Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 8/2014 (XII.10.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat engedélyezéséről

Hatályos: 2022. 07. 13- 2023. 01. 24

Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 8/2014 (XII.10.) önkormányzati rendelete

2022.07.13.

a közterület-használat engedélyezéséről

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Balatonakarattya Község Önkormányzata tulajdonában álló közterületekre, valamint az olyan belterületi földrészletek és építmények közhasználatra vagy gyalogos forgalom részére átadott területére, amely az ingatlan-nyilvántartás szerint nem közterület.

A közterület használata

2. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához - jelen rendelet 7. § (1) bekezdésében felsoroltak kivételével – közterület-használati engedély szükséges.

3. § A közterület-használati engedély (továbbiakban: engedély) kiadása polgármester hatásköre, másodfokon a képviselő-testület jár el.

4. § Közterület-használati engedély maximum 1 évre adható.

5. § Nem adható engedély annak, akinek az Önkormányzattal szemben lejárt, rendezetlen közterület-használati díj (továbbiakban: díj) tartozása van.

5/A. § Nem adható ki közterület-foglalási engedély a strandok területén olyan tevékenységre, amely során olyan eszközök kerülnek kitelepítésre, amely a strand esztétikai értékét rontja.

6. § (1) Az Önkormányzat vagy Intézményei által szervezett rendezvények esetében a rendezvény megtartására szükséges önkormányzati közterületen a rendezvény szervezője vagy az intézményvezető (továbbiakban: szervező) előzetesen engedélyezi a területen az árusok, szolgáltatók (továbbiakban: igénybevevők) részvételét, akik kötelesek a szervező által előre kijelölt területet elfoglalni. Ezen szolgáltatók, árusok helypénzt fizetnek az általuk elfoglalt területtel arányosan, melyet a Polgármesteri Hivatal erre felhatalmazott munkatársa szed be.

(2) Az igénybevevők a helypénzt legkésőbb a rendezvény megkezdéséig kötelesek megfizetni. Amennyiben fizetési kötelezettségének az igénybevevő a rendezvény megnyitásáig nem tesz eleget, úgy a tevékenységét nem kezdheti meg, és a rendezvény területét azonnal köteles elhagyni.

(3) A helypénz mértéke megegyezik az 1. melléklet alapján fizetendő közterület-használati díj mértékével.

Előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat

7. § (1) Balatonakarattya Község Polgármesteri Hivatalához tett előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat esetei:

a) gazdálkodó szervezeteknek, magánszemélyeknek, a hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedények, konténerek 24 órát meg nem haladó elhelyezése, ha a tevékenység a forgalmat, közlekedést nem akadályozza,

b) a tömeges forgalmat lebonyolító üzletek bejárata melletti - reklám nélküli – hulladékgyűjtő edényzet elhelyezése, ha az a forgalmat, közlekedést nem akadályozza

c) az önkormányzat megbízásából, valamint az önkormányzat kulturális intézményei által szervezett kulturális és sportrendezvényekkel kapcsolatos 24 órát meg nem haladó közterület-használat, feltéve, hogy a rendezvény ingyenesen látogatható,

d) ingatlanon (épületen) elhelyezett, a közterületbe benyúló 0,5 m2–nél nem nagyobb cégér, falikar,

e) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területhasználat.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt közterület-használatot a használatot megelőzően a hivatalhoz legalább 15 nappal korábban be kell jelenteni.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt bejelentés-köteles közterület-használatok esetében a használat időtartama maximum 1 év lehet. Amennyiben a használó a lejáratot követően is igénybe kívánja venni a közterületet, azt ismételten be kell jelentenie a hivatalnak.

(4) Az (1) bekezdésben felsorolt közterület-használat – amennyiben ez a rendezvények és az egyéb közterületi tevékenységek koordinálása miatt szükséges – az önkormányzat írásbeli szakmai utasításának betartásával és a rendelet 15. § (2) bekezdésében foglalt szabályok alkalmazásával történhet.

