Zalaszabar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/1997. (I. 28.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról a közhasznú zöldterületekről és a kutyatartásról

Hatályos: 1997. 01. 28

Zalaszabar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/1997. (I. 28.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról a közhasznú zöldterületekről és a kutyatartásról

1997.01.28.

Zalaszabar Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV tv.16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján. Zalaszabar Község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védeleme érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya jogi személyekre és természetes személyekre egyaránt kiterjed.

(2) E rendelet rendelkezései Zalaszabar település közigazgatási területére terjed ki.

A köztisztaság fenntartásának szabályai

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonú közterületek fenntartásáról (tisztításáról, síkosság mentesítéséről) az önkormányzat gondoskodik .

(2) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelők kötelesek gondoskodni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni

a) az ingatlan előtti járdaszakasz , járda hiányában egy méter széles területsáv , illetőleg ha a j árda mellett zöldsáv van akkor az úttestig terjedő teljes terület.

b A járdaszakasz melletti nyílt árok árkolásáról és ennek műtárgyai tisztántartásáról.

3. § (1) A község területén pormentes szemétszállítás van. A háztartási hulladékok összegyűjtése (elszállítása) kizárólag a szállító gépjárműhöz tartozó KUKA-val történhet.

(2) A szemétgyűjtő KUKA-ban nem szabad mérgező, robbanó , folyékony, égő, parázsló vagy olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szemét szállítással foglalkozó dolgozók testi épségét, illetve a szállító gépjármű műszaki berendezését.

(3) A szemétgyűjtő tartályt a szemétszállítás idején kívül közterületen tárolni tilos.

(4) Minden házas ingatlan tulajdonosa , bérlője, vagy kezelője számára KUKA használata jelen rendelettel kötelezően előírásra kerül.

4. § (1) A község területéről folyékony hulladékelszállítás történik a hatóságilag engedélyezett szennyvízürítő helyre. Elszállítása kizárólag az önkormányzattal kötött megállapodás alapján Horváth Sándor Zalaszabar Deák F. u. 18. sz. alatti lakos vállalkozó jogosult.

(2) A vállalkozó a bejelentett és elszállított mennyiség után az önkormányzat által az államtól visszaigényelt összeg erejéig csökkenti a folyékony hulladék elszállításának díját a lakosság felé.

(3) A gyűjtött folyékony hulladékot a vállalkozó a bejelentést követően elszállítja a hatóságilag engedélyezett, arra kijelölt leürítő helyre.

(4) A település közigazgatási területén folyékony hulladékot, csak hatóságilag ellenőrzött és kijelölt helyre lehet üríteni.

5 § (1) A KUKA-ba gyűjtött hulladékot a szolgáltató kéthetente köteles egy alkalommal elszállítani.

(2) A kuka beszerzéséről az önkormányzat köteles gondoskodni díjazás ellenében.

(3) A település közigazgatási területén szemét lerakása tilos!

A község belterületén az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

6. § (1) A község belterület én avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális illetve ipari eredetű hulladékot ( így különösen: műanyag, textil, gumi, veszélyes hulladék ).

(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni amelyekkel a tűz te1jedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) Hulladékot égetni csak minden héten a szerdai napon lehet, más napokon tilos az égetés.

(7) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól ez a rendelet nem ad felmentést.

7 § (1) A hó eltakarítást a síkos járdaszakasz behintését az ingatlan tulajdonos haladéktalanul köteles elvégezni a szükséghez képest naponta többször is.

8. § (1) Ha a csapadékvíz akadálytalan lefolyását az árokban elhelyezett szemét, salak, stb. akadályozza, a tisztántartás az ingatlan tulajdonosának a kötelessége.

(2) Gépjárművek (szgk., motorkerékpár , kerékpár) mosását közterületen tilos végezni. A gépjárművek hibaelhárításán kívül javítás közterületen nem végezhető.

(3) Közterületen tehergépjárművel huzamosabb ideig parkolni tilos.

9. § (Hatályon kívül helyezve.)

10. § Jelen rendelet szabályainak megsértése esetén 30.000.-Ft pénzbírság szabható ki.

11. § Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Módosítva: 21/1999. (II.15.) számú rendelet és 41/1999. (III.22.) számú rendelet. 6/2008.(IX.25.); számú rendelet 8/2009.(VIII.13.) számú rendelet

12 § Varga Dezső polgármester Rozman Illés jegyző