Farád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(IV.29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 1/2015.(II.20.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 01- 2015. 05. 01

Farád Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) pontjában biztosított felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális ellátásokról szóló 1/2015. (II.20.) önkormányzati rendelete módosítására az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ Farád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló

1/2015.(II.20.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: R) 3.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1)  A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át törvény által hatáskörébe utalt alábbi ügyekben az eljárási és döntési jogosultságot:

  • a  9.§ (1)-(2) bekezdésében megállapítható rendkívüli települési támogatás
  • a 9.§ (3)-(6) bekezdésében megállapítható rendkívüli települési támogatásként a temetési segély
  • a 10.§-ban megállapítható köztemetés.”

2.§ A R 4. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ (2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”

3.§ A R. 5.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti vagy folyamatos gyógyszer-hozzájárulás (továbbiakban: gyógyszer-hozzájárulás) állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – létfenntartását veszélyezteti, és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 350%-a."

4.§ A R. 9.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdéstől eltérően az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként (továbbiakban: temetési segély) megállapított rendkívüli települési támogatás összege 20.000.-Ft.”

5.§ A R. kiegészül a következő 8/A §-sal:

„(1)   Tanévkezdési támogatás adható annak az alap- és középfokú oktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulónak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 500%-át.

(3)       Amennyiben a támogatottnak az év végéig megszűnik a nappali tagozatra vonatkozó tanulói jogviszonya vagy a farádi lakcíme, a támogatást vissza kell fizetni.”

6.§  Ez a rendelet 2015. május 1. napján lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.