Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 23- 2022. 06. 24

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.23.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet 1. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) E rendelet területi hatálya Kulcs község közigazgatási területének egyéb belterületi, külterületi és zártkertes lakott helyeire terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az egyéb belterületi, külterületi és zártkertekben életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.”

2. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § A tanyagondnoki szolgálat célja:

a) biztosítsa az egyéb belterületi, külterületi és zártkertekben élők intézményhiányból eredő hátrányainak csökkentését,

b) az egyéb belterületi, külterületi és zártkertes településrészek lakói számára a településen hiányzó az alapvető szükségelek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgáltatásokhoz való hozzájutást elősegítse,

c) a rászorult személyek szállítási gondjaiban segítséget nyújtson,

d) biztosítsa a lakosságot érintő információk gyűjtését és továbbítását.”

3. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testület Kulcs település egyéb belterületén, külterületén és zártkertekben élők infrastrukturális hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése érdekében 1 tanyagondnoki szolgálatot létesít 1 fő tanyagondnok alkalmazásával.

(2) A tanyagondnoki szolgálat a Kulcsi Szociális Intézmény keretein belül, önálló szakfeladatként, működési engedély alapján működik, költségeit a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében fogadja el. A tanyagondnoki szolgálat működtetését a Kulcsi Szociális Intézmény, az üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat a Kulcsi Polgármesteri Hivatal látja el.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás e rendeletben és a szakmai programban meghatározott szolgáltatásainak igénybevétele térítésmentes.”

4. § (1) A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet 4. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat egy fő tanyagondnok látja el teljes munkaidőben közalkalmazotti jogviszony keretében.

(2) A tanyagondnok felett a munkáltatói jogkört az Intézmény vezetője gyakorolja.

(3) A tanyagondnok a feladatait a munkaköri leírásában, a Tanyagondnoki Szolgálat Szakmai Programjában, valamint e rendeletben és a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglaltak figyelembevételével, az intézményvezető utasítása alapján látja el.”

(2) A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet 4. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A tanyagondnok szabadsága, betegsége, vagy egyéb távolléte esetén helyettesítéséről, a helyettesítés rendjének meghatározásáról az intézményvezető dönt.”

5. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, az önkormányzati feladatokat segítő közvetett szolgáltatás: az Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére.”

6. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet 9. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A lakosok a szolgáltatás iránti igényeiket a Kulcsi Szociális Intézmény vezetőnek írásban, telefonon vagy személyesen jelezhetik.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatásra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum 2 munkanappal előbb bejelenti és egyezteti az Intézmény vezetővel, a településen kívüli szolgáltatási igényét pedig 3 munkanappal előbb kell bejelentenie és leegyeztetnie. A feladatellátás egyrészt a bejelentés sorrendjétől, másrészt a bejelentett probléma fontosságától függ.”

7. § Hatályát veszti a tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet

8. § Ez a rendelet 2022. június 23-án lép hatályba.