Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (II.23.) önkormányzati rendelete

Encs város temetőiről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2016. 02. 24- 2016. 12. 31

Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (II.23.) önkormányzati rendelete

Encs város temetőiről és a temetkezés rendjéről

2016.02.24.

Encs Város Önkormányzata az elhunyt személyek emlékeinek méltó megőrzése és ápolása, a temetkezési kultúra fejlesztése érdekében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4), valamint a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 81) bekezdés 2. pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Encs város önkormányzat közigazgatási területén található köztemetőkre, az önkormányzat tulajdonában lévő temetési - és kegyeleti emlékhelyekre, valamint az ezek fenntartásával és az ezen a helyeken történő temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Encs város önkormányzata gondoskodik a település helyi viszonyainak és előírásainak megfelelően köztemető, temetési - és kegyeleti emlékhely fenntartásáról.

2. § (1) Köztemetők

a./ Encs központi köztemető
elhelyezkedése: 473 hrsz
térmértéke: 2 ha 2084 m2
b./ Felső-fügödi köztemető
elhelyezkedése: 2061 hrsz
területe: 8992 m2
c./ Alsó-fügödi köztemető
elhelyezkedése: 0266 hrsz
területe: 5560 m2
d./ Fügödi megszűnt köztemető
megnevezése: fügödi megszűnt temető
elhelyezkedése: 0229/2 hrsz
területe: 6478 m2
(2) Kegyeleti emlékhelyek
a./ megnevezése: Világháborús emlékmű, Encs
elhelyezkedése: 380 hrsz
tulajdonos: önkormányzat, Encs
területe: 90 m2
b./ megnevezése: Világháborús síremlék, Encs
elhelyezkedése: 473 hrsz köztemetőben
tulajdonos: önkormányzat, Encs
területe: 4 m2
c./ megnevezése: Világháborús síremlék, Encs /Szovjet katonák/
elhelyezkedése: 473 hrsz köztemetőben
tulajdonos: önkormányzat, Encs
területe: 30 m2
d./ megnevezése: Világháborús síremlék /ismeretlen katona/
elhelyezkedése: 473 hrsz köztemetőben
tulajdonos: önkormányzat, Encs
területe: 30 m2
e./ megnevezése: Világháborús emlékmű, Abaújdevecser
elhelyezkedése: 4008 hrsz
tulajdonos: önkormányzat, Encs
területe: 315 m2
f./ megnevezése: emlékmű, Abaújdevecser
elhelyezkedése: 4004 hrsz
tulajdonos: önkormányzat, Encs
területe: 4 m2
g./ megnevezése: emlékmű, Fügöd
elhelyezkedése: 2234 hrsz templom falán
tulajdonos: önkormányzat, Encs
területe: 1 m2

3. § A rendelet hatálya nem terjed ki a nemzetközi, országos illetve helyi védelem alatt lévő temetőkre, illetve temető részletekre.

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

4. § Jelen rendelet alkalmazásában:

a) sírhelytábla: a sírok a temető alapelemei, amelyek homogén összessége a sírparcella vagy sírhelytábla.

b) nemzeti sírkert: virtuális (nem konkrét temetőhöz, temetkezési emlékhelyhez kötődő) Magyarországot lefedő sírkert, amelybe a magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak sírhelye található.

TEMETŐ

5. § A temető alapvető hármas szerepkörét közegészségügyi, kultikus és zöldfelületi megfelelő egyensúlyban, harmóniában meg kell őrizni.

6. § A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

7. § (1) A halottat és az elhamvasztott halott maradványait eltemetni temetőbe vagy temetési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) Az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni temetőn vagy temetési emlékhelyen kívül is szabad.

8. § Encs város Önkormányzata gondoskodik a helyi népesedési szempontok figyelembe vételével a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő köztemető fenntartásáról, bővítéséről és szükség szerinti létesítéséről.

