Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1991. (III.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak szabályozásáról

Hatályos: 1991. 03. 25- 2002. 12. 16

Encs város önkormányzati képviselő-testülete a város és térsége fejlesztésére, gazdasági életének fellendítése, külfölddel való megismertetése érdekében viszonossági alapon más országok települési önkormányzataival szoros kapcsolat, jó együttműködés kialakítására törekszik.

Ebből kiindulva a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés c) pontja alapján, a 10. § f) pontjában biztosított jogkörében nemzetközi kapcsolatait a következők szerint szabályozza:

1. § (1) Nemzetközi kapcsolatot az önkormányzat és annak jóváhagyásával intézménye tarthat fenn.

(2) Az intézmény a nemzetközi kapcsolatait az éves költségvetésében meghatározott keretek között, az intézmény tevékenységével összefüggésben, együttműködési megállapodásban rendezi és erről a képviselő-testületet tájékoztatja.

2. § A konkrét önkormányzati kapcsolatok és együttműködés elveit, területeit és formáit önkormányzati együttműködési megállapodásban (továbbiakban: együttműködési megállapodás) kell rögzíteni.

3. § (1) Az együttműködési megállapodást a települések önkormányzatainak képviseletére jogosult tisztségviselők írják alá, és az önkormányzati testület jóváhagyásával válik hatályossá.

(2) Az együttműködési megállapodás jóváhagyásához minősített többség szükséges (Ötv. 10. § f) bek.)

4. § (1) Az együttműködési megállapodásban foglaltak érvényesülését a polgármester előterjesztésében a képviselő-testület szükség szerint, de ciklusonként legaláb egy alkalommal értékeli,

(2) Az önkormányzati intézmény vezetője az általa fenntartott nemzetközi kapcsolatokról évente tájékoztatni köteles a képviselő-testületet.

5. § Az együttműködési megállapodás felmondása az abban rögzített módon, formában és feltételekkel történik.

6. § A kapcsolattartás főbb formái:

a) levelezés az együttműködési megállapodásban foglaltakat érintő főbb kérdésekben;

b) telefonon időpontok, lényegi kérdések egyeztetése;

c) tapasztalatcsere céljából delegációk küldése és fogadása;

d) tanulmányutak;

e) kiállítások, bemutatkozó rendezvények cseréje.

7. § Delegációk küldésére, illetve fogadására, tanulmányutak, kiállítások és bemutatkozó rendezvények szervezésére az együttműködési megállapodásban ütemezettek szerint és ezen túlmenően szükség szerint, egyedi testületi döntéssel kerüljön sor. Erre részletes programot kell készíteni.

8. § (1) A delegációk létszámáról és összetételéről, a tanulmányútra jogosított személyről, a kiállítások és bemutatkozó rendezvények témájáról a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel határoz.

(2) A delegáció tapasztalatairól a delegáció vezetője a hazaérkezést követő első ülésen tájékoztatni köteles a képviselő-testületet.

(3) A tanulmányútra jogosított személy a tanulmányút befejezése után a hazaérkezést követő első ülésen tájékoztatni köteles a képviselő-testületet.

9. § (1) A delegáció tagjait és vezetőjét a polgármester javaslatára a képviselő-testület jelöli ki.

(2) A delegáció tagjait és vezetőjét a helyi képviselő, a város társadalmi, gazdasági, kulturális, társadalmi életének reprezentánsai, a "Pro Urbe Encs" és az "Encs város díszpolgára" kitüntetésben részesítettek köréből kell kiválasztani.

10. § (1) A nemzetközi kapcsolatok költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében e célra elkülönítetten kell szerepeltetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint rendelkezésre álló összegek felhasználásáról a polgármester az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló részeként tájékoztatja a képviselő-testületet.

11. § A nemzetközi kapcsolatok szervezésével, bonyolításával összefüggő feladatok végrehajtásáról a polgármester gondoskodik.

12. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.