Közterület-használati engedély köteles tevékenységek

8. § (1)

a) közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető),

b) árusításra szolgáló pavilon elhelyezése,

c) az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek céljára,

d) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezése,

e) szobor, emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd, önálló hirdető-berendezés és köztárgyak elhelyezése,

f) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése, valamint az építési munkához kapcsolódó egyéb, bármilyen jellegű közterület igénybevétel, ha annak időtartama a 24 órát meghaladja,

g) alkalmi- és mozgóárusítás, javító-szolgáltató tevékenység,

h) sport- és kulturális rendezvényekhez,

i) vendéglátó-ipari kert, előkert, terasz kialakítása; üzleti rakodás, göngyöleg elhelyezés,

j) kiállítás, vásár tartása, mutatványos tevékenység,

k) közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznosítása,

l) üzlet előtti áruelhelyezés (kitelepülés),

m) építkezési felvonulási konténerek elhelyezése,

n) közcélú közterület-használat.

o) árusítás céljára közterület-használat2

(2) Nem adható közterület-használati engedély

a) Állomás térre,

b) Strandok bejáratától számított 5 m-en belül,

c) Természetvédelmi területekre,

A közterület-használati engedély kérelem és az engedély tartalma

9. § (1) A közterület-használati engedély kérelmet, bejelentést annak kell előterjesztenie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A közterület-használatra vonatkozó kérelmet, bejelentést írásban a hivatalhoz kell benyújtani a tényleges közterület-használatot megelőzően. A kérelem formanyomtatványát a 2. melléklet tartalmazza. Az engedély kiadásáról – vagy annak megtagadásáról – a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül kell dönteni, mely egy alkalommal hiánypótlás teljesítése céljából meghosszabbítható 15 nappal.

A közterület-használati engedély kérelem elbírálása során a vonatkozó jogszabályokon túlmenően figyelemmel kell lenni a Helyi Építési Szabályzatra, a településképre, a turisztikai, közlekedési és kereskedelmi szempontokra is.

10. § .(1) A bejelentésnek, engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, természetes azonosítóit, lakóhelyének (székhelyének, vagy telephelyének) címét, jogi személyek, egyéni vállalkozók, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok esetén bankszámlaszámát és a számlavezető pénzintézet nevét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, az igénybe venni kívánt közterület nagyságát, helyét és a használatának módját, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását,

11. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) a használó nevét és állandó lakóhelye, telephelye címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) építési engedély köteles közterület-használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát,

e) a megállapodás használatba adó részéről történő azonnali felmondása eseteit és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját,

g) a közterületen szervezett rendezvény jellegétől függően a szükséges pótlólagos mobil szeméttárolók és illemhelyek elhelyezésére vonatkozó előírást,

h) a díj meg nem fizetése vagy késedelmes megfizetése esetén alkalmazandó jogkövetkezményekre alkalmazandó felhívást,

i) az 500.000.-Ft-ot meghaladó mértékű díj megfizetését előíró határozat esetén a kérelmező köteles csatolni a számlavezető pénzintézetétől származó felhatalmazó levelet azonnali beszedési megbízásra, a használati díj mértékéig. Amennyiben az ügyfél a felhatalmazó levelet írásbeli felszólítás ellenére a felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül nem csatolja, a közterület-használatról szóló határozat nem adható meg.

12. § Amennyiben egy közterületi helyet több kérelmező kíván használni, a kérelmeket érkezési sorrendben kell elbírálni.

13. § Az engedélyt meg kell küldeni a használatra jogosultnak, továbbá a közterület-használati díj beszedésével megbízott Pénzügyi Csoportnak.