9. § Köztemetőben az önkormányzatnak köteles az elhunyt személyére, vallási, illetve lelkiismereti, ideológiai meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

10. § Temető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, és újra használatba vételéről Encs város Önkormányzata határoz a településrendezési terv szerint az illetékes tisztiorvos véleményének figyelembe vételével, valamint az érdekeltek -temető tulajdonosa, fenntartója, kezelője- meghallgatása után.

11. § A köztemető körbekerítésének módját Encs város jegyzője határozza meg.

TEMETÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI

12. § A temetés lehet egyházi és világi

a) az egyházi temetés az adott egyházak liturgiája szerint történik.

b) a világi temetés szertartásrendjét az eltemetetők határozzák meg.

13. § Temetési módok:

- Földhantos temetés:
- koporsós temetés
- urnás temetés /földbe-urnasírba
- Hamvasztásos temetés:
- urnás temetés /falba-urnafülkébe
- hamvak szétszórása
- Családi sírboltba (kriptába) temetés:
- koporsós temetés
- urnás temetés.

14. § (1) A temetés módjára, illetve helyére az elhunytnak az életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni.

(3) A vita lezárásáig a halott nem temethető el.

TEMETŐ FENNTARTÁSA

15. § A temető fenntartója, a temető tulajdonosa, illetve az, aki kezelői joggal rendelkezik.

16. § A jelenleg működő köztemetők és létesítményeinek fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről, a tulajdonos kegyeleti közszolgálati szerződés keretén belül is gondoskodhat.

17. § A temető tulajdonosának feladata a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek valamint sírtábláinak megépítése, illetve kialakítása.

18. § A temető üzemeltetését e jogszabály az 1999. évi XLIII törvény, az 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet rendelkezései, valamint a kegyeleti közszolgálati szerződésben foglaltak alapján kell ellátni.

19. § A temető üzemeltetését olyan gazdálkodó szervezet láthatja el, aki a 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben előírt szakmai követelményeknek megfelel.

20. § (1) Köztemetőben temetkezési szolgáltatásról – a (2) bekezdés szerinti kivétellel - engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók gondoskodnak.

(2) Az üzemeltető kizárólagos hatáskörébe tartozik a temetőn belüli sírásási feladatok teljeskörű ellátása az 1. melléklet szerinti díjazás ellenében.

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjakat kötelesek fizetni a temetőben végzendő tevékenység során.

TEMETŐ FELÜGYELET

21. § Az Encs közigazgatási területén fekvő köztemetők fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását az Encsi Polgármesteri Hivatal jegyzője vagy az általa megbízott személy ellenőrzi.

22. § (1) Amennyiben a köztemető fenntartását és üzemeltetését az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján látja el, akkor a jegyző vagy az általa megbízott személy az ellenőrzésen túl a nyilvántartásokba betekinthet, illetve vizsgálja a szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését, valamint a temetőbe szolgáltatást végzők jogosultságát.

(2) Szerződésszegés esetén a jegyző kezdeményezheti a szerződés felmondását.

TEMETŐI SZABÁLYOK

23. § A temető a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 24. § (2) bekezdése értelmében különleges területnek minősül, aminek beépítési előírásait a helyi építési szabályzatban, szabályozási tervben meg kell határozni.

24. § A temető főközlekedési útvonalán az üzemeltető a mozgásukban korlátozott személyek részére is biztonságos, akadálymentes közlekedést köteles biztosítani.

25. § (1) A holtestek eltemetése elkülönített, lakóövezettől legalább 100 m-re lévő kerítéssel körülvett, 2,5 m-nél mélyebb talajvízállású területen létesített temetőben történhet.

(2) A népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal által előírt védőtávolságokat a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

26. § Temető területén a fenntartó engedélyéhez kötött tevékenységek az alábbiak:

a./ urnafal építése, bővítése, bontása
b./ családi sírbolt /kripta/ építése, bontása
c./ 3 m2 vagy azt meghaladó emlékmű
d./ szobor, kereszt elhelyezése.

