Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(III.25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésére, valamint a tűzgyújtásra vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 2015. 04. 01

Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(III.25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésére, valamint a tűzgyújtásra vonatkozó helyi szabályokról

2015.04.01.

2015-04-01-tól

Ebergőc község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, tekintettel az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.05.) BM. rendelet 225. § (1) bekezdésében foglaltakra a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Ebergőc község közigazgatási területén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

(2) A rendelet hatálya kiterjed kerti hulladék és egyedi tüzelőberendezésekben folytatott égetéssel kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi tevékenységekre.

2. § (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállíttatással.

(2) Az avar és kerti hulladék égetésére kizárólag indokolt esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.

(3) Az avar és kerti hulladék égetése a tűzvédelmi valamint az alábbiakban felsorolásra kerülő szabályok szigorú betartása mellett:

1. Égetni csak száraz avart, kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell.

2. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül nem szabad.

3. Égetni csak szélcsendes időben szabad, a keletkező hő és füst a környezetében lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsíthatja.

4. Az égetés párás, tartósan ködös, esős időben nem végezhető, amennyiben az égetéssel járó hatásokat felerősítő időjárási körülmények alakulnak ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

5. Nem jelenthet veszélyt az emberi tartózkodásra szolgáló épületekben, helyiségekben tartózkodókra, nem jelenthet veszélyt továbbá az állatok tartására szolgáló helyiségekre sem.

6. Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti.

7. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen égetni tilos.

8. A tűz őrzéséről, veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni, a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.

9. Az avar és kerti hulladék égetése április 1-jétől 30-áig hétfőtől szombatig 8.00 és 20.00 óra között, illetve október 1-jétől 31-ig végezhető hétfőtől szombatig 8.00 és 18.00 óra között.

10. Az i. pontban foglaltakon kívül minden hónapban, a hónap első és utolsó péntekjén az avar és kerti hulladék égethető 8.00 és 20.00 óra között.

11. Ünnepnapokon és vasárnap égetni tilos.

12. Az égetést úgy kell végezni, hogy a környezetet zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, és hőterhelés hatása ne álljon fenn, a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.

13. Hatóságilag elrendelt, a település területére is érvényes általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(4) A meggyújtáshoz nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag, az égetendő hulladék kommunális, illetve ipari eredetű (műanyag, gumi, vegyszer, festék, illetve ezek maradékai) hulladékot nem tartalmazhat.

3. § (1) Szabadtéri tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz – vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz elterjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

4. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban csak megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyag égethető.

(2) Fűtőberendezésekben ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait égetni tilos. A hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésekben nem égethetők.

5. § Aki e rendeletben meghatározott előírásokat nem tartja be, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint tűzvédelmi bírsággal sújtható.

6. § (1) Ez a rendelet 2015. április 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő- testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 7/2002. (VIII.10.) önkormányzati rendeletének III. fejezete, 15. §-a.

A rendelet kihirdetésének napja: 2015. március 25.