Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (V.17.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére vonatkozó közszolgáltatás végzéséről

Hatályos: 2016. 07. 01

Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (V.17.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére vonatkozó közszolgáltatás végzéséről

2016.07.01.

2016-07-01-tól

Ebergőc község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995 évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

A helyi közszolgáltatás

1. § Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (továbbiakban: ingatlanhasználó) köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba, vagy a helyben lévő engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet (továbbiakban: szennyvíz), a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

2. § (1) A közszolgáltatás a szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére terjed ki.

(2) A helyi közszolgáltatást Szabó Norbert, 9512. Simaság Deák F. u. 11. utca szám alatti folyékonyhulladék szállítására engedéllyel rendelkező egyéni vállalkozó (továbbiakban: közszolgáltató) látja el, illetve végzi kizárólagos joggal az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(3) A közszolgáltató működési területe Ebergőc község közigazgatási területe, amelyen belül a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni.

(4) A közszolgáltatási szerződés hatálya alatt a (3) bekezdésben foglalt területen a közszolgáltatón kívül másnak ilyen tevékenységet folytatni tilos.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanhasználó jogai és kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés, valamint az 1995. évi LVII tv. (továbbiakban: Vgtv.) rendelkezései szerint köteles ellátni.

(2) A szennyvizet termelő ingatlanhasználó a tevékenysége gyakorlása során keletkező, illetőleg más módon a birtokába kerülő szennyvizet köteles gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező kezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével, a költség megfizetéséről szóló bizonylat felmutatásával gondoskodni.

(3) A szennyvizet termelő tulajdonos köteles a közszolgáltatást igénybe venni. A szennyvíz összegyűjtése, elszállítása, a tulajdonos konkrét megrendelése alapján történik.

(4) A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között – a Ptk. Közüzemi szabályai szerint – polgári jogi jogviszony jön létre. A megkötésre kerülő folyékony hulladék elszállítására vonatkozó szerződés tartalmazza, a szerződő felek nevét, az elszállítandó szennyvíz mennyiségét, az egységnyi díjtételt, és a szállítási határidőt.

(5) A közszolgáltató a tevékenysége végzése során birtokába jutott a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyazonosító adatok, lakcím) köteles az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelni.

(6) A közszolgáltató a megrendeléstől számított 5 munkanapon belül köteles a szennyvizet elszállítani

A közszolgáltató az általa összegyűjtött folyékony hulladékot a Soproni Vízmű Zrt. által üzemeltetet Nagylózsi Szennyvíztisztító telepen köteles elhelyezni, a velük kötött megállapodása alapján. A település külterületnek minősülő közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött szennyvizet elhelyezni tilos.
(7) A szennyvizet úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjön. A szállításból eredő szennyezés esetén a közszolgáltató a szennyezés eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

A közszolgáltatási díj

4. § (1) Az igénybevett és elvégzett szolgáltatás alapján a tulajdonost díjfizetési kötelezettség terheli.

(2) A szolgáltatásnak a közszolgáltató által alkalmazható legmagasabb egységnyi díjtételét a rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

(3) Az egységnyi díjtétel a szennyvíz egy egységére eső begyűjtési díja.

(4) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtött szennyvíz térfogatának szorzata.

(5) A közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás igénybevevője – a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében – utólag köteles megfizetni.

Vegyes és záró rendelkezések

5. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék elhelyezéséről - saját költségén – az köteles gondoskodni, akinél az keletkezett.

6. § Bármilyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék közterületre, nyílt rendszerű belvíz – vagy csapadékvíz elvezető árokba, csatornába történő kiöntése , belevezetése vagy kifolyatása tilos.

7. § A rendelet 2016. július 1-jén lép hatályba.