Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 10. 01

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.10.01.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 § (1) bekezdés 2.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A jelen rendelet hatálya Kulcs községben a 3407. hrsz-ú 1290 m2 nagyságú és a 3411. hrsz-ú 2106 m2 nagyságú Kulcs Községi Önkormányzat tulajdonában levő, a 3408. hrsz-ú 2567 m2 nagyságú Kulcs Községi Polgármesteri Hivatala tulajdonában levő, valamint a 3409. hrsz-ú 5082 m2 nagyságú Kulcs Községi Önkormányzat és Rácalmás Római Katolikus Plébánia közös tulajdonában levő köztemetőre, valamint a köztemető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre, a temető látogatóira, és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra terjed ki.

(2) Kulcs Községi Önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét külső vállalkozóval kötött (továbbiakban: üzemeltető) kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján útján látja el.

2. Az üzemeltető feladatai, kötelezettségei

2. § (1) A temető üzemeltetését a települési önkormányzat a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, (továbbiakban: Törvény), annak végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kr.) valamint e rendeletben foglaltak szerint látja el.

(2) Az üzemeltető feladatait a mindenkori közszolgáltatási szerződés tartalmazza.

(3) Kulcs Községi Önkormányzat gondoskodik a rendelet 1.- 3. mellékletekben meghatározott díjak beszedéséről. A díjakat a Kulcsi Polgármesteri Hivatal pénztárában ügyfélfogadási időben, készpénzben vagy Kulcs Községi Önkormányzat költségvetési számlájára készpénzátutalási megbízással, vagy átutalással kell megfizetni.

(4) A temetőt látogatók panaszaikat a Panaszkönyvbe jegyezhetik be, mely rendelkezésre áll a Kulcsi Polgármesteri Hivatalban (2458. Kulcs, Kossuth Lajos utca 83.) A temetőfenntartó a panaszokat köteles kivizsgálni, és a vizsgálat eredményéről a panasztevőt tájékoztatni.

3. A temetkezési helyekre, sírjelekre és a temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki a Polgármesteri Hivatallal egyeztetve, a temetési helyeket számozni kell.

(2) A temetőben lévő temetési helyek méretezése:

a) egyes sírhely 210 cm hosszú 90 cm széles 200 cm mély, mélyített 230 cm

b) kettes sírhely210 cm hosszú 190 cm széles 200 cm mély, mélyített 230 cm

c) gyermek sírhely130 cm hosszú 60 cm széles 160 cm mély

d) sírbolt belső méret (2 személyes) egymás mellett: 280 cm x 260 cm x 240 cm.

e) urnasírhely 80 cm hosszú 60 cm széles 100 cm mély

f) urnafülke belső mérete: 25 cm x 25 cm

(3) A temetési helyek (sírhely, sírbolt, urnasírhely) közötti távolság 60 cm.

(4) Az urnafülke megváltása esetén az egységes fedlapot kell használni, azon a sorszám feltüntetése kötelező.

(5) A köztemetőben urnasírhelyben négy darab urna helyezhető el. Urnasírboltban, urnafülkében annyi urna helyezhető el, ahány befogadására azt építették.

(6) A köztemetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet. Amennyiben a sírgödröt bármilyen, nem lebomló anyaggal bélelni kívánják, ahhoz előzetes engedélyt kell kérni a temető tulajdonosától. Az így kialakított sírgödröt sírboltonként kell megváltani.

(7) A sírgödröt a tulajdonos hozzájárulásával természetes - a talajban lebomló - anyaggal lehet burkolni.

(8) A köztemetőben a sírhelyeken sírdomb kialakítása kötelező, melynek magassága 0,3 m.

4. § (1) Síremléket szilárd alapra kell elhelyezni, mely a sírhelynél sem kisebb sem nagyobb helyet nem foglalhat el.

(2) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter. E magassági méreten belül sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

5. § (1) Mélyített felnőtt sírhelybe (230cm) még egy koporsós temetés végezhető. Koporsós felnőtt sírhely rá és mellétemetés esetén biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát, ezért a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(2) Felnőtt egyes koporsós sírba elhelyezett koporsóra 4 db urna , felnőtt kettes koporsós sírba 8 db urna, egyes mélyített koporsós helyre rátemetés nélkül szintén 8 db urna temethető.

(3) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból biztonságosan fel kell állítania.

(4) Az itt nem szabályozottakról a Kr. 35. §-40. §-ában foglaltakat kell figyelembe venni.

4. Díszsírhelyek

6. § (1) Az önkormányzat azon személynek, aki a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, és használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az adományozott házastársa is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról a hozzátartozók, ezek hiányában – a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére - az Üzemeltető köteles gondoskodni.

5. Sírhelyhasználati idő feletti rendelkezési jog

7. § (1) A temetési helyekért, annak újraváltásáért az elhunyt hozzátartozójának vagy az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta ( továbbiakban: sírhely birtokosa ). A rendelkezési jog kiterjed a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, a síremlék és sírjel állítására, valamint mindezek megfelelő állapotáról történő gondoskodásra, a temetési hely gondozására és az újraváltásra.

