Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (IV.15.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 16

Encs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

 

1. § A rendelet hatálya Encs város közigazgatási területén található ingatlanokon képződött és nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére és ártalmatlanító létesítménybe való szállítására terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: az ingatlanon keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett közműpótló létesítményben gyűjtött és elhelyezett háztartási szennyvíz

2. ingatlanhasználó: a vízgazdálkodásról szóló törvény 44/B. § szerinti ingatlantulajdonos

3. begyűjtés: az ingatlanhasználók által nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltató általi átvétele.

2. Helyi közszolgáltatás

 

3. § (1) A képviselő-testület a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (a továbbiakban: szennyvíz) rendszeres begyűjtésére, elszállítására, ártalommentes elhelyezésére az ingatlanhasználókra kötelező helyi közszolgáltatást szervez és működtet.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó szennyvíz begyűjtése és ártalmatlanító létesítménybe való szállítása, mint közszolgáltatás Encs város teljes közigazgatási területén való végzésére 2014. december 31. napjáig kizárólagos joggal a Novák és Román Bt. (3873 Garadna, Fő út 82.), (továbbiakban: közszolgáltató) jogosult. Közszolgáltató alvállalkozóval szerződést köthet, de annak tevékenységéért teljes felelősséggel tartozik.

(3) A város közigazgatási területén lévő valamennyi közműpótló létesítménnyel rendelkező ingatlanhasználó köteles az ingatlanán keletkező szennyvíz gyűjtéséről, szállításáról és ártalommentes elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon gondoskodni.

(4) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés a közszolgáltató és az ingatlanhasználó között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(5) A szennyvíz fogadására, átvételére a vízügyi hatóság által engedélyezett szennyvíztisztító telepen kerülhet sor.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja

 

4. § (1) A szennyvíz közszolgáltató általi begyűjtése eseti megrendelés útján történik.

(2) Közszolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 2 napon belül – ha a határnap szabadnapra vagy munkaszüneti napra esik, úgy az azt követő első munkanapon - köteles teljesíteni.

5. § (1) A szennyvíz gyűjtése, tárolása és szállítása kizárólag olyan módon történhet, hogy az ne idézzen elő szennyezést sem az ingatlanon belül, sem pedig a közterületen.

(2) A közműpótló létesítményből a szennyvíz kitermelése és elszállítása kizárólag erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés és szóródás mentes, bűz- és szaghatást kizáró célgéppel végezhető.

(3) A szennyvíz gyűjtése, tárolása, begyűjtése és elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy az sem a szállító járműbe való ürítéskor, se a szállítás folyamán ne csepeghessen, szóródhasson szét, illetve egyéb módon környezetszennyezést ne idézzen elő. Amennyiben a szennyezés mégis bekövetkezik a szennyeződött területet azonnal fertőtleníteni kell.

4. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

 

6. § A közszolgáltatás ellátására az önkormányzat képviselő-testülete közszolgáltatási szerződést köt.

7. § A közszolgáltatási szerződésben minden esetben rögzíteni kell a vízgazdálkodásról szóló törvényben és e rendeletben foglaltakat.

5. Az ingatlanhasználó és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

 

8. § (1) Közcsatornára csatlakozás hiányában az ingatlanhasználó köteles gondoskodni:

a) az ingatlanán keletkező szennyvíz ingatlanon belüli és az építési hatóság által engedélyezett vízzáró, közműpótló berendezésben való gyűjtéséről oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy talajvízszennyezést,

b) a szennyvíz közműpótló berendezésből való elszállításáról az arra jogosult személlyel vagy szervezettel.

(2) A közüzemi szennyvízcsatornára rá nem kötött ingatlanhasználó az ingatlanán keletkező szennyvíz elhelyezéséről –e rendeletben meghatározott módon- Encs Város Önkormányzata által szervezett közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) Az ingatlanhasználó a helyi közszolgáltatás bevezetésével köteles a közszolgáltatást igénybe venni, ha ingatlanán közműpótló berendezésben elhelyezett szennyvíz keletkezik és gyűlik össze.

(4) Az ingatlanhasználó köteles a szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét bejelenteni az ezen rendeletben meghatározott közszolgáltatónál.

(5) A szennyvíz begyűjtését és elszállítását az ingatlanhasználó arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti el.

(6) Az ingatlanhasználó köteles megfelelő rendszerességgel és időben, de évente legalább egy alkalommal a naptári év végéig igénybe venni a közszolgáltatást.

(7) Az ingatlanhasználó mentesül a közszolgáltatás igénybevételének kötelezettsége alól, ha a nem lakott vagy használt, továbbá beépítetlen ingatlanán szennyvíz nem keletkezik és ennek tényét írásban a közszolgáltató felé jelzi.

9. § (1) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(2) A fizetendő közszolgálati díj az alábbi két tagból áll:

a) alapdíj: az egységnyi díjtétel és az ingatlan, valamint az ártalmatlanító létesítmény közúti távolságának szorzata: 200 Ft/km+ ÁFA/ szállítás

b) ürítési díj: az egységnyi díjtétel és az ingatlanon keletkező folyékony hulladék mennyiségének a szorzata: 900 Ft+ ÁFA/ m3.

