Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 23- 2022. 07. 23

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.23.

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 11 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik (közüzemi díjaik) viseléséhez nyújtott hozzájárulás (Kérelem benyújtására e rendelet 3.melléklete szolgál).

(2) A polgármester lakhatási támogatást nyújt annak a személynek, akinek:

a) a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át

b) és az Szt. szerinti vagyona nincs

(3) A háztartásban élő személynek csak azok számítanak, akik ténylegesen, életvitelszerűen az adott lakásban élnek (nemcsak oda vannak bejelentve). Külön háztartásnak számít a különálló közüzemi szolgáltatási hely.

(4) A lakhatási támogatás összege egységesen 2.500,- Ft.

(5) A rendeletben előírt feltételek esetén a lakhatási támogatás a kérelem benyújtásának hónapjának első napjától 12 hónapra jár. A kérelem ismételten benyújtható.

(6) A lakhatási kiadások igazolásinak módja:

a) lakásbérleti vagy albérleti szerződés, bérleti díj fizetésének igazolása

b) közüzemi (villany, gáz, víz) számla

c) tüzelőanyag számlával történő igazolása

(7) A lakhatási támogatás kifizetésének módja csak szolgáltatóhoz történő utalással történik - a szolgáltatót a kérelmező választhatja.

(8) Megszűnik a támogatás:

a) a megállapított idő elteltével,

b) a támogatásra okot adó körülmények megváltozásival

(9) A lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles ingatlanát (saját, bérelt, vagy szívességi lakáshasználó) jó karban tartani, rendeltetésszerű használhatóságát, és higiénikus állapotát biztosítani.

(10) A lakhatási támogatási kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles gondoskodni a saját tulajdoniban levő járdák, udvarok, kertek, bejárók, további az ingatlanhoz tartozó valamennyi terület, helyiség rendszeres tisztán tartásáról, gyommentesítéséről.

(11) A lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles továbbá gondoskodni az ingatlan előtt lévő járdaszakasz állandó tisztán tartásáról, a hóeltakarításáról, síkosság-mentesítéséről. A tisztán tartási kötelezettség az ingatlan és a járda, a járda és a közút közötti üres, füves, vagy virágos sávra is vonatkozik. Az ingatlantulajdonosa köteles az ingatlanáról a közterületre kinyúlt ágak, bokrok folyamatos nyeséséről gondoskodni.

(12) A lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles gondoskodni arról, hogy ingatlanán háztartási - és építési hulladék vagy veszélyes anyag ne halmozódjon fel.

(13) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja a (8)-(11) bekezdésben foglalt kötelezettségeit nem teljesíti, annak teljesítésére írásban - 5 napos teljesítési határidő kitűzésével - fel kell szólítani.

(14) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátásjogosultja kötelezettségét a felszólítás ellenére sem teljesíti, a kérelmet el kell utasítani, vagy a már megállapított támogatást meg kell szüntetni.”

2. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesíti:

a) azt a személyt, akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg,

b) és a kérelmezőnek/családnak vagyona nincs.”

3. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester települési támogatásként, temetési segélyt nyújthat annak a helybeli lakosnak, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik, és akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg. Helybeli lakosnak minősül a településen állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személy.”

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) A polgármester születéshez nyújtott települési támogatást biztosít azon, a születés időpontjában állandó bejelentett bakonyai lakcímmel rendelkező szülőknek, akiknek háztartásában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg, és akik gyermeküket is bakonyai lakosnak jelentik be.

(2) A születéshez nyújtott támogatást az Önkormányzat 35.000 forint értékű babacsomag formájában, természetben biztosítja. A kérelem benyújtására e rendelet 4. melléklete szolgál.”

5. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) a következő alcímmel egészül ki:

Tanulók bérlet támogatása

15/A. § (1) Az önkormányzat bérlettámogatásban részesíti a bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező általános iskolában, középiskolában tanuló gyermeket nevelő szülőt, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket, vagy az őt nevelő szülőt, akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatást igényelhetik az (1) bekezdésben meghatározott személyek amennyiben az általuk látogatott oktatási intézmény Bakonya Község 50 kilóméteres körzetében található. A támogatás további feltétele az oktatási intézmény igazolása arról, hogy a nappali oktatás munkarendje szerint fennáll a tanulói, vagy hallgatói jogviszony.

(3) A támogatás kifizetésére tárgyhónap 10. napjáig, a tárgyhóra megváltott érvényes bérlet felmutatása ellenében kerül sor.

(4) A nyári szünet időtartamára bérlettámogatás nem állapítható meg.”

6. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) a következő alcímmel egészül ki:

Iskolakezdési támogatás

15/B. § (1) Az Önkormányzat iskolakezdési támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, általános iskolában középiskolában tanuló gyermeket nevelő szülőt, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket, vagy az őt nevelő szülőt, akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás iránt a 8. melléklet szerinti egyszerűsített kérelmet kell benyújtani, mely tartalmazza a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyi adatait, valamint kérelmező nyilatkozatát a család jövedelmi viszonyairól, valamint arról, hogy a nappali oktatás munkarendje szerint fennáll a tanulói, vagy hallgatói jogviszony. A támogatás iránti kérelmet legkésőbb minden év szeptember 30. napjáig kell benyújtani. A benyújtott adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti.

(3) A támogatás mértékét az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletben állapítja meg.

(4) A megítélt támogatások kifizetéséről tárgyév augusztus 1. – október 15. napjáig a polgármester gondoskodik.”

7. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) a következő alcímmel egészül ki:

Téli gyermekjóléti támogatás

15/C. § (1) Az Önkormányzat minden év decemberében téli gyermekjóléti támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló, bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező 0-12 éves korú gyermeket nevelő szülőt, aki szociálisan rászorult, és akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás iránt a 8. melléklet szerinti egyszerűsített kérelmet kell benyújtani, mely tartalmazza a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyi adatait, valamint kérelmező nyilatkozatát a család jövedelmi viszonyairól. A támogatás iránti kérelmet minden év december 1. napjáig kell benyújtani. A benyújtott adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti.

(3) A téli gyermekjóléti támogatás mértékét az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletben állapítja meg.”

8. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

Idősek támogatása

15/D. § (1) Az Önkormányzat szenior támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező 60. életévét betöltött, vagy tárgyévben betöltő személyt, akinek a háztartásában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás iránt a 8. melléklet szerinti egyszerűsített kérelmet kell benyújtani, mely tartalmazza a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyi adatait, valamint kérelmező nyilatkozatát a család jövedelmi viszonyairól. A benyújtott adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti.

(3) A szenior támogatás mértékét az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletben állapítja meg.

(4) A támogatás kifizetésére legkésőbb tárgyév december hónapban kerül sor.”

9. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

10. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 14. § (3) bekezdésében a „nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségének 20%-ánál. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét a temetkezési vállalkozó minden év január 15.-ig igazolja” szövegrész helyébe a „100.000,- Ft” szöveg lép.

11. § Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 16/A. §-a.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

5. melléklet