Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 52/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

az újbudai alapellátási praxisok megvásárlásának támogatásáról

Hatályos: 2022. 05. 31

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 52/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

az újbudai alapellátási praxisok megvásárlásának támogatásáról

2022.05.31.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Polgármestere – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda közigazgatási területén a felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi alapellátás keretében önálló orvosi tevékenységet nyújtó, illetve az e tevékenységben szándéknyilatkozat alapján közreműködni kívánó orvosokra terjed ki.

2. §1 E rendelet alkalmazásában kérelmező: az a háziorvostan vagy csecsemő- gyermekgyógyász szakorvos vagy szakorvosi vizsga megszerzésére képzési szerződéssel rendelkező orvos, aki Újbuda területén felnőtt háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxistulajdonostól vesz át praxist, és a területi ellátási kötelezettség teljesítésére feladat-ellátási szerződést köt.

2. Praxis átruházási támogatás

3. § Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás biztosítására az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (a továbbiakban: Öotv.) 1. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott praxisjog vásárlására támogatást (a továbbiakban: praxis átruházási támogatás) nyújt az éves költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott, erre a célra elkülönített kiadási előirányzat erejéig.

4. §2 A praxis átruházási támogatás vissza nem térítendő támogatás, amelyet

a) amennyiben a kérelmező egyéni vállalkozó háziorvos, abban az esetben nettó összegben,

b) az a) pontban foglalttól eltérő más működési forma esetén a kérelmező magánszemély részére a bruttó (SZJA-val növelt) összegben

kell kifizetni.

5. § Amennyiben kérelmező a praxis vásárlásához a központi költségvetésből támogatásban részesült, akkor a jelen rendelet alapján adható praxis átruházási támogatás legmagasabb összege a praxisjog vételára és a központi költségvetésből kapott támogatás különbözete lehet.

6. § (1) A praxis átruházási támogatás összegétől függetlenül a kedvezményezett kötelezettsége 5 éven keresztüli önálló orvosi tevékenység végzése Budapest XI. kerületének valamely háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxisában a kedvezményezett személyes közreműködésével.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség teljesítésének időtartama a kedvezményezett legalább 1 naptári hónapot elérő keresőképtelensége vagy gyermekvállalás miatti távolléte esetén ezen időtartammal meghosszabbodik.

(3) Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett egyoldalú jognyilatkozatával a feladatellátási szerződést megszünteti, a kedvezményezett köteles a részére kifizetett hozzájárulást időarányosan visszafizetni az Önkormányzat részére.

(4) Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezettnek a tevékenységre jogosítottsága - neki felróható okból - megszűnik, a kedvezményezett köteles a részére kifizetett hozzájárulás teljes összegét visszafizetni az Önkormányzat részére.

(5) Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett eladja praxisát, az érintett felek közös kérelmére a Szociális és Egészségügyi Bizottság hozzájárulhat az új praxisszerzőnek a kedvezményezett helyébe lépéséhez azzal, hogy az (1) bekezdésben meghatározott támogatási időszak az új praxisszerző tekintetében újraindul.

(6) Az új praxisszerző vonatkozásában az e rendeletben a kérelemre, a hozzájárulásra, annak odaítélésére és elszámolására, továbbá a kedvezményezettre előírt valamennyi rendelkezést megfelelően alkalmazni kell.

3. A kérelem formai követelményei

7. § A hozzájárulás iránti, a Melléklet szerinti kérelem Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be.

8. § (1) Praxisjog átruházás esetén a kérelemben – az Öotv. 2/A. § (1) bekezdése és az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény végrehajtásáról szóló 313/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § és 13/A. § rendelkezéseinek megfeleltetve – fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

a) a praxisjog átruházással érintett felek megnevezése, a praxisjogot megvásárolni kívánó személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai,

b) a praxisjoggal érintett körzet meghatározása,

c) a praxisjog birtokbaadásának tervezett időpontja,

d) a praxisjog vételára és

e) az igényelt önkormányzati hozzájárulás összege.

(2) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) az eladó praxistulajdonos nyilatkozata, hogy a jelölt részére a praxisjogát értékesíteni kívánja,

b) a praxis átruházásról szóló előszerződés vagy adásvételi szerződés eredeti példánya,

c) a területileg illetékes Népegészségügyi Intézet határozata, hogy a jelölt rendelkezik a praxisengedély megszerzéséhez szükséges feltételekkel,

d) a jelöltnek a munkakör betöltésére vonatkozó alkalmasságáról a foglalkozás-egészségügyi orvosi igazolás,

e) a jelöltnek a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettsége igazolására orvosi diploma,

f) a jelölt önéletrajza,

g) a jelölt 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványa,

h) a jelölt érvényes működési nyilvántartás igazolása,

i) a jelöltnek a Magyar Orvosi Kamarában fennálló érvényes tagsága igazolása,

j) a jelölt nyilatkozata arról, hogy praxisjoggal nem rendelkezik,

k) cégkivonat/hatósági igazolás a jelölt feladat-ellátásának gazdasági formájáról.

4. A támogatás megállapítása, elszámolás a támogatás felhasználásáról

9. § A támogatásról és annak összegéről a Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt.

10. § (1) A támogatás megállapítását követően, a támogatás folyósítása előtt az Önkormányzat támogatási szerződést köt a kedvezményezettel.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződő felek megnevezését, címét, azonosítóit, képviselőjét,

b) a támogató döntést,

c) a hozzájárulás célját és összegét,

d) a hozzájárulás feltételeit,

e) a hozzájárulás pénzügyi teljesítésének idejét, és ütemezését,

f) visszatérítési kötelezettség eseteit, feltételeit, időtartamát,

g) szakmai, pénzügyi elszámolások módját,

h) kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,

i) a hozzájárulás felhasználásának határidejét és

j) a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettség igazolására szóló szakvizsga oklevél benyújtásának határidejét, nem teljesítése esetén következményeit.

11. § A praxisvásárlási támogatás felhasználásáról a kedvezményezett a támogatás folyósítását követő 120 napon belül írásban köteles elszámolni.

12. § A kedvezményezett köteles a támogatáshoz kapcsolódó iratokat a 6. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamban megőrizni, és az Önkormányzat felhívására bemutatni.

5. Záró rendelkezés

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. § a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.