27. § A temetőben az alábbi temetkezési területeket igény szerint ki lehet alakítani:

a) sírhelytáblák ( felnőtt sírhelyek, gyermek sírhelyek, urnasírhelyek),

b) hamvak szétszórására alkalmas területre,

c) urnafal/kolombárium terület,

d) családi sírboltok (kripták) területe,

e) díszsírhelyek,

f) szociális sírhelyek.

28. § A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

29. § (1) A sírhelytáblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(2) A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket /kriptákat/ külön meg kell jelölni.

30. § (1) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákba folytatólagos sorrendbe kell felhasználni.

(2) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(3) A lezárt temetőbe temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni.

(4) A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

31. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt közeli hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díjfizetés alól kivételt képeznek a díszsírhelyek, a nemzeti sírkert részét képező sírhelyek, illetve azok az elhunytak, akiket az önkormányzat (város) saját halottjának tekint.

(2) A díjtételeket a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

32. § A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

33. § A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

34. § (1) A temetőkbe a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, a temető üzemeltetője által kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni.

35. § (1) A temető területén 14 éven aluli gyerek csak felnőtt felügyelettel tartózkodhat.

(2) A temető területére kutyát a vakvezető kutya kivételével bevinni tilos.

36. § Az üzemeltető írásos hozzájárulása szükséges az alábbi feladatokhoz:

- építőanyagnak a temetőbe való beszállításához;
- temető területén építési vagy bontási munkák végzéséhez;
- temető területére teherautóval történő behajtáshoz;
- temető területéről sírkő, síremlék és fejfa elvitele / kivitele.

37. § Síremlék állítása esetén az igényelt területre és időtartamra az üzemeltető a rendelet 5. mellékletében meghatározott díjat számíthat fel.

RAVATALOZÁS

38. § A temetési szolgáltatónak a holttest felravatalozásával kapcsolatban a temető üzemeltetőjével és az eltemettető által felkért szertartást végzővel egyeztetni kell.

39. § A felravatalozott koporsót az eltemettető kérésére a búcsúztatás / szertartás megkezdéséig nyitva lehet tartani, amennyiben az nem ütközik jogszabályi előírásba.

KEGYELETI, MEGVÁLTÁSI IDŐ

40. § Az egyszeri megváltás időtartama:

a.) sírbolt (kripta) esetén 60 év
b.) urnasírbolt 20 év
c.) sírhely esetén 25 év
d.) urnafülke, urnasír hely 10 év.

41. § (1) A megváltott idő eltelte után a temetkezési helyek újabb ciklusra megválthatók, ahol a legrövidebb időtartam az irányadó kegyeleti idő.

(2) Ha a megváltott idő leteltét követően a sírboltot 3 éven, az egyéb temetkezési helyeket 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

42. § Előre megváltott sírhely esetében a kegyeleti idő a megváltás napjával kezdődik.

KOPORSÓS TEMETÉS

43. § (1) A sírhelyeken sírdomb kialakítása nem kötelező.

(2) A hantnélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

44. § (1) Rátemetés esetén - ha az szükséges és indokolt - a síremléket a temettetőnek kell lebontani újból biztonságosan felállítani.

(2) Rátemetésnél az újraváltási díj megfizetése esetén a kegyeleti idő a rátemetés napjától számítódik.

(3) A koporsós rátemetés esetén a kegyeleti idő lejárta előtti 5. évtől az újraváltási díjat meg kell fizetni. Urnasírba valló rátemetéskor újraváltási díjat kell fizetni.

CSALÁDI SÍRBOLTBA TEMETÉS

45. § A sírbolt, kripta legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al,- és felépítményből álló temetési hely.

46. § A sírboltot – a jogszabályban meghatározott kivétellel - csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

47. § A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

48. § (1) A sírbolt fenntartásáról, annak létesítője köteles gondoskodni.

(2) Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításáról. Amennyiben a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére az Encsi Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetve a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(3) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező.

(4) A felhívást a temető hirdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni.

