Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 19- 2022. 08. 30

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.19.

Kiszsidány Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kiszsidány Község Önkormányzatára terjed ki, és meghatározza az önkormányzat bevételeit és kiadásait valamint a 2022. évi gazdálkodás főbb szabályait.

(2) E rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás szabályszerűségének ellenőrzése mellett költségvetési ellenőrzésekkel ellenőrzi.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, és finanszírozásának módja

2. § A képviselő-testület - költségvetési szervek hiányában - az önkormányzat 2022. évi költségvetését 57.774.975 Ft költségvetési bevétellel és 57.774.975 Ft költségvetési kiadással állapítja meg a 9. mellékletnek megfelelően, ebből:

a) 0 Ft hiány,

b) 0 Ft finanszírozási kiadás,

c) 31.898.116 Ft belső finanszírozási bevétel,

d) 0 Ft külső finanszírozási bevétel.

Az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegének megoszlása

3. § (1) Költségvetési bevételek összesen 57.774.975 Ft, ebből:

a) működési célú bevételek összesen 25.876.859 Ft, ebből:

aa) működési célú saját bevételek 337.488 Ft,

ab) működési célú központi bevételek 24.378.604 Ft,

ac) átengedett központi bevételek 0 Ft,

ad) működési célú átvett pénzeszköz, támogatás értékű bevétel 1.160.767 Ft.

b) Felhalmozási célú bevételek összesen 0 Ft, ebből:

ba) felhalmozási és tőkejellegű bevételek 0 Ft,

bb) felhalmozási célú átvett pénzeszköz, támogatás értékű bevétel 0 Ft,

bc) felhalmozási célú központi bevételek 0 Ft,

bd) felhalmozási kölcsön visszatérülés 0 Ft,

be) áfa bevételek 0 Ft.

(2) Költségvetési kiadások összesen 57.774.975 Ft, ebből:

a) működési célú kiadások összesen 28.187.589 Ft, ebből:

aa) személyi jellegű kiadások 11.308.740 Ft,

ab) munkaadókat terhelő járulékok 1.251.567 Ft,

ac) dologi jellegű kiadások 10.121.400 Ft,

ad) ellátottak pénzbeli juttatásai 3.039.800 Ft,

ae) pénzeszköz átadás, támogatás értékű kiadás 646.296 Ft,

af) tartalék 1.819.786Ft.

b) Felhalmozási célú kiadások összesen: 29.587.386 Ft, ebből:

ba) beruházási kiadások 29.087.386 Ft,

bb) felújítási kiadások 500.000 Ft,

bc) pénzeszközátadás, támogatás értékű kiadás 0 Ft,

bd) kölcsönnyújtás, értékpapír vásárlás 0 Ft,

be) áfa befizetés, kamatfizetés 0 Ft,

bf) céltartalék 0 Ft.

(3) Költségvetési bevételek és kiadások különbözete összesen 0 Ft, ebből:

a) működési költségvetés hiánya 0 Ft,

b) felhalmozási költségvetés hiánya 0 Ft.

(4) Belső finanszírozás bevételei:

a) 2021. évi pénzmaradvány működési célú felhasználása 3.310.730 Ft,

b) 2021. évi pénzmaradvány felhalmozási célú felhasználása 28.587.386 Ft.

(5) Külső finanszírozás egyenlege (bevétel-kiadás) 0 Ft, ebből:

a) külső finanszírozás bevételei

aa) működési célú hitelfelvétel 0 Ft,

ab) fejlesztési célú hitelfelvétel 0 Ft.

b) Külső finanszírozás kiadásai: fejlesztési hitelek törlesztése 0 Ft.

(6) Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 E Ft

(7) Az 1. melléklet az önkormányzat bevételeit és kiadásait tartalmazza kiemelt előirányzatonkénti bontásban. A 3. §-ban megállapított bevételek valamint kiadások jogcímenkénti részletezését a 2. melléklet és a 3. melléklet, a fejlesztési bevételek és kiadások célonkénti részletezését a 4. melléklet és az 5. melléklet tartalmazza. A 6. melléklet az önkormányzat - a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti - adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit, illetve a 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit tartalmazza. A 7. melléklet az európai uniós forrásból finanszírozott projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait tartalmazza. Az önkormányzat létszámkeretét a 8. melléklet tartalmazza.

