Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2001. (IV.24.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2001. 04. 24- 2022. 11. 30

Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2001. (IV.24.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2001.04.24.

Encs város Önkormányzata Képviselő-testülete a mezőgazdasági termőföld területek őrzése érdekében fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX., törvény (továbbiakban: tv.) 19. §-ban kapott felhatalmazás alapján a település mezei őrszolgálat létesítésének feltételeiről és működésének szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Encs város közigazgatási területéhez tartozó külterületi és zártkerti termőföld védelmére terjed ki, ide nem értve az erdőt, halastavat és védett természeti területet és értékét.

(2) A mezőőri szolgálat létrehozásához az abban (külterület vagy zártkert) tulajdonrésszel rendelkezők legalább 2/3-os többséggel (66%) igenlő, írásban rögzített bejelentése szükséges, amely pontos meghatározásánál 2/3 + 1 fő megjelölés indokolt. A szavazatok figyelembe vétele: 1 szavazat = 1 ár nagyságú terület, amelynél töredék területet nem kell figyelembe venni.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított termőföldek védelmét az alábbi területi beosztásban, négy körzetben (településrészen) a tárgyban érintettek döntése szerinti létszámú mezőőr látja el.

a.) I. körzet : Encs város
b.) II. körzet : Abaújdevecser településrész
c.) III. körzet : Fügöd településrész
d.) IV. körzet : Gibárt településrész
(4) A (2) bekezdésben jelölt körzetekben külön-külön is létrehozható mezei őrszolgálat, ha a létrehozási szándékát
a.) a településrészi önkormányzat vezetője a polgármesternek bejelenti és a
b.) a létrehozás jogszabályi feltételei fennállnak.
(5) Az 1. § (3) bekezdésének alkalmazásakor a 2. § (2) bekezdésében meghatározott nyilvántartásba vételi kötelezettség csak a létrehozási szándékot bejelentő körzetre terjed ki.

2. § (1) Az 1. §-ban meghatározott területek védelmét, a mezei őrszolgálati feladatokat az önkormányzat mezőőrök alkalmazásával látja el.

(2) A mezei őrszolgálat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földművelésügyi Hivatal általi nyilvántartásba vételét követően kezdheti meg működését.

3. § (1) A mezőőr feladata, hogy a mezőgazdasági termőföld, mezőgazdasági termények és termékek, gépek, felszerelések és eszközök, háziállatok, mezőgazdasági, valamint geodéziai építmények, jelek őrzését biztosítsa.

(2) A mezőőr az őrzött vagyont veszélyeztető és károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására, és a terület elhagyására köteles felszólítani.

(3) A mezőőr azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó, jogellenesen szerzett szállítmány van, köteles feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve abban tartózkodókat igazoltatni.

(4) A mezőőr azt a személyt, aki a nála vagy a feltartóztatott járművön lévő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti, köteles a legközelebbi rendőri szervhez bekísérni.

(5) A mezőőr a károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személytől a jogellenesen szerzett terményt, terméket, tárgyat, állatot, az elkövetéshez használt eszközt köteles elvenni és azokat a legközelebbi rendőri szervnek átadni.

(6) A mezőőr köteles a jogtalanul legeltetett, illetőleg felügyelet nélkül talált állatot a tulajdonosnak átadni.

(7) Az (1)-(6) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását a törvény kötelezően írja elő a mezőőrök számára.

(8) A mezőőr együttműködik a rendőrséggel és a határőrséggel.

4. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a létrehozók által meghatározott időpont szerint a földhasználó, ha az ismeretlen, akkor a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból kell fedezni.

Fizetési kötelezettség a fenti időponttól illetve a mezőőr szolgálatbelépésének napjától - időarányosan áll fenn.
(2) A központi költségvetés az (1) bekezdésben foglalt feladatokhoz hozzájárulást biztosít.
(3) A mezőőri járulék összege: 4 500 Ft/ha/év/fő
(4) A (3) bekezdésben meghatározott mezőőri járulék megfizetésének kötelezettségét a polgármester állapítja meg.
(5) A járulékot 2001. évben október 31-ig, a továbbiakban évente egy összegben szeptember 30-ig kell megfizetni.

5. § (1) A mezőr felett a munkáltatói jogokat a képviselő-testület, egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(2) A mezőőr szakmai felügyeletét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földművelésügyi Hivatal és az Encs városi Rendőrkapitányság látja el.

6. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A mezőőri tevékenységre vonatkozóan a törvény rendelkezéseit, valamint a végrehajtására kiadott 29/1998. (IV. 30.) FM. és a 30/1998. (IV. 3.) FM-PM. együttes rendeletet, továbbá a 13/2001. (II. 23.) FVM-PM. együttes rendeletet kell alkalmazni e rendelettel együtt.