Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2013. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a behajthatatlannak minősülő követelések leírásának rendjéről és a pénzügyi követelések elengedéséről

Hatályos: 2013. 12. 04

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2013. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a behajthatatlannak minősülő követelések leírásának rendjéről és a pénzügyi követelések elengedéséről

2013.12.04.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, az önkormányzat valamennyi önállóan működő vagy önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervére. (továbbiakban önkormányzat)

2. § E rendelet hatálya nem terjednek ki az adók módjára behajtandó követelésekre. A behajthatatlan követelésnek minősülő adótartozásokat az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározottak szerint törli.

2. A behajthatatlan követelések leírásának rendje

3. § A behajthatatlan követelés meghatározását az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendelet rögzíti. Jogszabály értelmében behajthatatlan követelést az önkormányzat könyvviteli mérlegében nem lehet kimutatni, azt hitelezési veszteségként a saját tőkével szemben le kell írni.

4. § A számvitelileg leírt követeléseket az önkormányzat könyveiben nyilván kell tartani, és a kötelezettel szemben (az elévülés időhatárain belül) jogilag követelésnek kell tekinteni.

5. § Az önkormányzat a jogszabályok és a helyi értékelési szabályzat alapján behajthatatlannak értékelt követeléseit e rendeletben meghatározott módon írja le.

6. § A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente egyszer a zárszámadást megelőzően kell elvégezni;

7. § A számviteli jogszabályok előírásai szerint, az éves zárás előtt valamennyi költségvetési szerv minősíti a kintlévőségeket, és szükség esetén javaslatot tesz a leértékelésükre, értékvesztés elszámolására.

8. § Az 5. § szerinti felülvizsgálat során a hatályos költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű, be nem hajtható követelések leírásáról a Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 40/2012. önkormányzati rendelet 30. § szerinti összeghatárokig a képviselő-testület, a Pénzügyi Bizottság vagy a polgármester határoz.

9. § A kisösszegű követelést meghaladó összegű behajthatatlan követelés leírásáról a képviselő-testület dönt.

3. Pénzügyi követelések elengedése

10. § Az önkormányzat a következő esetekben mondhat le részben vagy egészben pénzügyi követelésről:

a.) behajthatatlannak minősülő követelés esetén,
b.) csődegyezségi megállapodásban,
c.) bírói egyezség keretében,
d.) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,
e.) a végrehajtás során a követelés nem, vagy csak részben térül meg,
f.) ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel, vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,
g.) ha a kötelezett nem lelhető fel, mivel a megadott címen nem található, a felkutatása dokumentáltan nem járt eredménnyel, és végrehajtás alá vonható vagyontárggyal nem rendelkezik,
h.) az önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló törvény és más jogszabályok által megfogalmazott közérdekű cél esetén, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósítását szolgálja, és nem ellentétes az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseivel.

11. § A pénzügyi követelések elengedése esetén e rendelet 7. § és 8. §-át megfelelően alkalmazni kell.

12. § (1) A követelések elengedésére jogosultak eljárásuk során alaposan mérlegelik a kötelezett (adós) pénzügyi helyzetét, személyi körülményeit, az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel fenntartott üzleti és egyéb kapcsolatait, tartós kapcsolat esetén a megállapodások, kötelezettségek betartásával kapcsolatos magatartását, teljesítési készségét és képességét, az elengedés esetleges előnyeit, hátrányait.

Az adósság jellegével és a kötelezett (adós) helyzetével összefüggően az alapos döntéshez szükséges minden iratot be kell szerezni. (Így különösen: jövedelemigazolásokat, az üggyel kapcsolatos szerződéseket, számlákat, pénzügyi mérlegeket, más hatóságok, szervek határozatait, ítéleteit, döntéseit, tulajdoni lapot, stb.)
(2) Minden követelésről való lemondásra jogosult a követelésről részben vagy egészben mondhat le. Teljes mértékben vagy részben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.
(3) Minden követelésről való lemondás elbírálására és döntésére jogosult megállapodhat a kötelezettel (az adóssal) a követelés behajtása és beszedhetősége érdekében értéket képező, és az önkormányzat számára hasznosuló szolgáltatás teljesítésében. Köthető részletfizetési vagy a követelés beszedését, teljesülését biztosító más polgári jogi szerződés is (így különösen beszámítási megállapodás, tartozásátvállalás, kezesi szerződés, zálogjogi szerződés, stb.)

13. § (1) A mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű követelések tekintetében lemondani (a követelést törölni) csak azokról az értékhatár alatti vevői követelésekről lehet, melyek szolgáltatásnyújtásból, térítési díjból, közterület-használati díjból és munkavállalókkal szembeni követelésekből származnak.

(2) A kisösszegű követelés behajtását előírni nem kell, de a követelés törlése előtt legalább 3 alkalommal dokumentáltan meg kell kísérelni a követelés beszedését.

4. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2013. december 4. napján lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszíti az önkormányzat polgári jogviszonyból eredő követelései behajtásának és a behajthatatlan követelések leírásának rendjéről, valamint a részletfizetési kedvezményről szóló 31/2008. (XII. 01.) sz. önkormányzati rendelet.