(3) Az újraváltásban elsőbbséget élvez a temettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó.

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő) :

a) egyes sírhely esetén: koporsós temetés vagy koporsós rátemetés esetén 25 év, koporsós újra váltás esetén 25 év vagy 10 év

b) kettes sírhely esetén: a koporsós temetés vagy koporsós rátemetés esetén 25 év, koporsós újra váltás esetén 25 év vagy 10 év

c) gyermek sírhely esetén: a koporsós temetés esetén 25 év, koporsós újra váltás esetén 25 év vagy 10 év

d) urnafülke, urnasírhely esetén: számított 10 év, urnafülke, urnasírhely újra váltás esetén 10 év vagy 5 év

e) sírbolt esetén: a temetés napjától számított 60 év, sírbolt újraváltás esetén 30 év vagy 60 év,

(2) A rendelkezési jog igazolására elfogadható a sírhely megváltásáról szóló bizonylat (számla vagy nyugta) vagy annak másolata.

(3) Ha a használati idő elteltét követően a sírboltot (kripta) 5 év, az egyéb temetési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, a tulajdonos jogosult azt minden megtérítési igény nélkül az arra vonatkozó eljárás betartásával újból felhasználni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha a temetési helyet nem kívánják ismételten megváltani és arról lemondanak.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jogokról nyilvántartást kell vezetni.

(5) Rátemetés esetén a temettetőnek kell gondoskodni a síremlék megbontásáról és annak újbóli biztonságos felállításáról.

(6) A sírhely előre is megváltható, azonban ez esetben a sírhely megjelölése, sírjel állítása és gondozása kötelező.

(7) Az itt nem szabályozottakról Kr. 18. § -ában foglaltakat kell figyelembe venni.

6. Nyilvántartás

9. § A temető üzemeltetője a Törvény 18. §-ában és a Kr. 41. §-ban meghatározottak szerint köteles a temetői nyilvántartásokat vezetni.

7. A temető infrastrukturális létesítményei

10. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az Üzemeltető által biztosítja a temető üzemeltetését, a Törvény 41. § (3) bekezdés a) pontja alapján a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket:

a) ravatalozót

b) elektromos áramot,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló halott hűtőt,

d) vízvételi lehetőséget,

e) a temető területének parkosítását a helyi igényeknek megfelelően

f) hulladéktárolókat,

g) illemhelyet

11. § (1) A 10. §-ban felsoroltak közül a sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt hulladékgyűjtőben díjtalanul lerakhatja, az illemhelyet ingyenesen használhatja;

(2) A temetkezési szolgáltatók – az általuk végzett egyes temetkezési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan – azonos feltételekkel az erre irányuló bejelentés sorrendjének megfelelően vehetik igénybe a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát, a rendeletben foglalt díjak előre történő megfizetése mellett.

(3) A temetkezési szolgáltató köteles a ravatalozót, eszközeit és kellékeit tiszta, és szükség szerint fertőtlenített állapotban átadni a temetést követően.

8. A sírhelyek gondozása

12. § (1) A sírhely birtokosa által végezhető munkák

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág koszorúk elhelyezése,

c) sírhely díszítése.

(2) A sírhely birtokosa csak a megvásárolt sírhely területével rendelkezik.

(3) A temetőlátogatók a temetési helyeken csak olyan kegyeleti tárgyakat helyezhetnek el, melyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét és - méretüknél fogva - nem kötöttek engedélyhez.

(4) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóban szabad.

(5) A sírok közötti ösvényeket, utakat felásni, növényzettel beültetni nem szabad. Ezeken a területeken a temető tulajdonosa vagy megbízottja telepíthet növényzetet.

(6) Ülőhely, pad csak a temető tulajdonosa által engedélyezett helyen, engedélyezett formában helyezhető el.

(7) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását elvégezni, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt, az ott elhelyezett sírkő a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(8) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(9) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatóak.

(10) A temetőben lévő vízvételi helyeket csak a temetőben található növényzet locsolása céljából lehet igénybe venni.

9. Temetői munkák

13. § (1) A temetőben munkát végző vállalkozóknak regisztráltatniuk kell magukat, amelyhez csatolni kell a szakirányú bizonyítvány másolatát. A regisztrációs díjat évente be kell fizetniük Kulcs Községi Önkormányzat részére.

(2) A temetőben síremlék állítási, felújítási és átalakítási munkákat az üzemeltetőnél a munka megkezdése előtt 5 nappal be kell jelenteni.

(3) A munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely és a temető infrastuktúrális létesítményei nem sérülhetnek. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) A 13. §-ban felsorolt munkákat munkaszüneti napokon, ünnepnap és vasárnap tilos végezni. Munkanapokon a munkavégzés kizárólag a temető nyitvatartási idejében történhet.

(5) A temetőben vállalkozási munkát végzők a 2. mellékletben meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni . A befizetés hiányában a munkálatok nem kezdhetők meg.