Közterület-használati díj

14. § (1) A használó a közterület-használatért díjat köteles fizetni. A díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A díjat

a) napi használat esetén az engedély kiadásával egyidejűleg,

b) havi használat esetén minden hónap 5. napjáig történő előre fizetéssel,

c) éves használat esetén az engedélyben megállapított fizetési határidőig kell megfizetni.3

(3) A közterület-használati díj megállapítása szempontjából minden megkezdett m2 egésznek számít.

(4) Éves használat esetén – amennyiben a létesítmény az adott évben nem üzemel - az előkert használatára vonatkozóan minden év május 15. napjáig az engedélyes írásban kérheti a közterület-használati engedély módosítását: az előkertre vonatkozó közterület-használati díj törlését. Amennyiben a megadott határidőig a kérelmet nem nyújtja be, utólagosan a módosításra engedély nem adható. A közterület-használati engedély módosítására a Polgármester jogosult.

(5) A használó a közterület-használati díjat a tényleges üzemeltetésre tekintet nélkül köteles megfizetni.

(6) A közterület-használati díjat az engedélyhez csatolt készpénz átutalási megbízással vagy átutalással kell megfizetni, az önkormányzatnak az engedélyben megadott bankszámlájára, melyről a Pénzügyi Csoport számlát bocsát ki.

(7) A közterület-használati díjak befizetését a Pénzügyi Csoport folyamatosan figyelemmel kíséri. Rendezetlen díjtartozás elmaradása esetén értesíti a Jegyzőt, aki intézkedik a hátralék behajtásáról.

(8) Amennyiben engedélyes az engedélyben szereplő határidőben a díjfizetési kötelezettségét nem teljesíti, úgy az engedély visszavonásra kerül. Amennyiben az engedélyes nyilatkozatából valószínűsíthető, hogy részletfizetési kedvezmény adása esetén a díj befizetésre kerül, úgy legfeljebb 6 havi részletfizetési kedvezmény adható. A kedvezmény megadásának feltétele felhatalmazó levél a számlavezető pénzintézettől a megfizetendő díj mértékéig.

(9) Amennyiben a kérelmező díjhátralékkal rendelkezik, melyre vonatkozóan részletfizetési kedvezményt kapott, és új engedélyt kér, az engedély kiadásának feltétele összeghatártól függetlenül felhatalmazó levél benyújtása a számlavezető pénzintézettől, az új közterület-használati díj erejéig.

(10) Amennyiben kérelmező nem rendelkezik bankszámlaszámmal, úgy a (8) és (9) bekezdésben foglalt felhatalmazó levél benyújtásától az engedélyező eltekinthet.

(11) Amennyiben a díjfizetési határidő lejárt, és az engedélyes nem kezdeményezi a tartozás rendezését, úgy a díjtartozás a lejárat napját követően a mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összeggel kerül behajtásra.

(12) A részletfizetés kedvezményéről a jogosult kérelmére a Polgármester dönt.

(13) Az alábbi célú közterület-használat esetén a közterület-használati díj korlátlanul csökkenthető:

a) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése, feltéve, hogy az önkormányzati érdeket nem sért,

b) közműveknek /elektromos-, gáz-, távfűtő-, víz- és csatornázási művek/, valamint a köztisztasági, postai és távközlési tevékenységgel foglalkozó szerveknek üzemviteli feladatok ellátását szolgáló közérdekű berendezések elhelyezése, feltéve, hogy az önkormányzati érdeket nem sért,

c) az országos és helyi közforgalmú vasutaknak, továbbá a közforgalmú közúti-közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése, feltéve, hogy az önkormányzati érdeket nem sért,

d) jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személynek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek,

e) egészségvédelmi, környezet-védelmi bemutatón, és vallási ünnepen résztvevőknek.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól,

Közterület használati díj fizetési kedvezmény

15. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni

a) a 7. § (1) bekezdésében foglalt, bejelentés alapján történő használat esetén,

b) közcélú rendezvények esetén,

c) a kulturális és sportcélokra elfoglalt közterület, ha a rendezvényen belépődíjat nem szednek, és árusítás nem történik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közterület-használat esetén is a használó köteles a használattal kapcsolatosan felmerülő – így különösen a közműfogyasztás díjaira, a terület helyreállítására, a takarításra - költségeket, valamint a rendezvény helyszínén és közvetlen környezetében a rendezvény kapcsán bekövetkezett általa okozott, működésével összefüggő, felróhatóságtól független károkat a rendezvény megtartását követő 30 napon belül megtéríteni.

