Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 30 12:00- 2022. 06. 30

Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.30.

Kántorjánosi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

A Polgármester az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjának 1. pontjában, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a közúti közlekedésről szóló a 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében és 34. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, figyelemmel a Kormány által a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzetre Kántorjánosi Község Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása érdekében a következőket rendeli el:”

2. § A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendelet területi hatálya Kántorjánosi község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő szilárd burkolattal ellátott 4. § (5) bekezdésében nevesített utakra terjed ki.”

3. § (1) A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó utakon a súlykorlátozás elrendelését a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.3.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének megfelelő közúti jelzőtábla kihelyezésével kell jelölni. A rendelet hatálya alá tartozó utakon a tilalmat a súlyhatár megjelölésével a „súlykorlátozás” jelzőtábla a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával együtt jelzi.”

(2) A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Jelen Rendelet az alábbi önkormányzati utak tekintetében állapít meg súlykorlátozást, melyek esetében kizárja a 7,5 tonnát meghaladó járművek behajtását:

a) Szabadság utca

b) Ady Endre utca

c) Béke utca

d) Hunyadi János utca

e) József Attila utca

f) Vajai út”

4. § A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 5. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A kérelmező a járműre vonatkozó behajtási engedély kiadása iránti kérelmet a kérelemben meghatározott időpontot (1 napnál hosszabb időtartamra szóló kérelem esetén a kérelemben megjelölt időszak kezdőnapját) megelőzően legalább 3 munkanappal korábban kell benyújtani.

(6) Az építkezésre vonatkozó behajtási engedély iránti kérelmet az építési/bontási engedély, valamint az egyszerű bejelentéshez között építési tevékenység, továbbá az építési/bontási engedélyhez nem kötött építési tevékenység tervezett kivitelezése előtt legalább 3 munkanappal kell benyújtani.”

5. § A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jegyző a behajtási engedély kiadását megtagadja, ha a közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a 2. § (1) bekezdésében meghatározott legnagyobb össztömeget meghaladó jármű azon közlekedjék, vagy a kérelem a behajtási engedély kiadása feltételeinek nem felel meg. A jelen bekezdésben meghatározott okokból a jegyző a behajtási engedélyben a kérelmezettől más útvonalat jelöl ki a kérelemmel érintett ingatlan megközelítésére.”

6. § (1) A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A behajtási engedély kizárólag reggel 06:00 óra és este 20:00 óra közötti időszakra jogosít behajtásra. Kivételesen méltányolható okból egyedileg kérelmezhető a más időpontban történő behajtás, amelyről a jegyző a kérelem elbírálásakor dönt. ”

(2) A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Kivételesen méltányolható oknak számít:

a) a gépjármű forgalmi engedélyében a tulajdonos, üzembentartó, illetve a velük kötött megállapodás alapján megjelölt használó lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, illetve telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a gépjárművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül – garázsban, udvaron – helyezi el,

b) a jármű behajtásához közérdek fűződik. Közérdek: a társadalom érdekében végzett tevékenység, így különösen a környezet- és természetvédelem, a közbiztonság, a közegészségügy, a közoktatás,

c) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.

d) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen Kántorjánosi Község területén székhellyel és /vagy telephellyel rendelkező gazdasági társaság, egyéni vállalkozás gazdasági tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó szállítási tevékenységet végez vagy végeztet, melyet Kántorjánosi Község közigazgatási területén érvényes címre vonatkozó szállítólevéllel vagy a tevékenységre vonatkozó szerződéssel tud igazolni.”

7. § A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A behajtási engedély ellenőrzésére jogosult a jegyző által megbízott hivatali dolgozók.”

8. § A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az e rendeletben meghatározott szabályok a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője ellenőrzi.”

9. § Hatályát veszti a járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 2/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelet

a) 1. §-a,

b) 3. §-a,

10. § Ez a rendelet 2022. június 30-án 12 órakor lép hatályba, és 2022. július 1-jén hatályát veszti.