Farád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (II.14.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 03. 01

Farád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

  1. §

A rendelet célja és hatálya

  1. A rendelet célja – a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek és a helyi lehetőségek, sajátosságok figyelembe vételével – annak meghatározása, hogy Farád Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: törvény) által szabályozott közművelődési tevékenység formák közül melyeket, milyen formában, milyen módon lát el.
  2. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, a közösségi színterek, közművelődési intézmények fenntartójára, működtetőjére és alkalmazottaira.

2. §

Az Önkormányzat a község minden polgárának és közösségének biztosítja azt a jogát, hogy

  1. megismerhesse a kulturális javakat és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján,
  2. a kulturális alapellátás keretében igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátás rendszerét, a közművelődési intézmény szolgáltatásait,
  3. műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen,
  4. a törvény szerint művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret, szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

Az Önkormányzat közművelődési feladatai és azok szervezeti keretei

3. §

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre

  1. Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról gondoskodik:
  1. Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számra helyszín biztosítása:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzése helyszínének biztosítása,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőség teremtése,

ad) közművelődési közösségek számára nyújtott szolgáltatás (adminisztráció, irodatechnika).

  1. A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása:

ba) a helytörténettel, népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi, kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ez irányú tevékenységét,

bb) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósulását,

bc) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokásoknak megfelelően, a művelődő közösségek, valamint a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és a településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósulását.

  1. Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokon túl további feladatának tekinti és biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit, alapfeladatait.


4. §

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

(1) Az Önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ellátása érdekében közösségi színtérként az alábbi ingatlanokat biztosítja:

a) Kultúrház (9321 Farád, Fenyőfa u. 3.)

b) Könyvtár és Közösségi Ház (9321 Farád, Győri u. 70.)

c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

(2) A közösségi színtérként szolgáló ingatlanok fenntartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(3) Farád községben az Önkormányzata látja el a közművelődési feladatokat kormányzati funkción, nincs önálló intézmény erre a célra.

5. §

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel

c) egyházakkal és

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2) Az Önkormányzat  a közművelődési lehetőségekről

a) az önkormányzat honlapján

b) plakátok, szórólapok útján

c) közösségi oldalakon

adhat tájékoztatást a község lakossága részére.

6. §

A közművelődési feladatellátás finanszírozása

  1. A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.
  2. E rendelet 2. §-ában meghatározott feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.
  3. A közművelődési közösségek, egyesületek, szervezetek, egyházak előzetes igénylés alapján használhatják a közösségi színtereket. A használat módja, mértéke a közösségi színtér szabályzatában kerül meghatározásra.

Záró rendelkezések

7. §

(1) Ez a rendelet 2020. március 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Farád Község Önkormányzatának a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 9/2002. (XII.30.) önkormányzati rendelete.

Farád, 2020. február 13.


Szalai Zoltán                                                                                           Pálfi Zoltánné

polgármester                                                                                           jegyző