(3) Jelen rendelet 24. §-ban szereplő bérleti díj alól mentességet kap az a nonprofit szervezet, aki térítésmentesen biztosítja közösségi célra a közterületen a nonprofit szervezet által létesített - a jelen rendelet hatálybalépésének időpontjában már létező és kialakított – víziállást.

(4) Az önkormányzati rendezvényekre kitelepülő balatonakarattyai székhelyű vállalkozók a közterület-használati díj összegéből 50 % kedvezményben részesülnek.

A közterület-használat megszűnése és a szabálytalan közterület-használat jogkövetkezményei

16. § (1) A közterület-használat megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott idő lejártával, vagy feltétel bekövetkezésével,

b) az engedély visszavonásával.

(2) A használatba adó az engedélyt visszavonhatja, ha:

a) a használó a közterületet nem az engedélyben meghatározott célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének egyszeri felszólításra nem tesz eleget,

b) a használó a közterületen folytatott tevékenységére jogosító okiratának érvényessége megszűnt,

c) a terület más célú hasznosítását várospolitikai okok (városrendezés, városkép javítása, vagy egyéb ingatlanhasznosítás) indokolják.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti megszűnés esetében a már esedékessé vált és befizetett díjat visszakövetelni nem lehet.

(4) A közterület-használat megszűnéséről értesíteni kell a Pénzügyi Csoportot.

(5) A közterület-használat megszűnése esetén a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot helyreállítani. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni az előzetes bejelentés alapján folytatott közterület-használat esetén is.

17. § (1) Amennyiben a közterület engedély köteles használatát engedély nélkül, vagy az engedélyben meghatározott időtartam lejárta után használják, a jogosulatlan használó köteles:

a) a használatot azonnal megszüntetni, és a közterületet eredeti állapotában saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani a megadott határidőn belül,

b) az engedély nélküli használat időtartamára az 1. mellékletben szereplő díj ötszörösét köteles megfizetni.

Az engedély nélküli használat időtartamába azt az időt is be kell számítani, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

(2) Amennyiben a felhívásra a jogosulatlan használó a használatot nem szünteti meg, az egyéb jogkövetkezményeken túl a használatba adó vagy megbízottja a közterületen elhelyezett dolgokat a jogosulatlan használó költségére és veszélyére eltávolíthatja.

(3) Az eltávolított dolgok őrizetére a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: Ptk.) felelős őrzésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A jogosulatlan használó csak az eltávolítás, a tárolás és a jogtalan használat miatti egyéb költségek megfizetése után veheti át az eltávolított dolgokat.

(5) Ha az eltávolított dolog tulajdonosa 5 napon belül nem jelentkezik, írásban értesíteni kell a tárolás helyéről. Ha közterületen elhelyezett dolog tulajdonosa ismeretlen, a felszólítást a helyben szokásos módon kell közzétenni.

(6) Ha a dolog tulajdonosa az eltávolítást követő 3 hónapon belül nem jelentkezik, a dolgot a használatba adó értékesítheti. Ha az értékesítés eredménytelen volt, a használatba adó a megsemmisítést is elrendelheti.

A filmforgatási célú közterület-használat rendje

17/A. § (1) A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület használati szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságára ruházza át.

