Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2005. (II.15.) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntetések alapításáról és az Encs Város Díszpolgára cím adományozásáról

Hatályos: 2005. 02. 15- 2008. 12. 15

Encs város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény felhatalmazása alapján a helyi kitüntetések alapításáról és a díszpolgári cím adományozásáról  az alábbi rendeletet alkotja:

A kitüntetések alapítása

1. §


(1) Encs város Képviselő-testülete a humánszolgáltatás: egészségügy, szociális igazgatás, közigazgatás, a rendvédelem: rendőrség, tűzoltóság, polgári védelem területén, valamint az oktatás, az építésügy, városfejlesztés, városszépítés, sport és közművelődés területén végzett Encs város fejlődésében kiemelkedő érdemeket szerzett polgárok munkájának elismeréseként

a.) „Encs Városért a Közösség Szolgálatában”

b.) „Encs Város Közoktatásáért”

c.) „Encsért – 2005." (illetve az aktuális évszám)

kitüntetést alapít.

(2) A kitüntetés formája oklevél, amellyel anyagi elismerés is jár.

(3) Az anyagi elismerés összege (személyenként) valamennyi kitüntetés esetében a mindenkori minimálbér kétszeresének megfelelő összeg, mely összeget a képviselő-testület évente az önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletében hagyja jóvá.

2. §


(1) A Képviselő-testület a település fejlesztése érdekében kifejtett sokéves eredményes munka elismeréseként „Pro Urbe Encs” kitüntetést alapít.

(2) A kitüntetés formája: emlékplakett, amellyel anyagi elismerés is jár. Az anyagi elismerés összege a mindenkori minimálbér négyszeresének megfelelő összeg.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kitüntetés posztumusz is adományozható. Ilyen esetben az anyagi elismerés összege a házastársat illeti meg.

A kitüntetések adományozása

3. §


(1) Az 1. § (1) bekezdés szerinti kitüntetés annak a személynek, csoportnak adományozható aki/amely

a.) a humánszolgálat (egészségügy, szociálisigazgatás, közigazgatás), illetve a rendvédelem (rendőrség, tűzoltóság, polgári védelem) területén,

b.) az óvodai, általános iskolai, valamint középiskolai (gimnáziumi, kollégiumi, szakközépiskolai, szakiskolai ) oktatás területén,

c.) a városépítés, városfejlesztés, városszépítés, a sport, a közművelődés és valamennyi az a.)-c.) pontban nem szereplő tevékenység területén

a városban kiemelkedő, tartósan magas színvonalú érdemeket szerzett.

(2) A 2. § (1) bekezdése szerinti kitüntetés annak a természetes és jogi személynek, illetve csoportnak adományozható, aki vagy amely a város társadalmi, gazdasági, művészeti, irodalmi, kulturális és tudományos életében kiemelkedőt alkot, illetve alkotott.

4. §


(1) Az 1. § (1) bekezdés alapján évente maximálisan 6 darab kitüntetés adományozható (kategóriánként 2-2) az átjárhatóság biztosítása mellett.

(2) Az 1. § (1) bekezdése szerinti kitüntetések életműdíjként négyévente és ugyanazon személy részére csak egyszer, illetve évi díjként egy adott évben végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként ugyanazon személy részére kétévente adományozhatók.

(3) A 2. § (1) bekezdése szerint adományozásra kerülő kitüntetések száma évente legfeljebb 1 lehet.

(4) Az 1. § (1) bekezdése szerinti kitüntetés adományozására minden év március 15-én ünnepélyes keretek között kerül sor.

(5) A 2. § (1) bekezdése szerinti kitüntetés adományozására minden év augusztus 20-án ünnepélyes keretek között kerül sor.

5. §


(1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, az aljegyző, a Képviselő-testület állandó bizottságai, az önkormányzati intézmények vezetői, a Közalkalmazotti Tanács, a rendvédelmi szervek vezetői, az ágazati érdekvédelmi szervek, a társadalmi szervezetek, civil szervezetek, szakmai egyesületek, egyházak, a településrészi önkormányzatok.