(5) Ha a temető üzemeltetőjének felhívása ellenére sem történik meg a veszély elhárítása, akkor azt az üzemeltető elvégzi a sírhely feletti rendelkezésre jogosult / jogosultak költségére. A felhívásban közölni kell a rendelkezésre jogosulttal, hogy amennyiben nem hárítja el a veszélyhelyzetet, akkor az abból származó bármi nemű kár - és baleset okozás felelősége őt terheli, illetve az üzemeltető elvégzi a költségére.

49. § (1) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek vagy a temetési helyet újra megváltónak a sírbolt könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(2) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa temetkezési jogosultságáról a sírbolt könyvbe vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjébe temethetők el.

50. § (1) A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltba elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnába a sírboltba vissza kell helyezni.

(2) Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

URNÁS TEMETÉS

51. § Az urnafülke /kolombárium/ és az urnasírbolt elhelyezésére szolgáló parcellát az üzemeltető jelöli ki.

52. § (1) A temetőben elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról átvételi igazolás mellett az üzemeltető gondoskodik, valamint megtörténtét a nyilvántartásba feljegyzi.

(2) Az urna kiadását az kérheti aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

(3) Amennyiben az urna kiadását kérelmező személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájáruló nyilatkozatot kell beszereznie. A temetésről gondoskodó személy hiányában a hozzájárulást az elhalt legközelebbi hozzátartozójától kell beszereznie.

53. § A temettető kívánságára történő urna áthelyezés vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

DÍSZSÍRHELYEK

54. § (1) Encs város Önkormányzata azon elhunyt személy részére, aki a városi közélet valamely területén vagy a város érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtott díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett az elhalt özvegye is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában Encs Város Önkormányzata gondoskodik.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt ismert legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

SZOCIÁLIS SÍRHELYEK

55. § (1) Encs város Önkormányzata azon elhunyt személynek, akinek személyazonossága nem állapítható meg és Encs város közigazgatási területén hunyt el, valamint aki encsi polgár és szociális helyzete miatt segítségre szorul szociális sírhelyet adhat.

(2) A szociális sírhely használata lehet ingyenes vagy támogatott.

(3) A szociális sírhely használati ideje az 56. §-ban meghatározott kegyeleti időre szól használata díjtalan vagy %-osan megállapított.

(4) A szociális sírhelybe a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett az elhalt özvegye is eltemethető.

(5) A szociális sírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az üzemeltető gondoskodik.

56. § A szociális sírhelyeket kérelem ellenében az Encs Város Önkormányzata szakbizottsága ítél meg.

SÍRFELNYITÁS

57. § (1) A lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe, sírhelytáblába.

(2) Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

LEZÁRT SÍRHELY-TÁBLÁK, TEMETŐK

58. § (1) A sírhely-tábla vagy az egész temető lezárásáról, kiürítéséről a tulajdonos dönt.

(2) A temető kiürítését megelőzően egy országos lapban és a helyi médiában, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni fél évvel a kiürítés előtt.

59. § Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig nem idegeníthető el és más sírra, sírboltra nem helyezhető át.

60. § Lezárt temetőrész kiürítése során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes beleegyezése után szabad.

TEMETŐBEN LÉVŐ SÍRHELYEK MÉRETEI

61. § Koporsós temetés esetén:

-egyes sírhely: 1,8 m x 2,9 m x 2,0 m
-kettős sírhely: 3,0 m x 2,9 m x 2,0 m
-2 személyes sírbolt: 3,0 m x 2,9 m
-4 személyes sírbolt: 3,0 m x 3,5 m
-gyerek sírhely: 1,8 m x 1,45 m x 1,6 m.

62. § Hamvasztásos temetés

a.) urnás temetés
urnafülke: 0,3 m x 0,3 m
urnasír: 0,9 m x 1,2 m x 1,0 m
urnasírbolt: 1,8 m x 2,9 m
b.) hamvak szétszórása.

NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSE

63. § (1) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint kell bejegyezni.

