Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásairól

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 05. 26

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásairól

2022.07.01.

A Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 35. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A Képviselő-testület tagját – kivéve a polgármestert és az alpolgármestereket –, megválasztásának időpontjától, megbízatásának megszűnéséig – havonta folyósítandó – tiszteletdíj (alapdíj) illeti meg, amelynek összege a mindenkori minimálbér összegének 95 %-a. A képviselőt megillető tiszteletdíj kifizetésre kerülő havi összegét – a (3)-(4) bekezdésekben foglaltak figyelembe vételével – a jegyző határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a bizottsági elnökök és tagok, valamint a Mátrafüredi Részönkormányzat Testületének vezetője és tagjai részére – havonta folyósítandó – tiszteletdíjat állapít meg. Ennek mértéke a képviselői alapdíj

a) bizottsági elnök, Mátrafüredi Részönkormányzat elnöke esetében 90%-a,

b) bizottsági elnök, Mátrafüredi Részönkormányzat elnöke esetében, ha más bizottságnak is tagja 95 %-a,

c) bizottsági képviselő tag esetében, ha egy bizottságnak tagja 40 %-a,

d) bizottsági képviselő tag esetében, ha több bizottság tagja (kivéve elnökök) 50 %-a,

e) bizottsági nem képviselő tag esetében, ha egy bizottságnak tagja 40 %-a,

f) bizottsági nem képviselő tag esetében, ha több bizottság tagja 50 %-a,

g) Mátrafüredi Részönkormányzat Testületének tagja esetében 40 %-a.

(3) Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában szabályozott rendkívüli ülésekről és a rövid úton - telefonon, 5 napon belüli időre - összehívott ülésekről távol maradt képviselőt és bizottsági tagot megilleti a tiszteletdíj.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak szerint illeti meg a tiszteletdíj a képviselőt és a bizottsági tagot akkor is, ha a munkaterv szerinti ülés, illetve az ezt előkészítő bizottsági ülés bármely okból több napon keresztül, folytatólagosan kerül lebonyolításra.

(5) A képviselő természetbeni juttatásként jogosult:

a) Gyöngyös város központi belterületén közlekedtetett menetrendszerinti helyi járatú autóbusz vonalszakaszain éves összvonalas bérletre, vagy Gyöngyös város közigazgatási területén kialakított önkormányzati fizető parkolók ingyenes használatára,

b) a képviselő-testületi ülés napján egyszeri, térítésmentes étkezésre,

c) Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand ingyenes használatára.

(6) Az (5) bekezdés a) és c) pontjában foglaltakat a bizottságok külső tagjaira is alkalmazni kell.

(7) A képviselő a képviselői munkájához igénybe veheti a Hivatal épületén belül kialakított, a szükséges informatikai felszereltséggel ellátott helyiséget, továbbá a MikroDat alkalmazásával kapcsolatban kizárólagos használatába adott személyi számítógépet (laptop, internet hozzáférés, elektronikus postafiók). Igény esetén hivatali helyiség használata, valamint az elektronikus postafiók a bizottságok külső tagjai részére is biztosított.

2. § (1) Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

(2) Ahol ez a rendelet alapdíjról, tiszteletdíjról rendelkezik, ott az adott összegeket 100 Ft-ra lefelé kerekítve kell megállapítani és elszámolni.