Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 07. 01

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2022.07.01.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8-8a. pontjaiban meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a tanyagondnoki szolgálat szabályozott keretek között biztosítsa az 1. mellékletben meghatározott külterületi, valamint a központi – vízfolyásokkal körülhatárolt és azokon átívelő hidakkal elérhető – belterületi településrészen kívüli, egyéb belterületi lakott területek intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítését, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást, továbbá segítse az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítését.

2. § (1) A rendelet hatálya Taktaharkány külterületén és az egyéb belterületi lakott helyeken életvitelszerűen lakó vagy tartózkodó személyekre terjed ki.

(2) Taktaharkány külterületi és az egyéb belterületi lakott részein egy tanyagondnoki szolgálat működik, amely ellátja a rendeletben foglalt valamennyi feladatot.

3. § A tanyagondnok felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

4. § (1) A tanyagondnoki szolgálat az általa ellátott feladatokat térítésmentesen végzi.

(2) A tanyagondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó feladatokat kell ellátnia.

(3) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő és közvetett szolgáltatási feladatokat a tanyagondnoki szolgálat csak akkor láthatja el, ha azok az alapellátási feladatok ellátását nem veszélyeztetik.

5. § A tanyagondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül:

a) közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi- és szociális információk szolgáltatásában,

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása,

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

6. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat házhoz szállítja

a) Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról önkormányzati rendelete alapján szociális étkeztetésben részesülők ebédjét, vagy

b) az ellátottat étkezési helyre, illetve onnan otthonába.

(2) Az étel házhoz szállításáért külön díjat nem kell fizetni akkor sem, ha az étkeztetés térítési díjának meghatározásakor a szállítási költséget nem vették figyelembe.

(3) A tanyagondnok a szünidei gyermekétkeztetésben is közreműködik.

7. § A házi segítségnyújtás tekintetében a tanyagondnoki szolgálat közreműködik a rászorulók számára

a) a napi bevásárlásban,

b) a helyi üzletben be nem szerezhető egyéb áruk beszerzésében.

8. § (1) A tanyagondnoki szolgálat közreműködik a közösségi és szociális információk szolgáltatásában, segíti az Önkormányzat, intézményei és a lakosság közötti kapcsolattartási feladatokat.

(2) A tanyagondnoki szolgálat a lakosságtól érkező, az Önkormányzatot és intézményeit érintő közérdekű kéréseket, javaslatokat, egyéb információkat az illetékes vezetők felé haladéktalanul továbbítja.

9. § A betegek háziorvoshoz, illetve egyéb egészségügyi intézménybe (a továbbiakban: rendelő) történő szállításában való közreműködést a tanyagondnoki szolgálat az érintett személy lakóhelyétől a rendelőig, majd a rendelőtől a lakóhelyig történő szállításával biztosítja az orvos javaslata alapján.

10. § A tanyagondnoki szolgálat közreműködik a gyógyszerkiváltásban és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutásban.

11. § (1) A tanyagondnoki szolgálat szükség esetén részt vesz az óvodás és iskolás gyermekek taktaharkányi köznevelési intézményekbe és onnan vissza történő szállításában.

(2) Az egyéb gyermekszállítási feladatokat (különösen tanulmányi és sportversenyekre szállítás, színházlátogatás, tanulmányi osztálykirándulás) az igények szerint kell ellátni, az intézményvezetők jelzése alapján.

12. § A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

a) a közösségi-, művelődési-, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) beszerzési, javítási feladatok biztosításában,

d) egyéb személyszállítási feladatokban való közreműködés,

e) az önkormányzati munka segítése a levelek, szórólapok kézbesítésével, a hirdetmények közlésével.

13. § (1) A tanyagondnoki szolgálat közreműködik

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében,segítésében,

b) a település közigazgatási határain belül az önkormányzati rendezvényre történő személyszállításban,

c) testvértelepülési kapcsolat keretében történő látogatás alkalmával a személyszállításban.

(2) Az önkormányzati rendezvényre történő személyszállítás történhet meghatározott gyülekezőhelyről, lakóházaktól a rendezvényre és a rendezvényről meghatározott gyülekezőhelyre, lakóházakhoz.

14. § (1) A tanyagondnoki szolgálat az egyéni hivatalos ügyek intézését és a lakossági igények továbbítását segíti.

(2) A tanyagondnoki szolgálat a lakosságtól érkező, az Önkormányzatot, a Hivatalt, az Önkormányzat intézményét érintő egyéni kéréseket, javaslatokat, egyéb információkat az illetékes vezető felé haladéktalanul továbbítja.

15. § A beszerzési, javítási feladatokban való közreműködést a tanyagondnoki szolgálat

a) az Önkormányzat számára az önkormányzati feladatellátáshoz szükséges anyagok beszerzésével,

b) az Önkormányzat műszaki eszközeinek meghibásodása esetén az eszköz javítását végző szervezethez történő eljuttatásával és visszaszállításával biztosítja.

16. § A hivatali munkához kapcsolódó személyszállításban való közreműködést a tanyagondnoki szolgálat a jegyző jelzése alapján végzi olyan esetekben, amikor a tanyagondnoki szolgálat ellátási területéhez tartozó önkormányzat hivatali, képviselő-testületi vagy egyéb hivatalos ügyének intézése érdekében a Hivatal dolgozóinak szállítására van szükség.

17. § Egyéb személyszállításban való közreműködést a tanyagondnoki szolgálat abban az esetben végezhet, amennyiben az nem ellentétes a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. §-ának rendelkezéseivel.

18. § Az önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások:

a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a tanyagondnoki szolgálat működésével kapcsolatos teendők ellátása.

19. § (1) A tanyagondnoki szolgálat közreműködik a lakosság közérdekű, önkormányzati információkkal történő ellátásában.

(2) A tanyagondnok ellátja a szolgálat működésével kapcsolatos teendőket, gondoskodik a tanyagondnoki gépjármű szervizeltetéséről, tisztításáról, téli-nyári abroncsainak cseréltetéséről és a szolgálat zavartalan működéséhez szükséges egyéb teendők ellátásáról.

20. § A polgármester a tanyagondnokot egyéb, a szociális igazgatásról és szociális ellátásárokról szóló 1993. évi III. törvény 60. §-ának rendelkezéseivel összhangban lévő feladat elvégzésére is utasíthatja.

21. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el.

(2) A tanyagondnoki szolgálat feladatait a tanyagondnok jelen rendelet szabályai, a szakmai program, valamint munkaköri leírása és a munkáltató utasítása szerint látja el.

(3) A tanyagondnok feladatait a személyi, személyzeti irataiban meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

(4) A tanyagondnok munkarendjét a feladatellátásához legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

(5) A tanyagondnoki szolgálatot a tanyagondnok szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradás esetén helyettesíteni kell. A helyettesítéséről külön megállapodás alapján kell gondoskodni.

22. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. Taktaharkány lakott külterületi ingatlanai:

a) Bazsi tanya (0124/4 hrsz.)

b) Dohányos tanya (034/4 hrsz.)

c) Gátőrház (030 hrsz.)

2. Taktaharkány egyéb belterületi lakott terület: Széchenyi utca ingatlanai