(2) A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

64. § (1) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyerekekről.

(2) A jegyzékbe fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, a temetés időpontját, helyét.

65. § (1) A sírbolt könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál.

66. § (1) A temető-térképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról.

(3) A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával.

67. § A temetővel kapcsolatos dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia az eredeti példányokat a B-A-Z Megyei Levéltárnak, a fénymásolati példányokat az Encs városi Polgármesteri Hivatalnak megőrzés céljára.

68. § A nyilvántartási adatokról tájékoztatást a halott nevének, a temetés időpontjának, és a temetkezés helyének kivételével csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

TEMETŐ NYITVATARTÁSA:

69. § (1) Nyitvatartási rend:

a.) tavaszi időszak (III, IV, V) 7.00 – 19.00 h
b.) nyári időszak (VI, VII, VIII) 7.00 – 20.00 h
c.) őszi időszak (IX, X, XI) 8.00 – 18.00 h
d.) téli időszak (XII, I, II) 8.00 – 17.00 h
(2) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

70. § A Hősök napján (május utolsó vasárnapja) Mindenszentek ünnepén (XI. 1.), Halottak napján (XI. 2.) és a Karácsonyi ünnepeken a temető egész nap és éjjel nyitva van.

71. § (1) A temetőbe gyertyát égetni legkésőbb a zárási időig szabad.

(2) Ügyelni kell arra, hogy a gyertya gyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

72. § A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

NEMZETI SÍRKERT

73. § A Nemzeti sírkerthez való tartozásról, azaz a sír védettségéről a Nemzeti Kegyeleti Bizottság dönt.

74. § A temető üzemeltetője köteles a nemzeti sírkertbe tartozó temetési helyek nyilvántartó könyvének és a sírbolt könyvének az adatait a védett sír feletti rendelkezési joggal bíró szervezet (NÖRI – Nemzeti Örökség Intézete) részére átadni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

1. melléklet a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Sírásási díjak
1. sírásás: 26.000,- Ft/db
2. kripta (betonozott sírhely) készítés: 125.000,- Ft/db

2. melléklet a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

A) Temető igénybevételi díja: 1.000 Ft
Ravatalozó igénybevételi díja: 1.000 Ft
Ravatalozási berendezések igénybevételi díja: 500 Ft
Temetőfenntartási járulék: -
Halott hűtési díja: 1. nap 2000 Ft és minden további megkezdett nap 1000Ft.
Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozónak a meghatározott összeget az Encs Város Önkormányzata megjelölt számlájára kell befizetni.

B) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj mértéke a családi sírboltban temetés, a földbe temetés, illetve kriptás temetés esetén is a sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5 %-a.

3. melléklet a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

A népegészségügyi feladatot ellátó járási hivatal előírásai:
Közegészségügyi érdekek miatt betartandó védőtávolságok:
- üzemanyagtöltő állomás 200 m
- elsőrendű főközlekedési út 300 m
- bűz és porkibocsátás kockázatát jelentő létesítmény 500 m
- fertőzésveszély kockázatát jelentő létesítmény 100 m
- vendéglátó létesítmény 200 m
- járműtelep és javítóműhely 100 m
- tömegközlekedési eszköz pályaudvar 100 m
- mentőállomás, tűzoltóság 50 m
- sportlétesítmények 100 m
- oktatási és nevelési létesítmények 100 m
- üdülő 100 m
- korház, szanatórium 200 m
Közegészségügyi érdekek miatt előírt
- Temető legkisebb mérete: 3000 m2 /1000 lakos
- Sírok minimális szélessége 1,0 m
- Sírok minimális hosszúsága 2,0 m
- Sírok minimális mélysége 2,0 m
- sírok közötti minimális oldalirányú távolság 0,5 m
- sírok közötti minimális hosszanti irányú távolság 1,0 m
- Sírtáblák között minimálisam 3,0 m széles közlekedési utat kell kialakítani
Holttest eltemetése:
- hűtés nélkül a halál beállta után 96 órán belül
- hűtéssel megoldottan a halál beállta után 8 napon belül
- hamvasztásos temetés esetén a halál beállta után /hűtés mellett/ 15 napon belül hamvasztani kell
- 3000-nél kevesebb lakosú település esetén minimum 16 m2 alapterületű ravatalozó szükséges
Gondoskodni kell:
- hulladék rendszeres gyűjtéséről
- hulladék rendszeres elhelyezéséről
- ivóvíz ellátásáról
- illemhelyről
- szennyvízelhelyezésről
Halott szállítás: akkor válik szükségessé, ha az elhaltat nem az elhalálozás helyén kívánják eltemetni, amelyet az elsőfokú közegészségügyi hatóság engedélyez.
- 25 km-es távolságra szállítás gépkocsin, vasúton: egyszerű koporsóban
- 25 km-en túli távolságra szállítás gépkocsin, vasúton: légmentesen lezárt belső és védő külső koporsó alkalmazása
- fertőző betegségben elhalt szállítása: az elhaltat 1 ezrelékes szublimát oldatba áztatott lepedőbe kell becsavarni, és a légmentesen lezárt koporsó fenekére 5-6 cm vastagságba nedvszívó anyagot /fűrészport, tőzegport/ kell szórni