(2) A közterület használati szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező az alábbi feltételek teljesítését vállalja a közterület használati szerződésben:

a) az igénybe vett közterület eredeti állapotának a közterület-használat befejezését követő helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozással kapcsolatos tájékoztatás közzétételét,

f) amennyiben a filmforgatás fizető parkoló helyeket foglal el, az önkormányzat által meghatározott bevétel kiesés megtérítését a filmforgatás megkezdését megelőzően,

g) a filmforgatás során felmerült közüzemi költségek megtérítését (áram, víz, gáz, hulladékszállítás stb.)

h) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is,

i) nem akadályozza önkormányzati rendezvény lebonyolítását.

(3) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(4) A filmforgatással érintett közterület jellegétől és elhelyezkedésétől függően az alábbi kezelői hozzájárulások beszerzése írható elő a filmforgatási célú közterület-használat iránti kérelem benyújtásához:

a) helyi közút esetén közútkezelői hozzájárulás,

b) zöldterület estén kezelői hozzájárulás.

(5) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(6) Az önkormányzat a filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti esemény bekövetkezése esetén az akadály elhárulta után, az esetleges kárelhárítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterület-használatot olyan időtartamban, ameddig a filmfogatás akadályozott volt.

(7) A fizetendő díj 50%-kal csökkenthető, ha a film forgatása közérdekű célt szolgál, oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készül.

(8) A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra az Mgtv. és annak felhatalmazása alapján kiadott, a törvény végrehajtásáról szóló jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

A közterület-használat ellenőrzése

18. § (1) A közterület használatát az Önkormányzat megbízott képviselője jogosult és köteles ellenőrizni.

(2) A közterület használója köteles az ellenőrzésre jogosultak kérésére a használatra jogosító okiratokat (engedély) bemutatni.

(3) Mentesül a használó az engedély megszegésének – e rendeletben meghatározott – jogkövetkezményei alól, ha az említett okiratokat az ellenőrzésre jogosultnak 48 órán belül bemutatja.

Egyes különös rendelkezések

19. § A közterület-használati engedély nem mentesít a közterület-használat jellege szerinti egyéb hatósági, illetve szakhatósági engedélyek megszerzése alól.

20. § Balatonakarattya, Napfény parkoló árusításra kijelölt területén az alkalmi árusítást végző árusítók helypénz megfizetésére kötelesek, melyet a Polgármesteri Hivatal erre felhatalmazott munkatársa szed be.

21. § Vendéglátó-ipari előkert létesítésére hozzájárulás csak a közterületen elhelyezendő szerkezetek helyszínrajzával és vázlatával ellátott kérelemre adható ki.

22. § (1) Mutatványos tevékenységet gyakorló kérelmezőnek a berendezéseinek időszakos műszaki alkalmassági tanúsítvány bemutatása után adható területhasználati engedély.

(2) Mutatványos tevékenység működése, valamint szervezett vásárok tartása esetén az engedély kiadója a takarítási költség megfizetését előírhatja.

23. § A „Gumiradli strand” (Balatonakarattya 3499/6 hrsz.), a Bercsényi strand (Balatonakarattya 3534/6 hrsz.), a Bezerédj strand (Balatonakarattya 3616 hrsz.), a Lidó strand (Balatonakarattya 3611/4 hrsz.) területére vonatkozóan a terület használatra az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján kerül sor. A megállapodás tartalmára a rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni. A bérleti díj mértékét a megállapodás rögzíti.

24. §4

Záró rendelkezések

25. § E rendelet 2014. december 18-án lép hatályba.

Balatonakarattya, 2014. december 17.
Matolcsy Gyöngyi Dr. Nánássy Elek
polgármester jegyző
Kihirdetési záradék:
Jelen rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2014. december 18. napján kifüggesztésre került.
Balatonkenese, 2014. december 18.
Dr. Nánássy Elek
jegyző

2. melléklet6

3. melléklet7

1

A szöveg a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Módosította: 2/2020.(I.28.) önkormányzati rendelet A 24. § a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 24. §-át a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. melléklet a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. melléklet a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. mellékletet a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 3. mellékletet a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.