Encs Önkormányzat Polgármesterének 9/2020. (IV.14.) önkormányzati rendelete

a járványügyi veszélyhelyzetben tanúsítandó felelős magatartásról, a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 15- 2020. 05. 12

A Kormány 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletével 2020. március 11-től, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Erre való tekintettel Encs Város Önkormányzata polgármestere a kormányrendelet által a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés d) kapott felhatalmazás alapján, Encs Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva, a következőket rendeli el:

A rendelet célja, területi hatálya


1. § (1) Encs Város Önkormányzata polgármestere a Kormány által az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetre való tekintettel a cseppfertőzés megakadályozása érdekében szükséges intézkedésekről szóló 6/2020.(III.27.) határozatával 2020. március 30. napjától a vészhelyzet fennállásának idejére elrendelte, hogy Encs Város közigazgatási területén a lakosság ellátását szolgáló üzletekbe (élelmiszer, gyógyszertár, drogéria, posta stb.) maszkban, ennek hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil igénybevételével lehet belépni és ott tartózkodni.

(2) Encs Város Önkormányzata polgármestere a Kormány által az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetre való tekintettel a cseppfertőzés megakadályozása érdekében szükséges intézkedésekről szóló 11/2020.(IV.9.) határozatával 2020. április 14. napjától a vészhelyzet fennállásának idejére elrendelte, hogy piacon árusítani és piacot látogatni csak szájmaszkban, ennek hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil igénybevételével lehet.

(3) A maszk viselésének kötelezettsége az (1) bekezdés szerinti esetben az ott tartózkodó személyekre a zárt térben történő tartózkodásuk idejére terjed ki.

(4) A maszk viselésének kötelezettsége az (2) bekezdés szerinti esetben az ott tartózkodó személyekre a piac területén történő tartózkodásuk idejére terjed ki.

A rendelet személyi hatálya


2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Encs város közigazgatási területén tartózkodó minden természetes személyekre, akik a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet (a továbbiakban R.), illetve a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló 95/2020.(IV.9.) Korm. rendelet alapján kihirdetett és fenntartott kijárási korlátozás alatt a lakóhelyüket, tartózkodási helyüket, vagy magánlakásukat a R. 4. §-ában meghatározott alapos indokkal elhagyják.

3. Az egészségügyi maszk viselésének szabályai


3. § (1) Encs Város Önkormányzata polgármestere az 1. §-ban előírt egészségügyi maszk viselésére vonatkozó kötelezettséget a közösségi együttélés alapvető magatartási szabályává nyilvánítja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség betartása érdekében a kötelezően előírt maszkokat a polgárok részére Encs Város Önkormányzata biztosítja.

4. § Encs Város Önkormányzata ajánlja az 1.§-ban nem szereplő egyéb, közforgalmú épületekbe történő belépések és tartózkodások vonatkozásában is a maszk vagy azt helyettesítő textil viselését.

5. § Encs Város Önkormányzata ajánlja az 1. §-ba tartozó helyiségek és épületek tulajdonosainak, illetve azokkal rendelkezni jogosultak számára, hogy az alkalmazásukban álló személyeket egészségük védelmének érdekében, a munkahelyükön tartózkodás idejére lássák el maszkokkal.

4. Közösségi együttélés szabályainak megsértése


6. § (1) A rendelet 1. § (3)-(4) bekezdésben meghatározott kötelezettség teljesítésének elmulasztása, a közösségi együttélés szabályai megszegésének minősül, amely miatt a hatósági eljárás lefolytatására és közigazgatási szankció kiszabására – átruházott hatáskörben – a polgármester jogosult.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértésével kapcsolatos hatósági eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, illetve ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

(4) Az (1) bekezdés szerinti hatósági eljárás során figyelmeztetés alkalmazható, illetve 5 000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság vagy 200 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható.

(6) A helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelők jogosultak.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.