Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a Mohács Településkártyáról

Hatályos: 2022. 06. 28

Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a Mohács Településkártyáról

2022.06.28.

Mohács Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Jelen rendelet hatálya

a) a mohácsi lakóhellyel, illetve bejelentett lakóhely hiányában mohácsi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélyekre;

b) Mohács város területén szolgáltatásokat igénybe vevő magánszemélyekre (a továbbiakban: kedvezményezett);

c) Mohács város területén működő, ott kedvezményeket biztosító gazdálkodó szervezetekre és egyéb szervezetekre (a továbbiakban: kedvezményt nyújtó szervezet) terjed ki.

2. § Mohács Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat):

a) az 1. § a) pontjában meghatározott mohácsi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélyek részére kedvezményekre jogosító kártyát bocsát ki Mohács Kártya elnevezéssel (a továbbiakban: Mohács Kártya), és

b) az 1. § b) pontjában meghatározott, a város területén szolgáltatásokat igénybe vevő magánszemélyek részére kedvezményekre jogosító kártyát bocsát ki Mohács Turisztikai Kártya elnevezéssel (a továbbiakban: Mohács Turisztikai Kártya), az 1. § a) pontban és 1. § b) pontban meghatározott kártyák a továbbiakban együttesen: Mohács Településkártya.

3. § (1) A Mohács Településkártya az alábbi kedvezményekre jogosít:

a) az Önkormányzat intézményeinél, az Önkormányzat tulajdonosi részesedésével működő gazdasági társaságoknál kedvezményes vásárlási és szolgáltatás igénybevételi lehetőségek,

b) a kártyarendszerbe belépett kedvezményt nyújtó egyéb szervezeteknél kedvezményes vásárlási és szolgáltatás igénybevételi lehetőségek.

(2) Az Önkormányzat intézményei és az Önkormányzat tulajdonosi részesedésével működő gazdasági társaságok a polgármester előzetes írásbeli jóváhagyását követően maguk határozzák meg az általuk nyújtott, kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások és a kedvezményesen vásárolható belépőjegyek, termékek körét, valamint a kedvezmények mértékét.

(3) A 3. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kedvezményt nyújtó egyéb szervezet maga határozza meg a kedvezményesen vásárolható termékek és kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások körét, valamint a kedvezmények mértékét.

4. § (1) Az Önkormányzat – a Mohács Településkártya minél szélesebb körű használata és a kedvezmények minél szélesebb körű biztosítása érdekében – kártyarendszert (a továbbiakban: kártyarendszer) működtet, amelybe

a) kedvezményezettként bármely:

aa) mohácsi lakóhellyel, bejelentett lakóhely hiányában mohácsi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély,

ab) a 2. § b) pontjában meghatározottak szerint Mohács város területén belül szolgáltatásokat igénybe vevő magánszemély,

b) kedvezményt nyújtó szervezetként bármely az 1. § a) és 1. § b) pontjában meghatározott kártyatulajdonosok részére kedvezményes vásárlási lehetőséget vagy kedvezményes szolgáltatás igénybevételi lehetőséget biztosító gazdálkodó szervezet vagy egyéb szervezet beléphet.

(2)1 A kártyarendszerhez a https://www.mohacsvaroskartya.hu/ webcímű internetes honlap tartozik, amely naprakész módon tartalmazza:

a) a Mohács Településkártya használatára és a kártyarendszerbe való belépésre vonatkozó Általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban: ÁSZF), egyéb információkat,

b) a kedvezményt nyújtó szervezetek körét, a kedvezményesen vásárolható termékek és kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások, illetve belépőjegyek körét, valamint a kedvezmények mértékét.

(3)2 A kártyarendszeren keresztül a kártyatulajdonosok – amennyiben elektronikus elérhetőségüket megadták és ezen lehetőséget nem zárták ki – rendszeresen elektronikus hírlevelet kaphatnak.

5. § (1) A kártyarendszerbe való belépés kérelem alapján, önkéntesen történik. A Mohács Kártyát igénylő személynek a jogosultságát megfelelően igazolnia kell.

(2) A kártyarendszerbe belépő kedvezményezettek

a) díjmentesen, okos eszközön (pl: okostelefon, tablet, laptop) tárolható virtuális kártyát, (továbbiakban: virtuális kártya)

b) külön igény esetén és az ÁSZF-ben meghatározott mértékű díj megfizetése ellenében névre szóló, egyedi azonosítóval (QR kóddal: Quick Response-kód, amely egy kétdimenziós vonalkód, pontkód) ellátott – nem elektronikus – plasztik kártyát kapnak (továbbiakban: plasztik kártya).

(3)3 A Mohács Településkártya azonosítására és elfogadására QR kód szolgál, melynek leolvasása a kedvezményt nyújtó szervezeteknél kamerát tartalmazó saját informatikai eszköz alkalmazásával történik.

(4) A kártyarendszerbe belépett kedvezményt nyújtó szervezet 3 napon belül köteles bejelenteni a kártyarendszer üzemeltetőjének

a) a kedvezményesen vásárolható termékek és a kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások körének változását,

b) az általa nyújtott kedvezmények mértékének változását,

c) a Mohács Településkártya elfogadásának felfüggesztését,

d) az adataiban bekövetkezett változásokat.