(6) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(7) A temetőben a gépjármű forgalom számára kialakított úton lehet csak gépjárművel közlekedni és legfeljebb 1 db 3500 kg megengedett össztömegű gépjárművel.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjénél történt előzetes bejelentése után szabad kivinni.

(9) A temetőben végzett tevékenység során keletkezett hulladékot a munkát végző köteles a temető területéről saját költségén elszállítatni és igazolni, hogy azt az építési törmelék lerakására alkalmas és engedélyezett helyen helyezték el. A munkát végző köteles a tevékenység során igénybevett területet az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

10. Temetkezési szolgáltatások rendje

14. § (1) A temetkezési szolgáltatásokkal kapcsolatosan a Törvény 25. § - 38. §-a és a Kr. 47. § - 53./B §-ában foglaltakat kell figyelembe venni.

(2) A temetkezési szolgáltatók, a temetkezési infrastruktúrát igénybe vevők a temetői létesítmények igénybevételéért a 3. számú mellékletben meghatározott díjakat kötelesek fizetni Kulcs Községi Önkormányzat részére.

11. A temető működési rendje

15. § (1) A temető nyitva tartási ideje:

a) március 1-től szeptember 30-ig naponta 07.00 – 19.00 óráig,

b) október 1-től február 28-ig naponta 07.00 – 18.00 óráig.

(2) A temető nyitvatartási rendjében foglalt időtartam alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat. A látogatóknak a nyitvatartási idő leteltekor a temetőből távozniuk kell.

(3) A vagyontárgyak biztonsága, a rend megóvása, megőrzése mindenki közös érdeke. Amennyiben a temető területén bárki ezzel ellentétes magatartást tapasztal, úgy azt köteles bejelenteni a temető üzemeltetőjének, aki a bejelentésre a szükséges intézkedést köteles azonnal megtenni.

(4) A temetőben gyertyát égetni csak úgy lehet, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(5) A temetőbe járművel behajtani, és közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványával rendelkezők, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek valamint a vállalkozási tevékenységet végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

(6) Tilos

a) temető terüIetére kutyát - a vakvezető kutya kivételével -, egyéb állatot bevinni;

b) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt hulladékgyűjtőkön kívül egyéb helyen lerakni;

d) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni;

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

f) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni, beszennyezni;

g) a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőben háztartási hulladékot elhelyezni.

h) a temető területén a talajt és a gyepet engedély nélküli felásni, a talajt elhordani;

i) a temető területén mindennemű árusítási tevékenységet folytatni;

j) a temető területén reklám és egyéb hirdetést kihelyezni.

12. Záró rendelkezések

16. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 12/2016 (IX.29.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Temetési helyek megváltási és újraváltási díjak

1

Megnevezés

Díj ( Áfá-val )

2

Egyes normál sírhely megváltása, újraváltása 25 évre

20.000.-Ft

3

Egyes normál sírhely újraváltása 10 évre

8.000.- Ft

4

Egyes normál sírhely időközti megváltása/ év

800.- Ft

5

Kettes normál sírhely megváltása, újraváltása 25 évre

30.000.- Ft

6

Kettes normál sírhely újraváltása 10 évre

12.000.- Ft

7

Kettes normál sírhely időközti megváltása/ év

1.200.- Ft

8

Gyermek sírhely 25 évre

7.500.- Ft

9

Urnafülke 1 személyes megváltása, újraváltása 10 évre (üres fedlappal)

30.000.- Ft

10

Urnafülke 1 személyes újraváltása 5 évre

7.000.- Ft

11

Urnasírhely 2 személyes megváltása, újraváltása 10 évre

8.000.- Ft

12

Urnasírhely 2 személyes újraváltása 5 évre

4.000.- Ft

13

Urnasírhely 4 személyes megváltása, újraváltása 10 évre

25.400.- Ft

14

Urnasírhely 4 személyes újraváltása 5 évre

12.700.- Ft

15

Sírbolt 2 személyes hely díja 50 évre

60.000.- Ft

16

Sírbolt 2 személyes hely díja 30 évre

30.000.- Ft

17

Sírbolt 4 személyes hely díja 60 évre

12.000.- Ft

18

Sírbolt 4 személyes hely díja 30 évre

60.000.- Ft

19

Sírhely, urnasírhely, urnafülke,sírbolt időntúli megváltásának díja, megkezdett évenként

500.- Ft

2. melléklet

Vállalkozói díjak

Megnevezés

Díj (Áfá-val)

1

Vállalkozók alkalmankénti temető igénybevételi díja (minden megkezdett nap után)

6.350.- Ft

2

Síremlék állítási munkákhoz igényelt terület használati díja (síremlékenként)

1.270.- Ft

3

Regisztrációs díj / év

3.810.- Ft

3. melléklet

Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

Megnevezés

Díj (Áfá-val)

1

Elhunyt hűtése/ nap elhunytanként

2.540.- Ft

2

Ravatalozó létesítmény igénybevételi díja

12.700.- Ft

3

Ravatalozó berendezés egyszeri használati díja

12.700.- Ft

4

Temető fenntartási hozzájárulás temetésenként

12.700.- Ft