Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2012. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Hatályos: 2021. 06. 10

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2012. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

2021.06.10.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja

1. A rendelet hatálya

1. § (1) [1] E rendelet hatálya kiterjed Mezőkovácsháza város közigazgatási területén - az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken - állandó vagy eseti jelleggel tartott vásárokra és piacokra a vásárokon és piacokon fogyasztás, használat, illetve igénybevétel céljára ellenérték fejében termék értékesítését, rendelkezésre bocsátását folytatókra, a vásárokat rendezőkre és a piacot fenntartóra, üzemeltetőre.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az alkalmi árusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján, a közterületen folytatott árusításra.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó vásári és piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

(4) A rendelet rá vonatkozó szabályait mindenki köteles betartani, aki a vásáron, piacon elad, vásárol, vagy ott bármilyen más tevékenységet végez.

2. A vásárok, piacok fenntartása, működtetése

2. § (1) Mezőkovácsháza Város Önkormányzata

a. meghatározza a vásárok rendezésének, illetve piacok tartásának helyét és idejét,
b. meghatározza a vásárok és piacok rendjét,
c. beszedi a helypénzeket, helyfenntartási díjakat,
d. gondoskodik a vásár- és piactér tisztántartásáról,
e. megteszi a vásárok és piacok rendjére vonatkozó jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket.
(2) A helyhasználók a zárást követő egy órán belül kötelesek az elfoglalt helyet kiüríteni, árujukat, felszerelésüket elszállítani
(3) Az áru méréséhez csak érvényes hitelesítésű mérőeszköz használható.
(4) A piacon, vásáron gombát árusítani tilos!
(5) A vásár területén tilos bármilyen szerencsejáték folytatása
(6) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki a jogszabályi feltételeknek megfelel. Az árusítás a jelen rendeletben foglalt rendelkezések betartása, az üzemeletető által meghatározott működési rend szerint és a díjak megfizetése mellett végezhető.

3. A vásár, piac helye

3. § (1) Az Árpád-köz (járda), az Árpád-köz 8. sz. alatti társasház, az 1. sz. Óvoda telekhatára, az Ifjúsági lakótelepi lakóút, valamint a Deák u. 148. sz. alatti ingatlan hátsó és oldalsó telekhatárai által bezárt terület, mely rajzi formában a 2. sz. mellékletben szerepel.

(2) Az Alkotmány utcai közút területe a Deák utcától a Kutaséri csatornáig, és ehhez kapcsolódóan a régi temető, a Parkfürdő, a volt Úttörőtábor által határolt közterület.

3.[2] Eseti vásár helyszíne a (1) bekezdés szerinti terület, önkormányzati rendezvényhez kapcsolódó eseti vásár esetében az önkormányzati rendezvény helyszíne.

4. A vásár, piac típusa

4. § (1) A 3. § (1) bekezdésében megjelölt helyen: „HETI PIAC”

(2) A 3. § (2) bekezdésében megjelölt helyen: „BÚCSÚVÁSÁR”

3.[3] A 3. § (3) bekezdésében megjelölt helyen: „KIRAKODÓ VÁSÁR”

5. Vásár, piac ideje

5. § (1) A heti piac minden kedd és pénteki napokon kerül megtartásra:

a) Nyári időszakban (IV. 1. – IX. 30.) 05 órától 13 óráig,

b) Téli időszakban (X. 1. – III. 31.) 06 órától 13 óráig.

(2) Búcsúvásár minden év szeptember 8-hoz (Mária nap) közelebb eső vasárnapon 05 órától 20 óráig.

(3) A mutatványos eszközzel rendelkezők – a közterület-használati engedély birtokában – a búcsúvásár napját megelőző héten a helyet elfoglalhatják és a felszereléseket működtethetik.

4.[4] Kirakodó vásár az önkormányzat éves rendezvénytervében meghatározott időpontokban, illetve eseti jelleggel.

6. Áruk, termékek forgalmazására vonatkozó rendelkezések

6. § (1) Az élelmiszerek piaci árusítása során maradéktalanul be kell tartani az élelmiszerek tárolására, csomagolására és forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

(2) Az élelmiszert, élelmiszer-nyersanyagot az árusítás egész időtartama alatt a szennyeződéstől védve kell tartani. Élelmiszereket tiszta asztalról, állványról, edényből szabad árusítani. Gyümölcsök és zöldségfélék tiszta ládából, kosárból, alátéttel ellátott zsákból vagy kocsiból árusíthatók.

