Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 9.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 03. 14

Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 9.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2022.07.01.

Szentgyörgyvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6.§ (4), 40.§(2)-(3) és a 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezésről az alábbi rendeletet alkotja:1

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Szentgyörgyvár község közigazgatási területén fekvő temetőre és az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki. A temető pontos címe: Szentgyörgyvár, Kossuth u. Szentgyörgyvár 264. hrsz-u ingatlan.

(2) A temető fenntartásáról Szentgyörgyvár Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően.

(3) Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abba az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződése, valamint faji csoporthoz tartozásra, nemzeti- etnikai hovatartozásra, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(4) A temetési feladatokat – beleértve a halott szállítást és sírásást is – az erre jogosult szolgáltató szervezettel lehet elvégeztetni, vagy a hozzátartozók maguk kötelesek ellátni.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatba vétele

2. §2 A temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek és sírhelyek

3. § (1) A temetőt sírhelytáblára (parcellákra) a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

(2) A sírtáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.

(3) A temetőben az alábbi típusú temetési helyet kell biztosítani:

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) sírbolt (kripta)

d) hamvasztásos temetés esetén:

da) urnafülke

db) urnasírhely

dc) urnasírbolt

(4) A sírhely mérete:

a) egyes sírhely hossza 210 cm, szélessége 90 cm

b) kettős sírhely hossza 210 cm, szélessége 190 cm

c) A sírok közötti távolság 60 cm.

(5) A sírgödör mélysége 200 cm . Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(6) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

4. § (1) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága 1,5 méter . E magassági méreten belül – a tv. és vhr. rendelkezéseit figyelembe véve – sírjel az üzemeltetővel történő előzetes egyeztetés után külön engedély nélkül létesíthető.

(2) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát ) a temető üzemeltetőjének be kell mutatni.

5. § A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőben biztosítja a ravatalozásra alkalmas ravatalozót, a technikai berendezéseket a hűtő, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását és működteti azokat.

(2) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

A temető üzemeltetése

7. § A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban, a temető-szabályzatban foglaltak szerint kell ellátni.

8. § (1) A temető üzemeltetője:

a) meghatározza a temető szolgáltatás illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásnak temetői rendjét,

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit,

c) megőrzi a nyilvántartási könyveket,

d) tájékoztatja a temető látogatóit,

e) kijelöli a temetési helyeket,

f) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztántartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését, hó eltakarítást,

g) elszállítja a hulladékot,

h) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betakarításáról.

(2) A temetőről az üzemeltető:

a) nyilvántartó könyvet

b) sírbolt könyvet vezet.

A temető rendje

9. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét és a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, a temető részleges térképét és rendjét.

(2) A temető nyitvatartási ideje a hét minden napján reggeltől estig.

10. § (1) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során kötelesek a rendeletben foglaltakat betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2000. november 15-én lép hatályba.

1. melléklet

1.3 Egyes sírhely 10.000.- Ft

2.4 Kettős sírhely 20.000.- Ft

3.5 Sírbolt (kripta) 100.000.- Ft

4.6 Urnasírhely 20.000.- Ft

5.7 Urnafülke 100.000.- Ft

1

A bevezető a Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet 1. pontja a Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 2. pontja a Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 3. pontja a Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 4. pontja a Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet 5. pontját a Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.