4. melléklet a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

A) Sírhelyekért fizetendő megváltási díjak:

Temetési típusok

Díjtételek (Ft)

2 személyes sírbolt

33.000

4 személyes sírbolt

44.000

5 és a feletti személyes sírbolt

55.000

Egyes sírhely

11.000

Kettős sírhely

16.500

Családi sírhely

22.000

Gyerek sírhely

8.800

4 m2 alatti urnasírbolt

16.500

4m2 feletti urnasírbolt

22.000

Egyes urnasírhely

5.500

Kettős urnasírhely

8.250

urnafülke

5.500

B) A megállapított sírhely díj kétszeresét köteles fizetni az, aki

- mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsót kíván temetni,
- mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján urnát kíván elhelyezni.

C) Egyszeri hulladékszállítási díj: 1000 Ft/ nyughely

5. melléklet a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Síremlék állítása esetén a temető területére behajtási engedély díja:
délelőtt 12.00-ig történő behajtás esetén 2000.-Ft
12.00 óra után történő behajtás esetén 1000.-Ft.
A temető területére 1 tonna vagy azt meghaladó tengelyterhelésű gépjárművel behajtani az üzemeltető (az Encs Város Önkormányzata, 3860 Encs, Petőfi út 75.) külön engedélyével lehet!

1. függelék a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Nyilvántartó Könyv

folyószám: ..........................
temető: (1) .........................................település ...................................temető típusa .................hrsz
I.) Temetési adatok:
1.) A temetés formája:(2)................................................................................................
2.) A temetés ideje: ...............................................
II.) Az elhalt adatai:
1.) Neve: ...............................................................
2.) Leánykori neve:*..................................................................
3.) Születési ideje, helye: ..............................................................................................
4.) Anyja neve: .....................................................
5.) Az utolsó bejelentett lakcíme: ..................................................................................
6.) Foglalkozása: ...................................................
7.) Elhalálozás időpontja: .....................................
III.) A temetés helye: ............... sírhelytábla ............... sírhelysor ................temetési hely száma
IV.) A síremlékre vonatkozó bejegyzés: (3)....................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
V.) Az eltemetető adatai:
1.) Neve: ..............................................................
2.) Bejelentett lakcíme: .................................................................................................
VI.) Ismeretlen holtest esetén:(4)
1.) Megtalálás helye: ..............................................
2.) Elhalálozás időpontja: .......................................
3.) Eljáró hatóság neve: ...............................................................................................
4.) Eljáró hatóság címe: ...............................................................................................
5.) Az eljárás ügyszáma: ..........................................
6.) Eljáró szervezet neve: .............................................................................................
7.) Eljáró szervezet címe: .............................................................................................
8.) Eljáró személy neve: ............................................................
9.) Eljáró személy címe: ...............................................................................................
10.) A temetéssel kapcsolatos megjegyzés: ....................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................

