Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.22.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

Hatályos: 2013. 10. 23- 2017. 04. 22

Encs város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, névadó, házassági évforduló és egyéb családi esemény tartását a Polgármesteri Hivatalban az erre a célra kijelölt helyiségben lehet megtartani. A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése a kijelölt hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben térítésmentes.

2 .§

A házasság megkötése és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 20.000 Ft, azaz: Húszezer forint mértékű díjat kell fizetni.

3. §

A házasság megkötése és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségben, de hivatali munkaidőn kívüli megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 5.000 Ft, azaz: Ötezer forint mértékű díjat kell fizetni. 

4. §*

* Hatályon kívül helyezte az Egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 9/2011. (VII.05.) önkormányzati rendelet 17. §-a.

5. §

Az igényelt szolgáltatásokat és annak díját az anyakönyvvezető feljegyzi az alapirat jegyzőkönyvének „Megjegyzés” rovatába.

6. §

A szolgáltatási díjat az Encs Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Költségvetési Elszámolási számlára, csekken kell befizetni, amely csekket a házasságkötést megelőzően az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni, aki az erről készített fénymásolatot az alapirathoz csatolja.

7. §

Az anyakönyvvezetőt minden megtartott negyedik családi esemény után egy nap szabadidő illeti meg, melynek igénybevételére a jegyző ad engedélyt.

8. §

A hivatali helyiségben kívüli helyszínen történő házasságkötésnél és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén az anyakönyv és az anyakönyvvezető helyszínre és a visszaszállításáról a házasulandók gondoskodnak. A külső helyszíni házasságkötésen az anyakönyvvezető akkor vehet részt, ha az nem ütközik a házasságkötő teremben tartandó egyéb eseménnyel.

9. §

A hivatalos helyiségen kívüli házasságkötési és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése szertartásokat az anyakönyvvezető csak akkor vállalhatja, ha meggyőződik ezen helyiségek házasságkötésre való alkalmasságáról. Alapvető alkalmassági feltétel a Magyar Köztársaság címere, valamint elkülönített helyiség mind a hivatalos házasságkötési aktusra, mind az azt megelőző – tanú és tolmács közreműködését is esetlegesen igénylő – eljárásra.

10. §

Egyházi szertartások helyszínén, vendéglátóhelyeken, szabadtéren az anyakönyvi események megtartása csak egyedi elbírálás alapján történhet. Az egyedi elbírálásról a jegyző dönt.

11. §

A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli, illetve a hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző engedélyezi.

12. §

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.