Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VI.28.)önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának szabályozásáról

Hatályos: 2013. 06. 29- 2017. 12. 29

Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VI.28.)önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának szabályozásáról

2013.06.29.

Pápadereske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezés

1. § A rendelet célja hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya a Pápadereske Község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletre, továbbá a belterületi földrészlet és építmény közhasználatra átadott részére terjed ki.

(2) Rendelkezéseit a Pápadereske község közigazgatási területén, a közterületet igénybe venni kívánó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra és természetes személyekre kell alkalmazni.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1) Közterület: "közhasználatra szolgáló minden olyan állami tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván." Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott része - az erről szóló külön megállapodásban foglaltak szerint.
2) Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt gépjármű: azon gépjármű, amellyel díj ellenében személyszállítási, árufuvarozási és autómentési tevékenységet folytatnak, továbbá minden olyan gépjármű, melynek legnagyobb megengedett összes tömege a 3500 kg-ot meghaladja.
3) Fülke: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajhoz rögzített vagy azon álló, huzamos emberi tartózkodásra alkalmas, 2 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű építmény
4) Pavilon: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajhoz rögzített vagy azon álló, huzamos emberi tartózkodásra alkalmas, 2-12 négyzetméter alapterületű építmény.
5) Üzemképtelen jármű:
a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,
b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,
c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.
6) Vendéglátó előkert: az épületben lévő vendéglátóhelyhez tartozó, de az épületen kívül kialakított vendégtér.
7) Cégtábla, címtábla: a tevékenység helyén általában a fal síkjával párhuzamosan elhelyezett, a cég jelképét, nevét, az ott folytatott tevékenységekre utaló feliratot tartalmazó tábla.
A közterület használata

4. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához az önkormányzat engedélye (a továbbiakban: közterület használati engedély) szükséges.

(2) A közterület használat engedélyezésével összefüggő hatásköröket átruházott hatáskörében Pápadereske község polgármestere /a továbbiakban: engedélyező/ gyakorolja.

(3) A polgármester eljárása során hatósági jogkörében eljárva a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. rendelkezéseit alkalmazza.

5. § (1) Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető berendezés, továbbá cég-és címtábla elhelyezéséhez,

b) árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon) elhelyezésére,

c) hirdető-berendezés és reklám céllal elhelyezett termékek elhelyezéséhez, fennmaradásához,

d) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és berendezések elhelyezéséhez, fennmaradásához, amennyiben azok nem a közút tartozékai

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) alkalmi és mozgó árusításra,

g) kiállítás, sport-és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

h) közművek elhelyezésére

i) vendéglátó ipari előkert céljára

(2) Nem kell közterület használati engedély:

a) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

b) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

c) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés cég-és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.

(3) Nem adható közterület használati engedély:

a) bűzös, tűz-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására.

b) a közlekedés biztonságát akadályozó berendezések és anyagok elhelyezésére,

c) a lakosság életvitelét zavaró tárgyak, létesítmények, anyagok elhelyezésére.

d) zöldterületre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállományt maradandóan károsítja és a helyreállítása nem lehetséges, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat.

e) üzemképtelen jármű tárolására

f) mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, és lassú jármű tárolására

g) használtcikk kereskedelemmel foglalkozók kirakodására

Az engedély iránti kérelem

6 § (1) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.
(2) Ha a közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek kell kérnie.
(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.
(4) A kérelmet a közterület-használat megkezdése előtt legalább 15 nappal kell benyújtani.
(5) A közterület használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakhelyének illetve telephelyének címét,
b) a közterület használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterületet állandó jelleggel kívánja használni,
c) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,
d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. vállalkozói, működési engedély) egy másolati példányát,
e) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozat egy példányát,
f) árusítás esetén, amennyiben az árusítást végző személy nem azonos a kérelmezővel, annak nevét és címét.
(6) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

Az engedély megadása

7. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell különösen:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

(2) A közterület használat - az 5. § (3) bekezdésében említett esetben – csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(3) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-és egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet.

A közterület használat egyéb szabályai

8. § (1) A közterület használati engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.

(2) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (vállalkozói, magánkereskedői igazolvány, működési engedély, díjfizetésről szóló bizonylat stb.) magánál tartani és azokat az engedélyező hatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

9. § (1) A közterület használat a (2) bekezdésben meghatározott esetek kivételével csak határozott időre engedélyezhető. A határozott időre szóló közterület használat legkisebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 2 év.