(2) A javaslatot írásban a szakmai tevékenység ismertetésével indokolva, és – a 2. § (1) bekezdés kivételével - amennyiben a javaslattevő nem munkáltatója a javasolt személynek, akkor a munkáltató írásbeli véleményét  csatolva kell benyújtani.

(3) A kitüntetési javaslatok benyújtási határideje az 1. § (1) bekezdése vonatkozásában: minden év január 15.

a 2. § (1) bekezdése vonatkozásában: minden év május 1.

(4) A beérkezett javaslatokat az önkormányzat illetékes szakbizottsága véleményezi.

Encs Város Díszpolgára cím alapítása

6. §


(1) Encs város Képviselő-testülete a település fejlődése érdekében kifejtett eredményes munka méltó módon való elismeréseként „Encs Város Díszpolgára” címet alapít.

(2) A kitüntetés formája oklevél, amellyel tárgyjutalom adható.

A díszpolgári cím adományozása

7. §


(1) Díszpolgári cím adományozható annak a magyar, illetve nem magyar állampolgárságú, a városban állandó lakóhellyel nem rendelkező természetes személynek, aki a város társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti, sport életében, a városfejlesztés, városépítés és rendezés terén maradandót alkot.

(2) Az adományozható címek száma évente egy. Rendkívüli esetben a Képviselő-testület második címet is adományozhat.

(3) Az adományozásra az 5. § (1) bekezdésében megjelölt személyek, szervek és szervezetek tehetnek javaslatot.

(4) A javaslatokat írásban a szakmai tevékenység megjelölésével, indokolva kell benyújtani. Benyújtási határidő: minden év május 1.

(5) A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevél ünnepélyes keretek között augusztus 20-a alkalmával kerül átadásra.

(6) Elveszíti adományozott címét az, aki arra a közmegítélés szerint méltatlanná vált. A cím visszavonása esetén az adományozó az adományozás okiratait visszavonja.

8. §


(1) A kitüntetések és címek adományozásáról a Képviselő-testület dönt az előterjesztett javaslatok alapján.

(2) Az adományozás a testületi ülés jegyzőkönyvébe foglalt határozattal történik. A határozat tartalmazza az adományozott nevét, munkakörét, az adományozás jogcímét és évét.

(3) A kitüntetéseket, címeket ünnepélyes körülmények között a polgármester adja át.

Egyéb rendelkezések

9. §


(1) A kitüntetett személyekről/csoportokról és az adományozott címekről nyilvántartást kell vezetni.

(2) A kitüntetésekkel, címekkel kapcsolatos ügykezelési és nyilvántartási teendőket a Polgármesteri Hivatal Titkársági Irodája látja el. A kitüntettek és a díszpolgári címet elnyerők neve és az adományozás éve, jogcíme a Polgármesteri Hivatal nagytermében elhelyezésre kerülő réztáblán kerül megörökítésre.

10. §


A 2. § (1) bekezdése szerinti kitüntetésben részesített, továbbá a díszpolgári címet elnyert személyek

- részt vehetnek a Képviselő-testület által szervezett hivatalos ünnepségeken

- tanácskozási joggal meghívást nyernek a Képviselő-testület üléseire

- felkérés alapján részt vehetnek a várost képviselő delegációkban.

Záró rendelkezések

11. §


(1) E rendelet 2005. február 15. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik – a helyben szokásos módon.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi kitüntetésekről szóló 29/2004.(XII.14.) Ör számú rendelet, valamint a Pro Urbe Encs kitüntetés és az Encs Város Díszpolgára cím alapításáról és adományozásáról szóló 17/1993.(IX.14.) Kt számú rendelet, és az azt módosító 1/2000.(I.18.) Kt. sz., a 11/2000.(VI.25.) Kt. sz., valamint a 34/2002.(XII.17.) Kt sz. rendeletek hatályukat vesztik.