Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Kistérségi Humán Szolgáltató Központban igénybe vehető személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételi rendjéről, a fizetendő térítési díjak, valamint a belépési hozzájárulás, az egyszeri használatbavételi díj mértékének megállapításáról

Hatályos: 2022. 03. 01- 2022. 06. 30

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Kistérségi Humán Szolgáltató Központban igénybe vehető személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételi rendjéről, a fizetendő térítési díjak, valamint a belépési hozzájárulás, az egyszeri használatbavételi díj mértékének megállapításáról

2022.03.01.
Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló l993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés b) pontjában, a (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Biharugra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Geszt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Körösnagyharsány Község Önkormányzata, Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Méhkerék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Mezőgyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Újszalonta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárulásával - a következőket rendeli el:
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja, hogy Sarkad Város Önkormányzata a szociális biztonság megteremtése, illetve megőrzése érdekében meghatározza a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás (továbbiakban: Társulás) keretében ellátott egyes személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáit, az ellátásra való jogosultság feltételeit, az ellátások igénybevételének módját és a fizetendő térítési díjak mértékét.

2. § E rendelet hatálya a rendeletben szabályozott személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások tekintetében kiterjed

a) a Társulás tagjai (Sarkad, Biharugra, Geszt, Körösnagyharsány, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány) közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az ápolást, gondozást nyújtó intézményi és az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményei ellátás tekintetében Magyarország közigazgatási területén élő

aa./ magyar állampolgárokra
ab./ bevándoroltakra és letelepedettekre
ac./ hontalanok,
ad./ a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre
b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 6. §-ában meghatározott hajléktalan személyekre.
c) Az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az Európai szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is
d) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

2. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

3. § E rendelet hatálya alá tartozó személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások, valamint szakosított ellátások, ellátott települések:

a) étkeztetést (Sarkad)

b) házi segítségnyújtást (Sarkad)

c) családsegítés (Geszt, Kötegyán, Mezőgyán, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány)

d) közösségi ellátások: szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi alapellátás, pszichiátriai betegek részére nyújtott közösségi alapellátás (Biharugra, Geszt, Körösnagyharsány, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány)

e) nappali ellátás: időskorúak nappali ellátása (Idősek Klubja – Sarkad, Újszalonta), fogyatékos személyek nappali ellátása (Fogyatékosok Klubja-Kötegyán, Sarkad, Újszalonta)

f) támogató szolgáltatás (Biharugra, Geszt, Körösnagyharsány, Kötegyán, Mezőgyán, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány)

g) ápolást, gondozást nyújtó intézmény (Idősek Otthona)

h) átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény (Idősek Gondozóháza-).

4. § (1) A 3. § a), b), c), e), f), g), h) feladatok ellátása a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Kistérségi Humán Szolgáltató Központ keretében biztosított.

(2) A 3. § d) pontjában meghatározott feladatok ellátása a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulásnak a Független Egyesülettel (5700. Gyula, K. Schriffert J. u. 14.) kötött ellátási szerződése útján biztosított.

3. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételének módja

5. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes.

(2) Az ellátás iránti kérelmet az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője szóban vagy írásban terjesztheti elő

a) étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés időskorúak nappali ellátása fogyatékos személyek nappali ellátása, támogató szolgáltatás, ápolást, gondozást nyújtó intézményi elhelyezés, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményi elhelyezés esetén az intézményvezetőnél

b) szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi alapellátás, pszichiátriai betegek részére nyújtott közösségi alapellátás esetében a szolgáltatás vezetőjénél.

(3) A vonatkozó jogszabályok alapján az intézményvezető dönt az ellátás nyújtásáról és egyidejűleg megállapítja a térítési díjat. Döntéséről a kérelmezőt írásban értesíti.

(4) Az intézmény saját használatú nyomtatvány összeállítására jogosult.

(5) Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül soron kívül biztosítani ellátást annak a személynek, akinek a késedelem életét, testi épségét, továbbá egészségét fizikai és lelki fejlődését veszélyeztetné, feltéve, hogy nincs az elhelyezését, valamint ellátását biztosító hozzátartozó vagy más személy.

(6) Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézményvezetőnek az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével kötendő megállapodás vonatkozásában a szabályozás körét a képviselő-testület az Szt-ben foglaltakon túlmenően nem bővíti.

(7) Az intézményi jogviszony megszűnésének eseteit és módjait a képviselő-testület az Szt-ben foglaltakon túlmenően nem bővíti.

(8) A (6) bekezdés szerinti megállapodás felmondásának szabályait a képviselő-testület az Szt-ben foglaltakon túlmenően nem bővíti.

II. Fejezet

4. Az étkeztetés szociális ellátásra vonatkozó külön rendelkezés

6. § A szociális étkeztetés igénybevételére jogosult, aki:

-a) a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte
-b) átmenetileg vagy tartósan lakhatással nem rendelkezik
-c) fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesül
-d) pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved
-e) hajléktalan.
III. Fejezet

A térítési díj

5. A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak

7. § A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjakat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

8. § A személyi térítési díj meghatározásánál alkalmazható térítési díj csökkentések a jövedelem függvényében étkezés esetén:

jövedelem mértéke

az egyén
19.054 Ft/hó
és ez alatti jövedelemmel rendelkezik

az egyéni jövedelem 19.055-34.504
Ft/hó
között van

az egyéni jövedelem 34.505-50.984
Ft/hó
között van

az egyéni jövedelem
50.985-60.254
Ft/hó
között van

kedvezmény mértéke %-ban kifejezve

100 %

70 %

40 %

10 %

6. Az egyszeri használatbavételi díj és belépési hozzájárulás díja

9. § A belépési hozzájárulás, az egyszeri használatbavételi díj mértékét e rendelet 1. számú melléklet tartalmazza.

10. §

Szociálpolitikai Kerekasztal

(1) A Szociális Szolgáltatástervezési Koncepcióban meghatározott feladatok megvalósítását, végrehajtását a Szociálpolitikai Kerekasztal kíséri figyelemmel.
(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:
- Sarkad Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottságának mindenkori elnöke,
- a Sarkad Város Önkormányzata által fenntartott szociális és gyermekvédelmi intézmények mindenkori vezetői,
- a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott gyermekjóléti szolgálat és szociális intézmény mindenkori vezetője,
- a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás területén szociális intézményeket működtető egyházi és nem állami fenntartók képviselői,
- A Sarkadi Polgármesteri Hivatala részéről egy fő szociális területen dolgozó köztisztviselő, akinek jelöléséről a jegyző gondoskodik.
(3) A szociálpolitikai kerekasztal vezetőjét tagjai közül maga választja, ügyrendjét maga határozza meg és évente legalább egy alkalommal tart ülést.
IV. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2022. március 1. napján lép hatályba.

12. § Ezen rendelet 1. számú melléklete 2022. március 30. napján hatályát veszti. Ezen rendelet 2. számú melléklete 1. számú mellékletként 2022. április 1. napján lép hatályba.