Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013. (VIII.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 08. 24

Encs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 30 napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 500 m2-t nem haladhatja meg.

2. §

(1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes köteles a közterület, vagy annak a kárral fenyegető helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb 3 órán belül megszüntetni.

(2)A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb 3 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti esemény esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti esemény megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

3.§

(1)A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából Encs város közigazgatási területén turisztikailag kiemelt központi terület a Millenniumi Park, a Petőfi Park és a Városháza előtti közpark.


4. §

(1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj 30 %-kal csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 10 napot.

(2) Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat az (1) bekezdés alapján nem haladja meg a 10 napot, de a tényleges használat annál hosszabb, a közterület használat teljes időtartamára a díjat a kedvezmény figyelmen kívül hagyásával kell megfizetni.

(3) A fizetendő díj 50 %-kal csökken, ha a film forgatásának célja Encs történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi szintereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek, az encsi székhellyel működő önkormányzati szervek tevékenységének, költségvetési szervek tevékenységének bemutatása.

5.§

Mentes a díj fizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg az 5 napot, filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása esetén a 10 napot.

6.§

A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület használattal összefüggő hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

7. §

A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra a mozgóképről szóló törvény és annak felhatalmazása alapján kiadott, a törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet rendelkezése az irányadó.

8. §

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.