(2) Határozatlan időre engedélyezhető közterület használatok: építési (létesítési) engedélyhez kötött épület vagy más építmény, közműaknák, üzleti védőtető, hirdető berendezés, cég-és címtábla elhelyezése.

(3) A közterület használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(4) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható. Az engedély szüneteltetésére nincs lehetőség.

A közterület használati díj

10. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni.

(2) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:

a) a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használatához szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni,

b) reklámtábla elhelyezése esetén a reklámfelület nagysága a mérvadó,

c) minden megkezdett nap, hónap, m2 egésznek számít.

(3) A közterület használat díjának mértéke a következő:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyősszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), cím-és cégtábla 5000 Ft/m2/év

b) árusítás és egyéb fülke 200 Ft/m2/nap

c) hirdető-berendezés 600 Ft/m2/év-

d) mozgóbolti és mozgóárusítás 1500 Ft//nap

e) kiállítás, sport-és kulturális rendezvények, mutatványos tevékenység 200 Ft/m2/nap

f) vendéglátó ipari előkert 200 Ft/m2/nap

(4) A közterület használati díjat a (3) bekezdésben meghatározott díjtételek alapján az engedélyező állapítja meg.

(5) A közterület használati díjat az önkormányzat 11748045-15428165 számú költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni, az engedély megadásáról szóló határozatban foglalt határidőre.

11. § Az önkormányzat a 10. §. (3) bekezdés e) pontjában meghatározott díjtételből

1000,-Ft/nap összegű díjkedvezményt biztosít az alábbi tevékenységet végzők számára:
a) a fagylalt mozgóbolti és mozgóárusítása
b) termény és takarmány mozgóbolti árusítása

12. § (1) Nem kell közterület használati díjat fizetni

a) a közműveknek (elektromos, gáz, telefon, kábel TV, víz-és csatornázási művek) valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése után.

b) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése

c) mobil posta szolgáltatás esetén

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

13. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedély nélküli használata esetén a polgármester a használót határidő tűzésével felhívja a közterület használati engedély beszerzésére.

(3) Ha a használó a közterületet olyan célra veszi igénybe, amelyre nem adható közterület használati engedély a polgármester határidő tűzésével a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására hívja fel.

(4) Az önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(5) Az önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a (4) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet-és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület használó köteles viselni.

A közterület használat megszüntetése és az engedély megvonása

14. § (1) Az engedélyező – a közterület használati engedély bevonására történő figyelmeztetés mellett határidő kitűzésével – felszólítja, a szabálytalanság megszüntetésére azt az engedélyest, aki:

a) a közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztántartásáról, fenntartásáról nem gondoskodik,

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árul,

d) a számára engedélyezett közterület használatot másnak átengedi,

e) a közterület használati díjat határidőig nem fizeti meg.

(2) Amennyiben az engedélyes a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterület használati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.

(3) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja.

(4) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles az engedély visszavonását kezdeményezni az eljáró hatóságnál.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(6) Ha a közterület használat a (1) vagy (2) bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

A filmforgatás céljára történő közterület használat feltételei

15. § (1) A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használatra a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás céljából történő közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásával összefüggő hatáskört átruházott hatáskörében Nyárád község polgármestere gyakorolja.

(3) A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban a közútkezelő, a véleményében, a forgalomtechnikai kezelő-üzemeltető az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, vagy bármely más a kérelmezett közterület használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz.

(4) Filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg az egy hetet.

(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.

16. § (1) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület használó köteles folyamatosan biztosítani. Az e kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(2) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződéstől eltérően, szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg.

(3) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események bekövetkezése esetén az önkormányzat a közterület-használatot 3 napon belül köteles újra biztosítani.

17. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának díjai a használat célja szerint:

a) forgatási helyszín: 150 Ft/m2/nap

b) technikai kiszolgálás: 100 Ft/m2/nap

c) stáb-parkolás: 80 Ft/m2/nap

(2) A közterület használati díjat az önkormányzat 11748045-15426754 számú költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni, a hatósági szerződés kézhezvételétől számított 3 napon belül.

Záró rendelkezések

18. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közterület rendeltetéstől eltérő használatának szabályozásáról szóló 13/2006.(XII.18.) önkormányzati rendelet, valamint a módosításáról szóló 5/2007.(IV.04.) önkormányzati rendelet.