(3) A begyűjtött szennyvíz mennyiségét a közszolgáltató gépjárművébe beépített szintmérő (szintjelző), annak hiányában a gépjármű maximális szállítási kapacitásával egyező mennyiségű szennyvíz alkalmankénti elszállítását feltételezve, a szállítási alkalmak száma alapján, illetve a közműpótló berendezés befogadóképessége alapján kell meghatározni.

(4) A közszolgáltatás díja meg nem fizetés esetén adók módjára behajtható.

10. § (1) A közszolgáltató mindenkor köteles az ingatlanhasználó bejelentésétől számított 4. § (2) bekezdés szerinti határidőn belül a közszolgáltatást teljesíteni.

(2) A közszolgáltató a szennyvíz elszállítását megtagadhatja, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel) alapján feltételezhető, hogy nem tartozik a háztartási szennyvíz körébe. Ez esetben a közszolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményeként a szennyvíz nem tekinthető háztartási szennyvíznek, úgy a közszolgáltató – a laboratóriumi vizsgálat igazolt költségének az ingatlanhasználóra történő áthárításával – a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.

(3) A közszolgáltató köteles a szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat öt évig megőrizni.

(4) A közszolgáltató kötelessége, hogy:

- minden tárgyévet megelőző év december 01-ig az önkormányzatot írásban értesítse a közszolgáltatási díj mértékéről és a közszolgáltatásba bevonni kívánt alvállalkozóiról

- a szennyvizet közműpótló létesítménybe kibocsátókat a helyben szokásos módon tájékoztassa a közszolgáltatás megkezdéséről, megrendelésének módjáról,

- a közszolgáltatás elvégzése során az ingatlanhasználót tájékoztassa a közszolgáltatás várható időpontjáról, a szállítójármű adatairól,

- a közszolgáltatásba bevont járműveket megkülönböztető jelzéssel lássa el, és arról írásban értesítse a jegyzőt.

6. A közszolgáltatás teljesítésének ellenőrzése

 

11. § (1) A szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás szabályainak betartását a jegyző ellenőrizheti.

(2) A szennyvíz gyűjtésére alkalmas vízárósági jegyzőkönyvvel ellátott szennyvízgyűjtőt a területileg illetékes I. fokú építésügyi hatóság vizsgálhatja.

(3) Az ellenőrzés érdekében a közszolgáltatás végzésével megbízott közszolgáltató és annak alvállalkozói kötelesek egységes azonosító jelet használni a szállítást végző járműveiken.

(4) A közszolgáltató köteles a jegyzőnek írásban jelenteni, ha tevékenységének végzése során ezen rendelet megsértését tapasztalja.

(5) A rendelet végrehajtásának ellenőrzése során az ivóvíz-szolgáltató köteles a jegyzővel vagy annak megbízottjával együttműködni és a szükséges ivóvíz fogyasztási adatokat rendelkezésre bocsátani.

(6) A közszolgáltató az ellenőrzött elhelyezés érdekében köteles -a vízszolgáltatóval azonosítható módon- kibocsátóként az alábbi adatokat nyilvántartani:

- ingatlanhasználó adatai (név, cím)

- elszállított  szennyvíz mennyisége

- szállítás időpontja

- szállítási számla száma

- a közszolgáltató adatai (név, cím, gépkocsi azonosító vagy forgalmi rendszám)

(7) Az engedélyezett egyedi szennyvízgyűjtők használata akkor megfelelő, ha az ingatlanon a vízdíj számítás alapját képező, illetve az elfogyasztott vízmennyiség legalább 80 %-a évente igazoltan elszállításra került.

7. A közszolgáltatási díj megfizetése

 

12. § (1) Az ingatlanhasználó köteles a közszolgáltatási díjat a szolgáltatás teljesítésekor a helyszínen számla ellenében a közszolgáltatónak kiegyenlíteni, kivéve, ha a felek között érvényes más fizetési módról szóló megállapodás van.

(2) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatásért járó alapdíjat számla ellenében akkor is köteles megfizetni, ha a közszolgáltatást nem vette igénybe és a szennyvízzel kapcsolatos 8. § (6) bekezdés szerinti kötelezettségét nem teljesíti, de a közszolgáltató részére a szolgáltatás nyújtását felajánlotta, vagy a szolgáltatás nyújtására rendelkezésre állt.

13. § Mentesül az ingatlanhasználó a közszolgáltatási díj megfizetése alól:

a) a beépítetlen ingatlan tekintetében, mindaddig, amíg ott senki nem tartózkodik,

b) a 6 hónapot meghaladóan használaton kívüli ingatlan tekintetében,

c) a közszolgáltató közszolgáltatási kötelezettségének nem teljesítése időtartamára.

8. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése

 

14. § (1) Az ingatlanhasználó a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott adatait köteles a közszolgáltató felhívására rendelkezésére bocsátani, és az azokban bekövetkezett változásokat 8 napon belül részére bejelenteni.

(2) A közszolgáltató a rendelkezésére bocsátott adatokat kizárólag a közszolgáltatási tevékenységének ellátása során és azzal összefüggésben használhatja fel.

9. Záró rendelkezések

 

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.