Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás igényléséről és felhasználásáról

Hatályos: 2022. 08. 04- 2023. 03. 30

Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás igényléséről és felhasználásáról

2022.08.04.

Alsóörs község Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Alsóörs község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra jogosult a kérelmező akkor, ha:

a) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) időskorúak járadékára jogosult, vagy

c) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

d) települési lakhatási támogatásra jogosult, vagy

e) akinek jövedelme az önkormányzat a szociális ellátásokról szóló 4/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése szerint a krízis támogatás megállapításánál figyelembe vehető jövedelmet nem haladja meg.

f) 80 év feletti egyedülálló vagy

g) 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel vagy

h) önhibáján kívül rendkívüli élethelyzetbe került

(2) A támogatás mértéke háztartásonként legalább 1 m3 legfeljebb 5 m3 tűzifa.

(3) A támogatás megállapítása esetén a tűzifát az önkormányzat az Alsóörsi Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet közreműködésével, gépjárművel a kérelmező lakóhelyére szállítja.

(4) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

3. § (1) Támogatási kérelmet 2022. december 31-ig lehet benyújtani az önkormányzat részére. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A támogatási kérelmeket a polgármester bírálja el a kérelmezők rászorultsága alapján folyamatosan, de legkésőbb 2023. január 15- ig.

(3) A támogatási kérelmek elbírálásakor a rendelet 2. § a), b), c), d), h) pontjának megfelelő kérelmezőket kell előnyben részesíteni. A rendelet 2. § e) f) g) pontjának megfelelő kérelmező részére támogatás csak akkor állapítható meg, ha a rendelet 2. § a), b), c), d), h) pontjának megfelelő valamennyi kérelmező részére a támogatás megállapításra került és a támogatásra nyitva álló keret még nem merült ki.

4. § (1) A feladat- és hatáskör gyakorlójának a döntéshozatalához a kérelmeket a Közös Önkormányzati Hivatal előkészíti.

(2) Kérelmezőnek a támogatásra vonatkozó kérelméhez mellékelni kell a támogatásra való jogosultságról szóló határozat másolatát a rendelet 2. § a), b), c), d) pontjára alapított támogatási kérelem esetén.

(3) A kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. Amennyiben a kérelmező hiányosan nyújtja be kérelmét, úgy hiánypótlásra 5 nap áll rendelkezésre, melyre a Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője a kérelem benyújtásával egyidejűleg felhívja a kérelmezőt. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Kérelmezőt kérelme elbírálásáról határozatban kell értesíteni, a jogorvoslati tájékoztatás megjelölésével.

5. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni

(2) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. március 31-én hatályát veszti.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. március 31-én hatályát veszti.