6. § (1) A 3. § (1) bekezdése szerinti kedvezményeket csak érvényes Mohács Településkártyával lehet igénybe venni.

(2) A Mohács Településkártya át nem ruházható és – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – kizárólag a kártyatulajdonos részére biztosítja a kedvezmény igénybevételét.

(3) A Mohács Településkártya kizárólag a kártyabirtokos részére biztosítja a regisztrált kedvezményeket, kivéve, ha a törvényes képviselő a vele közös háztartásban élő kiskorú személy után is igénybe kívánja venni a kedvezményt és azt a kedvezményt nyújtó szervezet eljáró ügyintézője számára a vele közös háztartásban élő kiskorú személy lakcímkártyájának felmutatásával hitelt érdemlő módon igazolja.

7. § A kedvezményt nyújtó szervezetek a Mohács Kártya / Mohács Turisztikai Kártya emblémáját és a kártyarendszerrel kapcsolatos tájékoztató anyagokat az ügyfélfogadásra fenntartott helyiségükben jól látható helyen kötelesek elhelyezni, továbbá a kedvezményekről az érdeklődők számára kötelesek megfelelő szóbeli tájékoztatást nyújtani.

8. § (1) A kártyarendszerbe belépett kedvezményezettekről és kedvezményt nyújtó szervezetekről az általuk szolgáltatott adatok alapján nyilvántartást kell vezetni.

(2)4 A Mohács Kártya igénylése esetén az igénylőnek meg kell adnia természetes személyazonosító adatait, egyben felhatalmazást kell adnia ezen adatai kezelésére. A rendelkezésre bocsátott adatok kizárólag a kártyarendszer üzemeltetése érdekében használhatóak fel.

9. §5 (1) A Mohács Kártya az állandó mohácsi lakhellyel rendelkező magánszemélyek vonatkozásában a kibocsátásától számított 3 évig érvényes, a csak mohácsi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélyek esetében a lakcímkártyán szereplő érvényességi idő lejártáig, de legfeljebb a kibocsátástól számított 3 évig érvényes. A Mohács Kártya érvényessége kérelemre további 3 évre díjmentesen meghosszabbítható, kivéve:

a) a 12. §-ban meghatározott eseteket, valamint

b) a 13. §-ban meghatározott eseteket.

(2) A Mohács Turisztikai Kártya a vásárolt típusának megfelelően a vásárlás időpontjától számítva 24, 48, 72 óráig, illetve 7 napig érvényes. A kártya meghosszabbítására nincs lehetőség.

10. § (1) A Mohács Településkártya rendszerhez történő csatlakozása

a) az 5. § (2) bekezdés a) pontja szerinti virtuális kártya esetében díjmentes,

b) az 5. § (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben a plasztik kártyáért az ÁSZF-ben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(2)6 Az elveszett, ellopott, megsemmisült vagy megrongálódott plasztik Mohács Településkártya pótlásáért az ÁSZF-ben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(3)7 A kedvezményt nyújtó szervezetnek a kártyarendszerbe történő belépésért külön díjat fizetnie nem kell, kivéve, ha valamely extra csomagra kíván előfizetni.

11. §8 A kedvezményt nyújtó szervezetek jogosultak a kártyajogosultság és kártyaérvényesség saját eszközzel történő ellenőrzésére.

12. § (1) A kártyatulajdonos a Mohács Kártyára való jogosultsága megszűnését 15 napon belül köteles bejelenteni a kártyarendszer üzemeltető Mohácsi Polgármesteri Hivatalhoz. A bejelentéssel egyidejűleg a plasztik kártyát is le kell adni. A bejelentés alapján üzemeltető gondoskodik a virtuális kártya megszüntetéséről vagy a leadott plasztik kártya megsemmisítéséről.

(2) A Mohács Településkártyát – díjmentesen – érvényteleníteni kell:

a) az (1) bekezdésben meghatározott esetben,

b) ha annak elvesztését, ellopását vagy megsemmisülését a kártyatulajdonos bejelenti,

c) ha a kártyát a kártyabirtokos bármely okból visszaadja.

13. § A kártyarendszerből törölni kell azt a kedvezményezettet és azt a kedvezményt nyújtó szervezetet, amely a jelen rendeletben, továbbá a kedvezményt nyújtó szervezet esetében a vele kötött megállapodásban vagy az ÁSZF-ben foglalt előírásokat súlyosan megsérti.

14. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a Mohács Kártya és a Mohács Turisztikai Kártya kibocsátásának és a kártyarendszer működtetésének – az e rendeletben nem szabályozott – egyéb részletes feltételeinek meghatározására, a szükséges szabályzatok kiadására, megállapodások megkötésére és az e rendelet végrehajtása érdekében szükséges egyéb intézkedések megtételére.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy Mohács Kártya és a Mohács Turisztikai Kártya kibocsátásáról, a kártyarendszer üzemeltetéséről és működtetéséről a Mohácsi Polgármesteri Hivatal közreműködésével gondoskodjon.

15. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1

A 4. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (3) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 8. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 9. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 10. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 10. § (3) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 11. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.