyéb szolgáltatásokat nem tartalmaz.

4. Az anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

6. § A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati köztisztviselőkről szóló törvény szerinti szabadidő, vagy szertartásonként a szertartást levezető esetén bruttó 20.000.-Ft, egyéb közreműködő esetén bruttó 5.000.-Ft díjazás illeti meg, függetlenül attól, hogy az anyakönyvi eseményre hivatali helyiségben, vagy azon kívül kerül sor.

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § 2022. július 01-el hatályát veszti Szihalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról.