Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2022. 07. 01

Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2022.07.01.

Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Hegymagas Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésre.

2. § (1) A házasságkötés helyszínéül szolgáló hivatali helyiség, Hegymagas Község Önkormányzata hivatali helyisége, 8265 Hegymagas, Szigligeti u. 13.

(2) A hivatali munkaidőt a Szigligeti Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

3. § (1) A hivatali helyiségen-, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezését, a házasságkötési szándéknak az elektronikus anyakönyvben történő rögzítésekor kell kezdeményezni, az elektronikus anyakönyvben rendszeresített nyomtatványon.

(2) A hivatali helyiségen kívüli-, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést a Szigligeti Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője engedélyezi.

(3) Hivatali helyiségen kívül házasságot kötni 9.00 – 19.00 óra közötti időintervallumban lehet.

(4) Hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény az anyakönyvi törvényben és e rendeletben meghatározott következő feltételek együttes fennállása esetén engedélyezhető, mely feltételek fennállását az a) pont esetében az anyakönyvvezető, a b)-f) pont esetében a kérelmező nyilatkozatban rögzít:

a) az anyakönyvvezető meggyőződése szerint a házasságkötés helyszínén, a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülményei, illetve az okirat védelme biztosított,

b) a helyszín gondozott, hulladéktól, szag és egyéb zajhatástól mentes,

c) az anyakönyvi esemény résztvevői számára megfelelő nagyságú tér áll rendelkezésre,

d) más tevékenység a szertartást nem zavarja,

e) a szertartás lebonyolítására a vendéglátástól elkülönített helyiség, terület biztosított,

f) szabadtéri helyszín esetén, - a különféle szélsőséges időjárási helyzet esetére, - megfelelő zárt helyiség is rendelkezésre áll, ennek hiányában a házasulók póthelyszínt jelöltek meg, a házasságkötés helyszíneként megjelölt településen.

(5) Az engedélyezés során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett, munkaidőben, vagy hivatali helyiségben tartandó házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(6) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés az Önkormányzat tulajdonában lévő vagy magántulajdonban lévő ingatlan esetén a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján engedélyezhető.

(7) A jegyző e rendelet 3. § (4) bekezdés b)-f) pontokban foglaltakat nem vizsgálja, ha a felek valamelyikének, vagy mindkettőjüknek közeli halálával fenyegető egészségi állapota indokolja a hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túli anyakönyvi esemény megtartását.

4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseménnyel összefüggésben a többletszolgáltatás ellentételezéseként 30.000 Ft díjat kell fizetni. A díj a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti Áfa összegét nem tartalmazza.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseménnyel összefüggésben a többletszolgáltatás ellentételezéseként 30.000 Ft díjat kell fizetni. A díj a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti Áfa összegét nem tartalmazza.

5. § A díj megfizetése alól mentesülnek az ügyfelek, ha

a) a felek valamelyike helyi lakos,

b) a felek valamelyikének, vagy mindkettőjüknek közeli halálával fenyegető egészségi állapota indokolja a hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés megtartását.

6. § (1) A díjat a jegyzői határozat véglegessé válását követően, de legkésőbb a házasságkötést megelőző 5. napig kell befizetni az önkormányzat költségvetési számlájára.

(2) A házasságkötés elmaradásakor, a jegyespár a befizetett díj visszatérítésére igényt tarthat, ha a házasságkötés lemondására, legalább a tervezett időpontot megelőző napon írásban került sor.

7. § Az anyakönyvvezető részére anyakönyvi eseményenként fizetendő díj mértéke hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításakor

a) hivatali helyiségben bruttó 25.000 Ft vagy az anyakönyvvezető választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő,

b) hivatali helyiségen kívül bruttó 30.000 Ft vagy az anyakönyvvezető választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő.

8. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 7/2016. (VIII.24.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.