Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszesital fogyasztásának tilalmáról

Hatályos: 2022. 06. 30

Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszesital fogyasztásának tilalmáról

2022.06.30.

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Alaptörvény a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását és hozzájárul a közterületi rendbontások és rendzavarások megelőzéséhez.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Mikepércs Község közigazgatási területén lévő közterületekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya minden, Mikepércs Község közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

(3) A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 1-jén 6:00 óráig terjedő időszakra.

3. § E rendelet alkalmazásában

a) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § a) pont szerinti alkalmi rendezvény;

b) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 29. § (2) bekezdés a) pontja szerinti közterület;

c) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a. pontja szerinti szeszes ital.

4. § (1) Tilos - a (2) bekezdésben foglalt esetek kivételével - a szeszes ital fogyasztása

a) Mikepércs Község közterületein,

b) a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon,

c) játszótereken.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tilalom nem terjed ki

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező, szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egységekre, és annak érvényes engedéllyel rendelkező előkertjére, teraszára, kitelepülés területére azok hivatalos nyitvatartási idejében,

b) Mikepércs Község Önkormányzat által szervezett alkalmi rendezvényekre, a rendezvény területére, a rendezvény ideje alatt.

5. §1

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 5. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.