Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2006.(V.24.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület által alapított kitüntető címekről és díjakról

Hatályos: 2022. 09. 02

Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2006.(V.24.) önkormányzati rendelete

a 7/2006. (V.24) a Képviselő-testület által alapított kitüntető címekről és díjakról szóló rendelet módosításáról

2022.09.02.

Tordas Község Önkormányzata Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:1

1. §2 A képviselő-testület a település társadalmi, gazdasági életében tudományos, közoktatási, művészeti, egészségügyi, közművelődési és sport területén szerzett kimagasló érdemek elismerésére az alábbi kitüntető címet és díjat alapítja:

(1) „Tordas Község Díszpolgára” kitüntető cím

(2) Tordas község Önkormányzat „Sajnovics-gyűrű" Díj.

2. § (1) „Tordas Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely jelentős eredményt hozó munkájával, áldozatos tevékenységével, vagy egész életművével elismerést váltott ki. Ezzel a címmel tüntethető ki az is, aki különösen jelentős, maradandó értéket teremtő munkájával és példamutató emberi magatartással járult hozzá Tordas község jó hírnevének öregbítéséhez, fejlődéséhez.

(2) A kitüntető cím adományozására alkalmanként kerül sor.

(3) A díszpolgári cím adományozása során a község címerével ékesített diplomát, a község címerével ékesített plakettet, és a kitüntetett részére, a település címerével, a cím adományozásának dátumával ellátott aranymedált és láncot kell átadni.

(4) Tordas község díszpolgára jogosult a képviselőtestület ülésein tanácskozási joggal részt venni, külön felkérés alapján a települést képviselni.

(5) A kitüntető címet minden évben az augusztus 20-i falunapon kell átadni.

3. § (1)3 Tordas Község Önkormányzat „Sajnovics-gyűrű” Díj adományozható annak a közoktatásban, közművelődésben, egészségügyben, községért működő civil szervezetben és sportban dolgozónak, aki példamutató, eredményes és sikeres tevékenységével, illetve egész életművével elismerést vívott ki.

(2) A díj alkalmanként adományozható, egy évben maximum két díj adható.

(3)4 A díj adományozásakor a település címerével ékesített oklevelet és arany pecsétgyűrűt kell átadni.

(4) A díjat minden évben az augusztus 20-i falunapon kell átadni.

4. § (1) A kitüntető címet és a díjat a képviselőtestület adományozza.

(2) A kitüntető cím és a díj adományozására javaslatot tehetnek: a képviselőtestület tagjai, az oktatási, művelődési, egészségügyi intézmények vezetői, az iskolaszék, szülői munkaközösségek, a település egyéb intézményei, a település civil szervezetei.

(3)5 Az indokolással ellátott javaslatokat a cím és a díjak átadása előtt legalább 90 nappal kell a polgármesterhez benyújtani.

(4) A kitüntető cím és díj átadására a képviselőtestület a polgármestert hatalmazza fel, aki akadályoztatása esetén e feladatot más képviselőre átruházhatja.

(5) Az adományozással járó költségek fedezetét az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

(6) A kitüntető címnél és díjnál adandó oklevél szövegét, az emlékplakett leírását a mellékletek tartalmazzák.

5. § (1) A kitüntető címet és díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A cím és a díj visszavonását elsősorban az kezdeményezheti, aki az adományozásra a javaslatot tette, de a javaslattételre jogosultak közül bárki.

(3) A visszavonásról a képviselőtestület dönt, egyben gondoskodik a kitüntető cím vagy díj bevonásáról

6. § A kitüntetettekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet.

1

A bevezető a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (3) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.