(3) Az árusok kötelesek a növényt, növényi terméket, szaporítóanyagokat, állatot és állati eredetű terméket az ellenőrzésre jogosultaknak, az üzemeltető, vagy hatóság kérésére ellenőrzésre bemutatni és az előírt igazolást felmutatni. (permetezési napló, származási bizonyítvány, termelői igazolvány, stb.).

(4) E rendelet nem érinti azoknak a jogszabályoknak a rendelkezéseit, amelyek az egyes termékek értékesítéséhez külön feltételeket állapítanak meg.

(5) Valamennyi piacon és vásáron tilos olyan árut forgalomba hozni, amelyet jogszabály állandó vagy ideiglenes jelleggel a piaci forgalomból kizár.

7. Helyhasználat rendje

7. § (1) A vásárok és piacok területén a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

(2) Aki a heti piacon az árusításhoz szükséges helyet a maga számára állandó jelleggel biztosítani kívánja, az igényelt területre negyedéves, féléves, illetve éves időszakra helyfenntartási megállapodást köthet.

(3) A búcsúvásár résztvevői (mutatványosok kivételével) az árusításhoz szükséges területeket 15 nappal korábban kijelölhetik azzal, hogy megőrzéséről maguk gondoskodnak.

(4) A (2) bekezdés alapján fenntartott helyet (területet) nyári időszakban 7 óráig, téli időszakban 8 óráig biztosítjuk. Ezt követő időponttól az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(5) A helyhasználat során minden árus köteles az elfoglalt helyet tisztán tartani. A helyhasználat megszűnésekor a helyet üresen, tisztán, sértetlenül kell átadni.

8. Díjtételek

8. § (1) [5],[6], Aki a búcsúvásáron, illetve kirakodó vásáron árusítási céllal helyet foglal (áruival, eszközeivel, gépkocsijával, stb.) helypénzt köteles fizetni a rendelet 1. sz. mellékletében foglaltak szerint.

(2) A helypénz megfizetése ellenében a helyet használó árus jegyet, vagy készpénzfizetési számlát kap, amely a váltás napján érvényes és másra nem ruházható át.

3.[7]Hatályon kívül helyezve
(4) Az árus a jegyet, készpénzfizetési számlát, helyfenntartási megállapodást a jegyző által ellenőrzésre feljogosított személyeknek köteles felmutatni.

9. Rendészeti szabályok

9. § (1) A piac- és vásártéren lévő építményeket, árusító asztalokat, berendezési tárgyakat, fákat megrongálni, bepiszkítani, a helyéről eltávolítani tilos.

(2) Az árusító sátrakat, asztalokat és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák.

(3) Az árusító köteles az áru származásáról a vonatkozó jogszabály szerinti ellenőrzésre bizonyító iratot felmutatni.

(4) Az árusítóhelyeken kizárólag érvényes hitelesítésű mérleget, mérőeszközt szabad használni.

(5) A sátrakat és az árusok eszközeit, tárgyait, az el nem adott árut az árusítás befejeztével a piac területéről el kell szállítani.

(6) A vásár és piac területén a nyílt térben tüzet rakni tilos, a tűzrendészeti előírások megtartása mindenkire nézve kötelező.

(7) A vásártéren és a piac területén lármázni, botrányt okozni tilos.

(8) A vásárok és a piacok rendjét a jogszabályban erre felruházott szervezeten túl az üzemeltető ellenőrzi.

10. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2012. március 1 napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 8/2005. (II. 28.) ÖR, 24/2009. (X. 27.) sz. önkormányzati rendelettel módosított 9/1998. (V. 01.) sz. rendelet hatályát veszti.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a vásárokról és a piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltak az irányadóak.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK az Európai Parlament és a Tanács irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

A DÍJAK MÉRTÉKÉRŐL
1./ BÚCSÚVÁSÁRI HELYPÉNZ
Az elfoglalt terület után méterenként:

I. Alkotmány utca, a Deák utcáig: 500.-Ft + Áfa

II. Alkotmány utca, Deák utcától a Kemping

végéig, a Parkfürdő előtti terület 800.-Ft + Áfa

2. / KIRAKODÓ VÁSÁR HELYPÉNZ

Az elfoglalt terület után méterenként: 1.000,- Ft + Áfa