4. § A képviselő-testület Kőszeg Város Önkormányzatának nyújtandó támogatását a 3. §-ban jóváhagyott pénzeszközátadás előirányzatán belül 0 Ft-ban, míg Horvátzsidány Község Önkormányzatának nyújtandó támogatását 0 Ft-ban állapítja meg.

5. § (1) Az Önkormányzat tartaléka 1.819.786 Ft.

(2) A tervezett költségvetési tartalék a képviselő-testület döntésével gazdálkodási év során meghatározott feladatok elvégzése érdekében a kiadási előirányzat növelésére fordítható.

(3) Az Önkormányzat 31.898.116 Ft pénzmaradvánnyal tervezett.

A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

6. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Horvátzsidányi Közös Önkormányzati Hivatalt az előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a bevételi előirányzat módosítására a bevételhez kapcsolódó célnak megfelelő költségvetési kiadási előirányzattal szemben, egyéb esetben a tartalékok költségvetési kiadási előirányzatával szemben.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadás kiemelt előirányzatain belüli és közötti átcsoportosításra.

(5) A képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.

7. § (1) Az önkormányzat nevében hitel felvételéről, a folyószámla hitelkeret szerződés megkötéséről, illetve az önkormányzat részesedésként kimutatott értékpapírjainak értékesítéséről, vagy ilyen értékpapírok vásárlásáról a képviselő-testület jogosult dönteni, az elfogadott feltételekkel a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően előkészített hitelszerződés, illetve értékpapír értékesítési szerződés aláírására a polgármestert felhatalmazza.

(2) Forgatási célú, rövid lejáratú (éven belüli) értékpapírok vásárlásáról - az átmenetileg le nem kötött források terhére -, illetve eladásáról, amely műveletek célja kamat, hozam elérése, a polgármester jogosult dönteni.

8. § (1) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról a képviselő-testület dönt a polgármester előterjesztésében a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) A költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület a tárgyév augusztus 31-ig, illetve a tárgyévet követően a költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal dönt.

9. § Az önkormányzat által az államháztartás alrendszerein kívülre nyújtott támogatások esetében nem indulhat pályázóként és nem részesülhet támogatásban az, aki a közpénzek átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben foglalt korlátozás alá esik.

10. § Az önkormányzat által nem tervezhető, többletbevételként jelentkező forrásokat, és feladat elmaradásból eredő előirányzat maradványt elsődlegesen a tervezett bevételi elmaradás pótlására, illetve a működési hitel visszafizetésére kell fordítani.

11. § (1) Az önkormányzat a pénzmaradványát az éves beszámoló készítésekor állapítja meg és hagyja jóvá.

(2) A helyi önkormányzat képviselő-testülete gazdasági szükséghelyzetben a pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja.

12. § A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet.

13. § (1) Az év közben megjelenő, előre nem tervezhető pályázatokhoz előírt saját erő biztosítása céljából - amennyiben az a költségvetési szerv saját költségvetéséből nem biztosítható - a költségvetési szerv vezetője köteles a pályázatot benyújtás előtt a képviselő-testület elé jóváhagyásra előterjeszteni.

(2) Az elnyert pályázatokkal kapcsolatos előirányzat-módosítást a legközelebbi költségvetési rendeletmódosításban szerepeltetni kell.

(3) A képviselő-testület elrendeli, hogy azon felújítási, fejlesztési és egyéb feladatok végrehajtása, amelyeknek bevételi forrása részben vagy egészében átvett pénzeszköz (kivéve pályázatok), csak abban az esetben indítható, ha a költségvetési elszámolási számlára ezen összegek befizetésre kerültek.

(4) Többletfeladat csak a forrás és előirányzat egyidejű biztosításával vállalható.

(5) Az önkormányzat olyan fejlesztési célt nem tervez, amelyhez a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.

A költségvetési létszámkeret

14. § A képviselő-testület az önkormányzat létszámkeretét 5 főben állapítja meg a 8. számú melléklet szerinti bontásban.

Vegyes és záró rendelkezések

15. § Önkormányzati beruházás csak a beruházási szabályzat figyelembe vételével, és a képviselő-testület jóváhagyásával indítható. Beruházási kiadásoknál az előirányzatot várhatóan meghaladó teljesítésről a képviselő-testületet a legközelebbi ülésén tájékoztatni kell.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

17. § Ezen rendelet rendelkezéseit 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.