Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 5/1991. (III.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak szabályozásáról

Hatályos: 2008. 09. 23- 2017. 11. 20

Encs város önkormányzati képviselő-testülete a város és térsége fejlesztésére, gazdasági életének fellendítése, külfölddel való megismertetése érdekében viszonossági alapon más országok települési önkormányzataival szoros kapcsolat, jó együttműködés kialakítására törekszik.

Ebből kiindulva a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés c) pontja alapján, a 10. § f) pontjában biztosított jogkörében nemzetközi kapcsolatait a következők szerint szabályozza:

1. § (1)[1] Nemzetközi kapcsolatot az önkormányzat Képviselő-testülete és annak jóváhagyásával intézményei tarthatnak fenn.

(2) Az intézmény a nemzetközi kapcsolatait az éves költségvetésében meghatározott keretek között, az intézmény tevékenységével összefüggésben, együttműködési megállapodásban rendezi és erről a képviselő-testületet tájékoztatja.

2. § A konkrét önkormányzati kapcsolatok és együttműködés elveit, területeit és formáit önkormányzati együttműködési megállapodásban (továbbiakban: együttműködési megállapodás) kell rögzíteni.

3. § (1) Az együttműködési megállapodást a települések önkormányzatainak képviseletére jogosult tisztségviselők írják alá, és az önkormányzati testület jóváhagyásával válik hatályossá.

(2) Az együttműködési megállapodás jóváhagyásához minősített többség szükséges (Ötv. 10. § f) bek.)

4. § (1) Az együttműködési megállapodásban foglaltak érvényesülését a polgármester előterjesztésében a képviselő-testület szükség szerint, de ciklusonként legaláb egy alkalommal értékeli,

(2) Az önkormányzati intézmény vezetője az általa fenntartott nemzetközi kapcsolatokról évente tájékoztatni köteles a képviselő-testületet.

5. § Az együttműködési megállapodás felmondása az abban rögzített módon, formában és feltételekkel történik.

6. § A kapcsolattartás főbb formái:

a) levelezés az együttműködési megállapodásban foglaltakat érintő főbb kérdésekben;

b) telefonon időpontok, lényegi kérdések egyeztetése;

c) tapasztalatcsere céljából delegációk küldése és fogadása;

d) tanulmányutak;

e) kiállítások, bemutatkozó rendezvények cseréje.

7. §[2] Delegációk küldésére, illetve fogadására, tanulmányutak, kiállítások és bemutatkozó rendezvények szervezésére az együttműködési megállapodásban foglaltak szerint a polgármester döntése alapján, ezen túlmenően szükség szerint a testület döntésével kerülhet sor.

8. §[3] A delegációk létszámáról és összetételéről, a tanulmányútra jogosítottak személyéről a polgármester dönt. A kiállítások és bemutatkozó rendezvények témájáról a képviselő-testület dönt.

9. § (1) A delegáció tagjait és vezetőjét a polgármester javaslatára a képviselő-testület jelöli ki.

(2)[4] A delegáció tagjait és vezetőjét a polgármester, a helyi képviselők, a testület által arra méltónak ítélt köztisztviselő, a város társadalmi, gazdasági, kulturális életének reprezentánsai, a „PRO URBE ENCS” kitüntetettjei, „ENCS VÁROS DÍSZPOLGÁRA” címben részesítettek köréből kell kiválasztani!

10. § (1) A nemzetközi kapcsolatok költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében e célra elkülönítetten kell szerepeltetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint rendelkezésre álló összegek felhasználásáról a polgármester az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló részeként tájékoztatja a képviselő-testületet.

11. § A nemzetközi kapcsolatok szervezésével, bonyolításával összefüggő feladatok végrehajtásáról a polgármester gondoskodik.

12. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

[1]

Módosította: 33/2002.(XII.17.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

[2]

Módosította: 13/2008.(IX.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

[3]

Módosította: 13/2008.(IX.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a.

[4]

 Módosította: 33/2002.(XII.17.) önkormányzati rendelet 2. §-a.