===================================================================

Magyarázat:
1./ település vagy településrész neve, temető tipusa (köztemető, felekezeti temető, magántemető) illetve helyrajzi száma.
2./ Lehet: -sírhantos (egyessírhelyes, kettős sírhelyes, rátemetéses), -sírboltos(kriptás), -urnás, -hamvak szétszórása, -egyéb.
3./ jellegzetesség, egyediség illetve egyéb ok miatti bejegyzés -kitöltése nem szükséges-
* -akkor kell kitölteni ha az elhalálozott olyan férjezett nő volt aki házasságkötéskor felvette a férje nevét (ha az illető nőnek nem volt férje, vagy nem vette fel a férje nevét akkor csak a II./1. számú -Neve- sort kell kitölteni)
4./ A 6. és .7 pontokat abban az esetben kell kitölteni ha a temetést minden költségével valamilyen civil szervezet vagy cég magára válalja. A 8. és 9. pontokat abban az esetben kell kitölteni ha a temetést minden költségével egy magán személy magára válalja.
Ha a temetési költségek csak egy részét válalja fel szervezet vagy magán személy a többit pedig hatóság (akinek ezáltal ügyírata keletkezik) akkor a hatósági pontokat és a szervezet vagy személy pontokat is ki kell tölteni és a megjegyzés pontban (10) feltüntetni, hogy költségmegosztás történt.
==============================================================================

2. függelék a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez a 4/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Sírbolt Könyv
folyószám: ..........................................
sírbolt szám: ........................................
A temetés ideje: .................év ..............................hónap ...........nap.
Az elhalt adatai:
1.) Neve: ...............................................................
2.) Leánykori neve:*..................................................................
3.) Születési ideje, helye: ..............................................................................................
4.) Anyja neve: .....................................................
5.) Az utolsó bejelentett lakcíme: ..................................................................................
6.) Foglalkozása: ...................................................
7.) Elhalálozás időpontja: .....................................
A temetés helye: .. ............... sírhelytábla ... ................ sírhelysor ................temetési hely száma
A síremlékre vonatkozó bejegyzés: (3)....................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
Az eltemetető adatai:
1.) Neve: ..............................................................
2.) Bejelentett lakcíme: .................................................................................................
Ismeretlen holtest esetén:
1.) Megtalálás helye: ..............................................
2.) Elhalálozás időpontja: ......................év .....................................hónap ...........nap
3.) Az eltemettető neve: ................................................................................................
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A temetési hely felett rendelkezni jogosúlt személy(ek):(4)
1.) Neve: a./ ....................................................... b./ ...................................................
2.) Személyi,-vagy személyigazolványi száma: a./....................................................
b./ ..................................................
3.) Bejelentett lakcíme: a./............................................................................................
b./ ...........................................................................................
4.) A sírboltra vonatkozó rendelkezései: .......................................................................
................................................................................................................................................
................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
===================================================================
Magyarázat:
1./ település vagy településrész neve, temető tipusa (köztemető, felekezeti temető, magántemető) illetve helyrajzi száma.
2./ Lehet: -sírhantos (egyessírhelyes, kettős sírhelyes, rátemetéses), -sírboltos(kriptás), -urnás, -hamvak szétszórása, -egyéb.
3./ jellegzetesség, egyediség illetve egyéb ok miatti bejegyzés -kitöltése nem szükséges-
* -akkor kell kitölteni ha az elhalálozott olyan férjezett nő volt aki házasságkötéskor felvette a férje nevét (ha az illető nőnek nem volt férje, vagy nem vette fel a férje nevét akkor csak a II./1. számú -Neve- sort kell kitölteni)
4./ A temetési hely feletti rendelkezési jogosúltság egy személyre terjed ki, speciális esetekben illetve ha a törvény úgy rendelkezik akkor két személy is élhet ezzel a joggal.