Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

A házasságkötések létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2023. 09. 30

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

A házasságkötések létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról

2022.09.01.

Szabadkígyós Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi 1. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a Szabadkígyós Község Önkormányzata közigazgatási területén történő házasságkötések létesítésével összefüggő eljárásokra, családi eseményekre és az azokkal kapcsolatos többletszolgáltatást és kiegészítő szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint a közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

1. alapszolgáltatás: az anyakönyvvezető hivatali helyiségben, maximum 10 fő (beleértve a házasulandókat és a tanúkat is) jelenlétében hivatali munkaidő alatt házasságkötéssel összefüggő ingyenes szolgáltatás,

2. anyakönyvi esemény: a házasságkötés létesítése,

3. családi esemény: névadó, házassági évforduló, fogadalom megerősítése

4. felek: akik között az anyakönyvi és családi esemény létrejön,

5. hivatali helyiség: a Szabadkígyós Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 5712 Szabadkígyós Kossuth tér 7. szám alatt található anyakönyvvezetői iroda

6. díszterem/házasságkötő terem: a Szabadkígyós Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 5712 Szabadkígyós Kossuth tér 7. szám alatt található díszterem

7. hivatali munkaidő: a Szabadkígyós Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának mindenkor hatályos szervezeti és működési szabályzatában meghatározott munkarend

8. többletszolgáltatás: munkaidőn túli, és munkaidőn kívüli dísztermi anyakönyvi és családi esemény, valamint munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi és családi esemény.

3. Az anyakönyvi és családi esemény létesítésének szabályai

3. § (1) A Polgármesteri Hivatal hivatali munkaidőben biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget, amely Szabadkígyós Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának 5712 Szabadkígyós Kossuth tér 7. szám alatt található anyakönyvvezetői irodája, házasságkötő terme.

(2) A Polgármesteri Hivatal hivatali munkaidőben biztosítja a családi események helyszínéül szolgáló hivatali helyiséget, amely a Szabadkígyós Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának 5712 Szabadkígyós Kossuth tér 7. szám alatt található házasságkötő terme.

4. § Az anyakönyvi eseményt úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy kifejezze annak méltóságát.

5. § (1) Munkaidőn túl anyakönyvi eseményt létesíteni, vagy családi eseményt lebonyolítani kizárólag pénteki munkanapon 13 órától 18 óráig lehetséges.

(2) Munkaidőn valamint hivatali helyiségen kívül anyakönyvi eseményt létesíteni – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben maghatározott munkaszüneti napok, valamint amennyiben valamelyik munkaszüneti nap pénteki napra esik, az azt követő szombati nap kivételével – csak szombati napokon 10 órától 18 óráig lehet.

(3) Munkaidőn- és hivatali helyiségen kívül családi eseményt lebonyolítani – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben maghatározott munkaszüneti napok, valamint amennyiben valamelyik munkaszüneti nap pénteki napra esik, az azt követő szombati nap kivételével – csak szombati napokon 10 órától 14 óráig lehet.

6. § (1) Hivatali helyiségen kívül anyakönyvi és családi esemény lebonyolítása a Polgármesteri Hivatal épülete előtt levő Kossuth téren, a szabadkígyósi Wenckheim kastély épületében vagy parkjában, valamint a jegyző által jóváhagyott helyszínen lehetséges.

(2) Hivatali helyiségen kívül anyakönyvi és családi esemény csak munkaidőn kívül létesíthető, kivéve, ha rendkívüli körülmény áll fenn. Rendkívüli körülmény különösen a felek valamelyikének mozgáskorlátozottsága, közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a szociális intézményben vagy lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi és családi esemény létesítésénél az anyakönyvvezető akkor közreműködik, ha meggyőződött arról, hogy a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltóságteljes lebonyolítására.

(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi és családi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(5) Szabadtéren anyakönyvi és családi esemény kizárólag április 1. és szeptember 30. napja közötti időben engedélyezhető azzal a feltétellel, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok (zápor, zivatar, jégeső, szélvihar, 18 Celsius fok alatti, 30 Celsius fok feletti hőmérséklet esetén) – az anyakönyvi iratok, illetve az anyakönyvvezető védelme érdekében – az anyakönyvvezető jogosult a házasságkötés helyszínét megváltoztatni.

7. § A házasságkötési szándék bejelentésekor az anyakönyvvezető átadja a rendelet 1. melléklete szerinti tájékoztatót és 2. melléklete szerinti szolgáltatás igénybevételi lapot.

4. A többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díj

8. § (1) Hivatali munkaidőben a hivatali helyiségben lebonyolított anyakönyvi eseményekért szolgáltatási díjat nem kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn túl, a hivatali munkaidőn kívül, valamint a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események létesítéséért, vagy családi események lebonyolításáért többletszolgáltatásként az igénybe vevőnek szolgáltatási díjat kell fizetni.

(3) A hivatali munkaidőn túl a hivatali helyiségben lebonyolított anyakönyvi vagy családi esemény, szolgáltatási díja 24.000 Ft.

(4) A Wenckheim Kastély épületében, vagy parkja területén az anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 36.000 Ft, egyéb hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi vagy családi esemény lebonyolításának díja 32.000 Ft.

(5) Amennyiben a felek közül legalább az egyik szabadkígyósi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakos, akkor a (3)–(4) bekezdésben meghatározott díjak helyett a fizetendő szolgáltatási díj egyöntetűen 18.000 Ft.

(6) Amennyiben a külső helyszín igénybe vételét e rendelet 6. § (2) bekezdésén alapuló rendkívüli körülmény indokolja, hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események lebonyolításáért nem kell a szolgáltatási díjat megfizetni.

(7) Az anyakönyvi vagy családi események szolgáltatási díját az Önkormányzat pénztárába a házassági szándék bejelentésekor, de legkésőbb az anyakönyvi vagy családi eseményt megelőző 15 nappal kell az igénybe vevőnek megfizetnie. A befizetést igazoló szelvény bemutatása feltétele a jegyzői engedély megadásának.

9. § (1) Amennyiben az anyakönyvi vagy a családi esemény bármilyen okból meghiúsul, és azt a felek az esemény tervezett időpontja előtt legalább 3 nappal előbb írásban bejelentik, a már kiegyenlített díj visszatérítésére tarthatnak igényt.

(2) A Polgármesteri Hivatal Jegyzőjénél indokolással ellátott kérelem terjeszthető elő a 8. §-ban meghatározott díjak mérséklése vagy elengedése iránt.

5. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

10. § Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi vagy családi esemény lebonyolításakor

a) A hivatali helységben közreműködő anyakönyvvezetőt, választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett anyakönyvi vagy családi eseményenként nettó 16.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.

b) A közreműködő anyakönyvvezetőt, választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett anyakönyvi vagy családi eseményenként hivatali helyiségen kívül nettó 25.000,-Ft összegű, a Wenckheim Kastély épületében vagy parkjában pedig anyakönyvi eseményenként nettó 30.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.

6. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2022. szeptember 1-jén lép hatályba.

12. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Szabadkígyós Község Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 7/2017.(III. 31.) számú önkormányzati rendelete hatályát veszti.